Hopp til innhold

Bildet av Poljanskis bein etter 16 etapper vekker oppsikt: – Stopp med det du driver med

Polske Pawel Poljanski får oppmerksomhet «verden over» etter å ha delt bilde av de slitne beina sine. Selv om det ser skummelt ut, er det ikke farlig.

Pawel Poljanski

Polske Pawel Poljanski får massive reaksjoner på bildet av sine slitne bein under årets Tour de France.

Etter gårsdagens etappe fra Le Puy-en-Velay til Romans-sur-Isère, la Poljanski ut et bilde på sin Instagram-profil, der han viser noe av det som skjer med kroppen når den utsettes for så røff behandling som den gjør under det tradisjonsrike sykkelrittet.

– Etter seksten etapper tror jeg beina mine ser litt slitne ut, skrev Poljanski og har fått flere reaksjoner under bildet.

– Har blitt tøft

Det er ingen tvil om at det tar på å delta i Tour de France for syklistene. Holder man seg på sykkelsetet fra første til siste etappe, skal faktisk over 3500 kilometer tilbakelegges over de tre ukene.

– Bildet ble mer populært enn jeg trodde. For meg er det et normalt bilde etter en tøff etappe og to uker i Tour de France. Alle kjører fort her, og det kjenner vi i beina. Men det spiller ingen rolle, sa Poljanski til NRK før dagens etappe.

Polakken innrømmet at han er sliten, når rittet er midt inne i den siste uka.

– Alle er slitne. Vi prøver å gjøre det beste for laget, men det har blitt tøft uten Peter Sagan og Rafal Majka. Nå er jeg klar for fjellene og den siste uka, sa Poljanski før han startet på de siste forberedelsene før det 17. av 21 ritt.

– Vær snill og stopp

Flere kommenterer at det ser «helt sykt ut», mens andre kommenterer at det ikke kan være sunt å se slik ut etter en etappe.

– Kompis. Vær snill og stopp med det du driver med og spis mat, slapp av og se på noen filmer. Ikke stå mer! Det der kan ikke være sunt, kommenterer en.

Men det er ikke unormalt å se slik ut etter å ha utsatt kroppen for den tøffe belastningen når man er profesjonell idrettsutøver. Selv om det kan se ut som at noe er forferdelig galt, er det altså ikke farlig å ha «blodskutte» bein.

Pawel Poljanski

I FOKUS: Pawel Poljanski, her fra den første etappen i Tour de France 2017, er sliten men klar for siste del av årets Tour.

Foto: BENOIT TESSIER / Reuters

Tilstanden, som kalles «vascularity» på engelsk, er enkelt og greit svært store og synlige blodårer. Dette er populært blant de som bygger muskler, mye fordi det viser at du har gjort «hjemmeleksen» din på trening, ifølge Muscle and Fitness.

For disse svært synlige blodårene viser ifølge nettsida at du for det første har lite kroppsfett, men også det at blodårene dine har bedre mulighet til å frakte mer blod raskere rundt i kroppen.

– Det dobbelte av en utrent

Og nettopp slik forklarer legen Bradley Launikonis fra University of Queensland det også; At elitesyklistene har dobbel blodgjennomstrømming sammenliknet med andre idrettsutøvere.

– Mengden blod som fraktes ned til beina våre er vanligvis rundt fem liter i minuttet, for vanlige folk som hviler. For en utrent som driver med idrett vil det maksimalt strømme 20 liter blod gjennom musklene. En eliteutøver vil ha det dobbelte av dette, rundt 40 liter per minutt, sier Launikonis til australske NBC.

Legen forklarer at de synlige blodårene kommer fram etter trening og konkurranse, og at det er noe som kun skjer med eliteutøvere.

I 2014 vekket en annen syklist oppsikt da han la ut bilde av beina sine. Landsmannen til Poljanski, Bartosz Huzarski, hadde ben som liknet veldig på Poljanskis, da han hadde fullført 18 etapper for tre år siden.

I tillegg til å presse seg selv til det ytterste så å si hver eneste dag under rittet, skal utøverne fylle på med energien de mister ved å spise over 8000 kilokalorier daglig. Under Tour de France for to år siden bestemte Nicolay Ramm seg for å teste ut «Tour de France-dietten».

Siste nytt

  • Alvorlig kneskade tvinger Sandefjord-spiller til å legge opp

    Sandefjord-spiller Andreas van der Spa (25) har tatt den tunge beslutningen om å avslutte fotballkarrieren etter at en kneskade har skapt komplikasjoner.

    Eliteserieklubben opplyser om beslutningen på sine nettsider fredag.

    Der heter det at van der Spa skulle gjennomgå det som på forhånd var antatt å være en enkel kneoperasjon. Det viste det seg ikke å være.

    – Samtalen med legen i etterkant var nedslående – og det var naturlig for meg å få noen flere synspunkter. Derfor har noen av de fremste ekspertene her i landet kommet med sine konklusjoner. Det er bare å krype til korset og slutte med toppfotballen, sier van der Spa.

    – Det har selvsagt vært blytungt, og jeg har vært helt i kjelleren, sier han videre og forteller at han rømte landet etter beskjeden.

    Beskjeden han fikk fra legene var krystallklar. Mer toppfotball kunne gitt varige skader.

    – Da jeg fikk «dommen» kom det som et sjokk. Jeg hadde ingen problemer da jeg kom til Sandefjord, sier nordlendingen.

    Forsvarsspilleren ble hentet inn som erstatter etter at kaptein Sander Moen Foss forsvant til Lillestrøm. Han var tiltenkt en sentral rolle i Sandefjord etter overgangen fra Sogndal. (NTB)

    Andreas van der Spa
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Maanum kan gjøre comeback etter kollapsen søndag

    Arsenal-sjef Jonas Eidevall opplyser at Frida Maanum kan bli å se i søndagens kamp mot Leicester etter en lang periode på sidelinjen.

    Maanum falt om og ble liggende på gresset på overtid i ligacupfinalen mot Chelsea for snart tre uker siden. Hendelsen satte en støkk i både lagvenninner og andre.

    Svenske Eidevall forklarer at Maanum overvåkes medisinsk mens hun gradvis gjør seg klar for å komme tilbake på banen.

    – Alt går bra for øyeblikket, men vi må holde oss til protokollen og prosessen. Og så håper vi selvsagt at hun kan være tilgjengelig for å spille søndag, sa Eidevall på fredagens pressekonferanse.

    Søndag tar Arsenal imot Leicester som ligger på 9.-plass på tabellen.

    Arsenal ligger på 3.-plass i serien med seks poeng opp til tittelrivalene Manchester City og Chelsea. (NTB)

    Frida Maanum i aksjon i ligacupfinalen mot Chelsea
    Foto: ADRIAN DENNIS / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal