NRK Meny
Normal

– Må være ærlig og si at opplegget ikke har fungert

ZÜRICH/OSLO (NRK.no): Friidrettsekspertene mener Ida Marcussen (27) bør søke nye trenerimpulser etter å ha blitt nummer 18 i EM. Selv er hun fornøyd og vil fortsette med samme opplegg.

Ida Marcussen etter 800 meter

Ida Marcussen etter den siste øvelsen, 800 meter, under årets EM i Zürich.

Foto: Ã…serud, Lise / NTB scanpix

Ida Marcussen og trener Lukas Udelhoven

Ida Marcussen og trener Lukas Udelhoven under årets EM.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Det er vel ikke riktig etter målsettingene. Ida sier hun er i sitt livs form og til og med aktuell for medalje. Og når hun da også er relativt langt bak sin årsbeste, så må vi vel kunne være så ærlige å si at opplegget ikke har fungert.

Slik oppsummerer NRKs friidrettsekspert Vebjørn Rodal Ida Marcussen sitt mesterskap. Et mesterskap der hun endte på 18. plass av de 20 deltagerne som fullførte kvinnenes sjukamp.

Selv var Marcussen fornøyd med prestasjonen under EM i Zürich.

– Jeg har gitt mitt beste og er stolt og fornøyd med innsatsen, sa Marcussen til NRK etter konkurransen var over, selv om hun ikke oppnådde årsbeste i noen av øvelsene.

– Ga henne dessverre ikke noen gode resultater

Også den tidligere hekkeløperen Christina Vukicevic mener at opplegget til Marcussen ikke har fungert helt.

–Vi var litt spente med tanke på opplegget før de kom, men det ga henne dessverre ikke noen gode resultater, sier Vukicevic, som er i EM for å jobbe som ekspert i TV 2.

Opplegget, som blant annet har bestått av å bo i telt de siste ukene før EM og trene sammen med sin mangeårige trener Lukas Udelhoven, blir nå kritisert av de to friidrettsprofilene.

– Bør søke nye impulser

Vebjørn Rodal

Vebjørn Rodal mener Marcussen var et supertalent som junior og har dessverre ikke klart å følge opp det.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Vukicevic var spent på hvordan opplegget til Marcussen skulle gi utslag, men mener at nå må det kanskje endring til.

– De fremstår veldig bra. De er tøffe som går nye veier. Men da bør helst resultatene komme også. Nå må de vel evaluere og ikke bo i telt neste gang, men bo i pre-camp. Det er vel første prioritert tenker jeg, sier den tidligere hekkeløperen.

Vebjørn Rodal mener det kan være en idé å søke etter nye impulser.

– Det er mangel på utvikling. Ida var et supertalent som junior og har dessverre ikke klart å følge opp det. Og jeg antydet i fjor at jeg synes det kunne vært fornuftig å se seg om etter impulser utenfra, sier Rodal og fortsetter:

– Det er tydelig at hun og Lukas har en greie sammen som de trives med og som de blir inspirert av og som tilsynelatende er morsomt å holde på med. Men å ha en sju-åtte års stagnasjon, det kan ikke være det morsomste man gjør i idrett. Det kan jeg ikke forstå, forklarer den tidligere OL-vinneren på 800 meter.

I forrige EM for to år siden ble Marcussen nummer ni, og VM i fjor endte hun som nummer 18. Hennes personlige rekord ble satt for sju år siden – den er på 6226 poeng. Under årets EM endte hun på 5965 poeng.

Trenerbytte?

– Hun er et kjempetalent, det har hun vært siden hun var junior. Hun er et kjempetalent, men hun kunne kanskje dratt mer nytte av de andre ressursene vi har i Norge. Både på hekk, høyde, lengde og sprint, forteller Vukicevic og legger til:

– Lukas er en veldig god trener, men vi har mange gode trenere i Norge som kunne hjulpet henne litt ekstra i alle de andre øvelsene.

Dette sier også Rodal seg enig i.

– Sjukampmiljøet er lite og gjennomsiktig. Det betyr at du vet hvor kompetansen finnes og vet mye om trenerkompetansen i Norge. Hvis de trenger hjelp og de synes det hadde vært morsomt å søke nye impulser og utfordringer så er det ikke et problem å finne eller få hjelp, sier Rodal.

Marcussen selv er derimot klar på at opplegget hun har nå er det rette for henne.

– Jeg måtte utvikle meg som menneske

Ida Marcussen

Ida Marcussen tror hun hadde sluttet for lenge siden om hun ikke hadde hatt en trener som tok tak i det helhetlige.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Marcussen er sikker på at hun vil oppnå bedre resultater med tiden.

– Resultatene kommer. Jeg har utviklet meg som menneske, har mye glede og trives med måten vi jobber på. Jeg måtte utvikle meg som menneske for å takle både motgang og alt annet. Jeg hadde sluttet for lenge siden om jeg ikke hadde hatt en trener som tok tak i det helhetlige, sier Marcussen etter den litt skuffende plasseringen i EM.

Hun utdyper ytterligere hva filosofien hennes går ut på – en filosofi som skiller seg fra mange andre utøveres.

– Jeg er giret på en filosofi som går på en helhetlig tenking. Å bare se på resultater funker ikke for meg. En gang i tiden var idrett en skole for karakterutvikling av mennesker, og jeg er glad for at jeg får gå den skolen i dag. For meg må idrett være mer enn topp eller flopp. Det er ikke så mange andre som tenker sånn i dag. Det er ikke så lett å dra inn impulser fra andre steder, svarer Marcussen.

– Akkurat nå har jeg det utrolig gøy

Det at det stilles spørsmål rundt treneren hennes og at nye trenerimpulser vil hjelpe, er hun ikke enig i.

– Jeg er den første til å innrømme at ikke alt vi gjør klaffer, men vi prøver å gjøre det enklest mulig, for vi har syv øvelser å forholde oss til. Tar man inn en spesialist kan det bli for mange ting i hodet på en gang, man kan redusere det ned til enkeltdetaljer uten at det blir bra, forklarer Marcussen og utdyper:

– Jeg har en trener som utvikler teknikker som passer til meg. Den tilliten gir jeg ikke til en trener jeg ikke har jobbet med i ti år. Jeg tror ikke det finnes en trener som kan gi meg det samme, konkluderer Marcussen.

– Hvor mange år gir du deg på å oppfylle drømmen din på idrettsbanen?

– Så mange år jeg har lyst og har glede av dette. Akkurat nå har jeg det utrolig gøy, sier Marcussen som selv var fornøyd med innsatsen på friidrettsbanen i Zürich.

IdaM

Ida Marcussen var selv fornøyd etter årets EM. Her etter et hopp på 1.73 i høyde.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Siste nytt

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Ingebrigtsen hjemkomst