Birkens sprekeste farmor

Hun er eldst og deltar for 14. gang.

Anne-Kariin Gulbrandsen med barnebarna Vemund og Erik

Anne-Kariin Gulbrandsen med barnebarna Vemund og Erik før årets birkebeinerritt.

Foto: NRK

Se Birken direkte nå!

Anne-Kariin Gulbrandsen

Anne-Kariin Gulbrandsen har fullført 12 av 13 ganger før.

Anne-Kariin Gulbrandsen er 77 år gammel og har en imponerende rekord på 5 timer 18 minutter fra Birkebeinerrittet. Farmoren som bor på Jeløya utenfor Moss elsker å bruke sykkelen og deltar nå for 14. gang.

Se hvordan farmoren gjorde det i Birken på NRK 1 søndag kl 20.40.

-Jeg har fullført tolv ganger og startet tretten ganger. En gang så ble dekket ødelagt. Da måtte jeg bryte, sier Anne Kariin Gulbrandsen til NRK.

-Det var ikke på grunn av deg altså?

-Nei, det var ikke det. Hehe. Så dette blir start nummer fjorten, sier en smilende spreking.

Forberedelsene til årets birkebeinerritt startet da snøen forsvant. Og hun trener mer enn de fleste.

-Jeg begynner å trene med en gang snøen går. Jeg trener ikke på vinteren ute. Da trener jeg bare inne. Det eneste jeg noterer er kilometerne jeg sykler. Da ligger jeg på rundt 3000 kilometer i løpet av forberedelsene, sier en beskjeden farmor.

Barn og barnebarn

Familien Gulbrandsen er en sprek sykkelgjeng. Barn og barnebarn skal også sykle årets utgave av Birken. Hvert år samles de på familiehytta ved Lillehammer og da er sykling i fokus.

Barnebarna Vemund og Erik er stolte av den spreke farmoren sin.

- Det er ganske bra for alle andre som sykler. Hvis det er mange andre gamle som er ca 70 år og sånn så får kanskje de også lyst til å sykle, sier vesle Vemund som skal sykle Birken for første gang.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Anne-Kariin Gulbrandsen med barnebarna Vemund og Erik

Anne-Kariin Gulbrandsen får hjelp med sykkelen av barnebarna Vemund og Erik.

Foto: NRK

Også Erik synes det er moro med en sprek farmor.

- Det er veldig gøy. Da kan man sykle turer med farmor. Det er ikke alle som kan det, sier Erik som sykler ungdomsbirken denne helgen.

-Er hun for sprek?

- Nei, hehe. Da skyter farmor inn: -Ikke for de gutta der. Jeg sykler foran for å bremse opp.

En halv banan

Det trenes daglig for å være best mulig rustet til den tøffe utfordringen. Og det er ikke bare en utfordring å fullføre rittet. Det blir en utfordring å spise også.

- Det stopper opp. Ingen ting smaker godt. Det blir gjerne den halve bananen. Den glir liksom ned, sier Anne-Kariin.

I år har hun ingen målsetning om å slå sin egen personlige rekord. I år er det viktigste å delta for den spreke pensjonisten.

- Jeg gjør så godt jeg kan. Hvis jeg synes det går dårlig. Så kan det hende jeg ikke stiller opp neste år, sier Birkebeinerrittets eldste kvinnelige deltaker.

Siste nytt

 • Tottenham-legende er død

  Tottenhams spissikon Jimmy Greaves (81) døde søndag morgen. Bortgangen blir bekreftet av Tottenham. Greaves spilte for klubben mellom 1961 og 1970. Han er fortsatt London-klubbens mestscorende spiller med 266 mål på 381 kamper.

  FILE PHOTO: Jimmy Greaves at the Royal Mail Football Heroes Stamp Collection Launch
  Foto: Tony O'brien / Reuters
 • Eliteseriespiller legger opp

  Ranheim-spiller Magnus Blakstad har valgt å avslutte fotballkarrieren. 27-åringen har gjennom flere år vært mye skadeplaget. Blakstad har ikke spilt en kamp siden i desember i fjor. En skade i mars ga ham nok et langvarig avbrekk.

  Eliteserien fotball 2019: Bodø/Glimt- Ranheim. (5-1)
  Foto: Mats Torbergsen / NTB
 • Ny NM-tittel for Christiansen

  Vetle Sjåstad Christiansen skjøt feilfritt på søndagens fellesstart og tok en NM-dobbel i rulleskiskyting på Lillehammer. Han vant foran Johan-Olav Botn og Johannes Dale. Lørdag ble Christiansen norsk mester i sprintøvelsen.

  Christiansen var i mål 9,2 sekunder foran Botn, mens det var 11,9 ned til landslagskollega Dale. Regjerende verdenscupvinner Johannes Thingnes Bø la seg inn på fjerdeplass etter tre bom.

  Det ble også tre bom på storebror Tarjei Bø, som var i mål som nummer ti. Sturla Holm Lægreid åpnet med fullt hus, men endte til slutt opp med fire bom og en 14.-plass.

  Vetle Sjåstad Christiansen
  Foto: Carina Johansen

Sendeplan

Kl. Program Kanal