Hopp til innhold

Bjørgen om sørgebånd-reprimanden: – Det var verdt det

SOTSJI/OSLO (NRK.no): De norske langrennsdamene fikk refs fra IOC for å ha gått med sørgebånd under åpningsdistansen, men sier selv at de ikke kunne gjort det annerledes.

Therese Johaug og Marit Bjørgen

Det var en følelsesladet dag for de norske langrennsjentene da de gikk 15-kilometeren med skibytte på lørdag. Her trøster Marit Bjørgen og Therese Johaug hverandre etter målgang.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

LKLAP20140208125732HTTT
Foto: Timo Jaakonaho / NTB Scanpix

– Det var verdt det, sier Marit Bjørgen til Aftonbladet når de spør hva hun tenker om at IOC har gitt det norske langrennslandslaget en reprimande for å ha gått med sørgebånd under lørdagens skiathlon.

De norske damene bar sørgebåndene for å vise sin omtanke for lagvenninnen Astrid Uhrenholdt Jacobsen, som brått og uventet mistet broren sin på fredag.

Johaug: – Viktig for oss

IOC har imidlertid nulltoleranse for både reklame og alle slags ytringer på klær og utstyr. Organisasjonen har uttalt til VG, som først omtalte saken at de ikke ønsker at OL-konkurransene skal bli en arena for sorg, og at de i tillegg mener gesten var «upassende».

IOC har derfor gitt Norge refs for bruken av sørgebåndene.

– Jeg vet at vi har fått en reprimande om det. Det var vi egentlig forberedt på, men det var verdt det, legger Bjørgen til.

Therese Johaug, som var venn av broren, sier at de ikke kunne gjort noe annerledes.

– Det var viktig å få gjøre det og spesielt viktig for meg. Det skal være en arena for glede, men det kom uventet og vi må få ut sorgprosessen. Du kan ikke bare legge det til siden og glemme det. Dette skjedde dagen før åpningsdistansen. Vi kunne ikke gjort det annerledes, sier hun til Aftonbladet.

– Jeg synes alle skal akseptere det når det kom så brått og uventet og nært som det gjorde for oss, spesielt for jentene, legger hun til.

– Stort av jentene

marthe
Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

IOCs reprimande har skapt reaksjoner, og flere har uttalt at de synes organisasjonen er altfor strenge.

Landslagsløper Marthe Kristoffersen, som ikke er med til OL, skjønner heller ikke mye av refsen.

– Det jeg kan si er at jeg tenkte det var en stor ting å gjøre av jentene. De viste sin styrke i laget, og jeg syntes bare det var en fin ting. IOC har sikkert sine grunner, men jeg synes at akkurat det tilfellet burde vært lov, sier hun til NRK.no.

Det samme synes Torgeir Bjørn, NRKs langrennskommentator.

– Jeg synes det var en fin og verdig gest, som ikke forstyrret rennet på noen måte, sier han.

Vil ta opp saken på høyeste hold

Generalsekretær i Idrettsforbundet, Inge Andersen, sier til VG Nett at han vil ta opp IOCs håndtering av saken på høyeste hold.

– I en situasjon hvor du har et damelag i dyp sorg må det være lov å sørge. Det betyr at vi kommer til å ta dette opp med IOC på høyeste hold, sier Inge Andersen til avisen.

– Det må være rom i fremtiden for at det menneskelige aspektet går foran i den type ekstremsituasjon som Norges dametropp ble utsatt for. Derfor vil vi ta det opp i samtaler med toppledelsen i IOC. Det har jeg absolutt bestemt meg for, konkluderer han.

– En utidig reprimande

Emmanuelle Moreau, kommunikasjonsansvarlig i IOC, forklarer reprimanden på denne måten overfor VG:

– Vi har den dypeste sympati for familien, venner og lagkamerater som har mistet noen de er glad i, og vi ser deres ønske om å hylle deres minne. Likevel mener vi at konkurransearenaene, hvor atmosfæren er feiring, ikke er det rette stedet for å sørge.

Bjørn skjønner lite av den forklaringen.

– Jeg tror nok folk flest oppfatter dette som en utidig reprimande av IOC. De er unødvendig strenge i dette tilfellet. Det er nok et eksempel på at en del av IOCs verdier ikke lenger er helt i takt med samfunnet, sier han, og legger til:

– IOC sier konkurransene ikke skal være en arena for sorg. Men utøverne er bare mennesker, og må få lov til å få utløp for alle slags følelser, som empati, respekt og medmenneskelighet. Livet er både gleder og sorg, og når et lag er så preget av en hendelse må de ikke tvinges til å legge lokk på det. De sa jo at alternativet kunne være at de ikke gikk rennet, og det hadde ikke vært riktig.

– En verdig markering

Guri Hetland, som trener landslaget til Sveits, er skuffet over IOCs reaksjon mot Norge.

– Jeg synes det å gå med sørgebånd var en fin og verdig markering. Jeg skjønner ikke kritikken, sier hun til NRK.no.

– Ville dere gjort det samme?

– Det har jeg ikke tenkt på, men jeg tenker at jentene følte det føltes riktig for dem og da synes jeg det var bra at de gjorde det.

– Kan du tenke deg noen grunn overhodet til at de ikke burde ha gjort det?

– Nei. Ikke i den situasjonen, sier Hetland.

Siste nytt

  • Spanske myndigheter griper inn – skal «overvåke» landets fotballforbund

    Spanias fotballforbund har havnet under lupen til den spanske regjeringen som følge av flere skandaler det siste året.

    Forbundet skal de neste månedene «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD).

    – Regjeringen vedtok denne avgjørelsen for å rette opp i den alvorlige situasjonen RFEF er i, slik at forbundet kan fornye seg under stabile forhold, står det i en melding fra CSD.

    Idrettsrådet har tette bånd til Spanias idrettsdepartement.

    Det har stormet rundt landets fotballforbund siden det mye omtalte kysset på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Da ble nybakt verdensmester Jenni Hermoso kysset på munnen av Spanias daværende fotballpresident Luis Rubiales.

    Senere trakk Rubiales seg fra vervet på grunn av bråket som fulgte, men ro i RFEF ble det ikke.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon. (NTB)

    Soccer Spain Rubiales
    Foto: Manu Fernandez / AP
  • Helseth og Kavlie rett til finale i ro-EM

    Thea Helseth og Inger Kavlie rodde Norges dobbeltsculler til heatseier og booket finaleplass på EMs første dag.

    Den nykomponerte duoen fikk tiden 6.51,81 og vant det andre heatet med over ett sekunds margin på Romania.

    Resultatet betyr at Helseth og Kavlie slipper å ro oppsamling og kan se fram mot søndagens A-finale i ungarske Szeged.

    Nylig var Helseth på pallen med Jenny Rørvik i verdenscupen, men i EM ble Rørvik byttet ut med Kavlie. Trioen kjemper om to plasser i båten i OL. (NTB)

    sq1_1fpr_pQ
    Foto: NTB
  • TV 2: Patrick Thoresen sier ja til å spille for Norge i ishockey-VM

    Det bekrefter hovedpersonen selv til TV 2.

    Thoresen sier han og landslagssjef Tobias Johansson har hatt tett kontakt den siste tiden.

    – Det har tent en liten glød i meg. Jeg kjente for to, tre år siden at jeg var ferdig med landslaget og at jeg hadde gjort mitt. Men nå har jeg har hatt en veldig god sesong i en alder av 40, og når landslagsledelsen ser noe i meg, og sier jeg kan bidra med noe både på og utenfor isen, så vekker det noen følelser jeg trodde var borte, sier han til TV 2..

    Thoresen ga seg på landslaget før VM i 2022, men har nå snudd.

    Patrick Thoresen
    Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal