Tårevåt Bjørgen tok etterlengtet tremilsgull: – Det her var målet mitt

VAL DI FIEMME/OSLO (NRK.no): Marit Bjørgen (32) viste monsterkrefter da hun spurtet fra Justyna Kowalczyk på oppløpet. Etterpå trillet tårene mens hun forklarte hvor mye tremilsgullet betød for henne.

Marit Bjørgen var blank i øynene etter seieren på 3-mila.
Reporter: Ida Nysæther Rasch.

En rørt Bjørgen etter gullet

For da Marit Bjørgen passerte mållinjen som verdensmester for fjerde gang i Val di Fiemme, var 32-åringen langt mer emosjonell enn vanlig.

Marit Bjørgen vant 30 km i Val di Fiemme

Marit Bjørgen ser opp mot himmelen og jubler for VM-gull på 30-kilometeren i Val di Fiemme.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Tårene rant nedover kinnene mens hun ble omfavnet av lagvenninne Therese Johaug, som tok VM-bronse.

Med tårer i øynene satte hun ord på gullfølelsen i NRK-intervjuet like etter løpet.

– Jeg er stolt over meg selv. Det her var målet mitt i dette mesterskapet. Jeg har en utrolig god følelse akkurat nå. Det er lenge siden jeg lykkes på tremila i et mesterskap, smiler en tårevåt Bjørgen til NRK i målområdet etter løpet.

Les også: Bjørgen vant med ni år gamle superski

Taktisk genistrek før spurten

Den norske gullgrossisten avgjorde kampen om gullet inne på oppløpet.

Justyna Kowalczyk var som vanlig med og preget løpet, men da den polske jenta skrudde opp farten inn den siste bakken, la Bjørgen seg bare i rygg.

Hun visste nok at det lønnet seg å komme ned på stadionområdet i andreposisjon. For da spurten startet, hadde Bjørgen langt større fart enn den polske jenta, og suste inn til et suverent VM-gull. Spurten ble egentlig aldri spennende.

Gullvinneren innrømmer at hun hadde en klar plan på hvordan hun skulle løse den siste opp- og nedkjøringen inn mot mål.

– Jeg var veldig taktisk på slutten. Jeg skjønte at det ikke ble noen luke på toppen, så da skulle jeg være i andreposisjon ned bakken inn mot mål. Det fungerte, smiler Bjørgen.

Har tatt åtte VM-gull på to år

Dermed kunne Bjørgen juble for sitt fjerde VM-gull i Val di Fiemme - hennes 12. i karrieren. Bjørgen tok også fire gull i Oslo-VM for to år siden, men den gang vant hun ikke 30-kilometeren.

Sist Bjørgen tok VM-gull på 30 kilometer var i Oberstdorf i 2005. Siden da har det blitt sølv i Vancouver-OL og sølv i Oslo-VM på kvinnenes lengste distanse. Lørdag ble det endelig gull igjen.

Rognes-jenta har nå tatt åtte VM-gull på de to siste verdensmesterskapene.

VIDEO: Se innspurten med Marit Bjørgen igjen

(artikkelen fortsetter under videoen)

Marit Bjørgen

VIDEO: Se innspurten til Marit Bjørgen der hun knuste polske Justyna Kowalczyk.

Johaug: – Mitt beste mesterskap

Therese Johaug kjempet lenge om gullet, men måtte gi tapt i den siste bakken før mål. Dermed ble det VM-bronse på jenta fra Dalsbygda.

– Jeg prøvde å bite tenna sammen, men så fikk jeg noen glipptak og kom litt frempå. Da ble det vanskelig å følge, sier Johaug til NRK om øyeblikket der hun måtte slippe de to andre i tettrioen.

Gullvinneren fra 10-kilometeren tidligere i mesterskapet virket likevel å være svært fornøyd med bronsemedaljen.

– Det har vært en fantastisk opplevelse, og det beste VM jeg har hatt noensinne. Nå kan jeg reise hjem med individuelt gull, sølv og bronse, og stafettgull. Jeg unnet Marit virkelig dette gullet, når jeg ikke vant var det bra at hun gjorde det, sier Johaug.

– Nå skal jeg hjem og trene på sånne tøffe bakker, slår Johaug fast.

VIDEO: Se intervju med Therese Johaug etter løpet

(artikkelen fortsetter under videoen)

Therese Johaug er godt fornøyd med mesterskapet.
Reporter: Ida Nysæther Rasch.

VIDEO: Johaug: - Det ble for hardt

God laginnsats

Samtlige fire norske jenter endte blant de ti beste. Heidi Weng endte på 4.-plass, mens Kristin Størmer Steira ble nummer ni.

Landslagstrener Egil Kristiansen gliste fra øre til øre etter løpet.

– Vi hadde pratet fryktelig mye om å være kyniske, spesielt i letterrenget. Der var det en klar fordel å gå bak. Det var morro å se den taktiske gåingen, sier landslagstrener Kristiansen til NRK.

– Bjørgen viste seg som hakket vassere enn Justyna i dag, sier han.

Kowalczyk smilte tappert etter å ha blitt spurtslått av VM-dronning Bjørgen.

– Det var en bra dag for meg. Jeg gikk mitt beste og ble nummer to, det er jo bra, sier Justyna Kowalczyk til de norske journalistene.

Den polske jenta var storfavoritt foran løpet, etter maktdemonstrasjonen på torsdagens kvinnestafett. Der slo hun Therese Johaug med 37,9 sekunder på den fem kilometer lange andreetappen. Lørdag var det kun én jente som var bedre enn henne - Marit Bjørgen.

– Hun er nummer én, sier Kowalczyk om sin norske rival.

Tett og jevnt fra start

Lørdagens 30-kilometer i Val di Fiemme - jentenes siste øvelse i ski-VM - foregikk i strålende solskinn og påskeføre. Den sugende snøen satte også sitt preg på løpet.

Den første ti-kilometeren gikk unna i relativt rolig tempo, der store deler av feltet klarte å henge med. Justyna Kowalczyk, Therese Johaug og Marit Bjørgen byttet på å dra i front.

Etter rundt 11 kilometer brøt fire løpere seg løs fra resten av forfølgerne. Kowalczyk og Bjørgen dro til i bakkene ut fra stadion, og bare Therese Johaug og Heidi Weng maktet å følge.

Etter hvert fikk kvartetten selskap av tyske Nicole Fessel, og de fem løperne gikk sammen i store deler av løpet.

Kalla møtte veggen

Etter 16 kilometer tok Kowalczyk kommandoen, og trakk på de norske jentene. Weng, Johaug, Bjørgen og Fessel fulgte greit, mens flere av jentene lenger bak fikk det tungt. Aller verst gikk det for Charlotte Kalla.

Svenskenes beste håp virket å ha «fått det» allerede ved passering 16,8 kilometer, der hun stampet seg vei opp de bratte bakkene med veldig stive bein.

– Jeg tenkte for mye på sluttplasseringen i mål, og da tvang jeg meg selv til å presse på. Da ble jeg stiv, sier Kalla etter løpet.

Den svenske jenta er mektig imponert over Bjørgen.

– Hun har tatt så mange gull i dette VM. Hun er en skikkelig allrounder. Hun er kanskje den beste kvinneløperen noensinne, sier Kalla.

VIDEO: Charlotte Kalla gikk på en «Brink» (hør med SVTs kommentatorer)

(artikkelen fortsetter under videoen)

Hør SVTs kommentatorer i det de skjønner at Kalla har møtt veggen.

VIDEO: Svensk kommentator: - Oi oi oi...

Weng måtte slippe

Det var ikke bare Kalla som etter hvert fikk kjenne hvordan den knalltøffe løypa i Val di Fiemme tærte på kreftene.

Også Heidi Weng og tyske Fessel måtte etter hvert slippe teten, og ved passering 20 kilometer var avstanden ned til Weng og Fessel blitt på over ti sekunder.

Dermed var kvintetten i tet blitt redusert til en trio. Kowalcyzk, Johaug og Bjørgen skulle gjøre opp om gullet.

Bjørgen rotet med skibytte

Men trioen i tet kunne fort blitt en duo, får da løperne skulle inn og bytte ski inne på stadion, rotet Bjørgen det til for seg selv. Rognes-jenta klarte ikke å få på seg den ene skien, og tapte nærmere ti sekunder til Kowalczyk og Johaug.

Bjørgen rettet imidlertid opp feilen ganske raskt, og var tilbake i ryggen på tetduoen etter den første motbakken ut fra stadion.

– Jeg trodde skien satt fast i bindingen, men det gjorde den ikke. Så da var det bare å roe ned og stake godt. Jeg så at Kowalczyk og Therese prøvde å gå til, men jeg klarte å ta dem igjen, sier Bjørgen.

VIDEO: Bjørgen sleit med å få på seg skien ved skibyttet

Marit Bjørgen tapte sekunder til Johaug og Kowalczyk under skibyttet.
Reporter: Harald Thingnes.

Bjørgen rotet under skibyttet

Ved passering 25 kilometer hadde den norsk-polske trioen opparbeidet seg en enorm luke ned til forfølgerne. Heidi Weng var nærmest av jentene bak, 42,5 sekunder bak.

Taktisk spill mot slutten

Og ettersom rennet nærmet seg slutten, startet også det taktiske spillet. Etter den første bakken ut fra stadion ved 26 kilometer, stoppet Kowalczyk fullstendig opp, for at de norske jentene skulle overta å dra. Men de norske jentene hadde heller ingen planer om å gå først.

– Det var knalltøft å gå først. Det var så stor fordel å gå bak, sier Bjørgen.

– Jeg skulle ikke være dumsnill i dag. Jeg hadde planlagt på forhånd å ikke dra så mye, sier Therese Johaug.

VIDEO: Kowalczyk starter det taktiske spillet

(artikkelen fortsetter under videoen)

Bjørgen, Johaug og Kowalczyk tar en liten pause.

Taktikkeri i tet

Men det taktiske spillet lyktes ikke. I stedet var det Bjørgen som gjorde sjakktrekket da hun la seg i rygg på Kowalczyk ned den siste bakken og tok VM-gullet.

Resultaliste 30 km klassisk i Val di Fiemme:

1. Marit Bjørgen, Norge 1.27.19,9
2. Justyna Kowalczyk, Polen +3,7 sekunder
3. Therese Johaug, Norge +8,7 sekunder
4. Heidi Weng, Norge +1.38 minutter

5. Nicole Fessel, Tyskland +1.49 minutter
6. Anna Haag, Sverige +2.05 minutter
7. Kerttu Niskanen, Finland +2.12 minutter
8. Anne Kyllönen, Finland +2.16
9. Kristin Størmer Steira, Norge +2.16
10. Masako Ishida, Japan +2.19

Sportsnyheter

Football, Eliteserien, Molde - Bodø/Glimt

Glimt-sjefens beskjed til Ståle Solbakken: Ola (23) hører hjemme på landslaget

Bodø/Glimt og Ola Solbakken (23) fortsetter å imponere. Glimt-trener Kjetil Knutsen mener formspilleren nå bør få sjansen med flagget på brystet.

Takling

Kristiansund-treneren raser etter takling: – Det går ikke an

Mjøndalen, som ikke hadde vunnet på 13 kamper, måtte vinne mot medaljekandidat Kristiansund for å holde liv i håpet om å unngå nedrykk fra Eliteserien. Men Christian Michelsen mener Mjøndalen-spiller burde fått rødt kort.

Siste nytt

 • Koeman sparket som Barcelona-trener

  Barcelona-ledelsens tålmodighet med Ronald Koeman tok slutt med 0-1-tapet for Rayo Vallecano. Han fikk sparken onsdag kveld.

  Det kunngjorde klubbpresident Joan Laporta da Barcelona-laget kom hjem fra hovedstaden, melder klubben på sitt nettsted.

  Der står det at klubben takker ham for hans arbeid og ønsker ham lykke til videre i karrieren.

  Etter ti serierunder ligger Barcelona helt nede på en niendeplass i La Liga, og det var ingen bombe at klubben valgte å kvitte seg med sin nederlandske trener.

  Ronald Koeman
  Foto: ALBERT GEA / Reuters
 • City med cupsmell etter straffekonk

  West Ham vant straffesparkkonkurransen mot City 5-3 i den engelske ligacupen onsdag kveld.

  Kampen hadde endt 0-0 før det måtte avgjøres fra krittmerket.

  Phil Foden bommet for City, mens West Ham scoret på alle sine straffer.

  City har vunnet ligacupen fire ganger på rad, men nå får de altså ikke muligheten til å ta sin femte cuptittel på rad i turneringen.

  Kristoffer Ajer og Brentford er klar for kvartfinale i den engelske ligacupen etter 2-1-seier borte mot Stoke. Han vant den norske duellen mot Leo Østigård.

  Et B-preget Liverpool tok seg videre fra den fjerde runden i den engelske ligacupen da Preston ble slått 2-0 onsdag.

  Samtidig sørgert Lucas Moura for at Tottenham vant 1-0 mot Burnley og er klare for kvartfinale, mens Leicester er det samme etter straffeseier mot Brighton.

  djCD60Ku2FE
  Foto: GLYN KIRK / AFP
 • Bayern-flause i den tyske cupen

  Et toppet Bayern München gikk onsdag kveld på en skikkelig smell i andre runde av den tyske cupen.

  Borte mot Borussia Mönchengladbach endte det med et utrolig 0-5-tap på Borussia-Park.

  To mål av Ramy Bensebaini, to mål av Breel Embolo og ett av Kouadio Koné sørget for seieren.

  Bayerns prestasjon vekker oppsikt verden over. Bayern stilte med sitt tilnærmet beste lag, men den tyske serielederen kollapset totalt foran øynene på lamslåtte tilskuere.

  dmvrr2IWgSs
  Foto: INA FASSBENDER / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal