Hopp til innhold

Kjøll til angrep på Koss-utspill: – Faller på sin egen urimelighet

Idrettspresident Berit Kjøll er mildt sagt uenig med Johann Olav Koss.

Berit Kjøll under idrettstinget

FEILSKJÆR? Idrettspresident Kjøll, her under åpningen av det pågående Idrettstinget, mener Koss bommer.

Foto: Helge Tvedten / NRK

Disse påstandene faller på sin egen urimelighet.

Det sier Berit Kjøll til NRK etter å ha lest Johann Olav Koss' krasse kritikk mot toppledelsen i norsk idrett.

Den tidligere skøytehelten sparer nemlig ikke på kruttet i en kronikk publisert fredag kveld. Hovedbudskapet er de mange utfordringene i norsk barne- og breddeidrett, men han peker også på problemene i toppledelsen av norsk idrett.

– Det er på tide å endre fokuset fra resultater, interne stridigheter og maktkamper, til dyrking av viktige verdier som fair play, glede og utvikling, lyder deler av teksten.

Koss og Kjøll under Idrettstinget 2019

ANDRE TIDER: Koss og Kjøll under Idrettstinget i 2019. Da ble de valgt inn i presidentskapet sammen.

Foto: Geir Olsen / NTB

54-åringen satt selv i idrettsstyret under den nåværende presidentens ledelse. I mars 2021 ble det imidlertid kjent at han trakk seg. Familiære årsaker ble oppgitt som grunn.

I kronikken skriver han om «en idrettsledelse som får avisoverskrifter på grunn av maktkamper, offentlig skittentøyvask og annen lite tillitsbyggende atferd», men han presiserer overfor NRK at kritikken ikke er personlig mot Kjøll.

– Kritikken i kronikken er ikke rettet mot en enkeltperson, og det er viktig for meg at dette ikke blir oppfattet som en personkonflikt.

Les også: Tid for selvransakelse

asQGQSDhA1Q
asQGQSDhA1Q

Helt uenig med Koss

Kjøll tar uansett fullstendig avstand fra måten idrettsledelsen beskrives på.

I hele min tingperiode har idrettsstyrets fokus vært rettet mot tiltak som skal bidra til å leve opp til vår visjon «idrettsglede for alle», svarer Kjøll, og henviser til talen hun holdt da hun åpnet det pågående Idrettstinget fredag formiddag.

Der sa hun blant annet at ledelse også handler om å stå støtt i krevende tider, og at det er noe idrettsstyret har fått kjenne på særlig de siste månedene.

– Spesielt utfordrende har det vært å håndtere en krevende varslingssak som har tatt tid, skapt uro og uenighet i idrettsstyret. Jeg beklager kostnadsomfanget og omdømmebelastningen dette har påført norsk idrett, sa Kjøll fra talerstolen.

Berit Kjøll, idrettspresident

IDRETTSPRESIDENT: Berit Kjøll.

Foto: Terje Pedersen / NTB

For det har blitt mye støy og mange negative oppslag om Norges idrettsforbund i tiden frem mot Idrettstinget.

Både millionutgifter på grunn av «misforståelse», konflikter innad i styret, ordkrig mellom Kjøll og NRK-kommentator og innrømmelse av å ha snakket usant, har skapt overskrifter på løpende bånd.

Les også: Reagerer kraftig på detaljer fra Kjølls valgkamp

Berit Kjøll
Berit Kjøll

– Har flere årsaker

De mange oppslagene til tross, Kjøll er sterkt uenig med Koss om at den negative oppmerksomheten er et tegn på bekymringsfull utvikling for norsk idrett.

Den negative medieoppmerksomheten som har vært rettet mot meg som styreleder, og idrettsstyret den senere tid, har flere årsaker som jeg også har kommentert ved en rekke anledninger de siste ukene, svarer Kjøll.

Samtidig er det min oppgave å formidle alt det gode arbeidet som legges ned i norsk idrett hver eneste dag, for å sikre at alle barn og unge som ønsker å delta i idretten, får anledning til å gjøre dette – uavhengig av økonomi og andre terskler for deltakelse, legger hun til.

Koss mener at deler av norsk idrettsledelse bruker tiden på at helt andre ting enn at idrett skal være for alle.

Johann Olav Koss

SKØYTEHELT: Johann Olav Koss.

Foto: Lise Åserud / NTB

– Mange har mest fokus på hvem som skal bestemme, maktkamp, økte inntekter. Det bør ikke være det viktigste for norske idrettsledere, sier han.

– Det virker som at norsk idrettsledelse har en beskyttelsesfilosofi, i stedet for en utviklingsfilosofi. De vil beskytte posisjonen og territoriet sitt, og hvis noen går en litt annen vei, blir de vingeklippet, utdyper den tidligere skøyteløperen.

Vil ha med mange

Denne helgen er representanter fra Norges særforbund, idrettskretser, utøverkomité og idrettsstyret på plass i Bergen for å delta på Idrettstinget.

Der diskuteres flere av poengene Koss kommer med i sin kronikk, særlig det økonomiske aspektet.

– Målet var å trekke frem idrettens utfordringer, og å belyse hvordan ting henger sammen. Det økende resultatfokuset bidrar til mer utstyrsjag. Prisene går opp, frivilligheten går ned, og det har store konsekvenser. Vi mister mange talenter ved å spisse for tidlig, og vi gjør at idretten ikke er for alle. At ikke alle har en plass, forklarer han om bakgrunnen for kronikken.

Koss, OL 1994

OL-MESTER: Koss under OL på Lillehammer, der han tok tre gull.

Foto: Lise Åserud / NTB

Koss sier at engasjementet ikke bare kommer av at han er olympisk mester, men også det at han er pappa.

Det må være viktigere å få med mange, enn at noen få kommer på landslag, mener den tidligere skøyteløperen.

PS: Søndag skal det velges idrettspresident for de neste fire årene. Både Kjøll og Zaineb Al-Samarai stiller til valg.

Les også: Hva skiller presidentkandidatene? NRK stilte dem fem spørsmål

Kjøll vs AL-Samarai hovedbilde
Kjøll vs AL-Samarai hovedbilde

Sportsnyheter

Magnus Carlsen og Gary Kasparov

Carlsen-klippet går viralt igjen og igjen – gav opp å stoppe delinga

Magnus Carlsen er eit internasjonalt fenomen, også utanfor sjakkverda. Spesielt eitt klipp går støtt og stadig som ei farsott i sosiale medium.

Siste nytt

 • Magnus Carlsen misset på to matchballer – finaletap i Champions Chess Tour

  For første gang i år kom Magnus Carlsen til kort i en avgjørende tittelkamp i Champion Chess Tour. På veien kastet han bort to seiersmuligheter.

  Utfallet var svært overraskende. Maxime Vachier-Lagrave måtte vinne to finalekamper for å nekte Carlsen årets fjerde CCT-triumf, og den bragden greide franskmannen å utføre.

  I begge oppgjør vant han åpningspartiet med svarte brikker, og det var nøkkelen til fredagens suksess. I tillegg gjorde Carlsen flere grove feil.

  Nordmannen tapte den første finalekampen 1,5-2,5 i en serie på best av fire partier. Han spilte tre strake remis etter den skjeve starten.

  Nederlaget betød ikke slutten på Carlsens tittelsjanser. Han kom til superfinalen som ubeseiret, og det ga ham en fordel med to matchballer. Han utnyttet ikke noen av dem.

  Den andre finalekampen ble spilt som best av to. Carlsen måtte derfor vinne med svarte brikker for å utligne Vachier-Lagraves overtak. Det endte i stedet med nok et tapt parti. (NTB)

  Magnus Carlsen
  Foto: Carina Johansen / NTB
 • Hovland skal spille med Åberg igjen - møter verdenseneren

  Viktor Hovland og Europa leder 6,5-1,5 etter første dag av Ryder Cup. Lørdag morgen fortsetter turneringen med foursomes.

  Der skal Hovland igjen spille med svenske Ludvig Åberg. De to slo den amerikanske duoen Max Homa og Brian Harman fredag formiddag.

  Lørdag er det verdensener Scottie Scheffler og tidligere verdensener Brooks Koepka som er motstanderne for den skandinaviske duoen.

  De andre foursome-kampene lørdag:

  Rory McIlroy og Tommy Fleetwood mot Jordan Spieth og Justin Thomas.

  Shane Lowry og Sepp Straka mot Max Homa og Brian Harman.

  Jon Rahm og Tyrrell Hatton mot Patrick Cantlay og Xander Schauffele.

  Hovland Åberg
  Foto: GUGLIELMO MANGIAPANE / Reuters
 • Uno-X-ryttere like utenfor topp ti i Kroatia

  På den hardeste etappen i CRO Race var det norske Uno-X-laget aktive gjennom hele etappen.

  I motbakkespurten opp mot mål var det Torstein Træen som kom først i mål av Uno-X-rytterne på en 12. plass. I neste gruppe, ni sekunder bak etappevinner Matej Mohoric, kom Jonas Gregaard og Alexander Kristoff inn til henholdsvis 16. og 18. plass.

  I sammendraget er de tre lagkameratene nå nummer 11, 12 og 13. Træen er åtte sekunder bak sammenlagtleder Magnus Sheffield, mens Kristoff og Gregaard er henholdsvis ni og 14 sekunder bak.

  Rittet avsluttes søndag.

  Tour de France 2023
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Hovland med hole-in-one - bilder med tillatelse fra Viaplay 01:16
Neste