NRK Meny
Normal

– Jeg husker at vi taklet som dyr

Vieux Sane (25) skrur tiden tilbake for å forklare hvorfor han er en av eliteseriens beste midtstoppere. Til tiden da han hatet å spille forsvar.

Best på - Vieux Sané
Foto: Ned Alley/Sivert Moe Winther / NTB scanpix/NRK

– Det var så gøy å takle. Vi taklet som dyr, sier Sané.

Han ler litt av sitt eget utsagn, men mener det like fullt.

– Som dyr?

– Ja, som dyr. Vi ga alt i taklingene.

Dagens trening er over. Sané sitter på et av møterommene på Aspmyra stadion og tenker tilbake på tiden da han begynte å utvikle seg til den gode fotballspilleren han er. Tiden på fotballskole i Senegal.

– Vi trente ofte på dueller én mot én. Jeg lærte teknikken, jeg vet akkurat når jeg skal gå inn i taklingen for å treffe ballen.

Gule og røde kort

Vieux Sané

Sané venter på det rette øyeblikket mot Vikings Veton Berisha.

Foto: Torbergsen, Mats / NTB scanpix

Med sin rå fysikk, sine kvikke bein og sitt gode duellspill, begeistret Bodø/Glimts midtstopper fotballeksperter i eliteserien i fjor.

– Jeg kan føle når det er perfekt, sier midtstopperen.

Han snakker om timingen, om det brøkdelet av et sekund når du må kaste deg ned for å ta ballen. Ikke mannen, men ballen. Den perfekte taklingen.

– Men selvfølgelig kan jeg også være sein og jeg kan gjøre feil.

Og senegaleserens første sesong i Bodø/Glimt var preget av taklinger som ikke traff der de skulle.

– Det første året var tøft, sier senegaleseren.

Utenfor møterommet blåser vinden i kraftige kast og leker med en plastpose ute på kunstgresset. Den blir kastet frem og tilbake, før den finner ro ved stolpen på det ene målet. Så kommer det en regnskur. Og plutselig hagler det. Slik er Bodø, byen hvor du kan få alle årstider på samme dag.

– Jeg måtte venne meg til hvordan det spilles i Norge, og jeg kunne ikke norsk og var svak i engelsk, sier Sané.

Senegaleseren kom til Tromsø i 2011, men fikk kun tre kamper i eliteserien. Så fikk han en ny sjanse drøye 300 kilometer i luftlinje lenger sør, i Bodø/Glimt. Den første sesongen i førstedivisjon endte med ni gule kort og to røde. Timingen var ikke der og frustrasjonen gikk videre ut over dommeren, som ikke akkurat medførte færre kort.

– Nå prøver jeg å fokusere på spillet, og ikke på dommeren. Jeg kan kontrollere meg, selv om jeg også kan gjøre dumme ting, innrømmer 25-åringen.

– Sané er viktig for oss

Jan Halvor Halvorsen

VIKTIG: Jan Halvor Halvorsen forventer mye av sin elev denne sesongen.

Foto: Ekornesvåg, Svein Ove / NTB scanpix

Denne sesongen venter nye utfodringer for Glimt og Sané, for ifølge fotballekspertene blir det en sesong i sterk motvind. «Glimt må nok belage seg på å kjempe hardt for å overleve i eliteserien», er en grei oppsummering av sesongprofetiene.

En litt rufsete sesongoppkjøring for Sané har ikke gjort det lettere. Han kom sent i gang og har slitt litt i vinter. Første kamp mot Sandefjord endte 1-3 og avisa Bodø Nu var ikke nådig med midtstopperen. Terningkast 2 lyste bak navnet til senegaleseren og flere av hans lagkamerater. Senere har det blitt flere skuffende resultater og kun ett poeng i potten for Glimt.

– Jeg kan så mye bedre, ytrer 25-åringen.

Det samme mener trener Jan Halvor Halvorsen også.

– Vi forventer mye av han denne sesongen.

Og bedre har det jo blitt de siste sesongene. Det har blitt flere gode taklinger og færre kort. I 2013-sesongen fikk Sané tre gule kort, før det i Glimts eliteseriecomeback i fjor ble seks gule og ett rødt. Sistnevnte kom for en hands allerede etter fire minutter i hjemmekampen mot Strømsgodset.

Mellom de sure vindkastene og når regnet og haggelet har gitt seg, så skinner sola på kunstgresset på Aspmyra. Man får lyst til å trekke ned glidelåsen på jakka og la halsen få kjenne på vårlufta.

– Sané er veldig viktig for oss. Nå får han færre kort og har blitt flinkere til å ta gode valg i duellene, sier Glimt-trener Jan Halvor Halvorsen.

Han har noen minutter mellom trening og møte. I blokka han legger på bordet, ligger kanskje oppskriften som skal sikre ny eliteseriekontrakt for Bodø/Glimt.

– Midtstopperne blir målt på hvor gode de er i duellspillet, så det er klart det er en viktig egenskap.

Proffdrømmen

Vieux Sané og Tommy Høiland

TEMPERATUR: Vieux Sané og Tommy Høiland er ikke helt enige i kampen mellom Bodø/Glimt og Molde.

Foto: Torbergsen, Mats / NTB scanpix

Fra møterommet på Aspmyra har Sané utsikt til kunstgressmatta. Nå tenker han på en takling som han husker spesielt godt. En takling som var bedre enn de fleste andre.

– Vi møtte Molde. Ballen ble spilt mellom meg og den andre midtstopperen, forteller midtstopperen og peker mot vinduet.

– Jeg var litt på etterskudd, men fikk satt inn en takling i rett øyeblikk og vant ballen.

Men hvordan vet man når det rette tidelet er der? Hvordan sette inn en perfekt takling og ikke bomme helt og få gult eller rødt kort?

– Du må kontrollere motspilleren. Når han begynner å drible så kjenner jeg når øyeblikket kommer. Jeg føler når det er perfekt, forteller Sané.

Han snakker igjen om følelsen. Instinktet han har fått med seg fra taklingene på fotballskolen. Da de taklet som dyr. Da de drømte om å takle på de største banene i verden.

Og drømmen lever fortsatt, med taklinger som sitter og en duellstyrke som spissene frykter. Italia eller Spania. Det er mange klubber der drømmen kan bli til virkelighet. Men nå er det eliteserien og klubben fra Bodø som får fokuset.

– Nå skal jeg hjelpe Bodø/Glimt. Det blir en tøff sesong i år, men vi skal spille bra i hver kamp.

Ville drible og skape sjanser

Vieux Sané

I T-SKJORTA: Sané på Aspmyra etter trening med Glimt.

Foto: Erlend Kjernli

Den høyreiste senegaleseren på 191 centimeter virker å ha blitt vant til vinden og det nordnorske været. Han sier høflig ja til en fotoseanse ute på tribunen på Aspmyra, men bryr seg ikke om å kle noe utenpå den tynne trøya.

– Skal du spise litt? spør assistenttrener Åsmund Bjørkan i retning Sané og løfter hodet fra avisa. De er der fortsatt i gangene. De gamle glimtheltene. Bjørkan, Håvard Sakariassen og Runar Berg.

Nå hjelper de frem Sané som spilte seg inn i mange Glimt-hjerter i fjor, med sin duellstyrke, med sin luftstyrke. Og med taklinger med god timing. De perfekte taklingene.

Men det var ikke forsvarsspiller Sané egentlig ville bli.

– Jeg hatet det før, det var ikke noe gøy. Jeg ville spille på midtbanen. Jeg ville drible og skape sjanser. Det var kjedelig i forsvar. Men nå har jeg det gøy. Nå liker jeg å spille i forsvar.

– Hva er din beste egenskap som fotballspiller?

– At jeg har det gøy når jeg spiller.

Siste nytt

 • Harsem skrevet ut av sykehus

  Kathrine Harsem har reist hjem fra St. Olavs hospital, der hun ble innlagt etter dobbeltkollapsen etter fredagens fellesstart på rulleski i Toppidrettsveka. Det bekrefter Norges Skiforbund i en pressemelding lørdag. – Jeg kjenner at jeg har fått en «wake-up call» på at jeg ikke er en maskin, men et menneske. Nå skal jeg komme meg til hektene før noe annet, sier Harsem.

  Landslaget kvinner
  Foto: Ned Alley / NTB scanpix
 • Mol og Sørum til sin fjerde finale

  Anders Mol og Christian Sørum fortsetter sitt fantastiske spill og er nå klare for finalen i verdensseriefinalen i Tyskland etter at de slo ut nettopp Tyskland i semifinalen lørdag. De kom til verdensseriefinalen med tre strake turneringsseire.

  Sandvolleyball, verdenstour.
  Foto: Norges Volleyballforbund / NTB scanpix
 • Stjernen best i norgescupen

  Andreas Stjernen har valgt å trene for seg selv store deler av sommeren. Det er ingen grunn til bekymring. Sprova-hopperen vant lørdagens norgescuprenn i Granåsen. Ett poeng skilte ned til Joakim Aune. Fredrik Bjerkeengen ble nummer tre.

  Hopplandslaget
  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NM-veka: Speedcross, finaler
NM-veka: Speedcross
Friidrett: Diamond League fra Birmingham
Friidrett: Diamond League
4-4-2 med Schau og Aune
NM-veka: Sandbryting, finaler
NM-veka: Sandbryting
NM-veka: Friidrett
NM-veka: NM i friidrett
NM-veka: Dans, breakdance og hiphop, finaler
NM-veka: Dans