Bestekompiser utgjør landslaget i risikosport: – OL-dødsulykken ligger i bakhodet

De tre norske bestekompisene satser alt på å hevde seg i en idrett med ørsmå marginer.

I en fart opp mot 150 km/t dundrer akerne ned banen på en liten kjelke.

I en fart opp mot 150 km/t dundrer akerne ned banen på en liten kjelke.

Jo Alexander Koppang

Jo Alexander Koppang sier det har vært grusomt å bli slått på trening hver uke.

Tønnes Rolfsen

Tønnes Rolfsen legger ikke skjul på at de interne duellene er viktige å vinne.

Thor Nørbech

Thor Nørbech har selv veltet og skadet seg i VM-banen i Whistler.

Nodar

Bilder av Nodar Kumaritashvilis ulykke gikk verden rundt under OL. Dette ble kåret til nyhetsbyrået AFPs beste bildet i 2010.

Foto: PETER PARKS / Afp

Barndomskameratene Jo Alexander Koppang, Thor Nørbech og Tønnes Rolfsen utgjør det norske herrelandslaget i aking.

I NRK-serien Min idrett møter vi kameratene under oppkjøringen til VM i Whistler, stedet hvor georgiske Nodar Kumaritashvili mistet livet under en treningsomgang under Vinter-OL i 2010.

– Vi ble ganske sjokkerte, egentlig. Vi hadde ikke trodd at det var mulig, sier Thor Nørbech til NRK-programmet «Min idrett».

21 år gamle Kumaritashvili mistet kontrollen i en fart på over 140 km/t, og ble kastet ut av banen i siste sving.

– Det ligger litt i bakhodet når man går forbi der det skjedde. Da tenker man litt på ham. Men under selve turen føler jeg ikke at det distraherer meg, forteller Tønnes Rolfsen.

Nørbech, derimot, har selv veltet i banen. I 2012 fikk han sesongen ødelagt av skadene han pådro seg i Whistler.

– De første turene etterpå var litt spesielle, men nå som jeg har hatt ganske mange trygge turer, er det ikke noe problem lenger, sier Nørbech.

Knivskarp konkurranse

Til tross for at det er tre bestekompiser som utgjør det norske akelandslaget, er det ingen av dem som unner hverandre særlig suksess.

– Jeg har hatt et ganske forferdelig halvår nå, for Thor har slått meg nesten hver uke. Så det er jeg ganske dritt lei av, sier Jo Alexander Koppang.

Det er kanskje nettopp derfor kompisene er blitt Norges beste.

– Det var jævlig gøy å vinne. VM er det viktigste, men å vinne når man kjører mot hverandre side om side som dette, er det nest viktigste, flirer Rolfsen etter en treningstur ned Korketrekkeren i Oslo.

– Alle treningsøkter. Alle timene på styrkerommet... Alt er konkurranse, forteller Koppang, som ikke klarer å la være å smile av det hele.

 • Se video av akekonkurransen ned Korketrekkeren lenger ned i artikkelen!

– Går bananas

Koppang har nemlig klart å overta tronen internt i laget. Mens Thor Nørbech lenge presterte best av kameratene, er det plutselig Koppang som er best når sesongens store mål, VM i canadiske Whistler, nærmer seg.

– I det siste har jeg begynt å slå Thor på trening, så da går han helt bananas og skal fikse på alt mulig. De interne feidene trigger en del, kan du si, smiler Koppang.

– Man blir ekstra gira om det er lenge siden man har slått de andre. Vi pusher hverandre fremover, og det er... Det er viktig å være den beste av oss, sier Nørbech.

Hjelper hverandre

Nettopp denne innstillingen har gjort at det norske akelandslaget, til tross for å være små i internasjonal målestokk, har kommet opp på et nivå som gjør det mulig å kjempe i verdenstoppen.

– At det er tre av dem som konkurrerer mot hverandre, er veldig verdifullt. Det er stort sett én av dem som kjører mye fortere enn de andre, men den rollen har de byttet på hele veien.

– Det hjelper til slik at de klarer å få opp farten alle tre, sier president i Norges Ake-, Bob- og Skeletonforbund, Harald Rolfsen.

– Farten var for høy

Han var mannen som for første gang introduserte trioen for aking. Harald, som er Tønnes' storebror, tok med seg de tre guttene til OL-banen på Lillehammer da de var 12 år gamle.

Tre bestekompiser ble Norges beste utøvere i aking.

Tre bestekompiser ble Norges beste utøvere i aking.

– Jeg ble jo dyttet utfor først, siden jeg var lillebroren til Harald. Jeg tror jeg hylte de første hundre meterne den gangen, minnes Tønnes.

– Det er alt jeg husker... Akkurat da Harald bare slapp meg av gårde. Det var ekstremt spennende, selvfølgelig. Og litt skummelt og alt det der, smiler Jo Alexander Koppang.

– Vi hadde vel kanskje litt for høy fart i forhold til det vi hadde ferdigheter til, legger Thor Nørbech til.

Selv om farten var høy og opplevelsen skremmende, er det liten tvil om kameratene ble bitt av ake-basillen.

– Det var jo så gøy, så det kan ikke har vært så galt, flirer Koppang.

Se hvordan det gikk under VM i andre episode av «Min idrett»

Selv om de tre bestekompisene er i Korketrekkeren for å ha det moro, er det ingen som legger noe i mellom når det er førstemann ned.

Selv om de tre bestekompisene er i Korketrekkeren for å ha det gøy, er det ingen som legger noe i mellom når det er førstemann ned.

Siste nytt

 • Nytt Pedersen-mål i Tyrkia

  Marcus Pedersen fortsetter å score for Ankaraspor i nest øverste divisjon i tyrkisk fotball. Men mandagens mål hjalp lite i 3-4-tapet for Ümraniyespor. 30-åringen gjorde 1-0 etter 16 minutter.
  – Det går bra for min del for tiden. Tapet var fortjent, i hvert fall når vi slipper inn fire mål. Når man scorer tre mål på bortebane, må man vinne, sier Pedersen til NTB.

  Eliteserien fotball, menn (1. Runde): Strømsgodset - Haugesund
  Foto: Fredrik Hagen / NTB
 • – Spytter i ansiktet på fotballen

  Det europeiske fotballforbundet (Uefa) og president Aleksander Čeferin slo knallhardt tilbake mot planene om en superliga under en digital pressekonferanse mandag.

  – Alle skal kunne kvalifisere seg til våre turneringer. Det skal ikke bare være for en liten eksklusiv grådig gruppe. Uefa og fotballverdenen står sammen mot de klubbene som bare er drevet av grådighet. Dette er kyniske planer, sa Čeferin med klar adresse til superligaen.

  – Spillerne som deltar i den mulige nye serien, vil bli utelukket fra EM og VM. Vi er allerede i gang med å vurdere de juridiske sidene ved dette.

  – Dette er som å spytte i ansiktet på fotballen. Vi kommer ikke til godta at de tar dette fra oss, sa Čeferin i et innbitt innlegg i starten av mediemøtet.

  Der gikk han også til kraftige personangrep mot en rekke av topplederne i flere av klubbene som er innstilt på å bryte ut.

  – Jeg har sett mye i mitt liv, jeg var advokat tidligere og jobbet med kriminalitet i 20 år. Der møter man mange rare mennesker, men jeg har ikke sett maken til lyving som det Andrea Agnelli (Juventus-topp) har vist. Vi hadde en avtale om å ringes, men han slo av telefonen, sa Čeferin.

  – Jeg stoler på klubbene fra Frankrike og Tyskland som sto imot denne fristelsen. Andre klubber ser ikke på antall mål, men bare på tallene i regnskapet.(NTB)

  Aleksander Ceferin
  Foto: Yves Herman / Reuters
 • Liverpool-supporterne protesterer

  En gruppe Liverpool-tilhengere samlet seg mandag ved Anfield for å protestere mot at klubben er med på å stifte utbryterligaen superligaen.

  Fansen hengte opp svarte bannere på stadionportene med et tydelig budskap:

  «LFC-fans imot den europeiske superligaen» og «Skam dere. Hvil i fred, LFC 1892-2021» var skrevet der, viser bilder fra Sky Sports.

  Planene om en europeisk superliga med blant andre seks engelske klubber er blitt svært dårlig mottatt i supporterkretser.

  Ifølge nettstedet This is Anfield kommer de mest ihuga Liverpool-supporterne også til å fjerne flagg og bannere fra tribuneseksjonen The Kop på Anfield.

  Laster Twitter-innhold

Sendeplan

Kl. Program Kanal