Hopp til innhold

– Jeg har lært mye av Northug

VAL DI FIEMME (NRK.no): Marit Bjørgen har endelig lært seg å gå smart. Det takker hun Petter Northug for.

Marit Bjørgen 30 km VM i Val di Fiemme

Marit Bjørgen styrte feltet akkurat som hun ville da hun vant VM-tremila i Val di Fiemme.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Lenge var Marit Bjørgen kjent for bare å ha én taktikk: full gass så lenge kreftene holdt. Etter OL-tremila i Vancouver fikk Bjørgen mye kritikk for å ha gjort det meste av drajobben for Justyna Kowalczyk.

Men da hun vant VM-tremila i Val di Fiemme lørdag, viste 32-åringen at hun nå også taktisk er de beste i feltet. Bjørgen vant foran Justyna Kowalczyk og Therese Johaug.

– Jeg har blitt bedre taktisk. Jeg har lært mye av Petter Northug. Jeg har sett hvordan han går i felt og hvordan han gjør det, forteller Bjørgen til NRK.no.

LES OGSÅ: - Stolt av meg selv
LES OGSÅ: Kalt sexikon – da lo Bjørgen

Visualiserer

Bjørgen har også lært av Northugs forberedelser til fellesstarter.

– Jeg tenker mer taktikk underveis, men også kvelden i forveien. Jeg visualiserer og ser for meg hvordan det kan bli, forklarer hun.

VM-dronningen gjorde det tydelig klart at hun stolte på sine avslutteregenskaper. Bjørgen var ikke særlig interessert i å dra. Et par ganger stoppet det nesten helt opp, da Justyna Kowalczyk og Therese Johaug heller ikke ville dra.

– Det var tungt føre og vanskelig å ligge i front. Jeg fikk løpet dit jeg ville. Taktikken funket. Jeg prøvde å rykke i siste bakken. Men Justyna svarte, og da tenkte jeg at hun skulle få kjøre først ned – så skulle jeg skyte fart over kulen og velge spor først, sier Bjørgen.

Og akkurat slik ble det.

Holdt hodet kaldt

Bjørgen viste også at hun hadde roen og klarheten da det ble kluss andre gang hun skulle bytte ski. Hun holdt hodet kaldt og klarte effektivt å tette den lille luka opp til Kowalczyk og Therese Johaug.

– Hva skjedde?

– Jeg trodde skoen var nede i bindingen, men det var den ikke. Da den ikke var det, var det bare å få på bindingen, roe ned, stake godt inn – og jeg så Justyna prøvde å gå. Men jeg klarte å ta det inn, og fikk en pause med drikke da vi kom opp på flata, poengterer hun.

Etter seieren kom tårene. Og lagvenninnene gråt en skvett sammen med sin lagkaptein, som for fjerde gang i karrieren ble den mestvinnende utøveren i et mesterskap. Som i Oslo for to år siden, endte hun på fire gull og ett sølv.

Helnorsk VM

Reaksjonen sier likevel alt om hvor mye akkurat denne triumfen betydde. For ikke siden 2005, hadde Bjørgen vunnet tremila i et mesterskap.

– Det var bittert å bli slått av Kowalczyk i spurten i OL i 2010, og i Holmenkollen ble jeg slått av Therese. Derfor var det sånn at hvis det var ett gull jeg ville ha her, var det dette, sier Bjørgen – som paradoksalt nok måtte se gullet glippe på distansen de fleste på forhånd pekte ut som hennes beste, 10 km fristil.

10-kilometeren ble som kjent vunnet av Therese Johaug, slik at de norske jentene også i Falun om to år har tittelforsvareren – og dermed en ekstra kvoteplass – på alle de individuelle distansene.

Siste nytt

  • VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

    Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

    Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

    Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

    – Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

    Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

    Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

    cLJZ5U40J_M
    Foto: NTB
  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB
  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal