Gulljentene slapp jubelen løs: – Hellet snudde da Kongen kom

SOTSJI/OSLO (NRK.no): Marit Bjørgen (33) og Ingvild Flugstad Østberg (23) knuste all motstand på lagsprinten. Etterpå takket de smørerne for «fantastiske ski» og Kong Harald for at han har ankommet OL-byen.

Marit Bjørgen og Ingvild Flugstad Østberg møtte prominente tilskuere etter gullet på lagsprinten. Kongen og dronningen var blant gratulantene. Reporter: Harald Thingnes.

De norske gulljentene Ingvild Flugstad Østberg og Marit Bjørgen møtte kongeparet i Sotsji.

Kong Harald

Kong Harald er på plass i Sotsji for å følge de norske utøverne på jakt etter medaljer.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Jeg lurer på om hellet snudde da Kongen kom til Sotsji i går, smiler Bjørgen til NRK.no etter å ha gått inn til gull på lagsprinten med Ingvild Flugstad Østberg.

Etter gull-løpet møtte de to vinnerne kongeparet igjen.

– Dronningen var veldig rørt, sier Flugstad Østberg, som satt stor pris på at kongeparet heiet på tribunen.

Skidronning Bjørgen legger ikke skjul på at de siste dagenes motgang har gått inn på de norske løperne.

Artikkelen fortsetter under bildet

Østberg Bjørgen

Ingvild Flugstad Østberg og Marit Bjørgen slipper jubelen løs etter å ha knust all motstand på lagsprinten. Ingen var i nærheten av å tukte jentene på vei mot OL-gullet.

Foto: Matthias Schrader / Ap

Elendige ski ødela både mennenes og kvinnenes stafett, noe som førte til knallhard kritikk av det norske smøreteamet.

Med Kongen som tilskuer gjorde imidlertid smørerne opp for seg på onsdagens lagsprint.

– Dette er så utrolig godt. Det er bare å takke gutta i smørebua. Vi hadde fantastiske ski i dag, smilte Bjørgen da hun og Østberg ble intervjuet etter gulløpet.

Det har vært vondt å se all kritikken de har fått den siste tiden. De jobber og står på døgnet rundt. Nå er det utrolig artig at dette gikk veien. Dette gjør godt for smørerne og hele støtteapparatet, sier Bjørgen.

– Spent på om Bjørgen ville stå

Da hun krysset mållinjen i ensom majestet tok hun sitt andre gull i mesterskapet. Samtidig fikk Østberg – som tok sølv på den individuelle sprinten – sitt aller første OL-gull i karrieren.

– Det er helt fantastisk å vinne lagsprinten med Marit og å ta mitt første gull i OL. Hun har vært forbildet mitt i mange år og vil fortsette å være det, sa en strålende fornøyd Østberg.

Hun innrømmer at det var en spesiell følelse å stå inne i målområdet og vente på at avgjørelsen skulle falle.

Østberg Bjørgen

Dette bildet viser hvordan Marit Bjørgen hadde skaffet Norge et stort forsprang før vekslingen med Ingvild Flugstad Østberg.

Foto: STEFAN WERMUTH / Reuters

– Jeg var så spent på om Bjørgen skulle klare å stå på beina i den siste svingen. Jeg trodde det skulle gå fint, men man vet jo aldri, sa Østberg lettet.

Maktdemonstrasjon

23-åringen hadde liten grunn til å være bekymret der hun sto og ventet på Bjørgen på sisteetappen.

Selv ikke et fall ville trolig forhindret gull. Så overlegne var den norske duoen.

– Det er knockout! Det er norsk knockout!, jublet NRKs kommentatorduo Pål Thomassen og Carl Henning Gran allerede da Østberg gikk ut på Norges nest siste etappe.

Marit Bjørgen hadde nemlig vist seg utilnærmelig allerede fra første stavtak. Sjanseløse konkurrenter så kun ryggen til skidronningen som på samtlige etapper økte avstanden ned til de nærmeste forfølgerne.

Allerede etter sin første av tre etapper hadde Bjørgen sørget for et forsprang på mange sekunder ned til Finland.

Siden var det aldri noen tvil om hvor gullet skulle havne. Østberg og Bjørgen gikk begge strålende og vant til slutt ni sekunder foran Aino-Kaisa Saarinen og Kerrtu Niskanen (Finland).

Sverige tok bronsen på lagsprinten etter at ankerkvinne Stina Nilsson spurtslo Tysklands Denise Herrmann på oppløpet. Ida Ingemarsdotter gikk også på det svenske laget.

Marit Bjørgen

Marit Bjørgen krysser mållinjen i ensom majestet. Sammen med Ingvild Flugstad Østberg sørget hun for en suveren norsk seier på lagsprinten.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix
Marit Bjørgen og Ingvild Flugstad Østberg tok gull på lagsprinten tirsdag. Etter målgang snakket de med reportere Morten Stenberg og Mads Håby.

Marit Bjørgen og Ingvild Flugstad Østberg tok gull på lagsprinten.

Siste nytt

 • Mowinckel langt bak på trening

  Ragnhild Mowinckel, som er eneste norske deltaker i helgens fartsrenn i alpint for kvinner, var langt bak de beste på første utfortrening i Lake Louise.

  Sofia Goggia fra Italia kjørte inn til bestetid tre tidels sekund foran slovenske Ilka Stuhec og 58 hundredeler foran sveitsiske Joana Hählen.

  Mowinckel startet som nummer fire, men måtte se den ene løperen etter den andre slå hennes tid. Hun var hele 3,60 sekunder bak Goggia.

  Det skal avvikles verdenscuprenn fredag og lørdag, mens det er super-G søndag.

  Ragnhild Mowinckel
  Foto: FABRICE COFFRINI / AFP
 • England med rekord: Slo Latvia 20-0

  Ellen White både tangerte, slo og forbedret målrekorden på Englands kvinnelandslag i fotball da Latvia ble slått 20-0 i VM-kvalifisering tirsdag.

  White trengte bare én scoring for å tangere Kelly Smiths notering på 46 landslagsmål. Den fikk hun allerede i det 6. minutt av kampen i Doncaster, da hun økte til 2-0 med et distanseskudd. Tre minutter delte hun rekorden med Smith, før hun satte foten på et innlegg og gjorde 3-0 fra kort hold.

  England, som er en av Norges gruppemotstandere i sommerens EM-sluttspill, herjet med Latvia på vei mot sin sjette strake seier i VM-kvalifiseringen. Latvia byttet keeper ved pause på stillingen 8-0, men Alina Skjemenova fikk det enda tøffere enn Laura Sinutkina hadde hatt det.

  Med 20-0-seier kom et nytt bevis på de enorme nivåforskjellene på lagene i den europeiske VM-kvalifiseringen. Irland vant også tosifret tirsdag (over Georgia), og Norge ville ganske sikkert også gjort det om ikke kampen i Armenia var blitt avbrutt 20 minutter før slutt på 9-0 på grunn av tåke. (NTB)

  England, fotball, kvinner
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
 • Mer koronatrøbbel for RB Leipzig

  Den tyske fotballklubben RB Leipzig avlyste tirsdagens trening på grunn av flere positive koronatester blant trenerstaben, opplyser klubben.

  Klubben har vært hardt rammet av koronasmitte den siste tiden, men helgens seriekamp mot Union Berlin skal ikke være i fare for å måtte utsettes.

  Ifølge avisa Bild er det avdekket ytterligere fire smittetilfeller i klubben.

Sendeplan

Kl. Program Kanal