NRK Meny
Normal

Uaktuelt å slutte så lenge hun er best i verden

AKER BRYGGE (NRK.no): Marit Bjørgen tror ingen kvinne noen gang har gått fortere på ski enn hun gjorde søndag. Derfor ser hun ingen ende på karrieren.

Marit Bjørgen

Marit Bjørgen er lei av spørsmål om framtida. Selv tenker hun bare på neste renn. Det er kanskje hovedårsaken til at hun for det meste vinner.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Jeg kan fort stå på startstreken i OL om fire år, sier Bjørgen mandag morgen.

Dagen etter sin suverene seier i Kollen-tremila presenterte Bjørgen en ny sponsor på Aker Brygge. De fire kommende sesongene går hun i klær fra Craft i nasjonale renn.

– Betyr det at du ser fire år framover?

– Jeg kan være åpen for å satse i fire år, men det er avhengig av motivasjonen. 90 prosent er ikke godt nok, så når jeg ikke klarer å være hundre prosent motivert lengre, legger jeg skiene på hylla, sa Bjørgen i plenumsdelen av pressetreffet med utvalgte medier.

Er ikke tema

Hvor lenge hun kommer til å satse, har vært et spørsmål som har møtt henne i årevis. Og Bjørgen krever å bli trodd når hun sier at hun ikke vet svaret selv.

– For meg er det egentlig ikke noe tema. Det er ikke noe jeg tenker på. Jeg lever her og nå. Det som skjer i morgen, tar jeg i morgen, utdyper tidenes mestvinnende langrennsløper overfor NRK.no.

– Hvor viktig er det for motivasjonen å vinne skirenn?

– Det betyr mye. Når man har en så god sesong som nå, og er skade- og sykdomsfri, er det veldig motiverende, sier Bjørgen.

– Dumt å slutte

Så bekrefter hun at så lenge hun holder dette nivået, er det uaktuelt å avslutte karrieren.

– Går det an å miste motivasjonen så lenge du vinner flere skirenn enn du taper?

– Nei, det gjør ikke det. Det er sånne løp som det i går man jager etter.

– Så du slutter ikke så lenge du går så bra på ski som nå?

– Nei, det gjør jeg ikke. Det er dumt å slutte, smiler Bjørgen.

Marit Bjørgen

På NRKs oppfordring satte Marit Bjørgen opp det hun tror blir den endelige verdenscuplista etter de avsluttende rennene i svenske Falun kommende helg: Therese Johaug foran henne selv og Astrid Uhrenholdt Jacobsen. Bjørgen ligger 39 poeng bak Johaug før Falun-rennene.

Foto: Mads Håby / NRK

Tidenes beste løp

Med 66 verdenscupseirer, 19 etappseirer i etappeløp, åtte individuelle VM-gull og fire individuelle OL-gull har Bjørgen mange superløp å velge blant.

Likevel mener hun søndagens tremil i Holmenkollen kanskje er hennes aller beste. Og ikke bare det – hun tror ingen dopingfri langrennskvinne noen gang har gått fortere på ski.

– Nei, jeg tror ikke det. Det var temmelig nær det maksimale av hva det er mulig å få ut. Det var en kjempebra dag fysisk, og det er lenge siden jeg har gått så bra teknisk, erkjenner Bjørgen.

Det er vanskelig å sammenligne vinnertider i langrenn, ettersom både traseer og føre kan variere fra år til år, samtidig som utstyret har utviklet seg.

Raskeste tid i klassisk

Bjørgens vinnertid søndag på 1:20:55.7 er uansett den raskeste i klassisk stil i Holmenkollens 30-kilometer.

Bjørgens vinnertid søndag var for øvrig raskere enn begge vinnerløpene til Therese Johaug i Holmenkollen, og det til tross for at begge Johaugs seirer kom i fristil.

Med sine fire seirer er Bjørgen tidenes mestvinnene i Holmenkollens 30-kilometer. Hun er den eneste som har vunnet i begge stilarter, og den eneste som har vunnet både intervallstart og fellesstart.

Falun-VM er målet

Når Marit Bjørgen fortløpende de neste årene skal vurdere om hun skal satse videre, vil det i hvert fall ikke stå på samboer Fred Børre Lundberg.

– Fred Børre vil jeg skal holde på så lenge jeg er lyst. Jeg har en snill samboer, jeg får gjøre akkurat som jeg vil, sier Bjørgen, som fortsatt ikke har lagt bort planene om å stifte familie.

– Men fortsatt er det andreprioritet, innrømmer hun.

Les videre under bilet.

Marit Bjørgen

Marit Bjørgen utelukker ikke at hun stiller til start i OL i Pyeongchang i 2018. Her er hun etter seieren på Kollen-tremila søndag.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Først og fremst ser hun nå frem mot VM i Falun neste år.

– Utgangspunktet er i hvert fall Falun, og så får vi se, sier hun.

Men allerede til helgen reiser Bjørgen og resten av landslaget til det svenske skistedet for å avslutte verdenscupen men en mini-tour. Bjørgen jakter Therese Johaug, som foran avslutningshelgen leder verdenscupen med 39 poeng.

Og det til tross for at Johaug bare én gang i vinter har vært foran Bjørgen på ei resultatliste i verdenscupen. Det var da hun hadde bedre etappetid enn Bjørgen på jaktstarten under verdenscupåpninga i Kuusamo.

Men også der var det Bjørgen som kom først i mål.

Se video: Marit Bjørgens målgang på Kollen-tremila

Hun blir den første kvinnelige skiløper til å vinne tremila i Holmenkollen for fjerde gang.

SE VIDEO: Marit Bjørgens målgang på Kollen-tremila.

Siste nytt

 • Danske fotballjenter møtte ikkje

  Spelarane på Damarks kvinnelandslag i fotball møtte heller ikkje i dag på trening, melder Danmarks Radio. Dei nektar å spele før ein økonomisk avtale er på plass.

  Dermed ser det ut til at Damark må trekkje seg VM-kvalifiseringskampar mot Sverige og Kroatia fredag og tysdag.

 • City vann trass to Napoli-straffer

  Manchester City slo Napoli 2-1 i meisterligaen. Raheem Sterling og Gabriel Jesus gav City 2-0 tidleg.

  Så stoppa det opp for engelskmennene. Napoli bomma først på straffe, men Amadou Diawara scora då Napoli fekk ny straffe.

  City har dermed vunne alle sine tre kampar i gruppespelet.

Sendeplan

Kl. Program Kanal