NRK Meny
Normal

Berges genistrek – tapte poeng med vilje

RIO DE JANEIRO (NRK): Dommeren gikk rett i fella. Dermed kunne Stig-Andre Berge juble for OL-bronse.

berge

SMARTEST: Stig-Andre Berge er ikke teknisk briljant. Til gjengjeld er han sterkest og smartest. Her feirer han med kjæresten Rosell Utne.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Det er en taktisk medalje, det er ikke pent i det hele tatt.

Stig-Andre Berge smiler fra blomkåløre til blomkåløre. To solide blåveiser og en sprukken leppe forteller et tydelig språk om hva det koster å lykkes i bryting.

Så avslører han taktikken som gjorde at han sto igjen som medaljevinner etter 1-1 i en bronsefinale der begge poengene ble delt ut på som straff for passiv bryting.

Ved uavgjort er det den som fikk det siste poenget som kåres som vinner. Det brukte Berge brukte for alt det var verdt.

Stig-André Berge slo aserbajdanske Rovshan Bayramov i bronsefinalen og tok Norges første brytemedalje i OL siden 1992. 33-åringen vant etter 1-1 i poeng.

SE VIDEO: Slik så det ut da Berge satte taktikken til livs og tok OL-bronse.

– Legger meg bakpå

– Dommerne blir automatisk sånn at hvis det ikke scores tekniske poeng, så får førstemann straff for passiviteten i starten. Og så får nestemann straffen utover i andre periode, forklarer han.

I første omgang fikk motstander Rovshan Bayramov poeng fordi Berge var passiv, som nordmannen ville

– Jeg legger og bakpå og tar det poenget imot meg. Så er det bare å gønne på.

– Taktikk?

– Ja, vi lykkes bra med den i dag!

Det deles ikke ut stilpoeng i bryting heller. Det er ikke nødvendigvis de mest spektakulære kastene som vinner. Bra for Berge, som glatt erkjenner at han ikke har det største tekniske reportaret.

WRESTLING-OLY-2016-RIO

GIKK I FELLA: Dommeren straffet Stig-Andre Berge tidlig i kampen, som Berge håpet. Så utropte han Berge til vinner. Også det som Berge håpet.

Foto: JACK GUEZ / Afp

Usikker på framtida

– Det jeg vinner kampene mine på er hardt arbeid. Vi har ikke de sparringspartnerne hjemme som kan matche oss så vi blir teknisk vanvittig, påpeker han.

Derfor har han blant annet trent utholdenhet sammen med Martin Johnsrud Sundby. Og han har lært av den dyriske kynismen til Olaf Tufte, som torsdag tok sin fjerde OL-medalje i roing.

På fysikk er det få som tar Berge. Derfor vil det også være hans våpen om han fortsetter karrieren. Avgjørelsen er ikke tatt. Satser han videre, blir det mot nest OL.

– Så lenge jeg føler jeg ikke har gitt nok, kan jeg fortsette. Men jeg er 33 år. Det er kanskje på tide å være litt mindre egoist, sier han.

– Kan du bli enda bedre teknisk?

– Det som er mine styrker nå, må nok være min medisin. Men det er alltid ting man kan bli bedre på. Selv om jeg hadde vært 50 år og tatt 20 OL-gull, hadde det vært noe jeg kunne blitt bedre på.

Opp 11 kg på to dager

Nå drar han på ferie med familie og venner. Og kan endelig spise hva han vil, etter å ha tynet seg ned i 59 kg før OL-konkurransen.

– Jeg tipper jeg er fem kilo over innveiingsvekt nå, altså 64. Om to dager veier jeg 70, gliser Berge.

Så stikker han på dopingkontroll. Med en OL-medalje rundt halsen.

Siste nytt

 • Ringerike rykker opp

  Drømmen om eliteserien brast for Arctic Eagles som ble knust av Ringrike i kveldens kvalifiseringskamp. Nordlendingene måtte ha minimum uavgjort, men Ringerike vant hele 7-2 og tar steget opp til øverste nivå neste sesong.

  Ishockey: Kvalifisering til Get-ligaen
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Graham Hansen briljerte

  Caroline Graham Hansen storspilte da Wolfsburg knuste Slavia Praha i mesterligaens kvartfinale. 23-åringen leverte både scoring og målgivende pasning i 5-0-seieren. Dermed har det tyske storlaget et meget bra utgangspunkt før returoppgjøret i Tjekkia.

  FBL-C1-WOMEN-PARIS-WOLFSBURG
  Foto: FRANCK FIFE / Afp
 • Berg Edseth til topps

  Marte Berg Edseth vant superkombombieni NM etter en strålende slalåmomgang. Edseth lå på annenplass etter utfordelen, 0,84 sekunder bak Hannah Sæthereng, som måtte ta til takke med sølvet. Maren Skjøld endte på tredjeplass.

  NM Alpint på Hafjell
  Foto: Norges Skiforbund/Alpin-NM Hafjell/ / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal