Hopp til innhold

Ungarsk minister om regnbue-nei: – Ledelsen i europeisk fotball har fortsatt sunn fornuft

Den ungarske utenriksministeren vekker oppsikt med sine uttalelser i kjølvannet av Uefas regnbue-nei på Allianz Arena.

3i-l0A_n8xk

REAKSJONER: Péter Szijjártó skaper reaksjoner med sine uttalelser etter at det ble kjent at Tyskland ikke får lyse opp Allianz Arena i regnbuens farger.

Foto: John Thys / AP

Det var spenning knytt om man i München skulle få lyse opp Allianz Arena i regnbuens farger, etter at ordføreren i byen la frem en forespørsel til Uefa for å vise støtte til LHBTQ+ samfunnet. Men den forespørselen ble avslått av forbundet, som mener at gesten har en «politisk kontekst».

– Gitt det spesifikke ønskets kontekst, en beskjed rettet mot en beslutning tatt av det ungarske parlamentet, må Uefa avslå det, heter det fra det europeiske forbundet.

Beslutningen i det ungarske parlamentet som Uefa viser til er at Ungarns folkevalgte nylig vedtok et forbud mot «promotering av homofili» overfor mindreårige. Forbudet omfatter blant annet filmer, reklame og skolemateriell.

– Det er ekstremt skuffende

Avgjørelsen om å nekte Tyskland å lyse opp stadion i regnbuefarger har falt i god jord hos utenriksministeren i nettopp Ungarn, Péter Szijjártó.

– Lederne i Uefa tok den rette avgjørelsen ved å ikke bidra til en politisk provokasjon mot Ungarn, sier han til nyhetsbyrået AFP.

– Takk Gud for at lederne i europeisk fotball fortsatt har sunn fornuft, legger han til.

NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt reagerer sterkt på både utsagnet og Uefas uttalelser.

rOIsuphweM4

REGNBUE: Dette kapteinsbindet ble gransket av Uefa, men de vurderte det so met symbol på mangfold og en del av en «god sak».

Foto: ALEXANDER HASSENSTEIN / Reuters

– Det er et ekstremt skuffende signal fra Uefa å gi etter for åpenbart politisk press. Det de sa så sent som i går var en markering av en god sak, og ikke noe med politikk å gjøre har i dag blitt noe annet, sier Saltvedt.

Han viser til at Tyskland-kaptein Manuel Neuers bruk av et regnbuefarget kapteinsbind først ble undersøkt av Uefa, som vurderte det som et symbol på mangfold of som en del av en «god sak».

– Dersom Ungarn skal få definere hva som gjelder av menneskerettigheter i Uefa, så kan man slukke lysene på mange arenaer i Europa, legger han til.

Også landslagsspiller Caroline Graham Hansen reagerer på avgjørelsen:

Graham Hansen på Twitter
Foto: Twitter: @CarolineGrahamH

Som et slags mottrekk til dette vedtaket har styrelederen i bundesligaklubben Eintracht Frankfurt Axel Hellmann oppfordret andre tyske klubber til å lyse opp sine arenaer i regnbuens farger.

– Hvis München ikke får lov, så gjør vi det, skriver Axel Hellmann, klubbens styreleder, på Twitter, sammen med oppfordringen.

I følge tyske medier skal ordføreren i München nå planlegge å gjøre en form for markering i byen, utenfor stadion.

– Farlig å blande sport og politikk

Forslaget om å innføre et forbud mot «promotering av homofili» ble vedtatt med 157 stemmer for og én stemme mot i nasjonalforsamlingen i Ungarn, som kontrolleres av statsminister Viktor Orbáns høyrepopulistiske parti Fidesz.

Ytre høyre-partiet Jobbik støttet også forslaget. Samtidig demonstrerte tusenvis mot loven utenfor nasjonalforsamlingen i Budapest.

Allerede da planene for Allianz Arena ble kjent uttalte den ungarske utenriksministeren seg.

– Det er ekstremt skadelig og farlig å blande sport og politikk, sa Ungarns utenriksminister Péter Szijjártó til nyhetsbyrået MTI mandag.

XiCC2silgY8

AVSLÅTT: Slik ønsket ordføreren i München at Allianz Arena skulle se ut når Tyskland møter Ungarn i EMs gruppespill. Det ønsket ble avslått av Uefa.

Foto: ANDREAS GEBERT / AFP

NRKs Europa-korrespondent i Brussel, Simen Ekern, forklarer at den siste loven skriver seg inn i en konservativ dreining som har vart i flere år.

– De mener at ekteskap skal foregå mellom mann og kvinne, og dette brukes av Orbán om det de mener er sunne, ungarske verdier. På mange områder er det en måte å bygge et annet Ungarn på som skiller seg fra grunnverdiene om åpenhet og diversitet, sier Ekern.

– Dette kulminerer med den siste loven om homofili-propaganda. Den er så drøy at mange representanter fra EU har snakket om sanksjoner mot denne lovgivningen. Det er snakk om at enhver mulighet til å vise frem homofile er forbudt i skolen. Da er det snakk om at homofile personer blir regnet som illegal propaganda for homofili.

– Det knyttes også veldig opp mot pedofili. De kaller den for pedofili-loven. De vil gi inntrykk av at de beskytter barn mot homofile som egentlig er pedofile. Amnesty og andre menneskerettighetsorganisasjoner mener det er ødeleggende for det bidrar til hatkriminalitet og gjør livet deres ulevelig, forklarer Ekern.

Flere undersøkelser

Uefa har varslet at de skal se nærmere på flere «potensielt diskriminerende episoder» som har funnet sted under Ungarns kamper i EM.

Det skal blant annet omfatte apelyder og homofobiske bannere under kampene i Budapest.

Ungarn har som eneste vertsnasjon hatt fulle tribuner under EM. Ekern tror det er et populistisk grep.

– Han (Orbán) har vært opptatt å håndtere vaksinering og pandemi bra. Han mener at Ungarn har håndtert pandemien bedre enn Vest-Europa, selv om det egentlig er tvilsomt. Han er opptatt av å godkjenne andre vaksiner enn resten av EU. Bare det å arrangere EM, er viktig for ham. Dette kan minne litt om OL i Sotsji – at mesterskapet blir brukt på en annen måte, sier Ekern.

Siste nytt

  • Svensk tennisprofil gjør helomvending – varsler comeback etter dopingutestengelse

    Den svenske tennisspilleren Mikael Ymer la opp etter at han ble utestengt i 18 måneder for brudd på dopingreglene i juli i fjor. Nå åpner han for comeback.

    – Jeg har bestemt meg for å legge opp som profesjonell tennisspiller. Takk alle sammen for fantastiske minner! For en reise det har vært! Jeg ønsker alle mine gamle kollegaer lykke til videre, skrev han på X i slutten av august 2023.

    Ymer ble måneden før utestengt i 18 måneder for å ha misset tre dopingtester i løpet av ett år. Da var han rangert som verdens 51. beste tennisspiller på herresiden.

    Ymer mente selv at utestengelsen var urettferdig og forklarte at han aldri har brukt eller vært mistenkt for å bruke et ulovlig middel.

    Nå kan det imidlertid se ut til at svensken skal gjøre comeback på tennisbanen.

    – Pensjonisttilværelsen var kjedelig, sees om åtte måneder, skriver han på X.

    Det var Idrettens voldgiftsrett (CAS) i Lausanne som landet på 18 måneders utestengelse av svensken. (NTB)

    Britain Wimbledon Tennis
    Foto: Kin Cheung / AP
  • Tre norske skyttere i finalen i OL-kvalfiseringen i Rio

    Jon-Hermann Hegg, Synnøve Berg og Jeanette Hegg Duestad skal skyte finale på 10 meter luftrifle i OL-kvalifiseringen i Rio de Janeiro.

    Jon-Hermann Hegg ble først finaleklar etter 3.-plass i kvalifiseringen med 632,0 poeng. Hegg har kvoteplass fra tidligere og kjemper ikke om dette i finalen.

    Synnøve Berg er en av bare fire finalister som kan ta en kvoteplass i finalen for kvinne. Jeanette Hegg Duestad har fra tidligere, det samme gjelder franske Oceane Müller, mens Iran har fylt opp kvoten med to plasser så derfor er deres to finalister er heller ikke med i kampen om flere kvoteplasser.

    Jeanette Hegg Duestad best av alle i kvalifiseringen med 633,6 poeng. Synnøve Berg ble overraskende nummer fire med 631,3 poeng etter å ha ledet etter at ett av to lag hadde skutt. Pernille Nor-Woll gjorde også en god konkurranse og ble nummer 19 av de 102 deltakerne med 628,5 poeng.

    Det er to kvoteplasser til OL i Paris som deles ut etter finalen. Berg skal kjempe med Manon Herbulot fra Frankrike, Marlene Pribitzer fra Østerrike og Eszter Mezaros fra Ungarn om plassene. (NTB)

    Sommer-OL i Tokyo 2021
    Foto: Heiko Junge / NTB
  • Chelsea-stjerner kranglet heftig om straffespark: – Voks opp!

    Cole Palmer scoret fire mål da Chelsea knuste Everton på hjemmebane. Likevel var det scenene i forkant av straffesparket til 5–0 som ble snakkisen etter kampen.

    Noni Madueke grep bestemt tak om ballen etter at dommeren pekte på straffemerket. Deretter prøvde lagkompis Nicolas Jackson å melde seg på i kampen om å få ta straffesparket.

    Palmer har vært Chelseas faste straffetaker denne sesongen, og i lang tid ble stjernene stående ved 11-metersmerket å krangle om hvem som skulle ta den.

    – Jeg har aldri sett noe lignende. Voks opp! sa tidligere Arsenal-spiller Alan Smith hos Sky Sports.

    – Det er bare dumt å se på. Ordentlig dumt. Når du leder 5-0, har spilt sesongens kanskje beste kamp og har en spiller som har scoret hattrick. Da klapper du bare igjen brødsaksa og lar han ta straffesparket. Dette er pinlig, sa Viaplays ekspert Lars Tjærnås.

    Til slutt grep Conor Gallagher inn og ga ballen til Palmer, som en siste gang dyttet Madueke bort.

    Oppstyret til tross, Palmer satte sikkert inn sitt fjerde mål for kvelden og 20. sesongen. Dermed tangerer han Erling Braut Haaland på toppen av toppscorerlisten i Premier League.

    Jackson og Alfie Gilchrist scoret Chelseas to andre mål i 6-0-seieren over Everton, som bare et to poeng over nedrykksplass. Chelsea er tre poeng bak en plass som gir spill i Serieligaen kommende sesong.

    Premier League - Chelsea v Everton
    Foto: Andrew Couldridge / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal