Hopp til innhold

Ulvang kraftig provosert over Norges Tour de Ski-nei: – Jeg forstår ikke hvordan de argumenterer

Norges Skiforbund har bestemt at norske landslagsløpere ikke stiller til start når Tour de Ski begynner 1. januar. Men lederen av langrennskomiteen i Det internasjonale skiforbundet (FIS), Vegard Ulvang, liker dårlig hvordan de har argumentert for det.

Vegard Ulvang og Espen Bjervig.

UENIGE: Sjef i langrennskomiteen i FIS, Vegard Ulvang (venstre) og langrenssjef i Norges Skiforbund, Espen Bjervig (høyre).

Men aller først. Tirsdag kveld kom beskjeden fra Skiforbundet som de aller fleste ventet.

Ettersom Tour de Ski går over tre ulike steder (Val Müstair i Sveits, Toblach og Val di Fiemme i Italia), som innebærer forflytning over landegrenser, gjorde norske langrennsledere det klart at en av årets store begivenheter utgår for norske løpere.

Risiko for smitte i forbindelse med reiseaktiviteten til og under Tour de Ski har ikke endret seg vesentlig fra tidligere vurderinger, sier medisinsk ansvarlig for langrenn i Norges Skiforbund Øystein Andersen i pressemeldingen.

– Reise mellom land i Europa under en pandemi medfører fortsatt en uakseptabel høy risiko for smitte, legger han til.

4QTwFWk-IMc

INGEN NORSKE I MONSTERBAKKEN: Therese Johaug over målstreken i slalåmbakken Alpe Cermis i Val Di Fiemme på Tour de Skis siste dag sist sesong.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Sikter mot VM i Oberstdorf

Grunnet den økte smitterisikoen det medfører å reise mellom destinasjonene ønsker ikke Skiforbundet å ta noen sjanser. De mener det ville vært mer forsvarlig å samle alt på ett sted.

Espen Bjervig

Bjervig forteller at utøvernes helse ligger til grunn for avgjørelsen.

Foto: Geir Olsen / NTB

– Det å få tatt ned risikoen ved å holde touren til én destinasjon. Da ville vi kunne gjennomført dette på en kontrollerbar måte som kunne fungert, sier langrennssjef Espen Bjervig til NRK.

Han forteller at Skiforbundet har hatt god dialog med FIS, men at de ikke kom til en enighet.

– Vi anser det som for høy risiko satt opp mot hva som er målene våre denne sesongen, sier Bjervig og understreker som tidligere at VM i Oberstdorf er det store målet.

– Skjønner ikke hva Skiforbundet mener

Men argumentasjonen til Norges Skiforbund faller altså i dårlig jord hos Vegard Ulvang. Han er sjef for den mektige langrennskomiteen i FIS (Det internasjonale skiforbundet). Den tidligere meritterte langrennsløperen sier dette når NRK spør hva han tenker om Norges argumentasjon for å droppe Tour de Ski:

Han understreker først og fremst at han respekterer både smitte- og karanteneargumentet. Men reagerer på to ting:

– Jeg skjønner ikke hva Skiforbundet mener. Espen Bjervig sier at Norge kunne deltatt hvis det hadde gått på ett sted. Da lurer jeg fælt på hvorfor de ikke er i Davos, sier Ulvang – og viser til at Norge ikke reiser til Sveits og verdenscupen kommende helg. Der alt faktisk skjer på ett sted.

vxSrDQsDxJw

LANGRENNSTOPP: Vegard Ulvang, her sammen med en russisk leder under Ski Tour 2020 i Trondheim sist sesong.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– For det andre har det aldri vært aktuelt å flytte Tour de Ski. I FIS er det slik at man tildeler en nasjon et arrangement, de forbereder seg og gjør store investeringer. Italienske myndigheter har også sagt ja til arrangementet. Det ville vært helt feil å ta det fra dem nå. Vi kan ikke gjøre det fordi Norge mener det passer bra.

– Jeg vet ikke hva Espen prøver å fortelle. For Norge har aldri foreslått overfor FIS å flytte det til bare en destinasjon. Jeg forstår ikke hvordan de argumenterer.

– Blir du provosert?

– Ja, det blir jeg. For Norge har aldri foreslått det. Det er ingen problemstilling å diskutere. De skaper et inntrykk av at de ville deltatt om det bare ble konkurrert i en nasjon. Men da spør jeg; Hvorfor er de ikke i Davos?

Langrenssjefen svarer

Langrenssjef Espen Bjervig er tirsdag kveld forelagt kritikken fra Ulvang. Han sier innledningsvis at han kjenner til kompleksiteten rundt det å endre verdenscupkalenderen slik FIS-systemet er bygget opp.

– Men vi spilte inn allerede i Ruka (verdenscupåpning i Finland for halvannen uke siden) at for oss var det ønskelig å ha Tour de Ski på én destinasjon. Men jeg har respekt for at det er vanskelig å få til.

At Ulvang er kritisk til at Norge kan stille i konkurranser på en destinasjon, men likevel ikke reiser til Davos kommende helg, svarer Bjervig slik.

– Det er vesensforskjell på en helg i Davos der enkelte går bare én konkurranse (en dag for sprint og en dag for distanse) og et helt Tour de Ski med flere konkurranser som blir arrangert på én destinasjon.

Økonomiske konsekvenser for utøverne

NRK har snakket med Sindre Bjørnestad Skar og Håvard Solås Taugbøl som forteller at de kan havne under fattigdomsgrensen dersom Norge dropper flere renn.

Over halvparten av deres årsinntekt er pengepremier og plasseringsbonuser.

– Vi har hatt en prat med de gutta, og de tillitsvalgte og utøvergruppa. Vi ser jo at dette går utover deres personlige inntekter. Pengepremier, bonuser osv. I samråd med dem ser vi på om det finnes løsninger som kan hjelpe dem økonomisk gjennom perioden før vi er tilbake i verdenscupen igjen, sier Bjervig.

Bjervig innrømmer at Skiforbundet ikke har økonomi til å matche pengepremiene FIS deler ut i Tour de Ski.

– Men vi kan bidra på en måte som vil lette hverdagen litt frem til ting blir mer normalt igjen.

Sportsnyheter

Jan Jönsson

Treneren stormet banen, ble utvist og prøvde å klemme dommer: – Ikke akseptabel oppførsel

I kampen mellom Vålerenga og Stabæk ble det baluba på overtid. I sentrum: Stabæk-trener Jan Jönsson.

Siste nytt

  • Grøvdal vraker 10.000 meter i EM – går for ny distanse

    Karoline Bjerkeli Grøvdal (33) endrer konkurranseplanen for sommerens europamesterskap i Roma.

    Hun dropper 10.000 meter og planlegger for å løpe halvmaraton.

    Det bekrefter hun overfor NRK.

    Nå satser hun på å løpe 5000 meter fredag 7. juni og halvmaraton 9. juni – og regnes som en sterk medaljekandidat på begge distansene.

    – Det kan være en morsom kombo det, sier Grøvdal, som presiserer at hun vil ta en endelig avgjørelse etter det første løpet.

    Hun vant nylig New York halvmaraton på tiden 1.09.09 minutter. Hun er rangert som den femte beste europeeren i kategoriene 5000 meter og gateløp.

    Grøvdal har vel å merke ikke tatt EM-kravet på 32 minutter på 10.000 meter, men det ville vært for en formalitet å regne. Hun har løpt minuttet raskere to ganger på asfalt, men måtte tatt på seg piggsko for å kvalifisere seg til europamesterskapet. Det ønsker hun ikke å prioritere i en viktig treningsperiode inn mot EM- og OL-sesongen.

    Den erfarne langdistanseprofilen har bronse på 10.000 meter og 3000 meter hinder fra tidligere europamesterskap, samt at hun har vunnet EM i terrengløp tre år på rad.

    Halvmaraton er ikke en tradisjonell mesterskapsøvelse, men arrangeres i EM i år som sammenfaller med OL.

    PS! EM i Roma og OL i Paris ser du på NRK.

    Friidretts-VM 2023: Pressetreff
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • Storhamar sikret gullet etter «sliteseier»: – Ekstrem lettelse

    Storhamar vant den femte NM-finalen med 4-3 over Vålerenga i forlengning. Med 4-1 i kamper kunne vertene juble for tittelen.

    Eirik Salsten ble helten med scoring 50 sekunder ut i spilleforlengelsen. Da eksploderte det på Hamar – som hadde «mætt fjøs» med over 7100 tilskuere.

    For veteran Patrick Thoresen ble det ekstra spesielt å vinne foran familien på tribunen.

    – Det er helt magisk. Jeg har jo vært med på veldig mange finaler, dessverre tapt veldig mange de siste par åra, så det var en ekstrem lettelse å få være med å vinne. Jeg har drømt om dette. Dette har vært et stort, stort mål de siste åra mine, sier Thoresen til NRK.

    – Det er helt sykt at det er 7000 mennesker her som har fulgt oss i tykt og tynt mer eller mindre i hele år.

    Med tirsdagens triumf er Storhamars åttende kongepokal i boks. Vålerenga er fortsatt ledende i Norge med sine 26 «bøtter».

    Tross tapet, lar Storhamar-trener Petter Thoresen seg imponere av motstanden og kaller tirsdagens kamp for en «sliteseier».

    – Imponert av Vålerenga. De har mistet flere sentrale spillere og kriget mot Oilers i syv kamper. Jeg er faktisk imponert over det de leverer, skal jeg være helt ærlig, sier Thoresen til NRK.

    Og det var gjestene fra hovedstaden som kom best i gang i den femte kampen i NM-sluttspillet. Lagets storscorer Thomas Olsen satte 1-0 etter tre og ett halvt minutt. Da Storhamar fikk muligheten i overtall i midtperioden satte Peter Quenneville inn utligningen. Storhamar gikk så opp til 2-1, før Magnus Brekke Henriksen utlignet for Vålerenga.

    55 minutter og 25 sekunder ut i kampen sendte Jakob Berglund Storhamar nok en gang opp i ledelsen, men 12 sekunder før slutt sikret Vålerenga spilleforlengelse da Christopher Bengtson satte 3-3. I spilleforlengelsen sørget Saltsten for seier til Storhamar. (NRK/NTB)

    NM finale Ishockey Storhamar IL - Vålerenga IF i CC Amfi. SIL - VIF
    Foto: Cornelius Poppe / NTB
  • Sævik med ny scoring da Vålerenga beholdt tabelltoppen

    Både Karina Sævik og Iris Omarsdottir scoret sitt fjerde mål for sesongen da Vålerenga slo Stabæk 3-2 på hjemmebane i Toppserien tirsdag.

    Kampen skulle opprinnelig spilles i september, men ble framskyndet for å legge til rette for Vålerengas deltakelse i mesterligakvalifiseringen. Med tirsdagens seier ligger Vålerenga og Rosenborg på topp med tolv poeng, men VIF har bedre målforskjell. Deretter følger Røa med ni.

    Vålerengas hjemmeseier tirsdag kom etter scoringer av Olaug Tvedten, Ylinn Tennebø og Sævik, som scoret sitt fjerde mål for sesongen. For gjestene sto spisstalentet Omarsdottir for begge nettkjenningene – den siste fem minutter før slutt. 20-åringen har i likhet med Sævik scoret fire ganger denne sesongen.

    Stabæk står med seks poeng etter to seirer og tre tap hittil. Vålerenga har byderby mot Lyn til helgen, mens Stabæk får besøk av Brann. (NTB)

    Toppserien fotball 2023: Vålerenga - LSK Kvinner
    Foto: Lise Åserud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal