NRK Meny
Normal

– Det kunne fort ha gått galt

TRONDHEIM (NRK.no): Marit Bjørgen slapp med skrekken før OL i Sotsji. Nå tar hun grep før VM i Falun.

Marit Bjørgen på Kristiansten festning i Trondheim

Marit Bjørgen nyter utsikten fra Kristiansten festning i Trondheim. Tidenes kvinnelige vinterolympier er i full gang med oppkjøringa til VM i Falun.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Jeg vil si en sekser. Jeg fikk med meg tre OL-gull. Og jeg tror det kunne ha blitt enda mer også.

Slik svarer Marit Bjørgen (34) når NRK.no ber henne kaste terning på innsatsen i Sotsji-OL. Til tross for smøreproblemer på minst én distanse, tok hun de tre gullene som var nødvendig for å bli tidenes kvinnelige vinterolympier.

Det var imidlertid ikke gitt at det skulle bli sånn. Bjørgen tar nemlig med seg en veldig nyttig lærepenge fra OL-sesongen, som får konsekvenser for forberedelsene til VM i Falun kommende vinter.

– I fjor høst balanserte jeg nok litt på en knivsegg. Jeg var nok veldig sliten til tider, sier Bjørgen når vi møter henne på et sponsoroppdrag hjemme i Trondheim.

Marit Bjørgen med tre gull i Sotsji

Med sine tre gullmedaljer fra Sotsji er Marit Bjørgen den mestvinnende kvinnelige utøveren i de olympiske vinterlekers historie.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Var betenkt

Den konklusjonen kom hun til ganske tidlig i sesongen, og hun fortalte det også til NRK.no under NM i januar. Etter hvert som tiden har gått, har Bjørgen innsett at det virkelig var fare på ferde.

– Det kunne fort ha gått galt, bekrefter hun.

– Har du i ettertid tenkt at du ikke hadde full kontroll?

– Ja, jeg syntes at det var en tungt da vi startet på Beitostølen. Det gikk for så vidt bra i Kuusamo, men jeg var betenkt på om jeg hadde dratt med meg noe som ikke var positivt.

– Når skjønte du at du ikke hadde dratt med deg noe?

– Det var i Davos. Da jeg kjente at kroppen fungerte, skjønte jeg at «dette går bra», sier Bjørgen.

Må lytte mer til kroppen

Denne høsten tar ikke Bjørgen sjansen på å ramle ned på den andre siden av knivseggen.

– Jeg må lytte enda mer til kroppen og ta de signalene som den kommer med. Jeg må være tålmodig når jeg har en tyngre periode, sier hun.

Helt konkret innebærer det at hun flytter lista ned for å droppe planlagte treningsøkter.

– Det handler om å ha mer kvalitet på det man gjør og heller droppe ut av en times trening. Jeg må kanskje gå ned litt på timeantallet per måned for å beholde overskuddet og trøkket på de treningsøktene jeg skal ha, for å få mest mulig kvalitet, forteller Bjørgen.

Vil gå Tour de Ski

Planen for den kommende sesongen er også klar i grove trekk. Den handler i hovedsak om Tour de Ski og VM i Falun.

– Jeg gir ikke opp Tour de Ski ennå. Men det er VM som er det kanskje største målet, sier Marit Bjørgen, som ennå ikke har avgjort om hun kommer til å gå alle de seks distansene i Falun.

– Jeg må jo kvalifisere meg også, påpeker hun.

Akkurat det er imidlertid en sannhet med visse modifikasjoner. Som tittelforsvarer fra VM i Val di Fiemme, har Bjørgen friplass på både sprinten, 15-kilometeren og 30-kilometeren i Falun.

Siste nytt

 • Lance Armstrong inngår forlik

  Lance Armstrong inngår forlik på 5 millioner dollar for å unngå rettssak i mai, der han ville ha risikert å måtte betale 100 millioner dollar til myndighetene. Det melder amerikanske medier sent torsdag kveld norsk tid, skriver NTB.

  Lance Armstrong
  Foto: Thao Nguyen / AP
 • Chelsea nærmer seg Tottenham

  Chelsea slo Burnley 2-1 på bortebane, og med tre poeng knappet de inn på Tottenham og den viktige fjerdeplassen. Med fire kamper igjen har Chelsea fem poeng opp til byrivalen. Kampen mellom Leicester og Southampton endte 0-0.

  FBL-ENG-PR-BURNLEY-CHELSEA
  Foto: OLI SCARFF / AFP
 • Glimt enkelt videre

  Bodø/Glimt ble aldri truet av Melbo i torsdagens cupkamp. Trond Olsen sendte hjemmelaget i ledelsen etter 23 minutter. Jens Petter Hauges to mål og Philip Zinckernagel sikret 4-1-seier. Rosenborg slo Trygg/Lade 4-2.

  Eliteserien fotball: Brann - Bodø / Glimt.
  Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal