Berger risikerte å gå over 200 meter uten stav

NOVE MESTO (NRK.no): – Det var flaks at jeg sto akkurat der, sier visepresident i Norges Skiskytterforbund, Erlend Slokvik, mannen som ga Tora Berger en ny stav på VM-stafetten.

Her mister Tora hansken før siste skyting og må fortsette uten.

VIDEO: Øverst til høyre i bildet gir visepresidenten i Norge Skiskytterforbund, Erlend Slokvik, en ny stav til Tora Berger. Dette skjedde på toppen av den siste bakken før mål. Neste mulighet for Tora Berger for å få en ny stav var ikke før inne på stadion.

Det gikk et gisp gjennom både tv-seere og lagvenninner da Tora Berger mistet staven på fredagens dramatiske VM-stafett.

Dersom ankerkvinnen hadde mistet den noen meter senere kunne det fort ha kostet Norge gullet på VM-stafetten.

– Hadde det skjedd like etter at hun passerte meg, måtte hun ha gått noen hundre meter før hun hadde fått ny stav, sier Erlend Slokvik til NRK.no.

Neste mulighet for å få en ny stav var inne på selve stadion.

Så ikke Berger

På VM-stafetten 2013 ville tilfeldighetene det slik at det var visepresidenten i Skiskytterforbundet, Erlend Slokvik, som var stasjonært med en ekstra stav på toppen av den siste bakken før stadion.

Da det kokte som verst, på vei inn mot siste skyting, så han plutselig Norges ankerkvinne komme mot han uten stav og hanske.

– Jeg så ikke med en gang at hun mistet den (staven), men forsto raskt at den ble tråkket på av den franske jenta. Jeg sto veldig nærme og fikk gitt henne en ny stav med en gang, slik at hun ikke tapte tid på det, sier Slokvik.

Erlends Slokvik

Erlend Slokvik er president i Norges Skiskytterforbund. Han ga Tora en ny stav på VM-stafetten.

Foto: Norges Skiskytterforbund

– Tråkket hardt

Franske Marie Dorin Habert var imidlertid nær ved ødelegge den norske gullfesten.

– Hun må ha tråkket hardt siden jeg mistet både staven og hansken, sier Berger.

Heller ikke VM-dronningen, som nå har tatt utrolige fire av fem mulige VM-gull, hevder hun ikke mistet nevneverdige sekunder.

Heldigvis for Norge kom det en nedoverbakke like etterpå. Berger kastet seg etter de andre, strammet håndreima på den nye staven og gled opp i ryggen på dem. Lengden på staven passet til VM-dronningen.

I målomrdådet sto lagvenninnene og hoppet. De priset seg lykkelige over at stavuhellet skjedde akkurat på toppen av den siste bakken.

– Det var et perfekt sted å miste den på, gliser Synnøve Solemdal som bragte Norge tilbake i gullkampen på 3.-etappe.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Tora Berger

Med to staver gikk Tora Berger først i mål på VM-stafetten fredag. Der ventet tre blide lagvenninner.

Foto: Petr David Josek / Ap

– Det er jobben hans

Mens hun og de tre andre gulljentene gikk fra seiersintervju til seiersintervju i målområdet kom det en mann med én stav fattigere og ga de en skikkelig gullklem.

Det krydde av smil og gratulasjoner.

Norges sjette gull var i boks. Takket være to kjempeetapper av Solemdal og Berger. Og en ekstra stav.

Det er imidlertid ingen automatikk i at Erlend Slokvik får en bit av gullet.

– Han gjorde jo bare jobben sin, gliser Berger.

Siste nytt

 • Zuccarello og Wild tapte på overtid

  Mats Zuccarello forlot Dallas Stars til fordel for en lukrativ kontrakt med Minnesota Wild. Tirsdag hadde han sin debut i Wild-drakten da gamleklubben vant 2-1. Justin Dowling ble matchvinner for Dallas Stars 3.35 minutter ut i overtiden.

  Mats Zuccarello
  Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
 • Troppen i EM-kvaliken

  Dette er troppen til EM-kvalifiseringskampene borte mot Hviterussland og Færøyene 4. og 8. oktober:

  Cecilie Fiskerstrand (LSK Kvinner), Oda Maria Bogstad (Arna-Bjørnar), Aurora Mikalsen (Manchester U.), Ingrid Moe Wold (LSK Kvinner), Maren Mjelde (Chelsea), Maria Thorisdottir (Chelsea), Synne Skinnes Hansen (LSK Kvinner), Tuva Hansen (Klepp), Kristine Bjørdal Leine (Reading), Ina Gausdal (LSK Kvinner), Kristine Minde (Wolfsburg), Frida Maanum (Linköping), Rikke Bogetveit Nygard (Arna-Bjørnar), Ingrid Syrstad Engen (Wolfsburg), Lisa Naalsund (Sandviken), Karina Sævik (Paris Saint-Germain, Amalie Eikeland (Reading), Guro Reiten (Chelsea), Vilde Bøe Risa (Koppabergs/Göteborg), Caroline Graham Hansen (Barcelona), Lisa-Marie Karlseng Utland (Reading), Elise Thorsnes (LSK Kvinner), Isabell Herlovsen (Kolbotn).

  Landskamp fotball kvinner: Norge-England (2-1).
  Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
 • Norsk EM-gull i skyting

  Jeanette Hegg Duestad og Simon Kolstad Claussen tok EM-gullet i skyting på øvinga blanda lag 50 meter liggande i Bologna tysdag.

  I finalen var dei suverent best og leia gjennom heile konkurransen. Dei vann føre Russland og Storbritannia.

  – Det kjennest fantastisk. Vi skaut godt både i kvalifisering, semifinale og finale, og er kjempefornøgde. For ei herleg oppleving, seier Jeanette Hegg Duestad.

  Simon Kolstad Claussen
  Foto: Norges Skytterforbund

Sendeplan

Kl. Program Kanal