Hopp til innhold

Johaug vil ha med Bjørgen i VM-stafetten – får blankt nei

Med Ingvild Flugstad Østberg ute hele sesongen, har Norge bare tre sikre stafettkort i VM. Marit Bjørgen (40) på vei mot storformen kunne vært en bra kandidat, mener Therese Johaug – og flere. Men Bjørgen sier nei.

viCHna3RZRU

FÅR IKKE HJELP: Therese Johaug svarer ja på spørsmålet om Norge trenger Marit Bjørgen i VM-stafetten i Oberstdorf, men slik blir det ikke.

Foto: Jil Yngland / NTB

Therese Johaug, Heidi Weng og Helene Marie Fossesholm ser ut til å være selvskrevne på det norske stafettlaget under VM i Oberstdorf i mars neste år. Det har treningshøsten vist, og det har konkurransene så langt i vinter bekreftet.

Men med Astrid Uhrenholdt Jacobsen på jobb for NRK og med Ingvild Flugstad Østberg ute med helseproblemer hele sesongen, er det ingen som peker seg ut til å bli fjerde kvinne på laget.

Maiken Caspersen Falla var på stafettlaget som tok gull i Lahti 2017, men har ikke vært like sterk på distanse de to siste sesongene, sliter med luftveiene og har ikke kommet i gang med sesongen.

De øvrige elitelandslagsløperne slet med å hamle opp med løpere fra rekruttlag og regionlag under den nasjonale sesongåpninga på Beitostølen.

I verdenscupåpninga i Ruka ble Anne Kjersti Kalvå og Tiril Udnes Weng nummer 13 og 14 sammenlagt, men langt bak teten.

m3kZBglrGb0

OVERRASKENDE STERK: Det har gått raskere å komme tilbake i bra form enn Marit Bjørgen hadde trodd da hun satte i gang comebacket.

Foto: Jil Yngland / NTB

– Hvem vil ikke ha Bjørgen

Samtidig satt Marit Bjørgen i Norge og fulgte med på TV. Hun satser mot Vasaloppet, og er i full trening igjen etter to års fravær. Hun er også på vei mot formen. For to uker siden fortalte hun NRK at hun har fysiske tester på samme nivå som høsten før OL i Pyeongchang i 2018, der hun vant tremila og avgjorde stafetten for Norge.

Det har også landslagsløperne fått med seg. Flere av dem har også trent med Bjørgen i høst, og fått merke at 40-åringen er i slag.

På spørsmål fra NRK om Norge trenger Bjørgen på VM-stafetten i Oberstdorf 4. mars, er det utelukkende positive svar:

– Marit Bjørgen i form, hvem er det som ikke vil ha det, sier jeg bare. Vi vet hva hun har prestert og gjort før, så ja, sier Therese Johaug.

– Marit Bjørgen er rå. Jeg synes det hadde vært skikkelig kult hvis hun kom og gikk, faktisk. Det hadde vært rått, sier Tiril Udnes Weng, som selv er blant kandidatene til å gå VM-stafetten.

– Jeg hadde en elghufs med Marit i høst, og hun var sprek. Det overrasker meg ikke, hun har nok begynte å trene ganske mye mer strukturert igjen. Hvis hun har lyst til det og begynner å gå skirenn igjen, er hun absolutt velkommen, sier Ragnhild Haga.

tvsgsFbCOPg

TRE SIKRE: Heidi Weng, Therese Johaug og Helene Marie Fossesholm er sikre kort på VM-stafetten. Spørsmålet er hvem som blir fjerde kvinne på laget.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Ikke aktuelt

Både Haga og Johaug påpeker imidlertid at de tviler på at Bjørgen har lyst. Og det har de helt rett i.

– Jeg er ikke på det nivået lenger, og jeg har absolutt ingen planer om å være på det nivået igjen heller. Det kreves for mye, og det er en grunn til at jeg la skiene på hylla. Jeg er godt voksen. Så nå må en ny generasjon slippe til og danne et nytt lag på den stafetten.

– Hvordan hadde du stilt deg hvis du hadde tatt en medalje i NM i januar og folk hadde begynt å mase på deg om å stille i VM?

– Det hadde ikke vært aktuelt, sier Bjørgen, før hun understreker:

– Det er jo kjempeartig å høre det at de fortsatt har trua på meg.

Bjørgen kommer uansett ikke til å stille i NM, noe hun i utgangspunktet hadde tenkt. Da hun begynte å trene mot Vasaloppet, tenkte hun ikke på at hun måtte registrere seg i antidopingsystemet ADAMS igjen. Der må hun ha vært registrert i seks måneder for å få lov til å konkurrere i viktige renn.

Det norske gull-laget på VM-stafetten i Oberstdorf i 2005

ANKERKVINNEN: Det var i Oberstdorf-VM i 2005 Marit Bjørgen for første gang sikret norsk stafettgull. Det skulle bli ytterligere fire VM-gull og to OL-gull.

Foto: Erlend Aas / NTB

Oppfordringen: Tenk på framtida

Hun vil ikke være konkurranseklar under NM i midten av januar. Til VM-stafetten er hun klarert, men Bjørgen stiller altså ikke opp for å redde Norge, selv om behovet skulle være der.

I stedet ber hun landslagsledelsen satse på å bygge opp et nytt lag.

– Det er på en måte en ny generasjon på vei opp. Det må man bare forvente, det er normalt. Så er det å bygge opp et nytt lag og fordele etappene til det beste for laget. Det kommer et OL neste år igjen, og da er det bedre å få trent på det enn å komme der og være usikker, sier Bjørgen, som har avgjort fem VM-stafetter i Norges favør.

Det er signaler landslagstrener Ole Morten Iversen liker å høre. Han utelukker ikke at Marit Bjørgen per i dag er blant Norges fire beste langrennsløpere.

– Det kanskje viktigere å tenke på løpere som kan gå fort neste år og ti år framover, heller enn å få til et lag som blir litt bedre i år, sier Iversen til NRK.

Siste nytt

  • Villa forlenger med suksesstreneren

    Unai Emery har skrevet under en ny kontrakt med Premier League-klubben Aston Villa. Den nye avtalen til manageren strekker seg til 2027.

    Emery har ledet Birmingham-klubben med stor suksess etter at han tok over for Steven Gerrard i november 2022. I skrivende stund ligger laget på fjerdeplass i Premier League med fire kamper igjen. Dermed kan klubben sikret sin første mesterligadeltakelse på over 40 år.

    Emery sier til klubbens nettsider at han er veldig fornøyd med å forlenge avtalen sin.

    – Vi nyter tiden i Villa, og vi har en flott gruppe med spillere. Jeg og mitt trenerteam deler visjonen til eierne, og de er veldig støttende og respektfulle. Strukturen er på plass for at vi skal fortsette å utvikle klubben, sier spanjolen. (NTB)

    7ZFc-Z9Pon8
    Foto: AP
  • United-manageren fyrte løs mot pressen: – En skam

    Manchester United-sjef Erik ten Hag langet ut mot journalistene da han stilte til pressekonferanse tirsdag.

    Nederlenderen ble spurt om han forstår kritikken som har kommet i etterkant av FA-cupsemifinalen mot Coventry der de rødkledde til slutt tok seg videre etter en dramatisk kamp.

    – Kommentarene er en skam, sa Ten Hag.

    – Fotball handler om resultater, og vi kom til finalen. Og vi fortjente det, ikke bare etter den kampen, men alle de andre kampene, sa Ten Hag.

    Manchester United ledet 3-0, men mistet hele overtaket i løpet av de siste 20 minuttene av ordinær tid. Coventry utlignet til 3-3, og senere traff de tverrliggeren og fikk et mål annullert etter en VAR-sjekk. På straffer vant United 4-2.

    Tidligere spiller Roy Keane var blant dem som var harde med klubben etter avansementet mot laget fra nivå to. Han kalte prestasjonen for «pinlig».

    – Det var en som spurte om det var pinlig. Nei, reaksjonen fra dere er pinlig, sa Ten Hag. (NTB)

    776131836
    Foto: GLYN KIRK / AFP
  • Stina Nilsson gir seg som skiskytter – bytter idrett igjen

    Det bekrefter Nilsson til SVT.

    – Jeg skal gå langløp neste år, og det føles veldig kult, sier Nilsson.

    For fire år siden la hun brått opp langrennskarrieren, og begynte å satse på skiskyting. Det ble ingen suksess, og nå sier hun stopp.

    – Geværet er lagt på hylla, sier Nilsson.

    Nilsson har signert for det norske langløpslaget Team Ragde Charge, og skal gå Ski Classics neste sesong.

    – Allerede da jeg gikk over til skiskyting så jeg på meg selv nesten som en tretrinnsrakett. Det blir langrenn, skiskyting og så skal jeg prøve meg på langløp. Og nå føles det veldig riktig og spennende.

    Nilsson fikk med seg en pallplass i skiskyting, og sier de to første sesongene var veldig bra. Deretter gikk det nedover. Til slutt gikk hun lei enkelte deler av sporten.

    – Man kan være i superbra form, skyte en veldig god liggende serie, og likevel skyte seg bort på stående. Jeg var ganske lei av det på slutten, at jeg hadde gjort det så bra, men likevel var det noe som ikke stemte.

    Stina Nilsson
    Foto: BILDBYRÅN

Sendeplan

Kl. Program Kanal