Bestekompiser utgjør landslaget i risikosport: – OL-dødsulykken ligger i bakhodet

De tre norske bestekompisene satser alt på å hevde seg i en idrett med ørsmå marginer.

I en fart opp mot 150 km/t dundrer akerne ned banen på en liten kjelke.

I en fart opp mot 150 km/t dundrer akerne ned banen på en liten kjelke.

Jo Alexander Koppang

Jo Alexander Koppang sier det har vært grusomt å bli slått på trening hver uke.

Tønnes Rolfsen

Tønnes Rolfsen legger ikke skjul på at de interne duellene er viktige å vinne.

Thor Nørbech

Thor Nørbech har selv veltet og skadet seg i VM-banen i Whistler.

Nodar

Bilder av Nodar Kumaritashvilis ulykke gikk verden rundt under OL. Dette ble kåret til nyhetsbyrået AFPs beste bildet i 2010.

Foto: PETER PARKS / Afp

Barndomskameratene Jo Alexander Koppang, Thor Nørbech og Tønnes Rolfsen utgjør det norske herrelandslaget i aking.

I NRK-serien Min idrett møter vi kameratene under oppkjøringen til VM i Whistler, stedet hvor georgiske Nodar Kumaritashvili mistet livet under en treningsomgang under Vinter-OL i 2010.

– Vi ble ganske sjokkerte, egentlig. Vi hadde ikke trodd at det var mulig, sier Thor Nørbech til NRK-programmet «Min idrett».

21 år gamle Kumaritashvili mistet kontrollen i en fart på over 140 km/t, og ble kastet ut av banen i siste sving.

– Det ligger litt i bakhodet når man går forbi der det skjedde. Da tenker man litt på ham. Men under selve turen føler jeg ikke at det distraherer meg, forteller Tønnes Rolfsen.

Nørbech, derimot, har selv veltet i banen. I 2012 fikk han sesongen ødelagt av skadene han pådro seg i Whistler.

– De første turene etterpå var litt spesielle, men nå som jeg har hatt ganske mange trygge turer, er det ikke noe problem lenger, sier Nørbech.

Knivskarp konkurranse

Til tross for at det er tre bestekompiser som utgjør det norske akelandslaget, er det ingen av dem som unner hverandre særlig suksess.

– Jeg har hatt et ganske forferdelig halvår nå, for Thor har slått meg nesten hver uke. Så det er jeg ganske dritt lei av, sier Jo Alexander Koppang.

Det er kanskje nettopp derfor kompisene er blitt Norges beste.

– Det var jævlig gøy å vinne. VM er det viktigste, men å vinne når man kjører mot hverandre side om side som dette, er det nest viktigste, flirer Rolfsen etter en treningstur ned Korketrekkeren i Oslo.

– Alle treningsøkter. Alle timene på styrkerommet... Alt er konkurranse, forteller Koppang, som ikke klarer å la være å smile av det hele.

 • Se video av akekonkurransen ned Korketrekkeren lenger ned i artikkelen!

– Går bananas

Koppang har nemlig klart å overta tronen internt i laget. Mens Thor Nørbech lenge presterte best av kameratene, er det plutselig Koppang som er best når sesongens store mål, VM i canadiske Whistler, nærmer seg.

– I det siste har jeg begynt å slå Thor på trening, så da går han helt bananas og skal fikse på alt mulig. De interne feidene trigger en del, kan du si, smiler Koppang.

– Man blir ekstra gira om det er lenge siden man har slått de andre. Vi pusher hverandre fremover, og det er... Det er viktig å være den beste av oss, sier Nørbech.

Hjelper hverandre

Nettopp denne innstillingen har gjort at det norske akelandslaget, til tross for å være små i internasjonal målestokk, har kommet opp på et nivå som gjør det mulig å kjempe i verdenstoppen.

– At det er tre av dem som konkurrerer mot hverandre, er veldig verdifullt. Det er stort sett én av dem som kjører mye fortere enn de andre, men den rollen har de byttet på hele veien.

– Det hjelper til slik at de klarer å få opp farten alle tre, sier president i Norges Ake-, Bob- og Skeletonforbund, Harald Rolfsen.

– Farten var for høy

Han var mannen som for første gang introduserte trioen for aking. Harald, som er Tønnes' storebror, tok med seg de tre guttene til OL-banen på Lillehammer da de var 12 år gamle.

Tre bestekompiser ble Norges beste utøvere i aking.

Tre bestekompiser ble Norges beste utøvere i aking.

– Jeg ble jo dyttet utfor først, siden jeg var lillebroren til Harald. Jeg tror jeg hylte de første hundre meterne den gangen, minnes Tønnes.

– Det er alt jeg husker... Akkurat da Harald bare slapp meg av gårde. Det var ekstremt spennende, selvfølgelig. Og litt skummelt og alt det der, smiler Jo Alexander Koppang.

– Vi hadde vel kanskje litt for høy fart i forhold til det vi hadde ferdigheter til, legger Thor Nørbech til.

Selv om farten var høy og opplevelsen skremmende, er det liten tvil om kameratene ble bitt av ake-basillen.

– Det var jo så gøy, så det kan ikke har vært så galt, flirer Koppang.

Se hvordan det gikk under VM i andre episode av «Min idrett»

Selv om de tre bestekompisene er i Korketrekkeren for å ha det moro, er det ingen som legger noe i mellom når det er førstemann ned.

Selv om de tre bestekompisene er i Korketrekkeren for å ha det gøy, er det ingen som legger noe i mellom når det er førstemann ned.

Siste nytt

 • Falk mister hele sesongen

  Den svenske langrennsløperen Hanna Falk mister den kommende sesongen på grunn av en ryggskade, skriver Aftonbladet. Landslagslege Magnus Oscarsson opplyser til avisen at Falk har slitt med ryggproblemer, og nå plagene såpass store at hun skal opereres innen et par måneder.

  Falk
  Foto: ANDREAS HILLERGREN/TT / ANDREAS HILLERGREN/TT
 • Usikker Fossli tilbake på samling

  Sondre Turvoll Fossli er mandag i Holmenkollen sammen med langrennslandslaget etter hjertestansen i august. Fossli, som foreløpig trener rolig, vil bestemme seg om han fortsetter eller ikke når alle tester er gjennomført. – Jeg har ikke bestemt meg ennå. Det kan bikke begge veier, sier Fossli, som er «litt innstilt på at legene ikke tør å gi tommel opp».

  Sondre Turvoll Fossli
  Foto: NRK
 • Murray slo tilbake etter skadene

  Andy Murray tok sin første seier siden våren 2017 da han vant 3-6, 6-4, 6-4 over Stan Wawrinka i European Open-finalen, skriver NTB. En hofteskade så ut til å avslutte karrieren til skotten i januar, men en vellykket operasjon sikret en forlengelse av karrieren. – Det betyr mye. De siste årene har vært ekstremt vanskelige, sa en gråtkvalt Murray, ifølge The Guardian.

  Murray
  Foto: Francisco Seco / Francisco Seco

Sendeplan

Kl. Program Kanal