NRK Meny
Normal

Bjørgen innrømmer VM-gambling

For første gang i karrieren kan Marit Bjørgen (34) komme til å å fullføre Tour de Ski i en mesterskapssesong. Dét kan ødelegge for VM som starter bare en måned senere.

Marit Bjørgen

Marit Bjørgen går for seier i Tour de Ski, men tør ikke garantere at det ikke vil gå utover VM-formen. Her er hun på pressekonferansen etter søndagens etappeseier i Tour de Ski i Oberstdorf.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Det er vanskelig å si hvordan det vil gå, sier Bjørgen til NRK.no.

Den norske skidronningen leder Tour de Ski etter to av sju konkurranser og jakter på sin første seier i den prestisjefylte konkurransen.

Men det kan komme til å koste mer enn det smaker.

18. februar, bare en drøy måned etter siste øvelse i Tour de Ski, starter nemlig VM i Falun, og Bjørgen vet ikke om kroppen tåler to så harde konkurranser med så kort tids mellomrom.

Årsak: Hun har aldri prøvd det før.

– Jeg har aldri før fullført Tour de Ski foran et mesterskap så jeg tar kanskje en sjanse, innrømmer 34-åringen.

Det blir spennende å se om jeg klarer det, men jeg er godt trent og føler meg sterk nok til å holde et høyt nivå gjennom en hel sesong.

Marit Bjørgen

– Ny erfaring

Tidligere år har hun enten brutt på grunn av sykdom eller så har hun ikke stilt til start.

Derfor vet ikke Bjørgen hvordan Tour de Ski-kroppen vil være når VM-starten går.

– Det blir en ny erfaring, sier hun.

– Det blir spennende å se om jeg klarer det, men jeg er godt trent og føler meg sterk nok til å holde et høyt nivå gjennom en hel sesong. Så gjenstår det å se om jeg har det lille ekstra som utgjør forskjellen på gull og bronse i VM.

– Bjørgen er sterk nok

Tour de Ski består av sju konkurranser og er en stor belastning for kroppen. Spesielt tøff er den siste etappen opp alpinbakken i Val di Fiemme.

Men NRKs langrennsekspert, og tidligere landslagstrener, Carl-Henning Gran tror Bjørgen er sterk nok til å vinne både Tour de Ski og VM.

– Ja, absolutt, men dagsformen blir avgjørende. Hvordan den varierer både underveis i «Touren» og ikke minst frem til VM og under mesterskapet kommer til å avgjøre gullkampen, sier han.

60 bonussekunder

Selv har Bjørgen kommet frem til at det er nok hviledager mellom Tour de Ski og VM til at hun klarer å hente seg inn igjen.

– Etter Tour de Ski får jeg en lang periode nesten uten konkurranse. Da får jeg god tid til å hvile før jeg starter på den siste treningsperioden inn før VM, sier hun.

Tirsdagens Tour de Ski-øvelse er sprinten i sveitsiske Val Müstair. Vinneren får med seg hele 60 bonussekunder videre i «Touren».

Se video: Intervju med Marit Bjørgen etter seieren på søndagens jaktstart

Intervju med Marit Bjørgen. Programleder Ida Nysæter Rasch.

Siste nytt

 • Sverige møter Italia i VM-playoff

  Sverige kan vente seg to tøffe kamper når de i november skal møte Italia i toeromspillet til fotball-VM i Russland. Det ble klart da trekningen i FIFA-regi ble gjort i Zürich tirsdag.

  SVT-eksperten Daniel Nannskog sier at det ikke kunne blitt verre.

  FBL-WC-2018-QUALIFIER-BUL-SWE
  Foto: DIMITAR DILKOFF / AFP
 • Norge møter Makedonia og Slovakia

  Norges landslagsherrer i fotball avslutter sesongen med bortekamper mot Makedonia og Slovakia.

  Landslagssjef Lars Lagerbäck sier i en pressemelding at han er veldig fornøyd med at de har fått på plass to treningskamper i november.

  Lars Lagerbäck
  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
 • Bratt Tour de France i 2018

  Neste års ritt, som starter på øya Noirmoutier på den franske vestkysten, inneholder ingen flat, individuell tempo.

  Mot slutten av Touren blir det særlig tøft med seks fjelletapper og fire andre kuperte etapper før selve avslutningen opp Champs-Élysées i Paris.

  France Cycling Tour de France
  Foto: Christophe Ena / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Se reaksjoner etter kampen