Hopp til innhold

Ber forbundet ta VM-grep: – Nivået bak de beste er dårligere enn vi har vært vitne til siste årene

TRONDHEIM (NRK): Ragnhild Haga fikk det ikke på sin første NM-øvelse, men nekter å gi opp VM-plass på flere distanser. Men uten noen stor fremgang siden sesongstart, mener NRKs ekspert Astrid Uhrenholdt Jacobsen det er på tide å slippe yngre krefter til.

ejtbvDRFNHM

FIKK DET IKKE HELT TIL: Ragnhild Haga, her under søndagens 15 kilometer med skibytte.

Foto: Ole Martin Wold / NTB

Etter å ha gått seg inn til en syvendeplass på VM-distansen 15 kilometer med skibytte, to minutter og 24 sekunder bak NM-gullvinner Therese Johaug, svarer Ragnhild Haga at hun søndag rett og slett ikke var bedre.

OL-vinneren fra Pyeongchang-lekene i 2018 har ikke hatt gode år etter bragden. Også i år har hun dårlig tid på å trylle frem noen VM-form.

Samtidig som flere andre yngre og mer ukjente løpere fra regionlag nærmer seg en mesterskapstropp. Under den første NM-distansen i Trondheim lørdag befestet Heidi Weng og Helene Marie Fossesholm seg som Norges andre- og tredje beste på kvinnesiden.

Mens Anne Kjersti Kalvå og Marte Skaanes imponerte med fjerde- og femteplass. Dermed er trønderduoen høyaktuelle VM-kandidater, mens NRK-ekspert Astrid Uhrenholdt Jacobsen mener forbundet bør vurdere å slippe til enda yngre utøvere.

YW9fC_hWoxQ

STERK DAG: Anne Kjersti Kalvå og Marte Skaanes var nære å tukte landslagseliten under NM i Granåsen søndag.

Foto: Geir Olsen / NTB

– Må være bedre enn i dag

– Kan du klare å trylle frem noe de neste to helgene som gjør at du kan være en VM-medaljekandidat?

– Det kommer også an på hvor gode utlendingene er. En syvendeplass i NM kan være topp ti-listen i et VM. Det vet man ikke. Men jeg må være bedre enn i dag, skal jeg ha noe topp to eller tre å gjøre. Det er jeg enig i, svarer Ragnhild Haga.

– Men vil du dra til VM uten å være medaljekandidat?

– Ingen er trygge på å være medaljekandidat i VM. Det handler mer om å jakte en følelse, av at det er gøy å gå skirenn og jage på, sier Haga.

– Dårligere enn vi har vært vitne til siste årene

Astrid Uhrenholdt Jacobsen sier at hun hadde forventet at en løper som for eksempel Ragnhild Haga skulle begynne å ligne mer sine gamle takter. Enn så lenge føler NRK-eksperten det går for smått og at det virker som om det ikke er på plass verken fysisk eller teknisk.

c15dgkX2ijs

NRK-EKSPERT: Astrid Uhrenholdt Jacobsen, her under langrennsåpningen på Beitostølen i november.

Foto: Geir Olsen / NTB

På spørsmål om Norges Skiforbund nå bør begynne å tenke annerledes med tanke på VM-uttak, der erfarne eliteløpere bør vike plass for unge og fremadstormende løpere, svarer Jacobsen slik:

– Hvis det viser seg å være jevnt mellom for eksempel Ragnhild og noen yngre på vei opp og frem, så mener jeg det må vurderes sterkt å la andre slippe til. Ikke fordi det er Ragnhild.

– Men nå er nivået bak de aller beste dårligere enn vi har vært vitne til siste årene. Vi har sjeldent hatt så få medaljekandidater. Vi må begynne å ta innover oss at vi er på god vei inn i et generasjonsskifte.

NRK-eksperten er klar på at Johaug, Weng og Fossesholm er selvskrevne i ethvert norsk distanselag i VM. Hun mener også Tiril Udnes Weng er helt opplagt på flere av distansene – og trekker også frem tvillingsøster Lotta inn i samme kabal. Men tvillingene kan ikke gå alt i VM.

Jacobsen trekker frem rekruttlandslagsløper Julie Myhre som gikk fort i fjor og mener til og med de virkelig unge, som 20-åringene Elena Riise Johnsen og Kristin Austgulen Foosnæs, bør vurderes å få en mulighet til VM. I tillegg er Kalvå og Skaanes nå sterke navn ledelsen vurderer.

– Får prøve å danke ut de unge

– Jeg kan skjønne tankegangen. Astrid er en klok dame. Men nå er jeg på en måte meg og 29 år, og har veldig lyst til å gå i VM. Jeg får prøve å gå og vise hakket bedre form de rennene som er igjen og danke ut de unge, sier Haga, som håper hun får vist seg frem i verdenscupen i både Lahti og Falun de to neste ukene.

– Du tror du kan heve deg noen solide hakk?

– Jeg har en kropp som er litt ustabil, så jeg har trua på bedre dager, sier Haga.

Johaug vil ha en blanding

b2KR4sm1oz8

I KLAR VM-RUTE: Therese Johaug, her etter å ha sikret gullet på 15 kilometer med skibytte i Trondheim søndag.

Foto: Geir Olsen / NTB

NM-gullvinner Therese Johaug mener Norge må stille med en blanding av unge, lovende løpere og de med rutine.

– Det er viktig å ha med seg rutinerte landslagsløpere, som har vært på lag i mange år, som har rutiner. Det er forskjell på å gå norgescup og verdenscup. Det har vi sett flere ganger tidligere.

– Mange kan prestere i norgescup, så kommer vi ut og så får de ikke til det fordi nervene tar dem og det er uvant. Det er fint å ha en fin miks der da, sier Johaug.

Langrennssjef Espen Bjervig sier Norges Skiforbund ønsker å prioritere yngre utøvere når dersom det står likt med en eldre utøver.

– Men så skal det tas en totalvurdering. En ting er alder, men en annen ting er hvor mange disipliner en utøver kan gå. Men vi ønsker å prioritere ungre utøvere når alt annet er likt, sier han.

Siste nytt

 • Politiet etterforskar hending på Åråsen

  Politiet vil starte etterforsking etter truslar og hatefulle ytringar frå ein supporter på Åråsen laurdag.

  – Eg kan bekrefte at det blir oppretta ein politisak etter ei hending på Åråsen laurdag, der ein supporter kom med alvorlege truslar og hatefulle ytringar mot dommar og spelar, seier politiførstebetjent Frank Muri til VG.

  Amahl Pellegrino var ein av spelarane som blei utsett for dette. Det snakka han ut om til Discovery etter kampen. Ulike gjenstandar blei også kasta ut på bana.

  Først nemnde han at det var rasistiske ytringar, men dette avkrefta han til Avisa Nordland dagen etter.

  – Eg sa ikkje at det var noko rasisme. Det er folk som har lagt ord i munnen min. Men det var enkelte ting som «homse», og alt det der. Det følte eg var leit. Det er slike ting som kan gjere det vanskelegare for homofile å kome ut, sa Pellegrino mellom anna til avisa.

   Eliteserien fotball 2021: Lillestrøm - Bodø/Glimt (1-4)
  Foto: Javad Parsa / NTB
 • Per Bredesen er død

  Den tidligere norske fotballprofilen Per Bredesen døde mandag, 91 år gammel. Han regnes som en av tidenes beste norske spillere.

  Bredesens barnebarn Morten Bredesen Føske opplyser til NTB at den tidligere storspilleren sovnet stille inn på morgenen mandag.

  – Han var et enestående menneske og forbilde både på og utenfor banen, skriver Føske i en melding på Facebook.

  (NTB)

 • Dæhlis sjef fekk sparken

  Robert Klauss (37) er ferdig som trenar for landslagsspelar Mats Møller Dæhli i tyske FC Nürnberg.

  Det stadfestar klubben på Twitter.

  Nürnberg har fått ein tøff start på sesongen med berre ti poeng etter like mange serierundar. Det gjer at dei ligg heilt nede på 14.-plass i 2. Bundesliga.

  Klauss tok over roret i Nürnberg i juli 2020 og har leidd laget til ein 11.-plass (2021) og ein 8.-plass (2022).

  Mats Møller Dæhli
  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 64 klipp
Sport
Spiller nå
Kjønn og religion er ingen hindring 00:45
Neste