Hopp til innhold

Bjørgen hylles verden rundt: – Har ikke nådd målet

PYEONGCHANG (NRK): Marit Bjørgens medaljerekord skaper overskrifter fra Japan til USA. Selv forventer hun mer – og NRKs ekspert Torgeir Bjørn mener alt taler for at hun lykkes.

Marit Bjørgen

GULL NUMMER SJU: Marit Bjørgen sørget for norsk stafettseier i Pyeongchang og tok med det sitt sjuende OL-gull.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Fire løp, fire medaljer. Det er fasit for Marit Bjørgen så langt i Pyeongchang. Dermed er hun oppe i 14 medaljer fordelt på fem OL.

Ingen andre i den vinterolympiske historien har like mange medaljer som 37-åringen fra Rognes. Det har blitt lagt merke til.

I aviser verden rundt – som Washington Post og Japan Times – omtales Marit Bjørgen som vinteridrettens svar på Michael Phelps.

Phelps troner suverent øverst i OL-historien med 28 medaljer. I tillegg til den amerikanske svømmeren, er det bare ytterligere to sommerolympiere foran Bjørgen på medaljelista, nemlig turnerne Larisa Latynina (18 medaljer) og Nikolaj Andrianov (15 medaljer).

Eventyrlig tremilshistorie

Og mer kan det bli. Mer bør det faktisk bli om Bjørgen selv skal si seg fornøyd.

– Jeg vil si status er bra. Jeg har vært på pallen og tatt med meg medaljer på alle renn, det skal jeg være veldig fornøyd med. Men jeg har ikke nådd målet mitt, det er et individuelt OL-gull, sier hun til NRK.

Bjørgen

RINGENES DRONNING: Ingen vintersportsutøver har flere OL-medaljer enn Marit Bjørgen.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Ett løp gjenstår. Det er søndagens 30 km klassisk fellesstart. Tremil er historisk sett en meget god distanse for Marit Bjørgen.

Hun vant sine to første tremiler så langt tilbake som i 2005. Da ble hun verdensmester i Oberstdorf og tok sin første tremilsseier i Holmenkollen mens det fortsatt var intervallstart.

Hun har tre VM- og to OL-gull på distansen og har vunnet de fire siste tremilene hun har gått.

– Er det din beste distanse som gjenstår i OL?

– Ja, helt klart. Slik som jeg ser det på helheten i vinter har klassisk vært det beste for meg. Og jeg har gjort mange gode tremiler gjennom åra, så jeg føler det absolutt er en distanse for meg, sier Bjørgen.

Alt taler for Bjørgen

Hun møter ingen motstand hos NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn.

– Jeg ser nesten ingen grunner til at hun ikke skal vinne. Det eneste spørsmålet er om Marit er like god som på sitt beste I fjor. Er hun på et litt lavere nivå, kan Charlotte Kalla ta fra henne gullet, sier Bjørn.

Marit Bjørgen

DET FØRSTE TREMILSGULLET: Det var nesten ikke å tro da Marit Bjørgen vant tremila i Oberstdorf-VM i 2005.

Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

Så lister han opp alt som tilsier at Bjørgen kommer til å vinne:

  • Hun er god generelt på tremil. Ved siden av 10 km klassisk, er 30 km klassisk trolig hennes beste øvelse.
  • Denne sesongen har hun vært bedre i klassisk enn i fri.
  • Hun er rutinert.
  • Har hatt gode ski i hele OL.
  • Mangler individuelt gull i dette OL, som var målsetting, så det er en sulten Marit Bjørgen vi kommer til å se på tremila.

Skulle hun vinne, har hun åtte OL-gull. Det er like mange som Bjørn Dæhlie og Ole Einar Bjørndalen. Totalt har hun allerede flere medaljer enn begge.

Det er med andre ord tittelen som tidenes mestvinnende vinterolympier som ligger i potten.

Siste nytt

  • Tobias Foss på Ineos-laget i Giro d'Italia

    Tobias Foss (26) er blant åtte Ineos-ryttere som skal delta i årets Giro d'Italia.

    Det var ventet at Vingrom-mannen kom til å få plass på laget. Nylig viste han form i Tour de Alps, hvor han vant den første etappen.

    – Det hadde nok gått uansett, men denne seieren er nok spikeren i kista. Laget er riktignok ikke tatt ut ennå, sa Foss til NTB nylig etter triumfen på åpningsetappen i Nord-Italia.

    Giroen varer fra 4. til 26. mai. For tre år siden ble Foss nummer ni sammenlagt i Grand Tour-rittet.

    Hele laget til Ineos i Giro d'Italia: Thymen Arensman, Geraint Thomas, Filippo Ganna, Jhonatan Narváez, Magnus Sheffield, Ben Swift, Connor Swift og Foss. (NTB/NRK)

    Tobias Foss
    Foto: AFP
  • Landslagsspiller klar for finsk ishockey: – Enkelt valg

    Den norske landslagsspilleren Christian Kåsastul har skrevet under en kontrakt med den finske ishockeyklubben KooKoo.

    27-åringen bekrefter overgangen til TV 2.

    – Det var et enkelt valg. Jeg ville tilbake til Finland. Det er en topp liga i Europa. Det er fokus på struktur og det defensive spillet, og det passer meg godt, sier Christian Kåsastul til TV 2.

    FID276OpxVg
    Foto: NTB
  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne på Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal