NRK Meny
Normal

Ben Johnson vil renvaske seg

Den dopingtatte sprinteren Ben Johnson prøver å renvaske seg 22 år etter at han ble fratatt gullet og verdensrekorden han satte i OL i Seoul.

Video Ben Johnson

Ben Johnson prøver å renvaske seg - 22 år etter dopingskandalen i Seoul. Se video!

I en bok som kommer til høsten forsøker Johnson å forklare hvorfor han dopet seg på steroider. Johnson sier han ikke hadde noe valg ettersom mange av konkurrentene også dopet seg.

- Det har gått 22 år siden jeg testet positivt i 1988, og jeg vil bevise at jeg ble utsatt for sabotasje, sier Ben Johnson.

Canadiske Johnson forteller at det vil komme frem nye opplysninger i biografien "from Seoul to Soul".

- Det vil komme ny informasjon, men jeg kan ikke utydpe for mye nå. Manageren min har frarådet meg å fortelle for mye om boka, sier han.

Ben Johnson

Ben Johnson har innrømmet bruk av anabole steroider, men mener at har blitt urettmessig dømt.

Foto: DIETER ENDLICHER / AP

Logikken til 48-åringen henger imidlertid ikke helt på greip. Han innrømmer bruk av anabole steroider og det spørs om anklagene om sabotasje går hjem i friidrettsmiljøet.

Johnson legger all skyld for dopingskandalen på østtyskerne, men det er knapt en hemmelighet at det var utstrakt doping i kommuniststaten.

- Østtyskerne har skylden

- Jeg vil vise verden at jeg ikke var den eneste som gjorde det jeg gjorde, sier han.

Å konkurrere uten doping ble etterhvert umulig hevder Johson.

- Treneren min Charlie Francis sa til det internasjonale friidrettsforbundet på 80-tallet: "Hør her, disse østtyskerne doper seg, og hvis mine utøvere skal stille på like vilkår må det gjøres noe.

- De hørte ikke på han, og da hadde ikke vi noe valg. Det han gjorde for meg, fikk meg ikke til å løpe raskere. Det sørget bare for at jeg kunne trene hardere. Jeg gjorde også feil, men treneren min og jeg bestemt oss for at det disse østtyskerne drev med sørget for et urettferdig felt.

Ben Johnson og Charlie Francis

Ben Johnson sammen med den avdøde treneren Charlie Francis sommeren 1988.

Foto: GARY HERSHORN / Reuters

For godt til å være sant

Da Johson ble fratatt OL-gullet i 1988 var den største dopingskandalen verden hadde sett til da. Tiden 9.79 var en ny verdensrekord, men det tok ikke lang tid før det ble klart det hele var for godt til å være sant.

9.79 ble først tangert i 1999 av amerikaneren Maurice Green i 1999.

Det spørs om Johnsons nye opplysninger vil gi canadieren særlig sympati. Han gir uansett ikke opp forsøket å renvaske seg.

- Jeg har masse informasjon verden ikke har visst noe om. Jeg ble feilaktig dømt og det vil jeg dele med verden, sier han.

Siste nytt

 • Liverpool herjet med West Ham

  Liverpool er oppe på andreplass på tabellen etter lørdagens nedsabling av West Ham. Scoringer av Emre Can, Roberto Firmino, Mohamed Salah og Sadio Mané gjorde at Michail Antonios nettkjenning ikke ble noe annet enn et trøstemål. Kampen endte 4-1.

  FBL-ENG-PR-LIVERPOOL-WEST HAM
  Foto: OLI SCARFF / AFP
 • Danske vant vårklassiker

  Michael Valgren Andersen overrasket med seier i Omloop Het Nieuwsblad. Amund Grøndahl Jansen ble beste norske på 19.-plass. Truls Korsæth ble nummer 94, mens både Edvald Boasson Hagen og Daniel Hoelgaard brøt sesongens første klassiker, ifølge NTB.

  Belgium Cycling Omloop Het Nieuwsblad
  Foto: Francois Walschaerts / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Høydepunkter fra dagen
4-4-2 med Schau og Aune
Henrik Kristoffersen - fra Marikollen til Pyeongchang
OL-magasin