Bjørgen kutter opp mot 100 treningstimer

HEMSEDAL/OSLO (NRK.no): Marit Bjørgen trente mer enn noensinne forrige sesong, men ble i perioder utslitt i stedet for råere i sporet. 34-åringen skal derfor trene langt mindre fremover.

bjørgen

Langrennsløperne er godt i gang med sesongoppkjøringen, og har hatt flere samlinger med mye og hard trening. For Marit Bjørgens del er den største endringen hun gjør før neste sesong imidlertid å trene litt mindre.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– Jeg trente mer enn noensinne i fjor, men det endte med at jeg balanserte på en knivsegg gjennom deler av sesongen. Jeg har lyst å kjenne mer på den gode følelsen igjen, sier Marit Bjørgen til NRK.no.

Langrennsjentene har denne uken vært på treningssamling i Hemsedal. Sesongforberedelsene er i full gang. Det er i denne perioden vinterutøverne trener aller mest.

bjørgen

Bjørgen vil ha mer overskudd denne sesongen.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Men for Bjørgen er den største endringen hun gjør å trene mindre. Forrige sesong trente hun ca. 960 timer, men denne sesongen kutter hun opp mot 100 timer.

– Mer overskudd

Det høres kanskje mye ut, men Bjørgen er sikker på at det kommer til å gjøre henne bedre rustet i vinter.

Bjørgen har tidligere fortalt NRK.no om hvordan hun følte seg litt for sliten i deler av sesongen, i tillegg til at hun noen ganger følte hun ikke hadde helt kontroll over treningsarbeidet.

Det er dette hun nå tar konsekvensene av.

– Det ble for mange halvgode økter i fjor. Derfor kutter jeg fem til ti timer med trening i måneden nå. Det handler om å være på den riktige siden, å ha overskudd til å gjennomføre de gode øktene, forklarer hun.

I tillegg til at hun hadde flere treningstimer i fjor, var hun også mer i høyden enn hun har vært tidligere. Dette var nødvendig siden OL-byen Sotsji ligger i høyden, men til sammen ble den økte treningsmengden og høydebesøkene akkurat litt for mye. Uten at det egentlig så ut til å hindre henne mye i sporet.

– Kan ikke gjøre som for ti år siden

I et OL preget av blant annet smørebom vant hun tre gull, og kun én gang ble hun dårligere enn nummer tre i verdenscupen.

I sesongen som kommer er VM i Falun det store høydepunktet.

– Hvordan skal du holde kapasiteten ved like med færre økter?

– Det tror jeg ikke blir noe problem, så lenge jeg har god kvalitet på de øktene jeg gjennomfører, sier Bjørgen.

– Endringene er ikke så veldig store, men jeg er blitt et år eldre og kan ikke gjør alt som jeg gjorde for ti år siden, legger hun til med et smil.

Siste nytt

 • Svindal operert

  Aksel Lund Svindal har lørdag operert tommelen som han har slitt med de siste dagene etter et fall på trening torsdag.

  Svindal selv annonserte operasjonen på bildedelingstjenesten Instagram. Ifølge ham selv skal han være tilbake på ski etter kort tid.

 • Babylykke for Nestvold-Haugen

  Alpinisten Leif Kristian Nestvold-Haugen ble natt til lørdag far til en ny gutt da kona Marthe fødte parets andre barn.

  Dermed er han klar for sesongens første slalåmrenn i finske Levi søndag. – Alt er bra med hele familien, sier Nestvold-Haugen til NRK.

  SKI-SLO-FIS-CUP-GIANT-SLALOM-MEN
  Foto: JURE MAKOVEC / AFP
 • Oilers best i Fredrikstad

  Stavanger Oilers tok viktige poeng i toppen da de vant 3–2 i det som ble en jevn kamp borte i eliteserien i ishockey mot Stjernen lørdag.

  Dermed befestet Oilers sin tredjeplass på tabellen.

  Eliteserien ishockey, menn: Vålerenga - Stavanger Oilers (1-3)
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal