NRK Meny
Normal

Skulle trene mindre – får det ikke til

VAL SENALES (NRK.no): Etter en kraftig lærepenge sist sesong, skulle Marit Bjørgen trene mindre. Slik ble det ikke.

Marit Bjørgen i Val Senales

Marit Bjørgen har hatt en tilnærmet perfekt sommer og høst.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

I fjor høst var Bjørgen i perioder svært sliten. Det dro hun med seg inn i OL-sesongen, og det gikk flere konkurranser enn normalt før tidenes mestvinnende langrennsløper var oppe på sitt beste nivå.

Det endte godt. Bjørgen tok tre gull under OL i Sotsji. Men hun fikk seg en tankevekker.

– Det kunne fort ha gått galt, erkjente Bjørgen da NRK.no møtte henne i Trondheim i mai.

Planen var å kutte ned på treningsmengden – for å være på den sikre siden med tanke på overskudd.

Marit Bjørgen i Val Senales

Marit Bjørgen holder tunga beint i munnen når hun snakker med polsk TV. Budskapet er at Justyna Kowalczyk ikke får det lett i vinter.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Antall sykedager: 1

Fem måneder etter intervjuet i Trondheim, kan Bjørgen konstatere at hun har klart å beholde overskuddet på en helt annen måte enn i fjor. Men det skyldes ikke at hun har trent mindre.

– Antallet treningstimer har kanskje ikke vært så mye mindre, når jeg regner på det nå, innrømmer Bjørgen med et bredt smil.

Tvert imot ligger hun an til å trene akkurat like mye som forrige sesong. Det betyr at hun trolig havner et sted rundt 950 timer denne sesongen også.

Årsaken til at hun har holdt treningsmengden oppe til tross for at hun har tatt seg bedre tid til å hvile, er rett og slett at hun har vært mindre syk. Og årsaken til at hun har vært mindre syk, er trolig at hun har vært flinkere til å hvile.

– Siden 1. mai, har jeg bare vært syk én dag, forteller Bjørgen – med det samme brede smilet.

– Jeg har nok vært bedre til å planlegge dagene mine. Jeg har klart å forutse ting i stedet for å bli sliten, erkjenner hun.

Bedre enn i fjor

Konsekvensen er at hun nå er mer enn klar for at skisesongen skal starte. Veteranen regelrett strutter av selvsikkerhet drøyt tre uker før den nasjonale sesongåpningen på Beitostølen.

– Jeg gleder meg til å komme i gang. Jeg føler jeg har gjort ting veldig bra i sommer og høst, og jeg føler jeg absolutt ikke er dårligere enn jeg var i fjor. Så jeg må si jeg gleder meg til å gå skirenn, sier Bjørgen.

– Er det din beste sommer og høst noen gang?

– Det er alltid vanskelig å si, men i hvert fall bedre enn den jeg hadde i fjor.

– Du virker veldig selvsikker, du bruker å si at du er nervøs på denne tida?

– Jeg er jo det også. Og jeg blir sikkert dritnervøs på Beitostølen og i Kuusamo.

– Plass til flere medaljer

Sesongplanen er også lagt. Bjørgen går alle verdenscupkonkurranser før jul. På nyåret gjør hun et nytt forsøk på å vinne Tour de Ski. Deretter venter NM, verdenscup i Östersund – og VM i Falun, som er sesongens hovedmål.

Om hun prøver seg på seks distanser – som i Sotsji-OL – eller om hun gjør som i de to foregående verdensmesterskapene og dropper en distanse, er en av få ting hun foreløpig ikke har en klar plan for.

Bjørgen kommer til Falun som tittelforsvarer på tre individuelle distanser – sprint, 15-kilometer og 30-kilometer. Faktisk har Bjørgen tatt medalje i de ti siste VM-løpene hun har gått. Åtte gull, to sølv.

Totalt har Marit Bjørgen vunnet 18 gullmedaljer i internasjonale mesterskap.

– Det er fortsatt plass til flere medaljer, fastslår hun.

Siste nytt

  • Roerne har fått båtene til VM

    Nesten én uke forsinket kom Norges VM-båter til Miami torsdag. – Endelig skal vi få sitte i riktig båt, sier Olaf Tufte til NRK.

    Landslagets assistent Johan Lidberg har kjørt 160 mil for å hente båtene som på grunn av orkanen Irma landet i Housten, Texas i stedet for Miami.

    Nesten én uke forsinket kom Norges VM-båter til Miami.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
VM sykkel
VM sykkel
VM sykkel
VM sykkel
VM sykkel
VM-kveld
VM-kveld sykkel-VM
VM-kveld