Hopp til innhold

Ulvang kraftig provosert over Norges Tour de Ski-nei: – Jeg forstår ikke hvordan de argumenterer

Norges Skiforbund har bestemt at norske landslagsløpere ikke stiller til start når Tour de Ski begynner 1. januar. Men lederen av langrennskomiteen i Det internasjonale skiforbundet (FIS), Vegard Ulvang, liker dårlig hvordan de har argumentert for det.

Vegard Ulvang og Espen Bjervig.

UENIGE: Sjef i langrennskomiteen i FIS, Vegard Ulvang (venstre) og langrenssjef i Norges Skiforbund, Espen Bjervig (høyre).

Men aller først. Tirsdag kveld kom beskjeden fra Skiforbundet som de aller fleste ventet.

Ettersom Tour de Ski går over tre ulike steder (Val Müstair i Sveits, Toblach og Val di Fiemme i Italia), som innebærer forflytning over landegrenser, gjorde norske langrennsledere det klart at en av årets store begivenheter utgår for norske løpere.

Risiko for smitte i forbindelse med reiseaktiviteten til og under Tour de Ski har ikke endret seg vesentlig fra tidligere vurderinger, sier medisinsk ansvarlig for langrenn i Norges Skiforbund Øystein Andersen i pressemeldingen.

– Reise mellom land i Europa under en pandemi medfører fortsatt en uakseptabel høy risiko for smitte, legger han til.

4QTwFWk-IMc

INGEN NORSKE I MONSTERBAKKEN: Therese Johaug over målstreken i slalåmbakken Alpe Cermis i Val Di Fiemme på Tour de Skis siste dag sist sesong.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Sikter mot VM i Oberstdorf

Grunnet den økte smitterisikoen det medfører å reise mellom destinasjonene ønsker ikke Skiforbundet å ta noen sjanser. De mener det ville vært mer forsvarlig å samle alt på ett sted.

Espen Bjervig

Bjervig forteller at utøvernes helse ligger til grunn for avgjørelsen.

Foto: Geir Olsen / NTB

– Det å få tatt ned risikoen ved å holde touren til én destinasjon. Da ville vi kunne gjennomført dette på en kontrollerbar måte som kunne fungert, sier langrennssjef Espen Bjervig til NRK.

Han forteller at Skiforbundet har hatt god dialog med FIS, men at de ikke kom til en enighet.

– Vi anser det som for høy risiko satt opp mot hva som er målene våre denne sesongen, sier Bjervig og understreker som tidligere at VM i Oberstdorf er det store målet.

– Skjønner ikke hva Skiforbundet mener

Men argumentasjonen til Norges Skiforbund faller altså i dårlig jord hos Vegard Ulvang. Han er sjef for den mektige langrennskomiteen i FIS (Det internasjonale skiforbundet). Den tidligere meritterte langrennsløperen sier dette når NRK spør hva han tenker om Norges argumentasjon for å droppe Tour de Ski:

Han understreker først og fremst at han respekterer både smitte- og karanteneargumentet. Men reagerer på to ting:

– Jeg skjønner ikke hva Skiforbundet mener. Espen Bjervig sier at Norge kunne deltatt hvis det hadde gått på ett sted. Da lurer jeg fælt på hvorfor de ikke er i Davos, sier Ulvang – og viser til at Norge ikke reiser til Sveits og verdenscupen kommende helg. Der alt faktisk skjer på ett sted.

vxSrDQsDxJw

LANGRENNSTOPP: Vegard Ulvang, her sammen med en russisk leder under Ski Tour 2020 i Trondheim sist sesong.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– For det andre har det aldri vært aktuelt å flytte Tour de Ski. I FIS er det slik at man tildeler en nasjon et arrangement, de forbereder seg og gjør store investeringer. Italienske myndigheter har også sagt ja til arrangementet. Det ville vært helt feil å ta det fra dem nå. Vi kan ikke gjøre det fordi Norge mener det passer bra.

– Jeg vet ikke hva Espen prøver å fortelle. For Norge har aldri foreslått overfor FIS å flytte det til bare en destinasjon. Jeg forstår ikke hvordan de argumenterer.

– Blir du provosert?

– Ja, det blir jeg. For Norge har aldri foreslått det. Det er ingen problemstilling å diskutere. De skaper et inntrykk av at de ville deltatt om det bare ble konkurrert i en nasjon. Men da spør jeg; Hvorfor er de ikke i Davos?

Langrenssjefen svarer

Langrenssjef Espen Bjervig er tirsdag kveld forelagt kritikken fra Ulvang. Han sier innledningsvis at han kjenner til kompleksiteten rundt det å endre verdenscupkalenderen slik FIS-systemet er bygget opp.

– Men vi spilte inn allerede i Ruka (verdenscupåpning i Finland for halvannen uke siden) at for oss var det ønskelig å ha Tour de Ski på én destinasjon. Men jeg har respekt for at det er vanskelig å få til.

At Ulvang er kritisk til at Norge kan stille i konkurranser på en destinasjon, men likevel ikke reiser til Davos kommende helg, svarer Bjervig slik.

– Det er vesensforskjell på en helg i Davos der enkelte går bare én konkurranse (en dag for sprint og en dag for distanse) og et helt Tour de Ski med flere konkurranser som blir arrangert på én destinasjon.

Økonomiske konsekvenser for utøverne

NRK har snakket med Sindre Bjørnestad Skar og Håvard Solås Taugbøl som forteller at de kan havne under fattigdomsgrensen dersom Norge dropper flere renn.

Over halvparten av deres årsinntekt er pengepremier og plasseringsbonuser.

– Vi har hatt en prat med de gutta, og de tillitsvalgte og utøvergruppa. Vi ser jo at dette går utover deres personlige inntekter. Pengepremier, bonuser osv. I samråd med dem ser vi på om det finnes løsninger som kan hjelpe dem økonomisk gjennom perioden før vi er tilbake i verdenscupen igjen, sier Bjervig.

Bjervig innrømmer at Skiforbundet ikke har økonomi til å matche pengepremiene FIS deler ut i Tour de Ski.

– Men vi kan bidra på en måte som vil lette hverdagen litt frem til ting blir mer normalt igjen.

Sportsnyheter

Jakob Ingebrigtsen

Ingebrigtsen smadret bestenotering: – Nå har jeg tatt én. Så er det å ta de ni andre

Med et superløp knuste Jakob Ingebrigtsen den tidligere bestenoteringen i verden på to engelske mil. Nå har han øynene klart rettet mot en rekke verdensrekorder.

Siste nytt

 • Leeds fikk nye eiere etter nedrykket fra Premier League

  Den engelske fotballklubben Leeds har havnet i amerikanske hender etter at tidligere eier Andrea Radrizzani er kjøpt ut.

  Leeds rykket nylig ned fra Premier League. Nå starter jobben med å løfte klubben tilbake til det gode selskap i engelsk fotball. Fredag ​​fikk klubben ny majoritetseier.

  På sin hjemmeside kunngjorde Leeds i en svært kort melding at selskapet Aser Ventures har inngått en avtale med 49ers Enterprises om oppkjøp av klubben.

  Detaljene i avtalen gjenstår fortsatt å lande, så ytterligere informasjon kommer først på et senere tidspunkt.

  Ifølge Sky Sports eide 49ers Enterprises fra før 44 prosent av klubben. Nå har selskapet også kjøpt de resterende 56 prosentene.

  Som et resultat er italienske Andrea Radrizzani, som eier Aser Ventures, ute av klubben. Han har hatt kontrollen siden 2017.

  49ers Enterprises er en amerikansk gruppe investorer som også eier NFL-laget San Francisco 49ers. Ifølge Sporting News står den 72 år gamle milliardæren Denise DeBartolo York i spissen for gruppen.

  (©NTB)

   Leeds United's Luke Ayling after losing 1-4 to Tottenham Hotspur in the English Premier League soccer match at Elland Road, Leeds, England, Sunday May 28, 2023.
  Foto: AP
 • Svensk fotballstjerne om tidligere landslagssjef: Hadde «rabiat lederfilosofi»

  Den tidligere svenske storspilleren Nilla Fischer retter uvanlig tøff kritikk mot tidligere landslagssjef Pia Sundhage i en ny bok.

  I boken «Jag sa inte ens hälften», på norsk «Jeg sa ikke engang halvparten», kaller Fischer, som i mange år var en av Sveriges aller mest suksessrike fotballspillere på kvinnesiden, trener Sundhages lederfilosofi for «rabiat». Det begrunner hun blant annet med at visse spillere framsto som mer verdt enn andre.

  Fischer, som spilte 194 landskamper for Sverige, sier hun angrer på at hun ikke tok grep.

  – De gangene burde jeg ha sagt fra, men jeg gjorde det ikke. Som når landslagssjefen vår ikke behandlet alle likt, og var slem mot enkeltspillere. Jeg skammer meg over at jeg ikke gjorde noe, sier Fischer til nyhetsbyrået TT.

  Samtidig skryter hun av den tidligere landslagssjefen energi og lidenskap for fotballen.

  Under Sundhage tok Sverige OL-sølv og EM-bronse.

  Til SVT svarer Sundhage følgende om kritikken fra sin tidligere elev:

  «Dette er Nillas sannhet. Jeg har en annen opplevelse, en annen historie. Trist at hun i løpet av tiden på landslaget opplevde det slik».

  (NTB)

  Nilla Fischer
  Foto: ODD ANDERSEN / Afp
 • Utsatte eliteseriekamper har fått nye datoer

  Lillestrøm og Vålerenga fikk utsatt hver sin kamp som følge av sommerens U21-EM. Nå har de fått nye kampdatoer, skriver NTB. Lillestrøms hjemmekamp mot Aalesund skal spilles 19. juli, mens Sandefjords kamp mot Vålerenga sparkes 30. september.

  Behovet for nye datoer kommer av at både Lillestrøm og Vålerenga har spillere som skal delta i U21-sluttspillet.

  Mads Hedenstad Christiansen - Lillestrøm
  Foto: Geir Olsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste