Klaveness innstilt som ny fotballpresident – Takket ja på tredje forsøket

Lise Klaveness kan bli tidenes første kvinnelige fotballpresident.

Eliteserien 2020

INNSTILT: Lise Klaveness er innstilt som ny fotballpresident.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Jeg ble spurt første gang 10. november, og takket nei den gang fordi jeg har en jobb jeg føler et sterkt engasjement for nå. Så ble jeg spurt igjen uformelt noen uker etterpå, men takket også nei da, forteller Klaveness til NRK.

På tredje forsøk skulle imidlertid Klaveness takke ja til å bli innstilt.

– Det vokste på meg en motivasjon og en sterk følelse om at dette er et steg jeg kanskje bør ta, litt basert på den sterke lidenskapen jeg har for norsk fotball.

Til tross for at hun takket nei de to første gangene hun ble spurt, er Klaveness klar på at hun er klar for oppgavene som venter dersom hun blir valgt i mars.

– Nå er jeg her og gleder meg selvfølgelig veldig, og nå håper jeg at jeg blir valgt og da er jeg klar.

Det var under en pressekonferanse fredag, NFFs valgkomité offentliggjorde innstillingen av Klaveness.

– Det som har veid aller tyngst er hennes tydelighet på hva hun vil, og hvordan hun vil utvikle norsk toppfotball som helhet. I tillegg er hun en tydelig leder som er veldig god kommunikativ, sier valgkomiteens leder Torleif Sandvik til NRK.

Sandvik legger ikke skjul på at den enstemmige valgkomiteen er svært godt fornøyd med den innstilte kandidaten.

– Vi har gjort tidenes signering i Norges Fotballforbunds historie, konkluderer valgkomiteens leder.

Får en viktig rolle internasjonalt

Komiteen vektlegger også Klaveness' idretspolitiske engasjement.

– Kandidaten er sterkt opptatt av kvalitet, etterlevelse og omdømme i alt det som NFF skal stå for og arbeide med. Hun har også en klar ambisjon om at NFF skal styrke og utvikle sitt idrettspolitiske arbeid både nasjonalt og internasjonalt, sier valgkomiteens leder Torleif Sandvik.

Og nettopp idrettspolitikk vil være viktig for Klaveness, skulle hun bli valgt til ny fotballpresident.

– Det er noen mørke skyer på den internasjonale himmelen, som det ikke bare er å blåse eller rope vekk. Vi må inn på arenaen og jobbe for de verdiene vi mener skal fremmes, nemlig likestilling, åpenhet og demokrati.

Har snakket med flere kandidater

Sandvik bekrefter at Klaveness' navn har kommet relativt sent inn i prosessen, og at valgkomiteen har operert med flere alternativer underveis, etter det ble kjent at Terje Svendsen ikke ønsker å stille til gjenvalg.

– Lise kom inn i bildet etter gjentakende henvendelser fra oss i valgkomiteen. Det skjedde helt inn i de siste ukene vi nå har bak oss.

Komitelederen bekrefter også at de har hatt flere intervjuer med andre aktuelle kandidater.

– Før det har de andre kanididatene vært til intervju og til diskusjon i valgomiteen. Noen av dem har det versert rykter om i media, mens andre har det ikke vært like mye snakk om.

– Har noe å bidra med

Sportskommentator i NRK, Jan Petter Saltvedt. Foto: ALEM ZEBIZ / NRK

PÅ TIDE: NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt mener det er på tide at NFF får en kvinne som president.

Foto: ALEM ZEBIZ / NRK

Den tidligere landslagsprofilen kan bli Norges første kvinnelige fotballpresident, en rolle hun passer godt mener NRKs sportskommentator, Jan Petter Saltvedt.

– Klaveness har blitt bedre og bedre i sin nå veldig operative rolle. Og hun har blitt viktigere og viktigere for Norges Fotballforbund, der hun ikke må drive så mye politikk, sier Saltvedt, men legger til:

Det at hun er villig til å ta denne rollen, tyder på at hun føler hun har noe å bidra med, det er jeg sikker på, sier han.

Det var TV 2 som torsdag først meldte at Klaveness ville bli innstilt som ny president.

Ifølge kanalen skal valgkomiteens valg ha kommet overraskende på mange, og navnet til Klaveness kom sent inn i debatten. Hun fremstår imidlertid som en sikker vinner, skriver TV 2.

NRK har foreløpig ikke lyktes å få en kommentar fra Klaveness. Til TV 2 sier hun at hun ikke ønsker å kommentere saken.

– På tide

Den nye fotballpresidenten skal velges på forbundstinget i mars neste år. Dersom valget faller på Klaveness, blir hun tidenes første kvinne i vervet.

Saltvedt er ikke i tvil om at hun vil få rollen.

Fotball-Norge kommer aldri til å si nei til å få sin første kvinnelig president. Det er lenge før man kunne trodd, men det er på tide, sier Saltvedt.

Klaveness har siden 2018 jobbet som elitedirektør i NFF.

– Det virket som hun hadde blitt «bedøvet» av systemet i starten, men Klaveness er først og fremst en særdeles klok og intelligent kvinne. Hun brukte tiden på å bli kjent med et system der det er ganske heftig motstand mot endringer og nye måter å tenke på, mener han.

Tar ikke gjenvalg

Torsdag ble det kjent at Terje Svendsen ikke tar gjenvalg for en ny periode som NFF-president. Han har sittet i vervet siden 2016 da han tok over for Yngve Hallén. Han ble sist gjenvalgt på fotballtinget i mars 2020.

– Jeg har likt jobben utrolig godt. Det har ikke vært mangel på krevende saker, alt fra åpenhetsdebatt, reiseregninger til pandemi og VM i Qatar. Etter seks år er det på tide å slippe nye krefter til, sier Svendsen i en pressemelding fra NFF.

Football, FIFA World Cup Qualifier, Norway - Latvia

GIR SEG: Terje Svendsen gir seg til våren etter seks år som fotballpresident.

Foto: VEGARD GRØTT / BILDBYRÅN

– Selv om Svendsen virker som en flink og hyggelig mann, er han en representant for en tradisjon som har fått levd lenge nok, og han har heller ikke klart å markere seg i veldig viktige diskusjoner i norsk fotball de siste årene, sier Saltvedt.

Han mener det er positivt for Fotball-Norge at det er Klaveness som nå tar over.

– Hun er en helt annen kapasitet og er veldig mye tydeligere når hun uttaler seg, sier Saltvedt.

– Det var veldig tydelig at et maktskifte hadde inntruffet da Klaveness måtte avbryte mammaperm for å gå inn og rydde opp da de ikke klarte å rydde opp selv rundt innreiserestriksjonen høsten 2020.

Utdannet jurist

Klaveness er jurist av utdannelse og jobbet som spesialrådgiver i Norges Bank før hun begynte i NFF i 2018. Hun har også mangeårig bakgrunn som advokat og har vært dommerfullmektig i Oslo tingrett.

Lise Klaveness

SPILLER: Lise Klaveness fikk med seg 73 landskamper for Norge.

Foto: Erlend Aas / NTB

Klaveness kommer fra Meland nord for Bergen og debuterte på øverste nivå i norsk fotball som 16-åring for Sandviken i 1997. Hun fikk med seg kamper i toppserien for fem ulike klubber.

Mellom 2002 og 2011 fikk hun med seg 73 landskamper for Norge. I tillegg spilte hun i 2006 og 2007 for svenske Umeå og ble seriemester begge årene.

Klaveness har tidligere vært tilknyttet NRK som fotballekspert.

Siste nytt

 • VM-kongen ute av siste øvelse

  Jesper Saltvik Pedersen gikk ikke videre fra kvalifiseringen i parallellslalåm – og mister dermed muligheten til å ta sin sjette medalje i VM i snøsport.

  Saltvik Pedersen har tatt tre gull og to sølv i sittende klasse. Han vant slalåm, storslalåm og utfor, mens han ble nummer to i super-G og superkombinasjonen.

  VM i snøsport for parautøvere 2022
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Eikeri ute av Australian Open

  Ulrikke Eikeri og double-partner Aliona Bolsova røk ut av Grand Slam-turneringen i Australia etter tap i 3. runde.

  De vant første sett mot Beatriz Haddad Maia og Anna Danilina, men tapte andre sett og tiebreaket i avgjørende med 5–10.

  Stillingen endte 6–3, 4–6, 6–7.

  Eikeri er rangert som nummer 61 i verden i double, men vil etter turneringen rykke opp blant topp 50. Hun tjener rundt 200.000 kroner på resultatet etter å ha fordelt premiepengene med makkeren.

  Cleveland Championships - Day 5
  Foto: Lauren Bacho / AFP
 • Zverev rasende i Grand Slam-exit

  Andreseedede Alexander Zverev er ute av Australian open etter tap i strake sett mot Denis Shapovalov i 4. runde.

  Stillingen ble 6–3, 7–6, 6–3.

  – Det finnes ingen unnskyldninger, klager Zverev etter exiten.

  Tyskeren gikk inn i turneringene som en av de største favorittene etter at Novak Djokovic ble sendt ut av Australia. Han vant OL i fjor og avsluttet sesongen med seier i ATP-sluttspillet.

  Zverev regner seg en av verdens tre fremste spillere, sammen med Djokovic og verdenstoer Daniil Medvedev, og har satt seg som mål å vinne en Grand Slam-turnering og ta over tronen som verdensener i 2022. Nå blir det vanskelig.

  – Hvis jeg spiller som det, så fortjener jeg det ikke. Så enkelt er det, sier Zverev etter tapet.

  – Det er veldig tåpelig å snakke om det etter en kamp som dette.

  22 år gamle Denis Shapovalov vant nylig ATP-cup med Canada. Han er rangert som nummer 14 i verden og møter nå Rafael Nadal i kvartfinalen av Australian Open.

  Australian Open Tennis
  Foto: Tertius Pickard / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal