Bjørgen hylles verden rundt: – Har ikke nådd målet

PYEONGCHANG (NRK): Marit Bjørgens medaljerekord skaper overskrifter fra Japan til USA. Selv forventer hun mer – og NRKs ekspert Torgeir Bjørn mener alt taler for at hun lykkes.

Marit Bjørgen

GULL NUMMER SJU: Marit Bjørgen sørget for norsk stafettseier i Pyeongchang og tok med det sitt sjuende OL-gull.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Fire løp, fire medaljer. Det er fasit for Marit Bjørgen så langt i Pyeongchang. Dermed er hun oppe i 14 medaljer fordelt på fem OL.

Ingen andre i den vinterolympiske historien har like mange medaljer som 37-åringen fra Rognes. Det har blitt lagt merke til.

I aviser verden rundt – som Washington Post og Japan Times – omtales Marit Bjørgen som vinteridrettens svar på Michael Phelps.

Phelps troner suverent øverst i OL-historien med 28 medaljer. I tillegg til den amerikanske svømmeren, er det bare ytterligere to sommerolympiere foran Bjørgen på medaljelista, nemlig turnerne Larisa Latynina (18 medaljer) og Nikolaj Andrianov (15 medaljer).

Eventyrlig tremilshistorie

Og mer kan det bli. Mer bør det faktisk bli om Bjørgen selv skal si seg fornøyd.

– Jeg vil si status er bra. Jeg har vært på pallen og tatt med meg medaljer på alle renn, det skal jeg være veldig fornøyd med. Men jeg har ikke nådd målet mitt, det er et individuelt OL-gull, sier hun til NRK.

Bjørgen

RINGENES DRONNING: Ingen vintersportsutøver har flere OL-medaljer enn Marit Bjørgen.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Ett løp gjenstår. Det er søndagens 30 km klassisk fellesstart. Tremil er historisk sett en meget god distanse for Marit Bjørgen.

Hun vant sine to første tremiler så langt tilbake som i 2005. Da ble hun verdensmester i Oberstdorf og tok sin første tremilsseier i Holmenkollen mens det fortsatt var intervallstart.

Hun har tre VM- og to OL-gull på distansen og har vunnet de fire siste tremilene hun har gått.

– Er det din beste distanse som gjenstår i OL?

– Ja, helt klart. Slik som jeg ser det på helheten i vinter har klassisk vært det beste for meg. Og jeg har gjort mange gode tremiler gjennom åra, så jeg føler det absolutt er en distanse for meg, sier Bjørgen.

Alt taler for Bjørgen

Hun møter ingen motstand hos NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn.

– Jeg ser nesten ingen grunner til at hun ikke skal vinne. Det eneste spørsmålet er om Marit er like god som på sitt beste I fjor. Er hun på et litt lavere nivå, kan Charlotte Kalla ta fra henne gullet, sier Bjørn.

Marit Bjørgen

DET FØRSTE TREMILSGULLET: Det var nesten ikke å tro da Marit Bjørgen vant tremila i Oberstdorf-VM i 2005.

Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

Så lister han opp alt som tilsier at Bjørgen kommer til å vinne:

 • Hun er god generelt på tremil. Ved siden av 10 km klassisk, er 30 km klassisk trolig hennes beste øvelse.
 • Denne sesongen har hun vært bedre i klassisk enn i fri.
 • Hun er rutinert.
 • Har hatt gode ski i hele OL.
 • Mangler individuelt gull i dette OL, som var målsetting, så det er en sulten Marit Bjørgen vi kommer til å se på tremila.

Skulle hun vinne, har hun åtte OL-gull. Det er like mange som Bjørn Dæhlie og Ole Einar Bjørndalen. Totalt har hun allerede flere medaljer enn begge.

Det er med andre ord tittelen som tidenes mestvinnende vinterolympier som ligger i potten.

Siste nytt

 • Frankrike banka Island

  Frankrike slo Island 4-0 heime i Paris i kveld. Samuel Umtiti scora i første omgang, og Olivier Giroud, Kylian Mbappé og Antoine Griezmann etter pause.

  Girezmanns scoring var Frankrikes landslagsmål nummer 1500 i historia.

  Antoine Griezmann
  Foto: Michel Euler / AP
 • England snudde og vann stort

  Etter å ha kome under tidleg, slo England Makedonia 5-1 borte, og har dermed scora ti mål på sine to første EM-kvalik-kampar.

  Ross Barkley assisterte eitt og scora to mål. Michael Keane scora det første, Harry Kane og Raheem Sterling dei to siste.

  Ross Barkley
  Foto: Darko Vojinovic / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal