NRK Meny
Normal

Krever at Kjærgaard slipper straff

Steffen Kjærgaards advokat mener at den tidligere proffsyklisten ikke kan straffes etter Idrettsforbundet lover.

Kjærgaard

Steffen Kjærgaard-saken må avvises i domsutvalget, mener advokaten hans

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Uttalelsene han (Kjærgaard) er tiltalt for er åpenbart ikke foranlediget av idrettslige aktivitet, sier Kjærgaards advokat Tor Erik Heggøy i Tenden Advokatfirma ANS.

Dersom Domsutvalget i Norges Idrettsforbund kommer til samme konklusjon kan ikke Kjærgaard straffes slik Norges Cyklerforbund.

En person kan nemlig kun straffes etter Norges Idrettsforbunds lover dersom vedkommende hadde tilknytning til idrettslig aktivitet da forholdet foregikk. Dette mener Kjærgaards advokat at den tidligere proffsyklisten og sportssjefen ikke hadde.

Norges Cykleforbund (NCF) har anmeldt Kjærgaard til Norges Idrettsforbunds doms- og sanksjonsutvalg for å ha «skadet idrettsarbeidet og idrettens anseelse».

NCF krever at Kjærgaard utestenges fra alle verv i idretten i ti år.

Kjærgaard innrømmet på en pressekonferanse 23. oktober i fjor at han hadde dopet seg i flere år av sin proffkarriere på slutten av 90-tallet og begynnelsen av 2000-tallet.

Krever at saken avvises

Kjærgaard hadde frist til 1. mai med å komme med sitt tilsvar til Domsutvalget. I svaret krever Kjærgaards advokat Tor Erik Heggøy at saken avvises.

– Kjærgaard beklager på det sterkeste de feilvalgene han gjorde som aktiv. Han angrer og er lei seg for de ulemper han har påførte andre ryttere, sykkelforbundet, idretten og sine nærmeste, men det kan ikke være slik at hvis man erkjenner doping, så settes viktige rettsprinsipper til side, sier advokat Heggøy.

Overfor NRK utdyper Heggøy dette.

– Hans innrømmelser om doping gjelder en karriere som ligger så langt tilbake at det er foreldet. Og det har har sagt i etetrtid, er innrømmelser han har gitt i media. Han har gjort dette som privatperson og som tidligere syklist, og det kan han ikke straffes for innen idrettens regelverk, sier advokat Heggøy.

Mener påtalen lider av alvorlige mangler

NCFs framgangsmåte gir ikke Kjærgaard en skikkelig og rettferdig behandling, mener Heggøy. Han mener også at påtalebegjæringen lider av flere alvorlige mangler, først og fremst at handlingene Kjærgaard er tiltalt for, ikke har skjedd i direkte tilknytning til idrettslig aktivitet.

– Uttalelsene og fortielsene han er tiltalt for er åpenbart ikke foranlediget av idrettslig aktivitet, men direkte spørsmål fra media og arbeidsgiver som følge av mistanke om/frykt for at Kjærgaard hadde brukt ulovlige midler. De omfattes derfor ikke av idrettens straffelov, og saken skal derfor avvises, heter det i pressemeldingen fra Heggøy.

Advokaten advarer også mot svekkelse av idrettens integritet, noe han mener står i fare hvis Kjærgaard dømmes etter tiltalen . Han peker på at Kjærgaard er tiltalt for å ha nektet for dopingbruk under og etter sin profesjonelle karriere, helt fram til i fjor høst.

– Det har noe helt grunnleggende problematisk ved seg å straffe ytringer og manglende erkjennelser av eget straffbart forhold, sier Heggøy.

– Nå forventer vi en rettferdig behandling. Etter vår mening betyr det at han ikke kan straffes, og at saken må avvises, sier Heggøy.

– Var sportssjef da han tilsto

Sykkelpresident Harald Tidemann Hansen hadde ikke sett Heggøys tilsvar da NRK kontaktet ham.

– Nå har han sent tilsvar, og da er det opp til domsutvalget å ta stilling til saken, sier Hansen.

– Men var Kjærgaard en privatperson da han innrømmet doping i fjor?

– Nei. Da var han sportssjef og ansatt i sykkelforbundet. Det var derfor jeg satt ved siden av ham på den pressekonferansen, fordi han da fortsatt var en del av ledelsen i forbundet.

Tidemann Hansen fastholder at de står på det samme grunnlaget som da de leverte anmeldelsen til domsutvalget. og saken går dermed sin gang.

– Vi er opptatt av at domsutvalget skal si sitt og dermed få saken ut av verden, sier sykkelpresidenten. Han håper at det foreligger en dom så raskt som mulig, og iallfall før sommerferien.

Ifølge Dom i saken er forventet før sommerferien.

Siste nytt

 • Graham Hansen briljerte

  Caroline Graham Hansen storspilte da Wolfsburg knuste Slavia Praha i mesterligaens kvartfinale. 23-åringen leverte både scoring og målgivende pasning i 5-0-seieren. Dermed har det tyske storlaget et meget bra utgangspunkt før returoppgjøret i Tjekkia.

  FBL-C1-WOMEN-PARIS-WOLFSBURG
  Foto: FRANCK FIFE / Afp
 • Berg Edseth til topps

  Marte Berg Edseth vant superkombombieni NM etter en strålende slalåmomgang. Edseth lå på annenplass etter utfordelen, 0,84 sekunder bak Hannah Sæthereng, som måtte ta til takke med sølvet. Maren Skjøld endte på tredjeplass.

  NM Alpint på Hafjell
  Foto: Norges Skiforbund/Alpin-NM Hafjell/ / NTB scanpix
 • Gull til Windingstad

  Rasmus Windingstad kjørte seg opp fra 6.-plass til seier under superkombinasjonen i NM torsdag. Han sikret seg NM-gullet med 0,46 sekunders margin til Joachim Jagge Lindstøl på sølvplass, mens Sebastian Foss Solevåg tok bronsen.

  Rasmus Windingstad
  Foto: Joe Klamar / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
VM kunstløp: Friløp par
VM kunstløp: Friløp par