Hopp til innhold

Har holdt på seiersformen i seks år: – Unikt

VAL DI FIEMME (NRK): Mens de fleste idrettsutøvere stadig opplever formsvingninger, har Marit Bjørgen klart å holde på den samme «gullformen» i sesong etter sesong. Hvordan er det mulig?

bjørgen smiler og går på ski

Marit Bjørgen har hatt mye å smile for de siste sesongene. Vi må faktisk helt tilbake til 2009-sesongen for å finne en gang Bjørgen var ute av seierspallen i to renn på rad i verdenscupen.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Hmmm…

Egil Kristiansen

Landslagstrener Egil Kristiansen sier at Marit Bjørgen alltid har vært god nok til å havne på pallen.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Egil Kristiansen ser ut som han tenker seg nøye om. Landslagstreneren har fått spørsmål om han husker forrige gang Marit Bjørgen ikke var i god nok form til å vinne et skirenn.

– Nei, det husker jeg vel egentlig ikke, sier han til slutt, og legger til:

– Hun har stort sett alltid vært i god nok form til å havne på pallen. Det har jo skjedd at hun har havnet litt ned på resultatlista, men da har det skyldtes andre ting enn formen, som fall eller andre uhell.

– Unikt

Det er ikke så rart at Kristiansen ikke husker helt. Statistikken viser nemlig at vi må helt tilbake til 2009 for å finne forrige gang Bjørgen var ute av seierspallen i to renn på rad i verdenscupen. De siste seks årene har hun omtrent bare første– eller andreplasser.

På hennes 100 siste renn, har hun bare havnet utenfor topp fem fem ganger.

I det pågående Tour de Ski har hun virket råere enn på lenge, med fem av fem strake etappeseiere.

– Når jeg sist følte jeg ikke kunne havne på pallen? Tja... Det er jo noen ganger man er litt usikker, men jeg har stort sett følt at jeg har hatt sjanse, sier Bjørgen selv.

Og det samme gjelder nok for Therese Johaug.

– Det er nok en stund siden Therese ikke var i form til å komme på pallen i distanserenn, også, ja, medgir Kristiansen.

De aller fleste toppidrettsutøvere opplever formsvikt fra tid til annen, men dette ser ikke ut til å gjelde Norges to fremste langrennsløpere på kvinnesiden. Bjørgen og Johaug fortsetter bare å suse inn til den ene pallplassen etter den andre, sesong etter sesong.

Espen Tønnessen

Espen Tønnessen, fagansvarlig for utholdenhet på Olympiatoppen, mener langrennslandslaget er unike i sitt grundige arbeid.

Foto: Olympiatoppen

– Det er ganske unikt, sier Espen Tønnessen, fagsjef for utholdenhetstrening ved Olympiatoppen.

– Det er ikke så veldig mange som klarer å holde så høyt nivå over så mange år, sier han.

For Johaug er ikke statistikken i seg selv like overveldende som med Bjørgen, men det er fordi hun ikke er like god i sprint som sin lagvenninne. Om man derimot ser kun på distanserennene, er tendensen den samme de siste sesongene.

Johaug har riktignok uttalt at hun har en liten formdupp akkurat nå under Tour de Ski, men den er ikke verre enn at hun fortsatt kjemper om andreplassen sammenlagt.

Det er også dette som er litt av poenget. Når Bjørgen og Johaug har nedgang i formen, er det som regel ikke mer enn at de fortsatt klarer å få et godt resultat.

Må opprettholde «grunnform»

Samtidig har de av konkurrentene som det kan være nyttig å sammenligne med, som Justyna Kowalczyk og Charlotte Kalla, begge variert langt mer i prestasjonene.

På herresiden er det heller ingen som kan vise til like jevne resultater, og man skal også lete lenge etter det i andre idretter.

Så hvordan klarer Johaug og Bjørgen å unngå formsvingninger?

Vi kan la Bjørgen svare først.

– Jeg tror det skyldes at jeg har bygget opp en solid base. Det har jeg gjort gjennom å trene mye mengde, med mange rolige økter, gjennom mange år. Det er noe som tar tid å bygge opp, men det er det som gjør at jeg tåler det som må til av trening nå, forklarer hun.

Det er denne «basen» Bjørgen refererer til som er nøkkelen, ifølge både Tønnessen og trener Kristiansen. Bjørgen og Johaug har i en årrekke trent seg gradvis opp til å tåle enorme mengder med trening, og de jobber alltid for å opprettholde en «grunnform» som er der hele tiden.

– Det gjør det lettere å spisse formen inn mot mesterskap og lignende, og samtidig gjør det at sjansen for at man taper seg blir mindre, sier Kristiansen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

bjørgen sammen med smører Perry Olsson

For å være verdens beste skiløper, må man ha en god skismører. Perry Olsson har smurt skiene til Bjørgen de siste årene, og hun får som regel ikke fullrost ham og de andre smørerne.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Langrennslandslaget skiller seg ut

Tønnessen på Olympiatoppen forklarer at for å prestere så godt som Johaug og Bjørgen gjør, kreves det lille ekstra også utenom trening. Både Bjørgen og Johaug er født med godt anlegg for å trene opp en ekstremt god utholdenhet, ifølge ham.

Og så kan det selvsagt hjelpe å ha et godt støtteapparat rundt seg.

– Vet du, jeg har jobbet med veldig mange forskjellige idretter, men langrennslandslaget har skilt seg ut. Det de driver med er helt unikt, og da mener jeg på en veldig positiv måte, sier Tønnessen.

Han mener Bjørgen og Johaugs tilsynelatende evigvarende gullform er resultatet av en helt spesiell kultur som finnes hos det norske langrennslandslaget.

Therese Johaug

Johaug får skryt for systematikk, planlegging og gjennomføring.

Foto: ALESSANDRO GAROFALO / Reuters

– De er alltid klare for å snu enhver stein for å finne ut hvordan de kan bli bedre, og henter gjerne inn hjelp. De er rå på systematikk, planlegging og gjennomføring. Og måten de dokumenterer og analyserer det meste de gjør av trening er helt forbilledlig, roser Tønnessen.

– Det gjør at de alltid vet hva som må til for å holde formen ved like?

– Ja, det tror jeg, sier Tønnessen.

– Hvorfor klarer ikke alle det, da?

– Fordi det er ikke så enkelt som det høres ut. Oppskriften er ikke nødvendigvis så vanskelig, men det kreves helt utrolig mye for å følge den hver dag, år etter år, sier Tønnessen, og legger til:

– Hver gang jeg leser i treningsdagbøkene til utøvere som ikke er like gode, finnes det alltid noen hull. Plutselig har det gått tre uker uten at de har trent. Sånt finnes ikke i treningsdagbøkene til langrennsløperne. De får alltid til å gjennomføre treningen de skal.

– Ikke fordi konkurrentene er dårlige

De norske langrennsdamene har flere ganger blitt konfrontert med at måten de dominerer toppen av resultatlistene på kan være uheldig.

Tønnessen går ikke med på at dårlig nivå på de andre utøverne er grunnen til at Bjørgen og Johaug stadig leverer toppresultater.

– Nivået på konkurrentene deres har overhodet ingenting med det å gjøre, sier han.

– Det beste argumentet for at det ikke stemmer, er langrennsdamenes utholdenhetstester. De scorer høyere enn nesten alle andre utøvere i andre idretter. De er helt i verdenstoppen. Så man skal ikke avfeie den enorme jobben de gjør med at «de andre er for dårlige».

Marit Bjørgen (tv) og Therese Johaug

Marit Bjørgen og Therese Johaug er sjelden syk. Therese er så å si aldri syk, mens Bjørgen har hatt sine små forkjølelser.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Trener «få» harde økter

For Bjørgens del har det ikke alltid vært like rosenrødt. På midten av 2000-tallet hadde hun noen svært tunge sesonger, hvor hun havnet langt nede på resultatlistene. Det var lite som tydet på at hun skulle bli den suverene langrennsløperen hun er i dag.

Det var da hun tok grep og endret treningen sin. Filosofien hun fortsatt trener etter i dag, kom inn. Hun kuttet blant annet ned på antall hardøkter og begynte å trene betydelig mer stabiliserende styrke.

Nå er hun alltid nøye på å følge med på hvordan kroppen responderer på forskjellig type trening, og er rask med å gjøre endringer dersom hun tror det trengs.

Denne sesongen skjønte Bjørgen og trener Kristiansen at det ville være lurt å justere på antall hardøkter. Hun har derfor nå klar overvekt av litt lengre og roligere ski- og løpeturer.

Bjørgen sper gjerne på med noen tøffe intervalløkter, men noen vil nok bli overrasket over hvor «sjeldent» Rognes-løperen trener virkelig hardt. Ta for eksempel juleprogrammet:

– Flere lange og fine skiturer, to hardøkter og et par styrkeøkter, sier hun om de tolv dagene hun hadde konkurransefri mellom siste verdenscuprenn før jul og Tour de Ski.

Johaug nesten aldri syk

For å kunne trene mye og hardt nok, er det naturlig nok helt avgjørende at man klarer å unngå skader og sykdom. Her er spesielt Johaug i særklasse.

– Therese er så å si aldri syk, sier Kristiansen.

Bjørgen har sine små forkjølelser i løpet av et år, men det er veldig sjeldent duoen rammes av noe som gjør dem sengeliggende i lang tid. De er også så å si aldri skadet.

– Jeg kan telle på én hånd hvor mange dager jeg ikke har fått trent på grunn av sykdom siden VM i 2011. Det er altså veldig få, sier Johaug.

– Hva er hemmeligheten?

– Jeg er vokst opp med masse kumelk rett fra kua, vet du, sier Johaug og ler.

Elisabeth Solbakken, som er fagkonsulent i utholdenhetsavdelingen i Olympiatoppen og er med langrennslaget i Tour de Ski, sier damene gjør litt mer enn å drikke melk for å unngå sykdom.

– De er flinke til å passe på. De skifter klær med det samme de er ferdig på ski, får raskt i seg næring og er veldig påpasselige med hygiene, forklarer hun.

– Verdens kjekkeste jobb

Det er mange fellesnevnere for hvordan Bjørgen og Johaug jobber for å holde formen ved like, men de velger ulike veier for å oppnå god form.

Johaug trener for eksempel en del mer intervall og hurtighet enn Bjørgen, blant annet fordi hun jobber for å bli bedre i sprint.

– Det handler mest om å finne et treningsopplegg som er best mulig tilpasset. Man kan jo lett se at Johaug og Bjørgen er bygget litt forskjellig, og man trenger å trene litt ulikt. Men vi bruker de samme grunnprinsippene for alle løperne på landslaget, forklarer Kristiansen.

Til slutt er det en faktor som ikke er så lett å måle, men som kanskje er den aller viktigste for å sørge for at man forblir best i verden.

– Den "indre driven". Disse jentene synes de har verdens beste jobb. Det kjekkeste de vet i hele verden er å gå på ski. Det er det som gjør at de greier å få til alt det andre som kreves for å være best, i år etter år, sier Tønnessen.

Sportsnyheter

Jan Jönsson

Treneren stormet banen, ble utvist og prøvde å klemme dommer: – Ikke akseptabel oppførsel

I kampen mellom Vålerenga og Stabæk ble det baluba på overtid. I sentrum: Stabæk-trener Jan Jönsson.

Siste nytt

  • Nok et tap for Lilleberg og Lightning

    Emil Lilleberg og hans Tampa Bay Lightning tapte 3–2 borte for Florida Panthers, og ligger dermed under 2–0 i kamper av Stanley Cup-sluttspillets første runde.

    Lilleberg fikk 17 minutter på isen og bidro med blant annet ett skudd på mål.

