Hopp til innhold

Tidligere skiskyttertopp Besseberg tiltalt for grov korrupsjon

Skiskyttersportens mangeårige president Anders Besseberg (77) tiltales i den langvarige korrupsjonssaken mot ham. Tiltalen omfatter bestikkelser i form av blant annet klokker, jaktopphold og prostituerte. Besseberg selv bestrider straffskyld.

Anders Besseberg

TILTALT: Tidligere president i Det internasjonale skiskytterforbundet, Anders Besseberg, er tiltalt i korrupsjonssaken. Han bestrider straffskyld.

Foto: Berit Roald / NTB

I tiltalebeslutningen til Økokrim blir Besseberg anklaget for grov korrupsjon i perioden 2009 til 2018. Det er i tråd med siktelsen Økokrim tok ut mot ham i etterforskningsfasen.

– Økokrim mener det er bevis for at tiltalte har mottatt bestikkelser sammenhengende over en tiårsperiode. Alvoret understrekes ved det tillitsbruddet dette innebærer i lys av hans verv som president i IBU, sier påtaleansvarlig og førstestatsadvokat Marianne Djupesland.

NRK har fått tilgang til tiltalen. Der ramser førsteadvokat Djupesland opp en rekke konkrete hendelser som er grunnlaget for tiltalen. Påtalemyndigheten mener å ha bevis for at Besseberg mottok en klokke i 2011, at han takket ja til tjenester fra en prostituert i 2013, at han mottok enda en klokke samme år, i tillegg til en jaktreise – som han ble fraktet til i helikopter.

Året etter – under verdenscupen i Holmenkollen, skal Besseberg ha mottatt nok en klokke, og det påfølgende året skal skiskyttertoppen, ifølge tiltalen, ha blitt påspandert både jakttur og jakttrofé. Det samme skjedde i 2018.

Tiltalen sier også at Besseberg hadde en stående avtale om jaktturer i perioden 2009-2018, i tillegg til at han ble påspandert bil i perioden 2011–2018.

Godene skal ha blitt mottatt av både myndighetspersoner innenfor russisk skiskyting, og for APF/Infront, som hadde avtale med det internasjonale skiskytterforbundet om markedsførings og sponsorrettigheter til IBUs skiskytterarrangementer. Dette foregikk samtidig som Besseberg selv altså var IBU-president, står det i tiltalen.

Tidkrevende sak

Tiltalen kommer fem år etter at Besseberg gikk av som president i Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU). Da hadde han hatt vervet i hele 26 år.

Økokrim opplyser at de har avhørt en rekke personer og har innhentet opplysninger fra flere land. Betydelige dokumentmengder er gjennomgått. De har også samarbeidet med østerriksk politi i regi av Eurojust, og fått bistand fra myndigheter både i Tsjekkia, Liechtenstein og Canada. Økokrim opplyser til NRK at saken har vært tidkrevende og at de har mottatt viktige opplysninger helt til det siste.

ihnW3UG372Y

SJEF: Anders Besseberg hadde vervet som skiskytterpresident fra 1992 til 2018. Her fra åpningen av VM i Hochfilzen i 2017, året etter trakk han seg.

Foto: BARBARA GINDL / AFP

Grov korrupsjon har etter norsk straffelov en ramme på inntil 10 års fengsel, skriver NTB.

– Jeg må bare understreke: Dette er en tiltale og ikke en dom. Nå skal saken oversendes til Buskerud tingrett og så blir saken berammet for hovedforhandling. Tillitsbruddet i stillingen som president i IBU er noe som gjør den saken alvorlig. Også det at bestikkelser er mottatt sammenhengende over så mange år, utdyper førstestatsadvokat Djupesland i Økokrim.

– Aldri latt seg bestikke

Besseberg selv bestrider straffskyld, opplyser hans advokat Christian B. Hjort.

– Besseberg fastholder at han aldri har latt seg bestikke eller søkt å påvirke IBUs antidopingarbeid til fordel for noen, står det i en uttalelse sendt til NTB.

– Han bestrider straffskyld etter tiltalen, poengterer Bessebergs advokat til NRK.

– Kan du si noe om hvordan han har det?

– Han tar saken svært tungt. Det har vært en enorm belastning for han og hans familie. Han har levd i fem år med svært alvorlige beskyldninger mot seg. Beskyldningene, om at han har påvirket antidopingarbeidet og mottatt store kontantbeløp er ikke tatt med videre i tiltalen. og det er han glad for. Men de gjenstående beskyldningene er også alvorlige. Han ser frem til å forklare seg for retten om dette. Og han er tiltro til at faktum i saken vil vise at det ikke er grunnlag for de gjenstående punktene heller, sier advokat Hjort og fortsetter:

– Så ønsker han ikke å kommentere saken noe nærmere før den har kommet opp i retten og det er en linje han har holdt fast ved hele tiden. Selv om det har vært mange beskyldninger mot han som han mener er uriktig.

  • Arkiv: Anders Besseberg ble intervjuet av NRK i april 2018 da etterforskningen mot ham startet.
Tidligere president i IBU nekter for å ha tatt imot penger og å ha skjult mistenkelige dopingprøver.

SE VIDEO: Tidligere president i IBU nekter for å ha tatt imot penger og å ha skjult mistenkelige dopingprøver. Innsalg og intervju fra 12. april 2018.

– Mest ydmykende

NRKs sportskommentator, Jan Petter Saltvedt, mener det er på tide at man får konkludert i denne saken.

Denne tiltalen betyr slutten på en veldig lang tid med usikkerhet og rykter i forbindelse med hva som ville skje med den tidligere skiskytter-toppen. Og er en enda sterkere indikasjon på at Besseberg mottok ytelser langt utenfor det akseptable da han styrte IBU, sier han.

Dette vil bli den mest ydmykende dom noen norsk idrettsleder har fått hvis Besseberg blir felt også i retten, legger Saltvedt til.

Det var østerriksk politi som startet etterforskningen mot Besseberg og IBUs tidligere generalsekretær Nicole Resch høsten 2017. Seks måneder senere ble IBUs hovedkvarter i Salzburg ransaket, og like etter bekreftet den norske skiskytterprofilen at det også hadde vært en razzia på hans gård i Norge. Han har hele tiden benektet for å ha gjort noe ulovlig.

IBU-kongress

ETTERFORSKET: Anders Besseberg og generalsekretær Nicole Resch under en pressekonferanse i 2017.

Foto: Berit Roald / NTB

I 2021 ble det lagt frem en knusende rapport fra Det internasjonale skiskytterforbundets (IBU) sin uavhengige granskingskomité (ERC), der de ramset opp en lang liste med kritikk, beviser og anklager.

– For å oppsummere, så er de skrittene som blir tatt positive. Det er godt å se at de blir tatt. Vi fortsetter videre med det arbeidet vi gjør. Det blir ikke påvirket av dette, og vi håper å få en form for konklusjon på vår sak i løpet av året, forklarer etterforskningsleder i BIU, Greg McKenna til NRK.

– En mørk periode som beskrives

I en pressemelding skriver IBU og den uavhengige integritetsenheten (BIU) at de merker seg Økokrims avgjørelse. De skriver videre at de har jobbet tett med Økokrim og at de vil fortsette med å gi Økokrim full støtte i arbeidet videre.

– Vi i IBU fordømmer det tiltalen gjelder kraftig, sier nåværende IBU-president Olle Dahlin til NRK.

– Hvordan har denne saken påvirket skiskyting?

– Det her er en mørk periode som beskrives. Da politietterforskningen startet satte vi ned en egen ekstern kommisjon som skulle gå gjennom saken, og så gikk vi gjennom en stor reform i IBU. Ikke minst etablerte vi den uavhengige integritetsenheten (BIU), hvor alle saker med feilaktige handlinger kan håndteres av en separat enhet, med et separat styre, fritt fra IBU-styret. Vi har nå forsøkt å gå fra en sport i krise, til å være en sport som ligger i front når det gjelder et godt styresett, mener Dahlin.

Tore Bøygard kom inn som medlem i IBU-styret i 2018.

– Det er bra at man ser en ende på saken. Innholdet tar jeg til etterretning. Forståelsen er at påtalemyndigheten behandler saken. Så får vi ta resultatet når det kommer, sier Bøygard til NRK.

– Vi tok tak allerede i 2018, da det nye styret ble valgt. Vi fikk utarbeidet ERC-rapporten og vi har laget et nytt lovverk i håp om at vi ikke får slike saker i fremtiden, legger han til.

Besseberg er æresmedlem i Norges idrettsforbund. De avventer prosessen videre i det norske rettsvesenet.

– Det er svært alvorlige forhold som omfattes av tiltalen mot Anders Besseberg. Innholdet i tiltalen er dyster lesning. Samtidig må vi nå ha respekt for at dette nå er en pågående prosess i det norske rettsvesenet, og det er derfor ikke riktig av oss å kommentere denne saken mer i detalj på det nåværende tidspunkt, sier idrettspresident Berit Kjøll.

Siste nytt

  • Skadet Hegerberg ute av landslagstroppen

    Norge må starte EM-kvalifiseringen uten stjernespiss Ada Hegerberg (28).

    – Ada ble skadet i en kamp. Det var en takling, et spark. Hun har veldig god framgang, og vi håpet virkelig at hun skulle bli klar til denne samlingen. Hun ønsker virkelig å bli klar. Hun har gjort alt hun kunne, men denne samlingen kommer litt for fort, sier landslagssjef Gemma Grainger til NRK.

    Også kaptein Maren Mjelde (34) er ute av troppen med skade. Verken Hegerberg eller Mjelde har vært i kamptroppene for sine respektive klubblag den siste tiden. Dermed har de blant annet gått glipp av kvartfinalene i mesterligaen, der Hegerbergs Lyon og Mjeldes Chelsea begge har tatt seg videre.

    Norges Fotballforbund presenterte skjærtorsdag uttaket til de kommende EM-kvalifiseringskampene. Norge spiller hjemme mot Finland 5. april og borte mot Nederland fire dager senere.

    – Hovedmålet er så klart å bli blant de to beste i gruppa. Vi ønsker å kvalifisere oss direkte til EM. Målet er også å prestere godt i disse kampene, og for laget å ha en klar identitet i spillet. Jeg ønsker at laget skal bli bedre for hver kamp, sier landslagssjef Gemma Grainger i en pressemelding fra fotballforbundet.

    Synne Jensen, som har scoret mye for Real Sociedad i spansk fotball, er inne i Norges A-tropp for første gang siden 2021. Fortsatt er det ingen Emilie Haavi å se i troppen tross godt spill i Roma.

    Troppen:

    Målvakter: Aurora Mikalsen (Brann), Cecilie Fiskerstrand (LSK Kvinner), Guro Pettersen (Werder Bremen).

    Backer: Tuva Hansen (Bayern München), Guro Bergsvand (Brighton), Thea Bjelde (Vålerenga), Marit Bratberg Lund (Brann), Mathilde Harviken (Rosenborg), Marthine Østenstad (Brann), Emilie Marie Woldvik (LSK Kvinner).

    Midtbanespillere: Ingrid Syrstad Engen (Barcelona), Vilde Bøe Risa (Atlético Madrid), Karina Sævik (Vålerenga), Lisa Naalsund (Manchester U.), Frida Maanum (Arsenal), Justine Kielland (Brann), Guro Reiten (Chelsea), Elisabeth Terland (Brighton), Signe Gaupset (Brann).

    Spisser: Caroline Graham Hansen (Barcelona), Sophie Román Haug (Liverpool), Celin Bizet Ildhusøy (Tottenham), Synne Jensen (Real Sociedad).

    (NTB)

    muQhvzRI73c
    Foto: Carina Johansen / NTB
  • Reitens Chelsea videre i Mesterligaen

    Guro Reiten og hennes Chelsea tok seg komfortabelt videre til Mesterligaens semifinale etter 1-1 hjemme mot Ajax onsdag kveld.

    London-klubben vant 3-0 borte og ledet også 1-0 på Stamford Bridge, men Ajax utlignet etter en drøy time.

    Reiten slo den målgivende pasningen da Chelsea scoret. Hjemmelaget vant ballen høyt og ballen endte hos nordmannen. Reiten tok den med seg noen meter fremover i banen før hun spilte gjennom til Mayra Ramírez som var sikker alene med keeper.

    Chelsea møter vinneren av kampen mellom Brann og Barcelona torsdag.

    Guro Reiten
  • Napolis Jesus skuffet over utfallet av rasismesak

    Italias fotballforbund straffer ikke Inters Francesco Acerbi etter påstander om rasisme. Napolis Juan Jesus kjenner på «bitterhet» over avgjørelsen.

    Det var i Serie A-oppgjøret mellom Napoli og Inter tidligere i måneden at Acerbi skal ha uttrykt seg rasistisk til Jesus.

    Acerbi beklaget etter hendelsen, men benekter å ha kommet med noen rasistiske bemerkninger. Han måtte likevel reise hjem fra landslagssamlingen med Italia mens forbundet etterforsket saken. Tirsdag ble den skrinlagt på grunn av manglende bevis.

    – Selv om jeg respekterer avgjørelsen, har jeg problemer med å forstå den, og jeg kjenner på bitterhet, sier Jesus i en uttalelse Napoli har publisert på sine nettsider.

    – Jeg er skuffet over utfallet av en alvorlig sak som jeg håndterte som en «gentleman», for å unngå å stoppe en viktig kamp. Jeg frykter at denne avgjørelsen vil sette et uheldig eksempel som rettferdiggjør en viss type oppførsel.

    Acerbi risikerte å bli utestengt i opp mot ti Serie A-kamper og deler av sommerens EM hvis han hadde blitt kjent skyldig.

    – Jeg har vært profesjonell i 20 år, og jeg vet hva jeg sier. Det kom ikke den typen ord ut av munnen min, det var han som misforsto, sa Acerbi like etter kampen.(NTB)

    Juan Jesus
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal