NRK Meny
Normal

Bekymret for været før VM: – Man blir mer redd

ST. MORITZ (NRK): Alt annet enn strålende solskinn kan skape problemer for alpinistene i VM-åpningen.

UTFORTRENING AVLYST

DÅRLIG SIKT: Kjetil Jansrud (t.v.) og Aleksander Aamodt Kilde under mandagens besiktigelse av utforløypa. Treningen ble avlyst på grunn av snøvær.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Det første Aleksander Aamodt Kilde gjør tidlig onsdag morgen før VM-åpningen er å dra fra gardinene på hotellrommet i sentrum av VM-byen for å sjekke været.

ALPINE-WORLD/

HVITT: Alpinanlegget i St. Moritz ligger på 2000 m.o.h. og over tregrensa.

Foto: DENIS BALIBOUSE / Reuters

– Det er det egentlig alltid. Det er da prosessen mentalt starter i hodet. Man ser for seg hvordan det blir. Været kan forandre seg, men det blir ofte som førsteinntrykket er, mener Kilde.

Men i St. Moritz er det ekstra spesielt. Lyset kan nemlig være helt avgjørende for prestasjonen, for er det overskyet er det nesten umulig å se konturene i bakken. Det beskrives faktisk av flere som å kjøre i blinde.

Alt annet enn sol kan med andre ord skape problemer. Og værmeldingen for tirsdag og onsdag har variert, fra snø og overskyet til lettskyet med sol.

Usikker og redd

– Det kan bli to helt forskjellige renn. Er det ikke sol kan man bli ekstremt usikker, reservert og forsiktig. Da blir man mer redd, sier Ragnhild Mowinckel, før super-G-rennet.

– Bakken der er enten vanvittig krevende, eller vanvittig lett. Det kommer helt an på lyset. Det er en fjellside uten trær, og ingen kontraster. Det bare går i ett med naturen. Når det er overskyet, må man bare følge følelsen sin mest mulig, mens når det er fint vær og sol, er det helt strålende å kjøre der, forklarer Kilde.

Under verdenscupavslutningen i den sveitsiske byen i fjor var det skyfri himmel. I solskinnet delte Kilde og Kjetil Jansrud andreplassen i super-G-rennet, og førstnevnte sikret sammenlagtseieren i super-G-cupen.

Switzerland Alpine Skiing World Cup

SUKSESS: Aleksander Aamodt Kilde vant super-G-cupen da han ble nummer to i St. Moritz i fjor. Da var det ikke en sky på himmelen.

Foto: Shin Tanaka / Ap

– Verre enn Kitzbühel

Kjetil André Aamodt tok et sølv og en bronse i VM i samme by i 2003. Også da i strålende solskinn.

– Det må nesten være sol her. Akkurat på toppen her er det litt guffent. Er det dårlig lys, blir besiktigelsen av løypa enda viktigere, for da må man kjenne hver dump og kul. Det er skumlere å kjøre en lett utforløype i flatt lys, enn det er å kjøre Kitzbühel i sol, mener NRKs alpinekspert.

KJETIL ANDRE AAMODT I ST. MORITZ

NRK-EKSPERT: Kjetil André Aamodt.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Gir ingen norsk fordel

Norge har en utrolig statistikk i super-G. Siden OL i 2002 har herrene sikret samtlige olympiske gullmedaljer i disiplinen. I VM har det derimot ikke blitt en eneste seier siden Lasse Kjus vant i 1999.

Aamodt poengterer at blant annet Jansrud generelt har prestert bedre når det har vært god sikt.

– Jeg tror ikke det er noen fordel for våre gutter hvis det er flatt lys. Norge har alltid kjørt i ganske bra lys, med flomlys om kvelden for eksempel. Det er også lite vidder. Det har nok også med personlighet å gjøre. Noen klinker jo bare til, men ikke alle.

 • Til glede for damene, er det sol fra klar himmel tirsdag morgen. Super-G-rennet starter klokken 12.00, og VM-sendingen starter på NRK1 kl. 11.30.
 • Det er fire norske jenter på startstreken. Ragnhild Mowinckel har startnummer 16, Maria Tviberg nr. 25, Kristin Lysdahl nr. 33 og Kristina Riis-Johannesen nr. 36.

Siste nytt

 • Nytt tap for Jarstein

  Rune Almenning Jarstein og Hertha Berlin skal få det hardt med å gå videre i europaligaen. Torsdag kom det andre tapet på tre kamper da det ble 2-1 borte mot Zorya Lugansk.

  Rune Almenning Jarstein
  Foto: Axel Schmidt / Reuters
 • Graabak sliter – dropper samling

  Tidligere OL-vinner Jørgen Graabak får ikke kroppen til å fungere. Nå har 26-åringen droppet et planlagt høydeopphold med kombinertlandslaget og reist hjem for å finne ut hva som er galt, ifølge Adresseavisen.

  Jørgen Graabak
  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
 • Olic tilbake for Kroatia

  Tidligere stjernespiss Ivica Olic er tilbake i Kroatias landslag. Han blir assistent for den nye landslagssjefen Zlatko Dalic. – Det er en ære å være del av Kroatias landslag igjen, denne gang i en annerledes rolle, sier Olic til forbundets nettsted.

  UEFA-CUP
  Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal