Hopp til innhold

Berge jubler over at gamle regler er tilbake

Stig-André Berge gleder seg over at favorittstillingen hans parterre er tilbake i brytingen.

Stig Andre Berge

SAVNET PARTERRE: Stig-André Berge måtte legge om stilen i fjor fordi parterre blei tatt ut av brytesporten. No er han glad fordi parterre er tilbake

– Nå er reglene slik som de var under OL i Rio. Vi så jo hvordan det gikk, da tok jeg med meg en medalje med hjem. Så jeg synes det er positivt at parterre er tilbake, sier Berge til NRK.

Berge er kjent for å ta mange poeng gjennom tvunget parterre-posisjon. I parterre befinner den ene utøveren seg over den andre og har overtaket.

Etter Berges bronsemedalje i Rio ble imidlertid reglene endret i gresk-romersk bryting, og parterre ble fjernet.

– Vi trodde at det kom til å skje, også. Derfor var fjoråret litt rart på treningsfronten. Man måtte tilpasse seg regler som man ikke trodde kom til å vare.

– Må utvikle meg

Berge fikk dermed store problemer med å tilpasse seg de nye regelendringene etter OL.

– Jeg jobbet veldig mye i fjor med stående teknikk fordi parterre ble borte, noe jeg ikke har gjort så mye de siste tre-fire årene. Frem mot Rio var det kun fokus på tempo og å slite i stykker motstanderen.

– Nå er parterre tilbake, og det elsker jeg. Men jeg må fortsatt utvikle det jeg begynte på i fjor. Holder jeg det nivået jeg holdt i Rio, tar jeg ikke medalje i Tokyo. Såpass hard er jeg mot meg selv, innrømmer han.

Nå nærmer det seg EM i bryting, og Berge forteller at oppkjøringen til årets mesterskap har vært noe annerledes enn han har vært vant til.

– Jeg har vært vant til å toppe i utlandet med mye sparring. Nå har jeg vært mye hjemme sammen med familien. Det er ikke sagt at jeg skal komme på pallen, men hvis jeg får betalt for det jeg har jobbet med det siste året, blir jeg fornøyd – uansett plassering, sier han.

EM i russiske Kajspijsk åpner 30.april.

– Hans sterke side

Fritz Aanes

TRENEREN: – Parterre passer godt både for Begre og alle de andre norske bryterne, mener landslagssjef Fritz Aanes

Foto: Andreas Hagen / NRK

Trener Fritz Aanes gleder seg på Berges vegne over at parterre nå er tilbake.

– Det er positivt for Stig. Parterre-brytingen er hans sterke side. Det passer bra egentlig for alle de norske bryterne, sier han.

– Hvordan vurderer du mulighetene hans i EM?

– Nå skal vi ikke legge noe press på ham. Vi har sagt at vi er der for å bygge veien videre mot VM, sier Aanes til NRK.

Siste nytt

  • Kastet opp før renn – nå legger NM-vinneren opp 

    Landslagsalpinist Markus Nordgård Fossland (25) avslutter karrieren. Han sier følelsen av å risikere livet, samt vedvarende skadeproblemer, ligger bak.

    – Jeg er lettet. Jeg er sinnssykt lettet, sier Fossland til NRK etter å ha fortalt alle at han er ferdig som toppalpinist.

    – Vet du hva du skal nå?

    – Nei! Det er klart det er skummelt, men det er også sinnssykt spennende, svarer han.

    Fossland, som nylig tok NM-gull i super-G, forteller på Instagram at det er hovedsakelig tilbakevendende problemer med ryggen som utgjør en viktig del av beslutningen om å gi seg. Smertene har han hatt i seks år.

    Deretter peker han på at risikoen han tar ved å sette utfor verdens mest krevende alpinløyper også har blitt en stor belastning. 25-åringen sier perspektivet hans rundt dette har endret seg det siste året.

    – Det å kjøre verdenscuprenn i fartsdisiplinene medfører en risiko. Det trodde jeg at jeg var OK med. Å erfare at jeg ikke kan akseptere denne risikoen har vært smertefullt, frustrerende og sjokkerende, skriver Fossland – og fortsetter:

    – Å kaste opp før flesteparten av rennene i år, og følelsen av å sette livet på spill hver helg, har vært tøft. Det å oppdage at jeg ikke gir hundre prosent på renndager, har vært enda tøffere.

    (NTB / NRK)

    World cup alpint utfor Kvitfjell
    Foto: Erik Johansen / NTB
  • Ruud storspilte - klar for semi i Barcelona

    Casper Ruud (25) tok to strake sett 6-4, 6-3 mot Matteo Arnaldi (23) og er klar for semifinale mot Tomas Etcheverry (24) i ATP-turneringen i tennis i Barcelona.

    Casper Ruud tok åpningssettet mot den to år yngre italieneren med 6-4 etter at det svingte stort i starten på kampen med flere brudd begge veier.

    I det andre settet ble det 6-3 til Casper Ruud. Nordmannen brøt til 4-2 og servet det neste inn til 5-2. Arnaldi reduserte til 3-5 med et blankt game, men Ruud tok seg av sitt eget servegame og sikret seg 6-3 i det andre settet. Dermed var kampen over.

    – Dette var ikke lett. Jeg spilte for en plass i semifinalen, og det har jeg ikke klart i Barcelona tidligere. Det var mange brudd i starten og slett ingen enkel kamp. Det har vært et fantastisk år så langt, og jeg håper på enda et par seirer til her i Barcelona før det er over, sa Ruud til TV 2 etter sin 27. seier på årets ATP-tour.

    (NTB)

    Casper Ruud
    Foto: JOSEP LAGO / AFP
  • Halvorsen sikret norsk OL-plass

    Rifleskytter Ole Martin Halvorsen (24) ble nummer tre i fredagens OL-kvalifisering i Brasil, og sikret Norges sjette OL-plass i idrettsgrenen.

    – Det føles veldig godt nå, men det var hardt å skyte. Det er første gang på pallen individuelt for meg internasjonalt, og det var ikke forventet. Men det er veldig gøy, sier Halvorsen til NTB.

    – Det betyr at vi har mulighet til å delta i alle øvelser med maks antall skyttere. Vi kan blant annet stille to lag i blandet lag. Vi står godt rustet foran OL, sier sportssjef Tor Idar Aune i Norges Skytterforbund til NTB.

    OL-ilden i Paris tennes 26. juli. Dagen etter deles første medalje i skyting ut.

    (NRK/©NTB)

    Ole Martin Halvorsen
    Foto: Annika Byrde / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal