– Jeg har vært veldig usikker på skiene

TOBLACH (NRK.no): En uke før OL knuste Marit Bjørgen konkurrentene og vant sin første klassiske 10-kilometer med intervallstart siden VM i 2011. Den største lettelsen var likevel ikke formen, men skiene.

Marit Bjørgen vant suverent under dagens 10km klassisk. Med bare en uke til OL viser dette at hun er i toppform for sesongen.

Marit Bjørgen knuste alle på 10-kilometeren i Toblach.

Justyna Kowalczyk

Justyna Kowalczyk hadde ingen god dag i Toblach.

Foto: Larsen, HÃ¥kon Mosvold / NTB scanpix

Justyna Kowalczyk, som har vunnet det meste av internasjonale klassiskrenn siden Bjørgen ble verdensmester i Holmenkollen for nesten tre år siden, ble bare nummer fem og forsvant ut av skistadion i Toblach uten å si et ord til pressen.

I målområdet sto Marit Bjørgen (33) og gliste etter sin 63. verdenscupseier. Om Kowalczyk sier hun:

– Dagsformen kan variere når man kommer fra høyden. Hun kan ha hatt dårlige ski, og da er det nok noen som får høre det. Hun er nok på podiet igjen i OL.

Etter å ha blitt slått med godt over et minutt av Therese Johaug på 10 km klassisk i NM for to uker siden, var det altsåBjørgens tur til å slå Johaug med 36,7 sekunder på samme distanse i OL-generalprøven.

– Jeg var ikke bekymret etter NM. Der hadde jeg ikke optimale ski, og måtte bare ta med meg den kroppslige følelsen. Nå har jeg overskudd i kroppen, kunne gå lett på ski – og hadde gode ski. Det var min dag, smiler Bjørgen.

Ble presset av smøreren

Og nettopp gode ski betydde mer enn på veldig lenge. Det var såkalt rubbeføre i Toblach – med temperaturer på plussiden og snø i lufta under løpet. Akkurat det har sjelden vært til Bjørgens fordel.

Samme føreforhold kan fort dukke opp i OL.

– Jeg har vært veldig usikker på rubbeskiene mine, og har hatt veldig lite ro på det. Nå fikk jeg en bekreftelse på at jeg har gode ski for dette føret, erkjenner hun.

Bjørgen innrømmer at hun måtte presses av sin smører Perry Olsson til å velge rubbski.

– Jeg har hatt dårlig opplevelser, og har ikke gått mange renn på rubb. Jeg har ofte valgt klisterski. Det sto mellom de to alternativene i dag også. Perry ville jeg skulle gå på rubb, men jeg var i tvil, sier Bjørgen til NRK.no på pressekonferansen etter superløpet.

Strippet til trusa

Der strippet hun for øvrig til trusa mens intervjuene pågikk. Blygselen måtte vike for behovet for tørre klær. En uke før åpningsdistansen i Sotsji, gambles det ikke med helsa.

Nå vet jenta med medalje i 15 internasjonale mesterskapsløp på rad at hun er der hun skal være før OL i Sotsji.

– Ja, i dag kunne jeg bare gå og gå og gå uten å bli stiv.

– Er det enda mer å gå på?

– Jeg har trent 85 timer i januar, så jeg håper å samle enda mer overskudd fram mot OL, sier Marit Bjørgen.

Sterk norsk laginnsats

Therese Johaug ble altså nummer to, uten å ta nederlaget veldig tungt.

– I NM var det løype som passet veldig bra for meg. Her er det løype som passer veldig bra for Marit, med mye dobbelttak, påpeker Johaug overfor NRK.no

Svenske Charlotte Kalla Ble nummer tre, 42,9 sekunder bak Bjørgen, mens Heidi Weng endte på den sure fjerdeplassen mindre enn to sekunder bak Kalla.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen ble nummer sju, mens Kristin Størmer Steira fulgte på plassen bak.

PS. Marit Bjørgen vant en klassisk 10-kilometer i verdenscupen 19. januar 2013, men da var det fellesstart. Sist hun vant 10 km klassisk intervallstart, var altså under VM i Holmenkollen i 2011. Hun vant også distansen i generalprøven før VM i 2011, i Drammen.

Siste nytt

 • Pernell Whitaker er død

  Tidligere OL-vinner i boksing Pernell Whitaker har gått bort 55 år gammel. Whitaker ble påkjørt av en bil søndag og døde av skadene. Bokselegenden vant blant annet gull i OL i Los Angeles i 1984, i tillegg til VM-gull i fire forskjellige vektklasser.

  Pernell Whitaker, Lou Duva, Larry Hazard
  Foto: Ron Frehm / AP
 • Uavgjort for Norge

  Norges G19-lag spilte mandag sin første kamp i U19-EM i fotball. De norske guttene møtte Irland, og ledet lenge etter at Rosenborgs Erik Botheim satt inn 1-0 i det åttende minutt. Irene kom tilbake og utlignet knappe ti minutter før slutt. Kampen endte 1-1.

  NM i fotball 2019 2. runde. Tiller - Rosenborg (0-3)
  Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal