Hopp til innhold

Berges genistrek – tapte poeng med vilje

RIO DE JANEIRO (NRK): Dommeren gikk rett i fella. Dermed kunne Stig-Andre Berge juble for OL-bronse.

berge

SMARTEST: Stig-Andre Berge er ikke teknisk briljant. Til gjengjeld er han sterkest og smartest. Her feirer han med kjæresten Rosell Utne.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Det er en taktisk medalje, det er ikke pent i det hele tatt.

Stig-Andre Berge smiler fra blomkåløre til blomkåløre. To solide blåveiser og en sprukken leppe forteller et tydelig språk om hva det koster å lykkes i bryting.

Så avslører han taktikken som gjorde at han sto igjen som medaljevinner etter 1-1 i en bronsefinale der begge poengene ble delt ut på som straff for passiv bryting.

Ved uavgjort er det den som fikk det siste poenget som kåres som vinner. Det brukte Berge brukte for alt det var verdt.

Stig-André Berge slo aserbajdanske Rovshan Bayramov i bronsefinalen og tok Norges første brytemedalje i OL siden 1992. 33-åringen vant etter 1-1 i poeng.

SE VIDEO: Slik så det ut da Berge satte taktikken til livs og tok OL-bronse.

– Legger meg bakpå

– Dommerne blir automatisk sånn at hvis det ikke scores tekniske poeng, så får førstemann straff for passiviteten i starten. Og så får nestemann straffen utover i andre periode, forklarer han.

I første omgang fikk motstander Rovshan Bayramov poeng fordi Berge var passiv, som nordmannen ville

– Jeg legger og bakpå og tar det poenget imot meg. Så er det bare å gønne på.

– Taktikk?

– Ja, vi lykkes bra med den i dag!

Det deles ikke ut stilpoeng i bryting heller. Det er ikke nødvendigvis de mest spektakulære kastene som vinner. Bra for Berge, som glatt erkjenner at han ikke har det største tekniske reportaret.

WRESTLING-OLY-2016-RIO

GIKK I FELLA: Dommeren straffet Stig-Andre Berge tidlig i kampen, som Berge håpet. Så utropte han Berge til vinner. Også det som Berge håpet.

Foto: JACK GUEZ / Afp

Usikker på framtida

– Det jeg vinner kampene mine på er hardt arbeid. Vi har ikke de sparringspartnerne hjemme som kan matche oss så vi blir teknisk vanvittig, påpeker han.

Derfor har han blant annet trent utholdenhet sammen med Martin Johnsrud Sundby. Og han har lært av den dyriske kynismen til Olaf Tufte, som torsdag tok sin fjerde OL-medalje i roing.

På fysikk er det få som tar Berge. Derfor vil det også være hans våpen om han fortsetter karrieren. Avgjørelsen er ikke tatt. Satser han videre, blir det mot nest OL.

– Så lenge jeg føler jeg ikke har gitt nok, kan jeg fortsette. Men jeg er 33 år. Det er kanskje på tide å være litt mindre egoist, sier han.

– Kan du bli enda bedre teknisk?

– Det som er mine styrker nå, må nok være min medisin. Men det er alltid ting man kan bli bedre på. Selv om jeg hadde vært 50 år og tatt 20 OL-gull, hadde det vært noe jeg kunne blitt bedre på.

Opp 11 kg på to dager

Nå drar han på ferie med familie og venner. Og kan endelig spise hva han vil, etter å ha tynet seg ned i 59 kg før OL-konkurransen.

– Jeg tipper jeg er fem kilo over innveiingsvekt nå, altså 64. Om to dager veier jeg 70, gliser Berge.

Så stikker han på dopingkontroll. Med en OL-medalje rundt halsen.

Siste nytt

  • Ny pris til Birgit Skarstein

    Birgit Skarstein og Sunnaasstiftelsen får Bergesenprisen for sin innsats for paraidretten og mennesker med funksjonsnedsettelser.

    Birgit Skarstein er blant Norges fremste parautøvere, og hun vant sin sjette VM-tittel i roing tidligere i september.

    Bergesenstiftelsen skriver i begrunnelsen at den vil «anerkjenne en idrettsutøver og en humanitær stiftelse for deres innovative arbeid med å endre betingelsene for paraidrett, og å drive forskningen fremover for parautøvere og mennesker med funksjonsnedsettelse.»

    Skarstein har sanket en rekke priser de siste årene, blant annet Årets Peer Gynt (2021) og Egebergs ærespris i 2019.

    Bergesenprisen ble opprettet i 1975 og deles ut årlig.

    (©NTB)

    Birgit Skarstein
    Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
  • AIK-Djurgården: Dialog med fansen skal hindre nytt kaos-oppgjør

    I mai endte oppgjøret mellom fotballklubbene i kaos og utsettelse. Nå mener AIK at de har gjort forberedelser for å hindre bråk og opptøyer.

    Stockholmsderbyene mellom Djurgården og AIK er høyrisikokamper. 28. mai måtte kampen stoppes i en time da tilskuere forsøkte å ta seg inn på banen. Først etter en times utsettelse ble kampen ferdigspilt.

    TT har intervjuet AIKs sikkerhetssjef Henrik Koch, som mener de er godt forberedt for å hindre nye kaosscener på Friends Arena søndag.

    – Vi har jobbet med dialog (med fansen), sier Koch, som mener kampen i mai må betraktes som et engangstilfelle der aggresjonen ble rettet mot AIK på grunn av misnøye med klubbens innsats.

    Han innrømmer at det alltid er en risiko for uønskede hendelser, men mener at samtaler med supporterne gjennom hele sommeren har lagt et godt grunnlag for en mer fredelig gjennomføring av søndagens oppgjør.

    – Vi er enige om at vi ikke kan ha kamper som blir avbrutt, det gir oss ingen poeng.

    Og poeng er hva AIK trenger for å komme unna en utsatt posisjon rett over nedrykksstreken i Allsvenskan. Klubbene Sirius og Degerfors ligger bare to poeng bak.

    (©NTB)

    WEB_SPORT
    Foto: Jonas Ekströmer/TT / NTB
  • Verstappen raskest på trening i Japan

    Etter fiaskoen i Singapore sist helg har Max Verstappen igjen fått fart på bilen og var raskest i den første treningsomgangen før Japan Grand Prix.

    Den suverene VM-lederen sjokkerte ved å bli slått ut i kvalifiseringen i Singapore lørdag, og han fikk dermed en håpløs startposisjon i selve løpet. Det endte med en femteplass etter å ha vunnet i de ti foregående løpene.

    Red Bulls Verstappen var først ut på banen i Suzuka fredag og markerte seg med raskest tid i hver av banens sektorer.

    Nederlenderen har stø kurs mot sin tredje strake VM-tittel. Han leder med 151 poeng på Red Bull-kollega Sergio Perez. Med et godt resultat i Japan i helgen kan han sikre tittelen i Qatar neste måned.

    (©NTB)

    APTOPIX Italy F1 GP Auto Racing
    Foto: Luca Bruno / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Ødegaard med perlescoring i Mesterligaen - Bilder fra TV 2 00:38
Neste