NRK Meny
Normal

Anklager om «hanskejuks» og en mørk fortid kunne felt IOC-presidenten

Thomas Bach fikk det tøft på veien til å bli den nye IOC-presidenten. Han møtte anklager om juks, ulovlig lobbyvirksomhet og forbindelser med det tidligere hemmelige øst-tyske politiet.

Bach

Thomas Bach ble valgt til ny IOC-president denne uka - og det skjedde ikke uten kontroverser.

Foto: FABRICE COFFRINI / Afp

IOC

Thomas Bach og Jacques Rogge under valget av IOC-president tirsdag.

Foto: ALEXANDER HASSENSTEIN / Afp

Tirsdag kveld: Thomas Bach trekker et lettelsens sukk, klatrer opp på podiet og overtar mikrofonen Jacques Rogge akkurat har brukt til å annonsere at Bach, forhåndsfavoritten, er hans etterfølger som IOC-president.

– Jeg skal være en president for alle, sier tyskeren avslappet i sin første tale som idrettens mektigste mann.

Om man skrur tiden tilbake bare en uke var stemingen langt mer nervøs og trykket blant de som jobbet for å få Bach som ny IOC-president.

En tysk tv-dokumentar lanserte det som så ut som en stygg ripe i lakken for en idrettsleder; beskyldninger om konkurransefusk.

Bach var nemlig i sin tid en av verdens beste fektere, og vant blant annet OL-gull i 1976.

(artikkelen fortsetter under videoen)

Her får IOC ny president.

Thomas Bach ny president i IOC

Oswald

IOC-medlem Denis Oswald var kritisk til Bach som IOC-president.

Foto: FABRICE COFFRINI / Afp
Sjeiken1

Sjeik Ahmad al-Fahad al-Sabah er nevnt som en viktig støttespiller i valgkampen i IOC.

Foto: JUAN MABROMATA / Afp

– Jukset seg til gull

I den tyske dokumentaren blir det imidlertid hevdet at 59-åringen brukte ulovlige midler for å vinne flere av kampene sine, rettere sagt at han brukte en våt hanske, ifølge The Guardian.

Dokumentarskaperne hevder de har en kilde som så Bach fukte hansken sin før konkurranser på 70-tallet. Hensikten skal ha vært å forvirre de elektroniske sensorene og dra fordel av det.

Selv har Bach avfeid påstandene om hanskefusk, og anklagene har føyd seg inn i rekken av mange beskyldninger som den tidligere visepresidenten har måttet dementere de siste ukene.

 • Han har avfeid påstander om at navnet hans befinner seg i det tidligere øst-tyske hemmelige politiet Stasis filer, noe flere medier har hevdet.
 • Bach har avfeid anklager om at han har hatt hjelpere som har drevet ulovlig lobbyvirksomhet i presidentkampen.
 • Han har avfeid beskyldninger om at den tyske regjeringen skal ha lagt uforsvarlig stort press på å få ham inn i presidentstillingen, og han har avfeid at innflytelsen som hans mektige venn, sjeiken Ahmad al-Fahad al-Sabah, har på IOC skal ha vært en hovedgrunn til at han ble valgt til president.

For selv om Bach hele tiden var den største favoritten til å ta over etter Rogge, har han også hatt klare motstandere. De har gjerne brukt ryktene om tyskerens grumsete fortid til å tale deres sak.

– Thomas Bach? Jeg tror ikke jeg og han deler de samme verdiene, uttalte presidentkandidat og IOC-medlem Denis Oswald kort tid før valget i Buenos Aires.

Den tidligere roeren trakk frem påstandene om at den tyske regjeringen i for stor grad har bistått Bach i valgkampen, samtidig som han uttrykte misnøye med den tette forbindelsen til sjeik al-Fahad al-Sabah.

(artikkelen fortsetter under videoen)

Den nyvalgte IOC-presidenten Thomas Bach innser at IOC og de eventer de arrangerer har en politisk implikasjon. Samtidig advarer han uttøverne for å ikke lage kontroversjer rundt de olympiske leker. Dette nevnes i forbindelse med OL i Sotsji i Russland, landet som nylig innførte sterke homofiendtlige lover med lange straffer som følge.

– IOC er ikke en apolitisk organisasjon

Beklaget anklager

Oswald måtte til slutt beklage angrepet på Bach, men budskapet han kom med i første omgang var krystallklart:

– Jeg ser for meg at presidenten til IOC må være en som ikke er avhengig av sine allianser med andre mennesker, og som ikke bruker sin posisjon til noe annet enn å forsvare sporten, sa Oswald.

Motstanden og beskyldningene har tilsynelatende ikke gått veldig hardt inn på Bach.

– Det har vært så mange rykter de siste dagene, at jeg har sluttet å høre på dem. I stedet fokuserer jeg på å snakke med mine kollegaer, og det fungerer veldig bra, sa han i et møte med pressen for noen dager siden.

Uansett klarte ingen å hindre at han ble IOC-president til slutt. Valget av Bach er blitt hyllet av flere av idrettens største profiler.

– Jeg må innrømme at jeg har fått den presidentkandidaten jeg ville ha. Thomas Bach er både sterk og prinsippfast. Han har et godt grep rundt tingene og vet hva han vil, sa det norske IOC-medlemmet Gerhard Heiberg etter at valgresultatet var offentlig.

Bach er den niende presidenten i den 119-årige historien til IOK, og den åttende fra Europa.

Støtte fra Heiberg

IOC-medlem Gerhard Heiberg annonserte nylig at han trekker seg som markedssjef i IOC, men at han fortsetter som vanlig medlem.

– Det er et bra valg. Vi får en president som forstår at han må jobbe fopr å holde hele organisasjonen sammen. Han kommer til å få store utfordrigner, og det kan han takle. Han har vært i IOC i mange år og kjenner både medlemmene og administrasjonen. Jeg tror dette kan bli veldig bra, sa Heiberg til NRK.no.

Slik endte valget av IOC-president:

Thomas Bach, Tyskland - 49 stemmer
Richard Carrion, Puerto Rico - 29
Ng Ser Miang, Singapore - 6
Denis Oswald, Sveits - 5
Sergej Bubka, Ukraina - 4

Siste nytt

 • Klare for EM-finale

  Anders Mol og Christian Sørum er klare for EM-finale etter en overbevisende oppvisning mot spanske Pablo Herrera og Adruab Gavira. Den norske duoen vant 2-0 med settsifrene 21-19, 21-16.

  Anders Mol & Christian Sørum
  Foto: NORGES VOLLEYBALLFORBUND
 • Sesongbeste for Amalie Iuel

  Iuel løp 400 meter flatt på tiden 51.99 Det er sesongbeste, 18 hundredeler bak hennes personlige rekord, og under EM-kravet. Hun kan derfor velge å også løpe flatt i EM selvom hekk er hovedøvelsen.

  Amalie Iuel
  Foto: Ali Iqbal Tahir/NRK
 • Ny Kamara-scoring i USA

  Ola Kamara chippet inn utligningen etter en fantastisk pasning fra Zlatan Ibrahimovic da Los Angeles Galaxy snudde 1–0 til 1–3 mot Philadelphia Union. Hans åttende scoring denne sesongen. Zlatan og Michaël Ciani sto for de andre Galaxy-målene.

  SOCCER-USA-LAG-DCU/
  Foto: Kirby Lee / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Friidrett: Diamond League fra London
Tour de France 15.etappe og friidrett Diamond League, London
X Games Minneapolis
OL-profiler: Marcus Kleveland
X Games: Skateboard, street