NRK Meny
Normal

Bessebergs svigersønn ofret etter press fra utenlandske forbund

Norges Skiskytterforbund er redde for å skade Tore Bøygards kandidatur til IBU-styret. Derfor vrakes Anders Bessebergs svigersønn som kandidat til teknisk komité i samme forbund.

besseberg

ETTERFORSKES: Politietterforskningen av IBU-president Anders Besseberg får konsekvenser for svigersønnen Hans Peter Olsen. – De forhåndsdømmer Anders og da forhåndsdømmer de også meg, sier Olsen til NRK.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Erlend Slokvik

PRESSET: President i Norges Skiskytterforbund, Erlend Slokvik, sier de ikke har brutt eget etisk regelverk i håndteringen av Hans Peter Olsens rolle. Olsen selv føler seg diskriminert.

Foto: NRK

Presidenten i Norges Skiskytterforbund bekrefter til NRK at flere utenlandske forbund har truet med å trekke sin norske støtte dersom Anders Bessebergs svigersønn blir innstilt til verv i IBU.

– Det er det flere som har sagt. Vi har valgt å støtte oss til rådene fra inn- og utland om å ikke innstille Hans Peter Olsen, innrømmer Erlend Slokvik.

Det var TV 2 som første meldte at Olsen ikke skal kandidere til den tekniske komiteen i IBU, selv om han var innstilt som kandidat før lørdagens ekstraordinære møte.

Olsen er svigersønnen til avtroppende skiskytterpresident Anders Besseberg som etterforskes for korrupsjon og manipulasjon av dopingprøver, og NSSF frykter at denne relasjonen kan skade Norges sjanser til å få Tore Bøygard inn i IBUs styre.

– Mer makt i styret

Slokvik forteller at NSSF har fått positive tilbakemeldinger fra flere nasjoner om at de støtter Bøygard som kandidat til IBU-styret, men med én forutsetning: At ikke Olsen blir kandidat til IBUs tekniske komité på IBU-kongressen i september.

Nettopp derfor skal et nærmest enstemmig styre ha gitt Olsen beskjed om at han ikke er en potensiell kandidat allikevel.

– Det er hovedprioritet for oss å få inn en representant i styret, og det er mer makt der enn i enn teknisk komité, sier Slokvik.

Olsen selv var innstilt på fire år i den tekniske komiteen til IBU, og er svært skuffet over NSSF og måten han har blitt behandlet på.

Hans Peter Olsen

ERFAREN: Hans Peter Olsen har vært med på å bygge opp verdenscupen i Holmenkollen, vært rennleder og hadde ansvaret for VM i 2016.

Foto: Hans Henrik Løken / NRK

– Jeg føler en viss tomhet etter å ha lagt ned frivillig arbeid i skiskyting i 15 til 20 år. Jeg har stått på og lagt ned utallige hundre timer hvert år, så får jeg vite at dette er endeliktet, sier han.

Olsen har selv vært en del av styret i Skiskytterforbundet, og mener de har kommunisert lite profesjonelt. At Tore Bøygards-kandidatur til IBU-styret skal ha blitt brukt som pressmiddel fra andre forbund, er ny informasjon for Olsen.

– Jeg fikk vite at det ville skade forbundets omdømme, men jeg fikk aldri vite at nasjonene ikke ville stemme på Tore eller skade Tore. De burde vært mer åpne om det. Da hadde kanskje diskusjonen blitt annerledes, sier Olsen.

Kan svekke verdenscupen i Holmenkollen

Nå som Olsen ikke får stille som kandidat til den tekniske komiteen til IBU, er det ingen norske kandidater til vervet. Det tror Olsen kan få store konsekvenser for Norge i verdenscupen.

– Det som er det verste her er at Norge nå står i en situasjon hvor de ikke vil ha noen som sitter i den tekniske komiteen. Da har vi ikke noe talerør inn, sier han.

I ytterste konsekvens kan Holmenkollen miste sin posisjon som fast verdenscuparrangør.

– Vi vet jo at denne gjengen skal bestemme hvor verdenscupene skal ligge fra 2022 og utover. Det er så mange gode arrangementssteder som har kommet opp i Europa og USA som ønsker å kjempe om å få en plass.

Han sier Norge har vært heldige som har fått arrangere verdenscuprenn i Holmenkollen i såpass mange år.

– Det er det nok mange som ønsker å rokke ved, sier Olsen, som igjen må innse at presidenten i det norske forbundet ikke er enig med han.

– Nei, jeg er ikke enig. Holmenkollen har så høy status og det har vært levert så gode arrangementer der de siste årene at jeg ser ikke den koblingen, sier Slokvik.

Siste nytt

 • Vinduet stengt i Italia

  Etter klokken 20 i kveld kan ikke Serie A-klubbene hente flere spillere denne sommeren. På en rolig siste dag ble det klart at Arsenal-duoen David Ospina og Joel Campbell går til henholdsvis Napoli og Frosinone, Simone Zaza fra Valencia til Torino, mens Diego Laxalt (Genoa) og Samu Castillejo (Villareal) ble presentert som Milan-spillere.

  Klubblegenden Claudio Marchisio er løst fra kontrakten etter 25 år i Juventus.

  Premier League - Arsenal vs Stoke City
  Foto: Hannah Mckay / Reuters
 • Liverpool-stopper klar for Cagliari

  Den tidligere Vålerenga-forsvareren Ragnar Klavan forlater Liverpool til fordel for Serie A-klubben Cagliari. Det bekreftet engelskmennene fredag kveld. Italienerne betaler angivelig drøyt 20 millioner kroner for Klavan.

  Man United Liverpool Soccer
  Foto: Tony Ding / AP
 • Weng slått av 20-åring

  Det ble norsk seier i begge sprintklassene da langrennsløperne fullførte del tre av Toppidrettsveka fredag.

  Vind-løper Mathilde Myhrvold vant A-finalen blant kvinnene foran slovenske Katja Visnar. Heidi Weng knep tredjeplassen.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NM-veka: Aquabike, finaler
NM-veka
NM-veka: Aquabike og speedcross
NM-veka: Aquabike
NM-veka: Speedcross, finaler
NM-veka: Speedcross
Friidrett: Diamond League fra Birmingham
Friidrett: Diamond League
4-4-2 med Schau og Aune
NM-veka: Sandbryting, finaler
NM-veka: Sandbryting