    Washington Capitals v Tampa Bay Lightning
    Foto: BRUCE BENNETT / AFP
  • Grøvdal vraker 10.000 meter i EM – går for ny distanse

    Karoline Bjerkeli Grøvdal (33) endrer konkurranseplanen for sommerens europamesterskap i Roma.

    Hun dropper 10.000 meter og planlegger for å løpe halvmaraton.

    Det bekrefter hun overfor NRK.

    Nå satser hun på å løpe 5000 meter fredag 7. juni og halvmaraton 9. juni – og regnes som en sterk medaljekandidat på begge distansene.

    – Det kan være en morsom kombo det, sier Grøvdal, som presiserer at hun vil ta en endelig avgjørelse etter det første løpet.

    Hun vant nylig New York halvmaraton på tiden 1.09.09 minutter. Hun er rangert som den femte beste europeeren i kategoriene 5000 meter og gateløp.

    Grøvdal har vel å merke ikke tatt EM-kravet på 32 minutter på 10.000 meter, men det ville vært for en formalitet å regne. Hun har løpt minuttet raskere to ganger på asfalt, men måtte tatt på seg piggsko for å kvalifisere seg til europamesterskapet. Det ønsker hun ikke å prioritere i en viktig treningsperiode inn mot EM- og OL-sesongen.

    Den erfarne langdistanseprofilen har bronse på 10.000 meter og 3000 meter hinder fra tidligere europamesterskap, samt at hun har vunnet EM i terrengløp tre år på rad.

    Halvmaraton er ikke en tradisjonell mesterskapsøvelse, men arrangeres i EM i år som sammenfaller med OL.

    PS! EM i Roma og OL i Paris ser du på NRK.

    Friidretts-VM 2023: Pressetreff
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • Storhamar sikret gullet etter «sliteseier»: – Ekstrem lettelse

    Storhamar vant den femte NM-finalen med 4-3 over Vålerenga i forlengning. Med 4-1 i kamper kunne vertene juble for tittelen.

    Eirik Salsten ble helten med scoring 50 sekunder ut i spilleforlengelsen. Da eksploderte det på Hamar – som hadde «mætt fjøs» med over 7100 tilskuere.

    For veteran Patrick Thoresen ble det ekstra spesielt å vinne foran familien på tribunen.

    – Det er helt magisk. Jeg har jo vært med på veldig mange finaler, dessverre tapt veldig mange de siste par åra, så det var en ekstrem lettelse å få være med å vinne. Jeg har drømt om dette. Dette har vært et stort, stort mål de siste åra mine, sier Thoresen til NRK.

    – Det er helt sykt at det er 7000 mennesker her som har fulgt oss i tykt og tynt mer eller mindre i hele år.

    Med tirsdagens triumf er Storhamars åttende kongepokal i boks. Vålerenga er fortsatt ledende i Norge med sine 26 «bøtter».

    Tross tapet, lar Storhamar-trener Petter Thoresen seg imponere av motstanden og kaller tirsdagens kamp for en «sliteseier».

    – Imponert av Vålerenga. De har mistet flere sentrale spillere og kriget mot Oilers i syv kamper. Jeg er faktisk imponert over det de leverer, skal jeg være helt ærlig, sier Thoresen til NRK.

    Og det var gjestene fra hovedstaden som kom best i gang i den femte kampen i NM-sluttspillet. Lagets storscorer Thomas Olsen satte 1-0 etter tre og ett halvt minutt. Da Storhamar fikk muligheten i overtall i midtperioden satte Peter Quenneville inn utligningen. Storhamar gikk så opp til 2-1, før Magnus Brekke Henriksen utlignet for Vålerenga.

    55 minutter og 25 sekunder ut i kampen sendte Jakob Berglund Storhamar nok en gang opp i ledelsen, men 12 sekunder før slutt sikret Vålerenga spilleforlengelse da Christopher Bengtson satte 3-3. I spilleforlengelsen sørget Saltsten for seier til Storhamar. (NRK/NTB)

    NM finale Ishockey Storhamar IL - Vålerenga IF i CC Amfi. SIL - VIF
    Foto: Cornelius Poppe / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal