Hopp til innhold

Tidligere skiskyttertopp Besseberg tiltalt for grov korrupsjon

Skiskyttersportens mangeårige president Anders Besseberg (77) tiltales i den langvarige korrupsjonssaken mot ham. Tiltalen omfatter bestikkelser i form av blant annet klokker, jaktopphold og prostituerte. Besseberg selv bestrider straffskyld.

Anders Besseberg

TILTALT: Tidligere president i Det internasjonale skiskytterforbundet, Anders Besseberg, er tiltalt i korrupsjonssaken. Han bestrider straffskyld.

Foto: Berit Roald / NTB

I tiltalebeslutningen til Økokrim blir Besseberg anklaget for grov korrupsjon i perioden 2009 til 2018. Det er i tråd med siktelsen Økokrim tok ut mot ham i etterforskningsfasen.

– Økokrim mener det er bevis for at tiltalte har mottatt bestikkelser sammenhengende over en tiårsperiode. Alvoret understrekes ved det tillitsbruddet dette innebærer i lys av hans verv som president i IBU, sier påtaleansvarlig og førstestatsadvokat Marianne Djupesland.

NRK har fått tilgang til tiltalen. Der ramser førsteadvokat Djupesland opp en rekke konkrete hendelser som er grunnlaget for tiltalen. Påtalemyndigheten mener å ha bevis for at Besseberg mottok en klokke i 2011, at han takket ja til tjenester fra en prostituert i 2013, at han mottok enda en klokke samme år, i tillegg til en jaktreise – som han ble fraktet til i helikopter.

Året etter – under verdenscupen i Holmenkollen, skal Besseberg ha mottatt nok en klokke, og det påfølgende året skal skiskyttertoppen, ifølge tiltalen, ha blitt påspandert både jakttur og jakttrofé. Det samme skjedde i 2018.

Tiltalen sier også at Besseberg hadde en stående avtale om jaktturer i perioden 2009-2018, i tillegg til at han ble påspandert bil i perioden 2011–2018.

Godene skal ha blitt mottatt av både myndighetspersoner innenfor russisk skiskyting, og for APF/Infront, som hadde avtale med det internasjonale skiskytterforbundet om markedsførings og sponsorrettigheter til IBUs skiskytterarrangementer. Dette foregikk samtidig som Besseberg selv altså var IBU-president, står det i tiltalen.

Tidkrevende sak

Tiltalen kommer fem år etter at Besseberg gikk av som president i Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU). Da hadde han hatt vervet i hele 26 år.

Økokrim opplyser at de har avhørt en rekke personer og har innhentet opplysninger fra flere land. Betydelige dokumentmengder er gjennomgått. De har også samarbeidet med østerriksk politi i regi av Eurojust, og fått bistand fra myndigheter både i Tsjekkia, Liechtenstein og Canada. Økokrim opplyser til NRK at saken har vært tidkrevende og at de har mottatt viktige opplysninger helt til det siste.

ihnW3UG372Y

SJEF: Anders Besseberg hadde vervet som skiskytterpresident fra 1992 til 2018. Her fra åpningen av VM i Hochfilzen i 2017, året etter trakk han seg.

Foto: BARBARA GINDL / AFP

Grov korrupsjon har etter norsk straffelov en ramme på inntil 10 års fengsel, skriver NTB.

– Jeg må bare understreke: Dette er en tiltale og ikke en dom. Nå skal saken oversendes til Buskerud tingrett og så blir saken berammet for hovedforhandling. Tillitsbruddet i stillingen som president i IBU er noe som gjør den saken alvorlig. Også det at bestikkelser er mottatt sammenhengende over så mange år, utdyper førstestatsadvokat Djupesland i Økokrim.

– Aldri latt seg bestikke

Besseberg selv bestrider straffskyld, opplyser hans advokat Christian B. Hjort.

– Besseberg fastholder at han aldri har latt seg bestikke eller søkt å påvirke IBUs antidopingarbeid til fordel for noen, står det i en uttalelse sendt til NTB.

– Han bestrider straffskyld etter tiltalen, poengterer Bessebergs advokat til NRK.

– Kan du si noe om hvordan han har det?

– Han tar saken svært tungt. Det har vært en enorm belastning for han og hans familie. Han har levd i fem år med svært alvorlige beskyldninger mot seg. Beskyldningene, om at han har påvirket antidopingarbeidet og mottatt store kontantbeløp er ikke tatt med videre i tiltalen. og det er han glad for. Men de gjenstående beskyldningene er også alvorlige. Han ser frem til å forklare seg for retten om dette. Og han er tiltro til at faktum i saken vil vise at det ikke er grunnlag for de gjenstående punktene heller, sier advokat Hjort og fortsetter:

– Så ønsker han ikke å kommentere saken noe nærmere før den har kommet opp i retten og det er en linje han har holdt fast ved hele tiden. Selv om det har vært mange beskyldninger mot han som han mener er uriktig.

 • Arkiv: Anders Besseberg ble intervjuet av NRK i april 2018 da etterforskningen mot ham startet.
Tidligere president i IBU nekter for å ha tatt imot penger og å ha skjult mistenkelige dopingprøver.

SE VIDEO: Tidligere president i IBU nekter for å ha tatt imot penger og å ha skjult mistenkelige dopingprøver. Innsalg og intervju fra 12. april 2018.

– Mest ydmykende

NRKs sportskommentator, Jan Petter Saltvedt, mener det er på tide at man får konkludert i denne saken.

Denne tiltalen betyr slutten på en veldig lang tid med usikkerhet og rykter i forbindelse med hva som ville skje med den tidligere skiskytter-toppen. Og er en enda sterkere indikasjon på at Besseberg mottok ytelser langt utenfor det akseptable da han styrte IBU, sier han.

Dette vil bli den mest ydmykende dom noen norsk idrettsleder har fått hvis Besseberg blir felt også i retten, legger Saltvedt til.

Det var østerriksk politi som startet etterforskningen mot Besseberg og IBUs tidligere generalsekretær Nicole Resch høsten 2017. Seks måneder senere ble IBUs hovedkvarter i Salzburg ransaket, og like etter bekreftet den norske skiskytterprofilen at det også hadde vært en razzia på hans gård i Norge. Han har hele tiden benektet for å ha gjort noe ulovlig.

IBU-kongress

ETTERFORSKET: Anders Besseberg og generalsekretær Nicole Resch under en pressekonferanse i 2017.

Foto: Berit Roald / NTB

I 2021 ble det lagt frem en knusende rapport fra Det internasjonale skiskytterforbundets (IBU) sin uavhengige granskingskomité (ERC), der de ramset opp en lang liste med kritikk, beviser og anklager.

– For å oppsummere, så er de skrittene som blir tatt positive. Det er godt å se at de blir tatt. Vi fortsetter videre med det arbeidet vi gjør. Det blir ikke påvirket av dette, og vi håper å få en form for konklusjon på vår sak i løpet av året, forklarer etterforskningsleder i BIU, Greg McKenna til NRK.

– En mørk periode som beskrives

I en pressemelding skriver IBU og den uavhengige integritetsenheten (BIU) at de merker seg Økokrims avgjørelse. De skriver videre at de har jobbet tett med Økokrim og at de vil fortsette med å gi Økokrim full støtte i arbeidet videre.

– Vi i IBU fordømmer det tiltalen gjelder kraftig, sier nåværende IBU-president Olle Dahlin til NRK.

– Hvordan har denne saken påvirket skiskyting?

– Det her er en mørk periode som beskrives. Da politietterforskningen startet satte vi ned en egen ekstern kommisjon som skulle gå gjennom saken, og så gikk vi gjennom en stor reform i IBU. Ikke minst etablerte vi den uavhengige integritetsenheten (BIU), hvor alle saker med feilaktige handlinger kan håndteres av en separat enhet, med et separat styre, fritt fra IBU-styret. Vi har nå forsøkt å gå fra en sport i krise, til å være en sport som ligger i front når det gjelder et godt styresett, mener Dahlin.

Tore Bøygard kom inn som medlem i IBU-styret i 2018.

– Det er bra at man ser en ende på saken. Innholdet tar jeg til etterretning. Forståelsen er at påtalemyndigheten behandler saken. Så får vi ta resultatet når det kommer, sier Bøygard til NRK.

– Vi tok tak allerede i 2018, da det nye styret ble valgt. Vi fikk utarbeidet ERC-rapporten og vi har laget et nytt lovverk i håp om at vi ikke får slike saker i fremtiden, legger han til.

Besseberg er æresmedlem i Norges idrettsforbund. De avventer prosessen videre i det norske rettsvesenet.

– Det er svært alvorlige forhold som omfattes av tiltalen mot Anders Besseberg. Innholdet i tiltalen er dyster lesning. Samtidig må vi nå ha respekt for at dette nå er en pågående prosess i det norske rettsvesenet, og det er derfor ikke riktig av oss å kommentere denne saken mer i detalj på det nåværende tidspunkt, sier idrettspresident Berit Kjøll.

Sportsnyheter

Magnus Carlsen og Gary Kasparov

Carlsen-klippet går viralt igjen og igjen – gav opp å stoppe delinga

Magnus Carlsen er eit internasjonalt fenomen, også utanfor sjakkverda. Spesielt eitt klipp går støtt og stadig som ei farsott i sosiale medium.

Siste nytt

 • Ramos' selvmål sprakk Nyland-nullen mot Barcelona

  Ørjan Nyland stengte Sevilla-buret i 75 minutter borte mot Barcelona, men ble tatt på feil fot da Sergio Ramos løp ballen i eget nett.

  Selvmålet kom da sensasjonen Lamine Yamal (16) fikk hodet på et godt innlegg og traff Ramos. Sevillas stopperveteran satte ufrivillig ballen bak Nyland.

  Gjestene hadde holdt unna et stadig skarpere Barcelona-kjør, men måtte gi tapt til slutt.

  Baklengsmålet var Nylands andre etter tre La Liga-kamper. Norges landslagsmålvakt har gjort gode opptredener etter at han nylig fikk sjansen i Sevilla.

  Før pause var João Félix nærmest scoring. Barcelonas innleide angriper traff undersiden av tverrliggeren, mens Lucas Ocampos var farligst for Sevilla og tvang Marc-André ter Stegen til å gjøre en solid redning fra kort hold.

  Barcelona topper tabellen med 20 poeng fra åtte kamper. De regjerende mesterne har vunnet mange jevne oppgjør hittil i sesongen. Sevilla står med beskjedne sju poeng.

  Til uken skal begge lag spille bortekamper i Champions League. Barcelona skal opp mot Porto, mens Sevilla møter PSV Eindhoven. (NTB)

  Nyland
  Foto: PAU BARRENA / AFP
 • Ryerson med utrolig soloscoring i sterk Dortmund-seier

  Julian Ryerson spilte hele kampen da Borussia Dortmund vant 3-1 borte mot Hoffenheim fredag.

  Med det er også Dortmund oppe på en foreløpig tabelltopp før resten av den sjette runden fullføres i tysk Bundesliga. Dortmund står med 14 poeng (fire seirer og to uavgjorte) på seks kamper.

  Det var Niclas Füllkrug som sendte Dortmund i ledelsen i kampens 18. minutt, etter at han og Julian Brandt utnyttet en feil i Hoffenheim-forsvaret.

  Andrej Kramaric utlignet på straffe like etter, men på overtid i første omgang sendte Marco Reus Dortmund tilbake i ledelsen da han var først på en løs ball inne i feltet.

  Dortmunds Ramy Bensebaini fikk rødt kort 20 minutter før slutt, men istedenfor Hoffenheim-scoring, var det Julian Ryerson som punkterte kampen fire minutter på overtid.

  Lyngdølen vant ballen like utenfor egen 16-meter og klarte å gå hele veien, før han fra 10 meter trillet ballen mellom beina til Jonas Baumann i Hoffenheim-målet.

  – Det er et av de verste målene som er scoret av en nordmann noen gang, utbrøt Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

  – Han kommer til å huske det målet der resten av livet, sa Sundet videre.

  Fredagens kamp var Ryersons 100. i tysk Bundesliga. Det er nordmannens andre scoring for Dortmund etter overgangen i vinter.

  Tysk Bundesliga sendes på Viaplay.

 • Magnus Carlsen misset på to matchballer – finaletap i Champions Chess Tour

  For første gang i år kom Magnus Carlsen til kort i en avgjørende tittelkamp i Champion Chess Tour. På veien kastet han bort to seiersmuligheter.

  Utfallet var svært overraskende. Maxime Vachier-Lagrave måtte vinne to finalekamper for å nekte Carlsen årets fjerde CCT-triumf, og den bragden greide franskmannen å utføre.

  I begge oppgjør vant han åpningspartiet med svarte brikker, og det var nøkkelen til fredagens suksess. I tillegg gjorde Carlsen flere grove feil.

  Nordmannen tapte den første finalekampen 1,5-2,5 i en serie på best av fire partier. Han spilte tre strake remis etter den skjeve starten.

  Nederlaget betød ikke slutten på Carlsens tittelsjanser. Han kom til superfinalen som ubeseiret, og det ga ham en fordel med to matchballer. Han utnyttet ikke noen av dem.

  Den andre finalekampen ble spilt som best av to. Carlsen måtte derfor vinne med svarte brikker for å utligne Vachier-Lagraves overtak. Det endte i stedet med nok et tapt parti. (NTB)

  Magnus Carlsen
  Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Hovland med hole-in-one - bilder med tillatelse fra Viaplay 01:16
Neste