NRK Meny
Normal

Bjørgen kutter opp mot 100 treningstimer

HEMSEDAL/OSLO (NRK.no): Marit Bjørgen trente mer enn noensinne forrige sesong, men ble i perioder utslitt i stedet for råere i sporet. 34-åringen skal derfor trene langt mindre fremover.

bjørgen

Langrennsløperne er godt i gang med sesongoppkjøringen, og har hatt flere samlinger med mye og hard trening. For Marit Bjørgens del er den største endringen hun gjør før neste sesong imidlertid å trene litt mindre.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– Jeg trente mer enn noensinne i fjor, men det endte med at jeg balanserte på en knivsegg gjennom deler av sesongen. Jeg har lyst å kjenne mer på den gode følelsen igjen, sier Marit Bjørgen til NRK.no.

Langrennsjentene har denne uken vært på treningssamling i Hemsedal. Sesongforberedelsene er i full gang. Det er i denne perioden vinterutøverne trener aller mest.

bjørgen

Bjørgen vil ha mer overskudd denne sesongen.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Men for Bjørgen er den største endringen hun gjør å trene mindre. Forrige sesong trente hun ca. 960 timer, men denne sesongen kutter hun opp mot 100 timer.

– Mer overskudd

Det høres kanskje mye ut, men Bjørgen er sikker på at det kommer til å gjøre henne bedre rustet i vinter.

Bjørgen har tidligere fortalt NRK.no om hvordan hun følte seg litt for sliten i deler av sesongen, i tillegg til at hun noen ganger følte hun ikke hadde helt kontroll over treningsarbeidet.

Det er dette hun nå tar konsekvensene av.

– Det ble for mange halvgode økter i fjor. Derfor kutter jeg fem til ti timer med trening i måneden nå. Det handler om å være på den riktige siden, å ha overskudd til å gjennomføre de gode øktene, forklarer hun.

I tillegg til at hun hadde flere treningstimer i fjor, var hun også mer i høyden enn hun har vært tidligere. Dette var nødvendig siden OL-byen Sotsji ligger i høyden, men til sammen ble den økte treningsmengden og høydebesøkene akkurat litt for mye. Uten at det egentlig så ut til å hindre henne mye i sporet.

– Kan ikke gjøre som for ti år siden

I et OL preget av blant annet smørebom vant hun tre gull, og kun én gang ble hun dårligere enn nummer tre i verdenscupen.

I sesongen som kommer er VM i Falun det store høydepunktet.

– Hvordan skal du holde kapasiteten ved like med færre økter?

– Det tror jeg ikke blir noe problem, så lenge jeg har god kvalitet på de øktene jeg gjennomfører, sier Bjørgen.

– Endringene er ikke så veldig store, men jeg er blitt et år eldre og kan ikke gjør alt som jeg gjorde for ti år siden, legger hun til med et smil.

Siste nytt

 • Bastiansen sikret Frisk-seier

  Frisk Asker slo Storhamar 4–3 i den tredje NM-semifinalen mandag. De reduserte dermed til 1–2 i kamper.

  Kampen sto 3–3 etter full tid, og kampen gikk til forlengning. Der stupte Anders Bastiansen fram på en retur og sikret Frisk Asker-seier.

  Storhamar og Frisk Asker spilte i dag semifinale tre av syv kamper. Det var uhyre jevnt og kampen måtte til slutt avgjøres på første mål vinner. Storhamars Eirik Skadsdammen ble også hedret for sin kamp nummer 900 før start.
 • Thoresen-assist da SKA slo tilbake

  Patrick Thoresen var nest sist på 2-0-målet da SKA St. Petersburg vant 2–0 borte mot Lokomotiv Jaroslavl i KHL-sluttspillet mandag.

  SKA leder nå 2–1 i kvartfinaleserien som spilles best av syv kamper.

  Patrick Thoresen
  Foto: Mariam Butt / NTB scanpix
 • Seier for Tromsø

  Tromsø slo byrivalen Tromsdalen 2–0 i en treningskamp mandag ettermiddag. Tromsøs kamp mot Strømsgodset ble avlyst grunnet snøvær søndag, men mandag var det gode spilleforhold på Alfheim.

  Slobodan Vuk og Mushaga Bakenga scoret for TIL.

  Eliteserien fotball 2017. Tromsø - Odd BK.
  Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal