Berge satser videre – trente hemmelig i full isolasjon

Bryter Stig-André Berges karrierefremtid har vært usikker frem til nå. Et hemmelig prosjekt der tre landslagskollegaer flyttet inn til han og kona gjorde videre satsing mulig.

rMzxW5zqlCg

FORTSETTER: Stig-André Berges nye mål er OL og VM i 2021.

Foto: Terje Pedersen

OL i Tokyo skulle være karrierepunktumet for 36-åringen, men da lekene ble utsatt til neste år måtte Berge i tenkeboksen.

– Dette har vært en 50/50-avgjørelse hele tiden. Jeg har ikke vært sikker på hva jeg ville gjøre og det har gått mye frem og tilbake, sier Berge.

Han forklarer at det ikke har stått på motivasjonen, men at det har vært alt rundt som har vært vanskelig, særlig med tanke på økonomien. Alle sponsorkontraktene hans gikk ut i år, men nå har han fått forlenget rundt halvparten av dem og tror dermed han kan klare å forsørge familien i et år til.

– Nå klarte jeg ikke å bli ferdig med karrieren fordi det var en epidemi som stoppet OL i år. Og det er sånn hodet mitt fungerer. Jeg setter meg et mål og etter der setter jeg en strek. Nå klarte jeg ikke det, og uavhengig av om jeg lykkes eller mislykkes med et mål så skal jeg kunne sette en strek. Det har jeg ikke klart, og da må jeg nesten fortsette.

Stig-André Berge

I GARASJEN: På cirka 30 kvadratmeter har Berge og landslagsfamilie trent styrke og kondisjon i hans garasje.

Foto: Ole Berg-Rusten

Dannet en landslagsfamilie

Men selv om Berge lenge har vært i tenkeboksen og vært usikker på om økonomien ville tillate ham å fortsette, har ikke 36-åringen fra Oslo ligget på latsiden. Siden Norge stengte ned 12. mars har bryteren trent steinhardt hjemme i garasjen, og den siste tiden har han også holdt på med et «hemmelig prosjekt» på sitt nye treningssted på Slynga i Rælingen.

– Dette har foregått den siste tiden når Norge begynte å slippe opp litt mer. Vi dannet en familie, en landslagsfamilie som flyttet inn til meg og kona mi, forteller han til NRK.

De siste fire ukene har bryterkollegaene Morten Thoresen, Håvard Jørgensen og Per-Anders Kure bodd hos Berge og kona Rosell Utne Berge.

X38osscBg2w

BRYTERKOLLEKTIV: Stig-André Berge og Rosell Utne Berge har hatt tre andre landslagsbrytere boende hjemme hos seg de siste fire ukene.

Foto: Jon Olav Nesvold

Akkurat dét mener Berge har vært helt avgjørende for at han kan satse mot OL neste år, og som i tillegg kan gi ham et lite forsprang.

– Grunnen til at vi ikke har gått ut med dette her tidligere er at vi ikke ville at andre skulle gjøre det og kanskje ikke ta hensyn til smittevernreglene slik vi har gjort, sier han og fortsetter:

– Det har vært avgjørende for min del å kunne fortsette å bryte, fordi jeg begynner å bli en gammel hest og hvis ikke den hesten får jevnlig trim går den litt i nødbrems. Hvis jeg måtte vente nå i fire måneder til før jeg kunne bryte, så tror jeg det toget hadde gått for lenge siden.

Avslutter med VM på hjemmebane

Berge håper å gjenta suksessen fra OL i Rio der han vant bronse, og gjerne med en medalje av enda edlere metall. Men Berge gir seg ikke etter lekene i Tokyo – karrierepunktumet kommer i stedet etter VM på hjemmebane i Oslo 2.–10. oktober.

– Det å skulle avslutte en karriere på hjemmebane er noe alle idrettsutøvere drømmer om. Nå er jeg så heldig at jeg får være med på VM på Jordal arena og det har trigget meg ekstremt, sier han.

Berge

DRØMMEAVSLUTNING: Berge får avslutte karrieren med VM på hjemmebane.

Foto: Ole Berg-Rusten

Sportsnyheter

Per Strand Hagenes.

Verdensmesteren beskrives som en «gudegave»​​​​​​​ og sammenliknes med Hushovd

LEUVEN/OSLO (NRK): Ingen klarte å følge Per Strand Hagenes (18) på de siste kilometerne av juniorenes fellesstart i sykkel-VM i Belgia. Landslagstrener Kai Lexberg må tilbake til en ung Thor Hushovd for å beskrive sykkeltalentet.

Siste nytt

 • Koeman utestengt i to kamper

  Barcelona-trener Ronald Koeman har tunge dager. På toppen av svake resultater er han utestengt i to kamper på grunn av protester mot dommerne.

  I torsdagens 0-0-kamp mot Cádiz fikk Koeman rødt kort av dommer Carlos del Cerro etter at han gjentatte ganger uttrykte sin misnøye overfor fjerdedommeren og i tillegg forlot det tekniske området flere ganger.

  Barcelona har ennå ikke tapt i ligaen, men er bare nummer sju på tabellen, sju poeng bak erkerivalen Real Madrid på tabelltopp.

  Spain Soccer La Liga
  Foto: Joan Monfort / AP
 • Hovland tapte første Ryder Cup-kamp

  Viktor Hovland og makker Paul Casey startet godt i sin duell i Ryder Cup-åpningen fredag, men fikk det etter hvert tøft mot amerikanerne Colin Morikawa og Dustin Johnson.

  Det europeiske laget tapte sin kamp. Tidligere hadde John Rahm og Sergio Garcia slått amerikanerne Thomas/Spieth.

  Samtidig tapte også de to andre europeiske lagene sine dueller. Dermed leder USA Ryder Cup 3-1 etter første runde. Runde nummer to spilles allerede fredag kveld. Foreløpig er det usikkert om Hovland spiller den runden eller ikke.

  The 2020 Ryder Cup
  Foto: Jonathan Ernst / Reuters
 • Fossesholm står over samling

  Langrennsløper Helene Marie Fossesholm (20) står over den kommende samlingen med landslaget på Mosetertoppen neste uke.

  – Etter at Helene avbrøt høydesamlingen i Lavaze grunnet sår hals, har hun trappet opp treningen hjemme, men en samling med laget neste uke kommer for raskt på nå, sier landslagstrener Ole Morten Iversen i en melding fra Norges Skiforbund.

  – Siden den kommende samlingen består av hardøkter hver dag, kommer den dessverre litt tidlig, sier Fossesholm.

  Fossesholm
  Foto: Terje Pedersen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal