NRK Meny
Normal

Bjørgen om Golbergs skjebne: – Hadde blitt irritert og skuffet

FALUN (NRK): Verdenscupleder Pål Golberg føler det er urettferdig at han ikke får gå sprinten i Falun. Det har norske og utenlandske stjerner stor forståelse for.

Marit Bjørgen i Falun 2017

FORSTÅR GOLBERG: Marit Bjørgen hadde ikke likt å bli vraket fra et renn der hun skulle ha gått med verdenscupledertrøye.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Jeg skal ikke gå inn i uttaksdiskusjonen. Men jeg hadde blitt irritert og skuffet om jeg ikke hadde fått gå når jeg leder cupen, sier Marit Bjørgen til NRK.

Hun snakker om den smått surrealistiske situasjonen som har oppstått: Pål Golberg har den røde trøya som viser at han har vært verdens beste sprinter til nå i vinter. Han er også på plass i Falun, frisk, rask og konkurranselysten.

Men når den siste verdenscupsprinten før VM-uttaket går av stabelen lørdag, må han forberede seg til søndagens tremil. Han er ikke god nok for det norske sprintlaget.

– Skal han ikke gå?

– Skal han ikke gå, utbryter sist vinters sprintkonge, italienske Federico Pellegrino, når han får høre om Golberg-vrakingen.

– Jeg synes det er rart, sier svenske Emil Jönsson.

– Det ville ha vært tøft, sier Alex Harvey når han setter seg inn i Golbergs situasjon.

– Men han er velkommen på laget vårt, vi vil ha ham, smiler kanadieren.

– De synes sikkert, i likhet med meg, at det er komisk. Jeg har i hvert fall fått veldig mye meldinger fra folk som synes det er rart, så jeg er glad flere deler den oppfatningen, sier Golberg selv.

Sjur Røthe og Pål Golberg

LADER TIL TREMIL: Pål Golberg får ikke gå sprint, men er klar for søndagens klassiske tremil i Falun etter et meget solid løp i klassisk i norgescupen sist helg.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Slag i trynet

Han prøver å legge vrakingen bak seg, men innrømmer det er vanskelig. For det handler ikke bare om muligheten til å forsvare den røde ledertrøya i sprintcupen. Det er også siste mulighet til å vise seg fram internasjonalt før VM-uttaket.

– Når jeg har hatt en god sesong og ikke får gå det, så er det et slag i trynet, sier Golberg.

Da uttaket kom mandag, dyttet landslagssjef Vidar Løfshus ansvaret videre til FIS – som i sommer vedtok at lederen av sprintcupen ikke lenger har personlig friplass på startlista.

– Det synes jeg er en dårlig unnskyldning. Normalt sett vil man ta ut de som går fortest på ski. Det er viktig å ha rød trøye i sprint, sier Golberg.

Best i klassisk

Sprintlandslagstrener Arild Monsen forstår Golberg skuffelse, men forsvarer uttaket.

– Jeg skulle gjerne hatt Pål Golberg på start, men nå er det andre som har vært minst like bra på han som skøyting. Det er det vi skal konkurrere i. Det er bare å se på resultatene i fristil, så får man kanskje noen svar, sier Monsen.

Golberg har tatt 56 av sine 190 verdenscuppoeng i fristil. Her er resultatene han har å vise til:

 • I nasjonal åpning på Beitostølen ble Golberg til slutt nummer to, slått av Johannes Høsflot Klæbo. Golberg vant for øvrig prologen.
 • I verdenscupen i Davos 11. desember ble han nummer 13, og hadde da fem andre nordmenn foran seg på lista. Golberg var nummer fem i prologen.
 • I verdenscupen i Toblach 14. januar ble han nummer sju, altså best av dem som ble utslått i semifinalen. Tre nordmenn var i finalen. Golberg var nummer 18 i prologen.

PS. Følgende løpere går for Norge lørdag: Finn-Hågen Krogh, Sindre Bjørnestad Skar, Johannes Høsflot Klæbo, Emil Iversen, Eirik Brandsdal og Håvard Solås Taugbøl.

Siste nytt

 • Norge møter Slovenia i nasjonsliga

  Norge møter Bulgaria, Kypros og Slovenia i den kommende nasjonsligaen i fotball for menn. Nasjonsligaen spilles høsten 2018 og kan gi en EM-plass. Gruppevinnerne møtes nemlig til playoff til fotball-EM. Det skjer våren 2020 etter den vanlige EM-kvalifiseringen.

  Lars Lagerbäck
  Foto: Peter Morrison / AP
 • Federer klar for semifinale

  Roger Federer (36) er klar for semifinale i Australian Open.

  Sveitseren beseiret Tomás Berdych (Tsjekkia) 7-6 (7-1), 6-3, 6-4 onsdag, og møter Hyeon Chung i semifinalen.

  I den andre semifinalen møtes Marin Cilic og Kyle Edmund.

  Roger Federer
  Foto: Greg Wood / AFP
 • Norge bytter keeper mot Sverige

  Håndballkeeper Kristian Sæverås får EM-sjansen i den avgjørende kampen mot Sverige onsdag kveld. Han kommer inn for Espen Christensen, som har vært norsk andrekeeper så langt i mesterskapet. Torbjørn Bergerud er Norges førstekeeper.

  Kristian Sæverås
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
EM håndball menn: Norge - Sverige
EM håndball menn: Norge - Sverige
EM håndball menn: Norge - Sverige
EM håndball menn: Norge - Sverige
EM håndball menn: Kroatia - Frankrike