Ber forbundet ta VM-grep: – Nivået bak de beste er dårligere enn vi har vært vitne til siste årene

TRONDHEIM (NRK): Ragnhild Haga fikk det ikke på sin første NM-øvelse, men nekter å gi opp VM-plass på flere distanser. Men uten noen stor fremgang siden sesongstart, mener NRKs ekspert Astrid Uhrenholdt Jacobsen det er på tide å slippe yngre krefter til.

ejtbvDRFNHM

FIKK DET IKKE HELT TIL: Ragnhild Haga, her under søndagens 15 kilometer med skibytte.

Foto: Ole Martin Wold / NTB

Etter å ha gått seg inn til en syvendeplass på VM-distansen 15 kilometer med skibytte, to minutter og 24 sekunder bak NM-gullvinner Therese Johaug, svarer Ragnhild Haga at hun søndag rett og slett ikke var bedre.

OL-vinneren fra Pyeongchang-lekene i 2018 har ikke hatt gode år etter bragden. Også i år har hun dårlig tid på å trylle frem noen VM-form.

Samtidig som flere andre yngre og mer ukjente løpere fra regionlag nærmer seg en mesterskapstropp. Under den første NM-distansen i Trondheim lørdag befestet Heidi Weng og Helene Marie Fossesholm seg som Norges andre- og tredje beste på kvinnesiden.

Mens Anne Kjersti Kalvå og Marte Skaanes imponerte med fjerde- og femteplass. Dermed er trønderduoen høyaktuelle VM-kandidater, mens NRK-ekspert Astrid Uhrenholdt Jacobsen mener forbundet bør vurdere å slippe til enda yngre utøvere.

YW9fC_hWoxQ

STERK DAG: Anne Kjersti Kalvå og Marte Skaanes var nære å tukte landslagseliten under NM i Granåsen søndag.

Foto: Geir Olsen / NTB

– Må være bedre enn i dag

– Kan du klare å trylle frem noe de neste to helgene som gjør at du kan være en VM-medaljekandidat?

– Det kommer også an på hvor gode utlendingene er. En syvendeplass i NM kan være topp ti-listen i et VM. Det vet man ikke. Men jeg må være bedre enn i dag, skal jeg ha noe topp to eller tre å gjøre. Det er jeg enig i, svarer Ragnhild Haga.

– Men vil du dra til VM uten å være medaljekandidat?

– Ingen er trygge på å være medaljekandidat i VM. Det handler mer om å jakte en følelse, av at det er gøy å gå skirenn og jage på, sier Haga.

– Dårligere enn vi har vært vitne til siste årene

Astrid Uhrenholdt Jacobsen sier at hun hadde forventet at en løper som for eksempel Ragnhild Haga skulle begynne å ligne mer sine gamle takter. Enn så lenge føler NRK-eksperten det går for smått og at det virker som om det ikke er på plass verken fysisk eller teknisk.

c15dgkX2ijs

NRK-EKSPERT: Astrid Uhrenholdt Jacobsen, her under langrennsåpningen på Beitostølen i november.

Foto: Geir Olsen / NTB

På spørsmål om Norges Skiforbund nå bør begynne å tenke annerledes med tanke på VM-uttak, der erfarne eliteløpere bør vike plass for unge og fremadstormende løpere, svarer Jacobsen slik:

– Hvis det viser seg å være jevnt mellom for eksempel Ragnhild og noen yngre på vei opp og frem, så mener jeg det må vurderes sterkt å la andre slippe til. Ikke fordi det er Ragnhild.

– Men nå er nivået bak de aller beste dårligere enn vi har vært vitne til siste årene. Vi har sjeldent hatt så få medaljekandidater. Vi må begynne å ta innover oss at vi er på god vei inn i et generasjonsskifte.

NRK-eksperten er klar på at Johaug, Weng og Fossesholm er selvskrevne i ethvert norsk distanselag i VM. Hun mener også Tiril Udnes Weng er helt opplagt på flere av distansene – og trekker også frem tvillingsøster Lotta inn i samme kabal. Men tvillingene kan ikke gå alt i VM.

Jacobsen trekker frem rekruttlandslagsløper Julie Myhre som gikk fort i fjor og mener til og med de virkelig unge, som 20-åringene Elena Riise Johnsen og Kristin Austgulen Foosnæs, bør vurderes å få en mulighet til VM. I tillegg er Kalvå og Skaanes nå sterke navn ledelsen vurderer.

– Får prøve å danke ut de unge

– Jeg kan skjønne tankegangen. Astrid er en klok dame. Men nå er jeg på en måte meg og 29 år, og har veldig lyst til å gå i VM. Jeg får prøve å gå og vise hakket bedre form de rennene som er igjen og danke ut de unge, sier Haga, som håper hun får vist seg frem i verdenscupen i både Lahti og Falun de to neste ukene.

– Du tror du kan heve deg noen solide hakk?

– Jeg har en kropp som er litt ustabil, så jeg har trua på bedre dager, sier Haga.

Johaug vil ha en blanding

b2KR4sm1oz8

I KLAR VM-RUTE: Therese Johaug, her etter å ha sikret gullet på 15 kilometer med skibytte i Trondheim søndag.

Foto: Geir Olsen / NTB

NM-gullvinner Therese Johaug mener Norge må stille med en blanding av unge, lovende løpere og de med rutine.

– Det er viktig å ha med seg rutinerte landslagsløpere, som har vært på lag i mange år, som har rutiner. Det er forskjell på å gå norgescup og verdenscup. Det har vi sett flere ganger tidligere.

– Mange kan prestere i norgescup, så kommer vi ut og så får de ikke til det fordi nervene tar dem og det er uvant. Det er fint å ha en fin miks der da, sier Johaug.

Langrennssjef Espen Bjervig sier Norges Skiforbund ønsker å prioritere yngre utøvere når dersom det står likt med en eldre utøver.

– Men så skal det tas en totalvurdering. En ting er alder, men en annen ting er hvor mange disipliner en utøver kan gå. Men vi ønsker å prioritere ungre utøvere når alt annet er likt, sier han.

Sportsnyheter

VM på ski 2021 i Oberstdorf

VM er over for koronasmittet Granerud: – Jeg er veldig trist

Halvor Egner Granerud testet positivt for korona, melder hopplandslaget. Nå er VM over for verdenseneren.

Her vrir desperat Sundby seg i smerte – setter ti centimeter lange nåler i ryggen

OBERSTDORF (NRK): Martin Johnsrud Sundby har prøvd alt for å fikse problemene med ryggen. En av de meste desperate metodene slo helt feil ut.

Siste nytt

 • To nye smittetilfeller i Start

  To nye personer tilknyttet A-laget til Start har fått påvist koronaviruset, bekrefter daglig leder Christopher MacConnacher til Fædrelandsvennen.

  Laget og trenere har vært i karantene siden lørdag etter en person i støtteaparatet testet positivt.

  Sør Arena
  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
 • Utsatt stafettavklaring for Norge

  Offentliggjøringen av det norske VM-stafettlaget i langrenn for kvinner er skjøvet fram i tid fra 9.00 til 17.00 onsdag.

  Det ble kommunisert av skiforbundet tirsdag kveld.

  Therese Johaug har åpnet for å gå sist av de norske jentene torsdag. Det er uklart hvem som kommer med på laget over 4 x 5 kilometer. Mange tips hinter at dette blir oppstillingen: Helene Marie Fosseholm, Heidi Weng, Ragnhild Haga og Johaug.

  Haga meldte seg for alvor på i kampen om en plass på laget med 7.-plassen på tirsdagens 10 kilometer.

  Ragnhild Haga
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • City tok sin 21. strake seier

  Manchester City fortsetter stormløpet mot Premier League-gullet og kanskje tre andre titler. Med 4-1 over Wolverhampton tok laget sin 21. seier på rad.

  Wolverhampton truet med å bryte rekken, men Gabriel Jesus banket inn ledermålet (2-1) kun ti minutter før slutt.

  Riyad Mahrez økte etter at innbytter Owen Otasowie mistet ballen i eget felt, og Jesus satte punktum på overtid med et mål som først ble feilaktig vinket av for offside.

  Dermed er Pep Guardiolas lag en kamp nærmere rekorden til Bayern München, som med 23 seirer på rad har den lengste seiersrekken for klubber i de fem store ligaene.

  Samtidig tangerte laget klubbrekorden på 28 strake kamper uten tap i ulike turneringer, og Arsenals 22 år gamle rekord på 19 strake Premier League-kamper uten å ligge under. (NTB)

  Britain Soccer Premier League. Gabriel Jesus.
  Foto: Carl Recine / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal