NRK Meny
Normal

Tora Berger ligger an til å bli tidenes mest suverene

SOTSJI/OSLO (NRK.no) Tora Berger er i ferd med å skrive seg inn i historiebøkene etter en fenomenal sesong. Den norske skiskytteren herjer i verdenscupen som ingen andre har gjort før henne.

Tora Berger

Tora Berger var strålende fornøyd etter trippel-triumfen i Holmenkollen sist helg. Den norske skiskytteren leder verdenscupen med over 300 poeng - seiersmarginen til slutt kan bli historisk god.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

berger

Tora Berger tok seks medaljer på seks forsøk i VM. Nå ligger hun også an til å vinne alle distansecupene og nasjonscupen med Norge i verdenscupen, i tillegg til sammenlagtseieren. Det har ingen andre klart før henne.

Foto: PETR JOSEK / Reuters
Tarjei Bø

Tarjei Bø sier det nesten blir uvirkelig å forstå hvor bra Tora Berger har gjort det denne sesongen.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Tora Berger har allerede avgjort verdenscupen sammenlagt. 31-åringen leder med utrolige 309 poeng på verdenscuptoer Darja Domratsjeva.

Domratsjeva vant riktignok torsdagens normaldistanse i Sotsji, men ettersom Berger kapret tredjeplassen, ble ikke utslaget på poengfronten særlig stort.

Svenske Magdalena Forsberg vant verdenscupen 217 poeng foran Liv Grete Poirée i 2000/2001-sesongen. Dette er den største seiersdifferansen de siste 15 årene – dermed kan Berger gå mot en historisk overlegen verdenscupseier.

– Sesongen har vært veldig bra. Så jeg har veldig lyst til å fullføre sånn som jeg har startet. Nå er det fem løp igjen, så får jeg se hva jeg får til, sier Tora Berger til NRK.no.

Kan vinne alt

Berger har allerede vist seg som dronningen av skiskyting med sin gullsanking i skiskytter-VM. 31-åringen endte opp med fire gull og tø sølv i mesterskapet – seks medaljer på seks forsøk.

Denne helgen går skiskytterne inn i den nest siste av sesongens verdenscuphelger. Torsdag kan Berger sikre seg en ny verdenscup-kule.

Som om ikke det var nok, ligger Berger også an til sammenlagtseieren i de fire andre distansecupene – nasjonscupen inkludert. Det har ingen klart før henne.

– Det er mulig, sier Berger, som ikke frykter tyngden av alle trofeene hun kanskje må bære med seg hjem i kofferten.

– Det blir bare artig. Jeg renger med det er nok av folk i støtteapparatet, så det skal gå bra, sier 31-åringen blidt.

– Helt rått

Landslagskollega Tarjei Bø er imponert over Bergers dominans i kvinnelig skiskyting.

– Det nesten uvirkelig å forstå hvor bra det er, sier Bø til NRK.no.

– En ting er å klare å vinne en av de verdenscupene, men hun er liksom best i alt fra normaldistanse som er en skytekonkurranse, til sprint som er enda mer langrennskonkurranse med skyting, i tillegg vinner hun spurter og går fra i løypa. Det er ganske rått, sier en imponert Bø.

Tora Bergers sesong kan bli historisk suveren. 
For i tilegg til VM-gullene og verdenscupseirene ligger lesjingen også an til å vinne hver eneste av distansecupene. 
En prestasjon ingen har klart før.

Tora Berger har levert en imponerende sesong i skiskyttersporet. Hun ligger an til å vinne samtlige distansecuper, og verdenscupen sammenlagt har hun allerede avgjort.

Siste nytt

 • Lundby vant i Tyskland

  Maren Lundby ledet med et hopp på 105 meter etter 1. omgang, og selv om hun ikke kom like langt i 2. omgang ble det seier for Toten-jenta. Hun landet på 102 meter, fikk 269,1 poeng, og vant dermed med god margin foran Katharina Althaus på andreplass. – Jeg har vært nervøs i hele dag. Det er gøy å få til to gode hopp. Jeg har hoppet bra her før, sier Lundby.

  Lundby
  Foto: Felix Kastle / AFP
 • Sverige tapte bronsedrama

  Sverige tapte bronsefinalen mot Nederland 21-24 etter noen spennende sluttminutter. Nederland hadde overtaket til pause, menn Sverige kom tilbake og ledet halvveis ut i andre omgang. Det ble til slutt en fjerdeplass for Bella Gulldén og co.

  VM i håndball for kvinner. Sverige - Argentina 38-24
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • Forfang beste norske på fjerdeplass

  Johann André Forfang slo tilbake etter fiaskoen i går, og ble beste nordmann i Engelberg på 4. plass. Richard Freitag vant. – Jeg er fornøyd, spesielt etter dagen i går. Nå skal jeg jobbe litt med tilløpet, så får vi se i hoppuka, sier Forfang.

  Verdenscup ski nordiske grener
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
V-cup hopp: Kvinner
EM svømming
VM håndball kvinner: Finale Frankrike - Norge
VM håndball kvinner: Finale Frankrike - Norge
Sport i dag
EM svømming
VM håndball kvinner: Finale Frankrike - Norge
VM håndball kvinner: Finale Frankrike - Norge
Sportsrevyen
Sportsrevyen