NRK Meny
Normal

– Jeg har lært mye av Northug

VAL DI FIEMME (NRK.no): Marit Bjørgen har endelig lært seg å gå smart. Det takker hun Petter Northug for.

Marit Bjørgen 30 km VM i Val di Fiemme

Marit Bjørgen styrte feltet akkurat som hun ville da hun vant VM-tremila i Val di Fiemme.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Lenge var Marit Bjørgen kjent for bare å ha én taktikk: full gass så lenge kreftene holdt. Etter OL-tremila i Vancouver fikk Bjørgen mye kritikk for å ha gjort det meste av drajobben for Justyna Kowalczyk.

Men da hun vant VM-tremila i Val di Fiemme lørdag, viste 32-åringen at hun nå også taktisk er de beste i feltet. Bjørgen vant foran Justyna Kowalczyk og Therese Johaug.

– Jeg har blitt bedre taktisk. Jeg har lært mye av Petter Northug. Jeg har sett hvordan han går i felt og hvordan han gjør det, forteller Bjørgen til NRK.no.

LES OGSÅ: - Stolt av meg selv
LES OGSÅ: Kalt sexikon – da lo Bjørgen

Visualiserer

Bjørgen har også lært av Northugs forberedelser til fellesstarter.

– Jeg tenker mer taktikk underveis, men også kvelden i forveien. Jeg visualiserer og ser for meg hvordan det kan bli, forklarer hun.

VM-dronningen gjorde det tydelig klart at hun stolte på sine avslutteregenskaper. Bjørgen var ikke særlig interessert i å dra. Et par ganger stoppet det nesten helt opp, da Justyna Kowalczyk og Therese Johaug heller ikke ville dra.

– Det var tungt føre og vanskelig å ligge i front. Jeg fikk løpet dit jeg ville. Taktikken funket. Jeg prøvde å rykke i siste bakken. Men Justyna svarte, og da tenkte jeg at hun skulle få kjøre først ned – så skulle jeg skyte fart over kulen og velge spor først, sier Bjørgen.

Og akkurat slik ble det.

Holdt hodet kaldt

Bjørgen viste også at hun hadde roen og klarheten da det ble kluss andre gang hun skulle bytte ski. Hun holdt hodet kaldt og klarte effektivt å tette den lille luka opp til Kowalczyk og Therese Johaug.

– Hva skjedde?

– Jeg trodde skoen var nede i bindingen, men det var den ikke. Da den ikke var det, var det bare å få på bindingen, roe ned, stake godt inn – og jeg så Justyna prøvde å gå. Men jeg klarte å ta det inn, og fikk en pause med drikke da vi kom opp på flata, poengterer hun.

Etter seieren kom tårene. Og lagvenninnene gråt en skvett sammen med sin lagkaptein, som for fjerde gang i karrieren ble den mestvinnende utøveren i et mesterskap. Som i Oslo for to år siden, endte hun på fire gull og ett sølv.

Helnorsk VM

Reaksjonen sier likevel alt om hvor mye akkurat denne triumfen betydde. For ikke siden 2005, hadde Bjørgen vunnet tremila i et mesterskap.

– Det var bittert å bli slått av Kowalczyk i spurten i OL i 2010, og i Holmenkollen ble jeg slått av Therese. Derfor var det sånn at hvis det var ett gull jeg ville ha her, var det dette, sier Bjørgen – som paradoksalt nok måtte se gullet glippe på distansen de fleste på forhånd pekte ut som hennes beste, 10 km fristil.

10-kilometeren ble som kjent vunnet av Therese Johaug, slik at de norske jentene også i Falun om to år har tittelforsvareren – og dermed en ekstra kvoteplass – på alle de individuelle distansene.

Siste nytt

 • Rosenborg enkelt videre

  Rosenborg hadde 2-0 å gå på fra den første kampen mot irske Cork i kvalifiseringen til europaligaen og gjorde jobben i den andre. Mål fra Besim Serbecic, Alexander Søderlung og Anders Trondsen sørget for 3-0 seier for trønderne og 5-0 sammenlagt.

  Europa League kvalifisering Cork City - Rosenborg
  Foto: Ryan Byrne / INPHO / NTB scanpix
 • Iuel står over 400 meter hekk i NM

  Det skriver Norges Friidrettsforbund i en pressemelding. Iuel har pådratt seg en rift i en hinne under foten, og siden skaden er i landingsfoten på hekk har hun blitt rådet til å ikke løpe 400 meter hekk. Hun håper likevel å kunne løpe 400 meter flatt i NM.

  Friidretts-EM: Amalie Iuel løper semifinale på 400 meter hekk
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • Eiking vurderer å bryte Arctic Race

  Odd Christian Eiking fikk en smertefull åpning på Arctic Race. Nå spøker det for fortsettelsen i rittet. – Jeg hadde fryktelig vondt i sittesårene, sier Eiking til TV 2. Det er uklart om Eiking, som har slitt med sittesår i hele sommer, stiller til start på fredagens 2. etappe.

  Eiking
  Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live med NM-veka
NM-veka: Styrkeløft
NM-veka: Styrkeløft, kvinner
NM-veka: Rugby, menn
Sport i dag med NM-veka
NM-veka: Rugby, finale for kvinner