Gulljentene slapp jubelen løs: – Hellet snudde da Kongen kom

SOTSJI/OSLO (NRK.no): Marit Bjørgen (33) og Ingvild Flugstad Østberg (23) knuste all motstand på lagsprinten. Etterpå takket de smørerne for «fantastiske ski» og Kong Harald for at han har ankommet OL-byen.

Marit Bjørgen og Ingvild Flugstad Østberg møtte prominente tilskuere etter gullet på lagsprinten. Kongen og dronningen var blant gratulantene. Reporter: Harald Thingnes.

De norske gulljentene Ingvild Flugstad Østberg og Marit Bjørgen møtte kongeparet i Sotsji.

Kong Harald

Kong Harald er på plass i Sotsji for å følge de norske utøverne på jakt etter medaljer.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Jeg lurer på om hellet snudde da Kongen kom til Sotsji i går, smiler Bjørgen til NRK.no etter å ha gått inn til gull på lagsprinten med Ingvild Flugstad Østberg.

Etter gull-løpet møtte de to vinnerne kongeparet igjen.

– Dronningen var veldig rørt, sier Flugstad Østberg, som satt stor pris på at kongeparet heiet på tribunen.

Skidronning Bjørgen legger ikke skjul på at de siste dagenes motgang har gått inn på de norske løperne.

Artikkelen fortsetter under bildet

Østberg Bjørgen

Ingvild Flugstad Østberg og Marit Bjørgen slipper jubelen løs etter å ha knust all motstand på lagsprinten. Ingen var i nærheten av å tukte jentene på vei mot OL-gullet.

Foto: Matthias Schrader / Ap

Elendige ski ødela både mennenes og kvinnenes stafett, noe som førte til knallhard kritikk av det norske smøreteamet.

Med Kongen som tilskuer gjorde imidlertid smørerne opp for seg på onsdagens lagsprint.

– Dette er så utrolig godt. Det er bare å takke gutta i smørebua. Vi hadde fantastiske ski i dag, smilte Bjørgen da hun og Østberg ble intervjuet etter gulløpet.

Det har vært vondt å se all kritikken de har fått den siste tiden. De jobber og står på døgnet rundt. Nå er det utrolig artig at dette gikk veien. Dette gjør godt for smørerne og hele støtteapparatet, sier Bjørgen.

– Spent på om Bjørgen ville stå

Da hun krysset mållinjen i ensom majestet tok hun sitt andre gull i mesterskapet. Samtidig fikk Østberg – som tok sølv på den individuelle sprinten – sitt aller første OL-gull i karrieren.

– Det er helt fantastisk å vinne lagsprinten med Marit og å ta mitt første gull i OL. Hun har vært forbildet mitt i mange år og vil fortsette å være det, sa en strålende fornøyd Østberg.

Hun innrømmer at det var en spesiell følelse å stå inne i målområdet og vente på at avgjørelsen skulle falle.

Østberg Bjørgen

Dette bildet viser hvordan Marit Bjørgen hadde skaffet Norge et stort forsprang før vekslingen med Ingvild Flugstad Østberg.

Foto: STEFAN WERMUTH / Reuters

– Jeg var så spent på om Bjørgen skulle klare å stå på beina i den siste svingen. Jeg trodde det skulle gå fint, men man vet jo aldri, sa Østberg lettet.

Maktdemonstrasjon

23-åringen hadde liten grunn til å være bekymret der hun sto og ventet på Bjørgen på sisteetappen.

Selv ikke et fall ville trolig forhindret gull. Så overlegne var den norske duoen.

– Det er knockout! Det er norsk knockout!, jublet NRKs kommentatorduo Pål Thomassen og Carl Henning Gran allerede da Østberg gikk ut på Norges nest siste etappe.

Marit Bjørgen hadde nemlig vist seg utilnærmelig allerede fra første stavtak. Sjanseløse konkurrenter så kun ryggen til skidronningen som på samtlige etapper økte avstanden ned til de nærmeste forfølgerne.

Allerede etter sin første av tre etapper hadde Bjørgen sørget for et forsprang på mange sekunder ned til Finland.

Siden var det aldri noen tvil om hvor gullet skulle havne. Østberg og Bjørgen gikk begge strålende og vant til slutt ni sekunder foran Aino-Kaisa Saarinen og Kerrtu Niskanen (Finland).

Sverige tok bronsen på lagsprinten etter at ankerkvinne Stina Nilsson spurtslo Tysklands Denise Herrmann på oppløpet. Ida Ingemarsdotter gikk også på det svenske laget.

Marit Bjørgen

Marit Bjørgen krysser mållinjen i ensom majestet. Sammen med Ingvild Flugstad Østberg sørget hun for en suveren norsk seier på lagsprinten.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix
Marit Bjørgen og Ingvild Flugstad Østberg tok gull på lagsprinten tirsdag. Etter målgang snakket de med reportere Morten Stenberg og Mads Håby.

Marit Bjørgen og Ingvild Flugstad Østberg tok gull på lagsprinten.

Siste nytt

 • Må droppe grensepassering

  Torsdag skulle verdens beste langrennsløpere ha gått fra Storlien i Sverige til Meråker i Norge på den fjerde etappenn i Ski Tour 2020. Nå tvinger værmeldingen, med kraftig vind, arrangjørene til å droppe den historiske grensepasseringen. Det blir likevel et langløp på rundt 35 kilometer, men på norsk side av grensa med start og mål i Meråker.

  – Det er aldri bra å endre planer, men vi må tenke på sikkerheten og rettferdigheten for løperne, sier renndirektør Pierre Mignerey til NRK.

  – At vi ikke får gått fra Sverige er synd, men værmeldingen viser seg dessverre å stemme med prognosen, sier rennleder Tor-Arne Hetland (bildet).

  Tor-Arne Hetland i Meråker
  Foto: Anders Skjerdingstad / NRK
 • Søderlund klar for Häcken

  Alexander Søderlund er klar for Häcken i Allsvenskan. Overgangen er bekreftet av Norges Fotballforbund (NFF), melder Adresseavisen. Det har ikke lykkes avisen å komme i kontakt med RBK-trener Eirik Horneland eller sportslig leder Mikael Dorsin. Häcken holder til i Göteborg. 32-årige Søderlund har spilt i RBK fra 2018. Han har tidligere vært i utlandet og spilt for franske St. Etienne. (NTB).

  NV_SvzKOU8k
  Foto: Ole Martin Wold
 • Avviser bekymring rundt Kollen-renn

  Tirsdag ble det kjent at verdenscupsprinten i Drammen ikke kan arrangeres i sentrumsgatene på grunn av snømangel. Bare noen dager senere er det klart for den tradisjonsrike Homenkoll-helga. Heller ikke der er det snø i overflod, men rennene er ikke i fare. Arrangørene føler seg trygge på at rennene skal kunne gjennomføres som oppsatt. (NTB)

  Vinterferiestart i Oslo
  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal