Hopp til innhold

Uaktuelt å slutte så lenge hun er best i verden

AKER BRYGGE (NRK.no): Marit Bjørgen tror ingen kvinne noen gang har gått fortere på ski enn hun gjorde søndag. Derfor ser hun ingen ende på karrieren.

Marit Bjørgen

Marit Bjørgen er lei av spørsmål om framtida. Selv tenker hun bare på neste renn. Det er kanskje hovedårsaken til at hun for det meste vinner.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Jeg kan fort stå på startstreken i OL om fire år, sier Bjørgen mandag morgen.

Dagen etter sin suverene seier i Kollen-tremila presenterte Bjørgen en ny sponsor på Aker Brygge. De fire kommende sesongene går hun i klær fra Craft i nasjonale renn.

– Betyr det at du ser fire år framover?

– Jeg kan være åpen for å satse i fire år, men det er avhengig av motivasjonen. 90 prosent er ikke godt nok, så når jeg ikke klarer å være hundre prosent motivert lengre, legger jeg skiene på hylla, sa Bjørgen i plenumsdelen av pressetreffet med utvalgte medier.

Er ikke tema

Hvor lenge hun kommer til å satse, har vært et spørsmål som har møtt henne i årevis. Og Bjørgen krever å bli trodd når hun sier at hun ikke vet svaret selv.

– For meg er det egentlig ikke noe tema. Det er ikke noe jeg tenker på. Jeg lever her og nå. Det som skjer i morgen, tar jeg i morgen, utdyper tidenes mestvinnende langrennsløper overfor NRK.no.

– Hvor viktig er det for motivasjonen å vinne skirenn?

– Det betyr mye. Når man har en så god sesong som nå, og er skade- og sykdomsfri, er det veldig motiverende, sier Bjørgen.

– Dumt å slutte

Så bekrefter hun at så lenge hun holder dette nivået, er det uaktuelt å avslutte karrieren.

– Går det an å miste motivasjonen så lenge du vinner flere skirenn enn du taper?

– Nei, det gjør ikke det. Det er sånne løp som det i går man jager etter.

– Så du slutter ikke så lenge du går så bra på ski som nå?

– Nei, det gjør jeg ikke. Det er dumt å slutte, smiler Bjørgen.

Marit Bjørgen

På NRKs oppfordring satte Marit Bjørgen opp det hun tror blir den endelige verdenscuplista etter de avsluttende rennene i svenske Falun kommende helg: Therese Johaug foran henne selv og Astrid Uhrenholdt Jacobsen. Bjørgen ligger 39 poeng bak Johaug før Falun-rennene.

Foto: Mads Håby / NRK

Tidenes beste løp

Med 66 verdenscupseirer, 19 etappseirer i etappeløp, åtte individuelle VM-gull og fire individuelle OL-gull har Bjørgen mange superløp å velge blant.

Likevel mener hun søndagens tremil i Holmenkollen kanskje er hennes aller beste. Og ikke bare det – hun tror ingen dopingfri langrennskvinne noen gang har gått fortere på ski.

– Nei, jeg tror ikke det. Det var temmelig nær det maksimale av hva det er mulig å få ut. Det var en kjempebra dag fysisk, og det er lenge siden jeg har gått så bra teknisk, erkjenner Bjørgen.

Det er vanskelig å sammenligne vinnertider i langrenn, ettersom både traseer og føre kan variere fra år til år, samtidig som utstyret har utviklet seg.

Raskeste tid i klassisk

Bjørgens vinnertid søndag på 1:20:55.7 er uansett den raskeste i klassisk stil i Holmenkollens 30-kilometer.

Bjørgens vinnertid søndag var for øvrig raskere enn begge vinnerløpene til Therese Johaug i Holmenkollen, og det til tross for at begge Johaugs seirer kom i fristil.

Med sine fire seirer er Bjørgen tidenes mestvinnene i Holmenkollens 30-kilometer. Hun er den eneste som har vunnet i begge stilarter, og den eneste som har vunnet både intervallstart og fellesstart.

Falun-VM er målet

Når Marit Bjørgen fortløpende de neste årene skal vurdere om hun skal satse videre, vil det i hvert fall ikke stå på samboer Fred Børre Lundberg.

– Fred Børre vil jeg skal holde på så lenge jeg er lyst. Jeg har en snill samboer, jeg får gjøre akkurat som jeg vil, sier Bjørgen, som fortsatt ikke har lagt bort planene om å stifte familie.

– Men fortsatt er det andreprioritet, innrømmer hun.

Les videre under bilet.

Marit Bjørgen

Marit Bjørgen utelukker ikke at hun stiller til start i OL i Pyeongchang i 2018. Her er hun etter seieren på Kollen-tremila søndag.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Først og fremst ser hun nå frem mot VM i Falun neste år.

– Utgangspunktet er i hvert fall Falun, og så får vi se, sier hun.

Men allerede til helgen reiser Bjørgen og resten av landslaget til det svenske skistedet for å avslutte verdenscupen men en mini-tour. Bjørgen jakter Therese Johaug, som foran avslutningshelgen leder verdenscupen med 39 poeng.

Og det til tross for at Johaug bare én gang i vinter har vært foran Bjørgen på ei resultatliste i verdenscupen. Det var da hun hadde bedre etappetid enn Bjørgen på jaktstarten under verdenscupåpninga i Kuusamo.

Men også der var det Bjørgen som kom først i mål.

Se video: Marit Bjørgens målgang på Kollen-tremila

Hun blir den første kvinnelige skiløper til å vinne tremila i Holmenkollen for fjerde gang.

SE VIDEO: Marit Bjørgens målgang på Kollen-tremila.

Siste nytt

  • Zuccarello vil spille ishockey-VM for Norge

    Mats Zuccarello åpner for å spille årets ishockey-VM for Norge «om han blir tatt ut på laget».

    Minnesota Wild er ikke med i årets NHL-sluttspill. Derfor er kalenderen fri for landslagsoppdrag for nordmannen. Han har ikke spilt VM for Norge siden i Russland i 2016.

    – Det er lenge siden han har kunnet representere landslaget og har lyst til det nå, bekrefter Zuccarello-agent Kevin Skabo til nitten.no fredag ettermiddag.

    Zuccarello spilte og scoret da det ble tap for Seattle Kraken i sesongens siste kamp i grunnspillet for Minnesota Wild. De var aldri skikkelig med i kampen om en plass i sluttspillet.

    Under fredagens pressekonferanse kom han ifølge journalisten Michael Russo med følgende melding som Russo har lagt på X.

    – Han sa at han spiller for Norge i VM om han kommer med på laget, skriver Russo.

    (NTB)

    NHL: Minnesota Wild at Tampa Bay Lightning
    Foto: Kim Klement Neitzel / Reuters
  • Kastet opp før renn – nå legger NM-vinneren opp 

    Landslagsalpinist Markus Nordgård Fossland (25) avslutter karrieren. Han sier følelsen av å risikere livet, samt vedvarende skadeproblemer, ligger bak.

    – Jeg er lettet. Jeg er sinnssykt lettet, sier Fossland til NRK etter å ha fortalt alle at han er ferdig som toppalpinist.

    – Vet du hva du skal nå?

    – Nei! Det er klart det er skummelt, men det er også sinnssykt spennende, svarer han.

    Fossland, som nylig tok NM-gull i super-G, forteller på Instagram at det er hovedsakelig tilbakevendende problemer med ryggen som utgjør en viktig del av beslutningen om å gi seg. Smertene har han hatt i seks år.

    Deretter peker han på at risikoen han tar ved å sette utfor verdens mest krevende alpinløyper også har blitt en stor belastning. 25-åringen sier perspektivet hans rundt dette har endret seg det siste året.

    – Det å kjøre verdenscuprenn i fartsdisiplinene medfører en risiko. Det trodde jeg at jeg var OK med. Å erfare at jeg ikke kan akseptere denne risikoen har vært smertefullt, frustrerende og sjokkerende, skriver Fossland – og fortsetter:

    – Å kaste opp før flesteparten av rennene i år, og følelsen av å sette livet på spill hver helg, har vært tøft. Det å oppdage at jeg ikke gir hundre prosent på renndager, har vært enda tøffere.

    (NTB / NRK)

    World cup alpint utfor Kvitfjell
    Foto: Erik Johansen / NTB
  • Ruud storspilte - klar for semi i Barcelona

    Casper Ruud (25) tok to strake sett 6-4, 6-3 mot Matteo Arnaldi (23) og er klar for semifinale mot Tomas Etcheverry (24) i ATP-turneringen i tennis i Barcelona.

    Casper Ruud tok åpningssettet mot den to år yngre italieneren med 6-4 etter at det svingte stort i starten på kampen med flere brudd begge veier.

    I det andre settet ble det 6-3 til Casper Ruud. Nordmannen brøt til 4-2 og servet det neste inn til 5-2. Arnaldi reduserte til 3-5 med et blankt game, men Ruud tok seg av sitt eget servegame og sikret seg 6-3 i det andre settet. Dermed var kampen over.

    – Dette var ikke lett. Jeg spilte for en plass i semifinalen, og det har jeg ikke klart i Barcelona tidligere. Det var mange brudd i starten og slett ingen enkel kamp. Det har vært et fantastisk år så langt, og jeg håper på enda et par seirer til her i Barcelona før det er over, sa Ruud til TV 2 etter sin 27. seier på årets ATP-tour.

    (NTB)

    Casper Ruud
    Foto: JOSEP LAGO / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal