NRK Meny
Normal

Prislapp: 2,6 milliarder

Hva har de fem søramerikanerne under til felles? De signerte alle for en kinesisk klubb i 2016 – for en voldsom overgangssum.

Fra Sør-Amerika til Brasil

TIL KINA: Hulk (fra venstre), Oscar, Alex Texeira, Carlos Tévez og Jackson Martínez har alle signert for kinesiske klubber i 2016.

Foto: AP/Reuters/Reuters/AP/Reuters

På tampen av året har ytterligere to søramerikanerne pakket flyttelasset og signert for kinesiske storklubber. Oscar forlater Chelsea til fordel for Shanghai SIPG, mens Carlos Tévez droppet Boca Junior for Shanghai Shenhua. Begge ble solgt for rundt 70 millioner euro, noe som gjør dem til Kinas dyreste fotballspillere noensinne.

2016 har vært et år preget av gigantiske overgangssummer i verdens mest folkerike land. Her er de fem største:

 • 1. Oscar

Ble sett på som et kjempetalent da han signerte for Chelsea sommeren 2012, og har til tider vist klasse for London-klubben. Etter at Antonio Conte tok over roret har Oscar nytt liten tillit, og det ble nylig klart at han bytter klubb ved årsskiftet. Shanghai

Overgangssum: 70,5 millioner euro

 • 2. Carlos Tévez

Etter suksess i Juventus dro Carlos Tévez hjem til Boca Juniors – elleve år etter at han forlot klubben. På 34 kamper har han scoret 14 mål og levert 12 målgivende, og da ble 32-åringen igjen en het potet. Dermed spiller han for Shanghai Shenhua fra 2017, der han etter rapportene skal tjene i overkant av seks millioner kroner i uka.

Overgangssum: 67,7 millioner euro

 • 3. Hulk

Flere av verdens største klubber har snust på den kraftige brasilianeren med den voldsomme venstreslegga. I 2012 ble han den største stjernen i Russland da Zenit St. Petersburg betalte 55 millioner euro for kantspilleren. Fire år senere flyttet han enda lenger øst, da han signerte for Shanghai SIPG.

Overgangssum: 55,80 millioner euro

 • 4. Alex Texeira

En av mange brasilianere som har nytt suksess i ukrainske Sjakhtar Donetsk. Der leverte han såpass at Liverpool var villige til å bla opp for å få ham til England. Men de rødkledde ble tatt på senga da Texeira dro til Kina og signerte for Jiangsiu.

Overgangssum: 50 millioner euro

 • 5. Jackson Martínez

Den colombianske kraftspissen kostet flesk da han gikk fra Porto til Atlético Madrid. I den spanske hovedstaden lot suksessen vente på seg, og det ble stusslige 3 mål på 23 kamper på en sesong. Da kunne ikke Atletico takke nei til kinesiske Guangzhous monsterbud i februar 2016.

Overgangssum: 42 millioner euro

På fem spillere har fire forskjellige klubber brukt svimlende 288 millioner euro. Den totale overgangssummen på spillerne under tilsvarer i overkant av 2,6 milliarder kroner.

Kvintetten over er langt fra de eneste dyre overgangene i kinesisk fotball i 2016. Flere profiler har blitt lokket med høye lønninger og flyttet østover. Ramires forlot Chelsea til fordel for Jiangsu, som betalte 28 millioner for den brasilianske midtbanespilleren. Hebei betalte 18 millioner euro for å hente Gervinho fra Roma, mens Shandong overrasket mange da de punget ut 15,25 millioner euro for Graziano Pellé i sommer.

Siste nytt

 • Rosenborg enkelt videre

  Rosenborg hadde 2-0 å gå på fra den første kampen mot irske Cork i kvalifiseringen til europaligaen og gjorde jobben i den andre. Mål fra Besim Serbecic, Alexander Søderlung og Anders Trondsen sørget for 3-0 seier for trønderne og 5-0 sammenlagt.

  Europa League kvalifisering Cork City - Rosenborg
  Foto: Ryan Byrne / INPHO / NTB scanpix
 • Iuel står over 400 meter hekk i NM

  Det skriver Norges Friidrettsforbund i en pressemelding. Iuel har pådratt seg en rift i en hinne under foten, og siden skaden er i landingsfoten på hekk har hun blitt rådet til å ikke løpe 400 meter hekk. Hun håper likevel å kunne løpe 400 meter flatt i NM.

  Friidretts-EM: Amalie Iuel løper semifinale på 400 meter hekk
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • Eiking vurderer å bryte Arctic Race

  Odd Christian Eiking fikk en smertefull åpning på Arctic Race. Nå spøker det for fortsettelsen i rittet. – Jeg hadde fryktelig vondt i sittesårene, sier Eiking til TV 2. Det er uklart om Eiking, som har slitt med sittesår i hele sommer, stiller til start på fredagens 2. etappe.

  Eiking
  Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NM-veka: NM-kveld