NRK Meny
Normal

Ben Johnson vil renvaske seg

Den dopingtatte sprinteren Ben Johnson prøver å renvaske seg 22 år etter at han ble fratatt gullet og verdensrekorden han satte i OL i Seoul.

Video Ben Johnson

Ben Johnson prøver å renvaske seg - 22 år etter dopingskandalen i Seoul. Se video!

I en bok som kommer til høsten forsøker Johnson å forklare hvorfor han dopet seg på steroider. Johnson sier han ikke hadde noe valg ettersom mange av konkurrentene også dopet seg.

- Det har gått 22 år siden jeg testet positivt i 1988, og jeg vil bevise at jeg ble utsatt for sabotasje, sier Ben Johnson.

Canadiske Johnson forteller at det vil komme frem nye opplysninger i biografien "from Seoul to Soul".

- Det vil komme ny informasjon, men jeg kan ikke utydpe for mye nå. Manageren min har frarådet meg å fortelle for mye om boka, sier han.

Ben Johnson

Ben Johnson har innrømmet bruk av anabole steroider, men mener at har blitt urettmessig dømt.

Foto: DIETER ENDLICHER / AP

Logikken til 48-åringen henger imidlertid ikke helt på greip. Han innrømmer bruk av anabole steroider og det spørs om anklagene om sabotasje går hjem i friidrettsmiljøet.

Johnson legger all skyld for dopingskandalen på østtyskerne, men det er knapt en hemmelighet at det var utstrakt doping i kommuniststaten.

- Østtyskerne har skylden

- Jeg vil vise verden at jeg ikke var den eneste som gjorde det jeg gjorde, sier han.

Å konkurrere uten doping ble etterhvert umulig hevder Johson.

- Treneren min Charlie Francis sa til det internasjonale friidrettsforbundet på 80-tallet: "Hør her, disse østtyskerne doper seg, og hvis mine utøvere skal stille på like vilkår må det gjøres noe.

- De hørte ikke på han, og da hadde ikke vi noe valg. Det han gjorde for meg, fikk meg ikke til å løpe raskere. Det sørget bare for at jeg kunne trene hardere. Jeg gjorde også feil, men treneren min og jeg bestemt oss for at det disse østtyskerne drev med sørget for et urettferdig felt.

Ben Johnson og Charlie Francis

Ben Johnson sammen med den avdøde treneren Charlie Francis sommeren 1988.

Foto: GARY HERSHORN / Reuters

For godt til å være sant

Da Johson ble fratatt OL-gullet i 1988 var den største dopingskandalen verden hadde sett til da. Tiden 9.79 var en ny verdensrekord, men det tok ikke lang tid før det ble klart det hele var for godt til å være sant.

9.79 ble først tangert i 1999 av amerikaneren Maurice Green i 1999.

Det spørs om Johnsons nye opplysninger vil gi canadieren særlig sympati. Han gir uansett ikke opp forsøket å renvaske seg.

- Jeg har masse informasjon verden ikke har visst noe om. Jeg ble feilaktig dømt og det vil jeg dele med verden, sier han.

Siste nytt

 • Kvinnekombinert inn på VM-programmet

  Kombinert for kvinner blir for første gang VM-øvelse i Oberstdorf i 2021, sammen med lagkonkurranse i hopp for kvinner. Det ble klart på FIS-kongressen i greske Costa Navarino fredag.

 • – Ronaldo tilbudt å betale 140 mill.

  Cristiano Ronaldo skal ifølge avisen El Mundo ha foreslått å betale de over 140 mill. kronene (14,7 mill. euro) han er skyldig i skatt til spanske myndigheter. Ronaldo er beskyldt for å ha unndratt skatt gjennom å bruke skatteparadiser i utlandet i årene 2011 til 2014.

  Spain Soccer La Liga
  Foto: Emilio Morenatti / AP
 • Junior-VM i alpint 2020 til Narvik

  Narvik skal arrangere junior-VM i alpint 2020. Det ble besluttet på FIS-kongressen i Hellas torsdag. Mesterskapet skal arrangeres 5.–15. mars 2020. I Narvik jobbes det for å få senior-VM i 2025.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
X Games: Rullebrett, street
X Games: Rullebrett, street