Hopp til innhold

Ber hoppukekometen slappe av før det avgjørende rennet: – Jeg var et vrak

BISCHOFSHOFEN/OSLO (NRK): Mandag ettermiddag er Marius Lindvik (21) i posisjon til å bli den første nordmannen til å vinne hoppuka på 13 år. Den forrige norske vinneren har klare råd.

Anders Jacobsen og Marius Lindvik.

NY VINNER?: Anders Jacobsen (t.v.) er den forrige norske vinneren av hoppuka. Marius Lindvik (t.h) ligger godt an til å gjøre det samme mandag.

Foto: NTB / SCANPIX

– Jeg er imponert. Han ser jo uberørt ut, men jeg er litt spent på hvordan natten hans har vært og om han er så kald som han ser ut. Selv var jeg et vrak natten før siste rennet, sier NRKs hoppekspert Anders Jacobsen.

– Hva ville du ha sagt til ham i dag?

– Bare nyt det, for du er i ditt livs form. Så kjør ditt løp, for jeg var så stresset at jeg husker veldig lite fra den dagen jeg vant, forteller den tidligere hopperen.

Jacobsen er forrige nordmann som vant den tradisjonsrike tysk-østerrikske hoppuka. Det skjedde i 2006/07-sesongen.

Om Marius Lindvik vinner, blir han Norges 11. sammenlagtvinner i hoppuka.

– Jeg prøver å ikke tenke noe særlig på dette. Jeg føler at jeg vet hva jeg skal gjøre oppe i bakken her. Får jeg til det, så er jeg oppi der, sier Lindvik om forventningene.

– Spesiell bakke

Søndag ble 21-åringen niendemann i kvalifiseringen Bischofshofen med et hopp på 134 meter. Det holdt til en 9.-plass.

Bischofshofen er kjent som en litt vrien bakke å hoppe i, og Lindvik forteller at det var en litt uvant opplevelse å hoppe der da han fikk sjansen i søndagens kvalik.

– Det er en veldig spesiell bakke. Den er litt slakere og lenger på hoppet enn vanlig, sa Lindvik i pressesonen.

– Det gjenstår litt jobb til i morgen, men det skal jeg fikse.

-

FLYR GODT: Marius Lindvik har hatt en «flyvende start» på nyåret. 21-åringen kan vinne hoppuka mandag. Her fra kvalifiseringen i Bischofshofen.

Foto: Georg Hochmuth / AFP

Jacobsen var, som Lindvik også er, hoppukedebutant da han stakk av med seieren for 13 år siden, og er godt kjent med den unike bakken.

Det virker som at man kjører på et flatt stuegulv i den bakken, i forhold til andre hoppbakker. Det er ekstremt langt ned til hoppet, fordi man trenger å få nok fart når det er så flatt. Så du rekker å tenke litt på veien, sier Jacobsen og legger til:

– Men det er en stor bakke som skal passe Marius ganske fint. Og er du i form, så sklir det uansett. Med Stöckl på siden der og en prøveomgang, så tror jeg dette skal gå bra jeg, sier Jacobsen.

– Ekstremt tett

Men før avslutningsrennet er det altså polske Dawid Kubacki som leder hoppuka.

Han har 9,1 poengs forsprang på Lindvik, mens tyske Karl Geiger og verdenscupleder Ryoyu Kobayashi fra Japan følger henholdsvis 4,2 og 4,6 poeng bak.

– Det er ekstremt tett og spennende, vi ser at de fire-fem som har muligheten til å vinne hoppuka er veldig tett på hverandre i dag. Det blir kanskje en av de mest spennende hoppukene på veldig lenge, sier landslagstrener Alexander Stöckl til NRK.

Verdencup i Holmenkollen. Laghopping Raw Air.

HAR TROEN: Landslagstrener Alexander Stöckl og Anders Jacobsen har begge troen på Marius Lindvik.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Jeg tror det er mulig å vinne for Lindvik, kommenterer han videre.

Det er ingen tvil om at Jacobsen skal sitte benket foran TV-skjermen og følge rennet mandag ettermiddag.

– Det er så på tide at det blir et nytt navn fra Norge som tar den hoppuka hjem. Det ser ut som at vi har fått opp en som virkelig kan, og virkelig vil, understreker Jacobsen.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

  • Zuccarello vil spille ishockey-VM for Norge

    Mats Zuccarello åpner for å spille årets ishockey-VM for Norge «om han blir tatt ut på laget».

    Minnesota Wild er ikke med i årets NHL-sluttspill. Derfor er kalenderen fri for landslagsoppdrag for nordmannen. Han har ikke spilt VM for Norge siden i Russland i 2016.

    – Det er lenge siden han har kunnet representere landslaget og har lyst til det nå, bekrefter Zuccarello-agent Kevin Skabo til nitten.no fredag ettermiddag.

    Zuccarello spilte og scoret da det ble tap for Seattle Kraken i sesongens siste kamp i grunnspillet for Minnesota Wild. De var aldri skikkelig med i kampen om en plass i sluttspillet.

    Under fredagens pressekonferanse kom han ifølge journalisten Michael Russo med følgende melding som Russo har lagt på X.

    – Han sa at han spiller for Norge i VM om han kommer med på laget, skriver Russo.

    (NTB)

    NHL: Minnesota Wild at Tampa Bay Lightning
    Foto: Kim Klement Neitzel / Reuters
  • Kastet opp før renn – nå legger NM-vinneren opp 

    Landslagsalpinist Markus Nordgård Fossland (25) avslutter karrieren. Han sier følelsen av å risikere livet, samt vedvarende skadeproblemer, ligger bak.

    – Jeg er lettet. Jeg er sinnssykt lettet, sier Fossland til NRK etter å ha fortalt alle at han er ferdig som toppalpinist.

    – Vet du hva du skal nå?

    – Nei! Det er klart det er skummelt, men det er også sinnssykt spennende, svarer han.

    Fossland, som nylig tok NM-gull i super-G, forteller på Instagram at det er hovedsakelig tilbakevendende problemer med ryggen som utgjør en viktig del av beslutningen om å gi seg. Smertene har han hatt i seks år.

    Deretter peker han på at risikoen han tar ved å sette utfor verdens mest krevende alpinløyper også har blitt en stor belastning. 25-åringen sier perspektivet hans rundt dette har endret seg det siste året.

    – Det å kjøre verdenscuprenn i fartsdisiplinene medfører en risiko. Det trodde jeg at jeg var OK med. Å erfare at jeg ikke kan akseptere denne risikoen har vært smertefullt, frustrerende og sjokkerende, skriver Fossland – og fortsetter:

    – Å kaste opp før flesteparten av rennene i år, og følelsen av å sette livet på spill hver helg, har vært tøft. Det å oppdage at jeg ikke gir hundre prosent på renndager, har vært enda tøffere.

    (NTB / NRK)

    World cup alpint utfor Kvitfjell
    Foto: Erik Johansen / NTB
  • Ruud storspilte - klar for semi i Barcelona

    Casper Ruud (25) tok to strake sett 6-4, 6-3 mot Matteo Arnaldi (23) og er klar for semifinale mot Tomas Etcheverry (24) i ATP-turneringen i tennis i Barcelona.

    Casper Ruud tok åpningssettet mot den to år yngre italieneren med 6-4 etter at det svingte stort i starten på kampen med flere brudd begge veier.

    I det andre settet ble det 6-3 til Casper Ruud. Nordmannen brøt til 4-2 og servet det neste inn til 5-2. Arnaldi reduserte til 3-5 med et blankt game, men Ruud tok seg av sitt eget servegame og sikret seg 6-3 i det andre settet. Dermed var kampen over.

    – Dette var ikke lett. Jeg spilte for en plass i semifinalen, og det har jeg ikke klart i Barcelona tidligere. Det var mange brudd i starten og slett ingen enkel kamp. Det har vært et fantastisk år så langt, og jeg håper på enda et par seirer til her i Barcelona før det er over, sa Ruud til TV 2 etter sin 27. seier på årets ATP-tour.

    (NTB)

    Casper Ruud
    Foto: JOSEP LAGO / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal