Bjørgens suksessoppskrift skal gi Tour de Ski-triumf

Marit Bjørgen mener hun aldri har hatt en bedre oppladning til Tour de Ski. Hun bruker suksessoppskriften fra tidligere mesterskap for å nå helt til topps i et av sesongens store høydepunkt.

Marit Bjørgen har plukket frem oppskriften som har gitt OL og VM-gull for å gå til topps i Tour de Ski.
Og det innebærer å stå over renn og prioritere mye trening på hennes favorittsted i Italia.

Marit Bjørgen lader opp til Tour de Ski med høydeopphold og en uke fri hjemme. Langrennsdronningen mener hun aldri har stilt bedre forberedt til sammenlagtkonkurransen.

Marit Bjørgen

Marit Bjørgen har hatt en god start på verdenscupsesongen, men dropper renn før jul for å stille best mulig forberedet til Tour de Ski.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Justyna Kowalczyk i Holmenkollen

Justyna Kowalczyk har vunnet Tour de Ski de tre siste sesongene. Hun bli en tøff konkurrent for de norske utøverne også denne sesongen.

Foto: SCANPIX NORWAY / Reuters
Therese Johaug

Therese Johaug har fått tilbake overskuddet og er sugen på å gå konkurranser igjen.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix
– Jeg burde i utgangspunktet ha større sjansen til å vinne Tour de Ski i år enn i fjor. Utgangspunkter er mye bedre nå, sier Marit Bjørgen til NRK.

Lader batteriene

Sammen med flere av landslagsvenninnene er Bjørgen på høydeopphold i italienske Seiser Alm.

For første gang tar den norske skidronningen pause fra verdenscupen for å forberede seg optimalt til Tour de Ski som starter 29. desember.

– Før har jeg gått verdenscuprenn nesten frem til jul. Da har man vært litt ekstra sliten til jula og sliten i hodet etter mange konkurranser. Nå er alt litt annerledes. Jeg får ladet batteriene skikkelig og er ekstra tent på å gå konkurranser. Hodet er klart for å gå mange renn, sier Bjørgen.

Suksessoppskrift

Bjørgen har valgt å droppe to helger med verdenscuprenn i perioden før jul. 14 dager i høyden og en uke hjemme i Norge før konkurransen starter i Tour de Ski er oppskriften som skal gi suksess i sammenlagtkonkurransen.

– Det er det samme som jeg ville gjort før et mesterskap. Det har jeg lyktes med før, så da får vi håpe at det lykkes nå også, sier Bjørgen, som står med 14 VM-medaljer fra tidligere mesterskap.

– Jeg får gjort akkurat det jeg vil før Tour de Ski. Ikke minst er det en måned uten konkurranse som gjør at man virkelig er klar til å flere løp på få dager. Sånn sett er dettte det beste opplegget, sier Bjørgen.

Selv om Bjørgen mener seierssjansene er bedre enn noen gang, er hun spent på hvordan kroppen reagerer på høydeoppholdet.

– Man vet aldri hvordan kroppen responderer. Det gjør det ekstra spennende. Så vi får se, men jeg føler jeg har gjort mye bra, sier Bjørgen.

Konkurransesugen Johaug

Landslagsvenninne Therese Johaug er en av de andre løperne som deltar på høydesamlingen i Italia. Hun har tro på Bjørgen når konkurransen starter i Tour de Ski.

– Marit ligger godt an. Med formen hun har vist i verdenscupen denne sesongen viser hun at hun er verdens beste skiløper og kapabel til å nå toppen. Hun er en av de største favorittene, men det er mange utenlandske løpere som kan melde seg på, sier Johaug.

Johaug har et stort ønske om selv å gå til topps i Tour de Ski. For hennes del er også oppladningen i høyden perfekt.

– Det er utmerket. I alle fall for min del. Jeg kjente jeg var sliten i Kuusamo og at det skulle bli godt med et skikkelig høydeopphold og hvile, sier Johaug.

– Jeg kjenner allerede nå at overskuddet er kommet tilbake og jeg er veldig sugen på å gå konkurranser, selv om det er en stund til ennå, sier Johaug.

Tour de Ski 2012/2013 starter 29. desember og avsluttes 6. januar. Dette er sjuende gang touren arrangeres.

Siste nytt

 • Molde tok seg enkelt videre

  Molde hadde et svært godt utgangspunkt etter at de vant 7-1 hjemme mot islandske KR Reykjavík forrige torsdag. Bortekampen mot hovedstadslaget torsdag ble kun en transportetappe og europaliga-avansementet var aldri truet da Molde spilte 0-0.

  Europa League kvalifisering KR - Molde
  Foto: Árni Sæberg / Morgunblaðið / NTB scanpix
 • Europadrømmen knust for Brann

  Daouda Bamba tente et håp for Brann-avansement i europaliga-kvalifiseringen da han sendte de rødkledde i ledelsen ti minutter etter sidebytte. Men med to sene scoringer fra Shamrock Rovers tapte Lars Arne Nilsens menn 2-1 og 4-3 sammenlagt.

  Europa League kvalifisering Shamrock Rovers - Brann
  Foto: Ryan Byrne / Inpho / NTB scanpix
 • Mikel gir seg på landslaget

  John Obi Mikel avsluttet landslagskarrieren med bronsemedalje med Nigeria i afrikamesterskapet. Den tidligere Lyn-spilleren står oppført med 89 landskamper. Mikel ledet Nigeria til gull i afrikamesterskapet i 2013 og OL-bronse i 2016.

  FILE PHOTO: Africa Cup of Nations 2019 - Group B - Nigeria v Burundi
  Foto: Mohamed Abd El Ghany / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal