Hopp til innhold

Klaveness innstilt som ny fotballpresident – Takket ja på tredje forsøket

Lise Klaveness kan bli tidenes første kvinnelige fotballpresident.

Eliteserien 2020

INNSTILT: Lise Klaveness er innstilt som ny fotballpresident.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Jeg ble spurt første gang 10. november, og takket nei den gang fordi jeg har en jobb jeg føler et sterkt engasjement for nå. Så ble jeg spurt igjen uformelt noen uker etterpå, men takket også nei da, forteller Klaveness til NRK.

På tredje forsøk skulle imidlertid Klaveness takke ja til å bli innstilt.

– Det vokste på meg en motivasjon og en sterk følelse om at dette er et steg jeg kanskje bør ta, litt basert på den sterke lidenskapen jeg har for norsk fotball.

Til tross for at hun takket nei de to første gangene hun ble spurt, er Klaveness klar på at hun er klar for oppgavene som venter dersom hun blir valgt i mars.

– Nå er jeg her og gleder meg selvfølgelig veldig, og nå håper jeg at jeg blir valgt og da er jeg klar.

Det var under en pressekonferanse fredag, NFFs valgkomité offentliggjorde innstillingen av Klaveness.

– Det som har veid aller tyngst er hennes tydelighet på hva hun vil, og hvordan hun vil utvikle norsk toppfotball som helhet. I tillegg er hun en tydelig leder som er veldig god kommunikativ, sier valgkomiteens leder Torleif Sandvik til NRK.

Sandvik legger ikke skjul på at den enstemmige valgkomiteen er svært godt fornøyd med den innstilte kandidaten.

– Vi har gjort tidenes signering i Norges Fotballforbunds historie, konkluderer valgkomiteens leder.

Får en viktig rolle internasjonalt

Komiteen vektlegger også Klaveness' idretspolitiske engasjement.

– Kandidaten er sterkt opptatt av kvalitet, etterlevelse og omdømme i alt det som NFF skal stå for og arbeide med. Hun har også en klar ambisjon om at NFF skal styrke og utvikle sitt idrettspolitiske arbeid både nasjonalt og internasjonalt, sier valgkomiteens leder Torleif Sandvik.

Og nettopp idrettspolitikk vil være viktig for Klaveness, skulle hun bli valgt til ny fotballpresident.

– Det er noen mørke skyer på den internasjonale himmelen, som det ikke bare er å blåse eller rope vekk. Vi må inn på arenaen og jobbe for de verdiene vi mener skal fremmes, nemlig likestilling, åpenhet og demokrati.

Har snakket med flere kandidater

Sandvik bekrefter at Klaveness' navn har kommet relativt sent inn i prosessen, og at valgkomiteen har operert med flere alternativer underveis, etter det ble kjent at Terje Svendsen ikke ønsker å stille til gjenvalg.

– Lise kom inn i bildet etter gjentakende henvendelser fra oss i valgkomiteen. Det skjedde helt inn i de siste ukene vi nå har bak oss.

Komitelederen bekrefter også at de har hatt flere intervjuer med andre aktuelle kandidater.

– Før det har de andre kanididatene vært til intervju og til diskusjon i valgomiteen. Noen av dem har det versert rykter om i media, mens andre har det ikke vært like mye snakk om.

– Har noe å bidra med

Sportskommentator i NRK, Jan Petter Saltvedt. Foto: ALEM ZEBIZ / NRK

PÅ TIDE: NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt mener det er på tide at NFF får en kvinne som president.

Foto: ALEM ZEBIZ / NRK

Den tidligere landslagsprofilen kan bli Norges første kvinnelige fotballpresident, en rolle hun passer godt mener NRKs sportskommentator, Jan Petter Saltvedt.

– Klaveness har blitt bedre og bedre i sin nå veldig operative rolle. Og hun har blitt viktigere og viktigere for Norges Fotballforbund, der hun ikke må drive så mye politikk, sier Saltvedt, men legger til:

Det at hun er villig til å ta denne rollen, tyder på at hun føler hun har noe å bidra med, det er jeg sikker på, sier han.

Det var TV 2 som torsdag først meldte at Klaveness ville bli innstilt som ny president.

Ifølge kanalen skal valgkomiteens valg ha kommet overraskende på mange, og navnet til Klaveness kom sent inn i debatten. Hun fremstår imidlertid som en sikker vinner, skriver TV 2.

NRK har foreløpig ikke lyktes å få en kommentar fra Klaveness. Til TV 2 sier hun at hun ikke ønsker å kommentere saken.

– På tide

Den nye fotballpresidenten skal velges på forbundstinget i mars neste år. Dersom valget faller på Klaveness, blir hun tidenes første kvinne i vervet.

Saltvedt er ikke i tvil om at hun vil få rollen.

Fotball-Norge kommer aldri til å si nei til å få sin første kvinnelig president. Det er lenge før man kunne trodd, men det er på tide, sier Saltvedt.

Klaveness har siden 2018 jobbet som elitedirektør i NFF.

– Det virket som hun hadde blitt «bedøvet» av systemet i starten, men Klaveness er først og fremst en særdeles klok og intelligent kvinne. Hun brukte tiden på å bli kjent med et system der det er ganske heftig motstand mot endringer og nye måter å tenke på, mener han.

Tar ikke gjenvalg

Torsdag ble det kjent at Terje Svendsen ikke tar gjenvalg for en ny periode som NFF-president. Han har sittet i vervet siden 2016 da han tok over for Yngve Hallén. Han ble sist gjenvalgt på fotballtinget i mars 2020.

– Jeg har likt jobben utrolig godt. Det har ikke vært mangel på krevende saker, alt fra åpenhetsdebatt, reiseregninger til pandemi og VM i Qatar. Etter seks år er det på tide å slippe nye krefter til, sier Svendsen i en pressemelding fra NFF.

Football, FIFA World Cup Qualifier, Norway - Latvia

GIR SEG: Terje Svendsen gir seg til våren etter seks år som fotballpresident.

Foto: VEGARD GRØTT / BILDBYRÅN

– Selv om Svendsen virker som en flink og hyggelig mann, er han en representant for en tradisjon som har fått levd lenge nok, og han har heller ikke klart å markere seg i veldig viktige diskusjoner i norsk fotball de siste årene, sier Saltvedt.

Han mener det er positivt for Fotball-Norge at det er Klaveness som nå tar over.

– Hun er en helt annen kapasitet og er veldig mye tydeligere når hun uttaler seg, sier Saltvedt.

– Det var veldig tydelig at et maktskifte hadde inntruffet da Klaveness måtte avbryte mammaperm for å gå inn og rydde opp da de ikke klarte å rydde opp selv rundt innreiserestriksjonen høsten 2020.

Utdannet jurist

Klaveness er jurist av utdannelse og jobbet som spesialrådgiver i Norges Bank før hun begynte i NFF i 2018. Hun har også mangeårig bakgrunn som advokat og har vært dommerfullmektig i Oslo tingrett.

Lise Klaveness

SPILLER: Lise Klaveness fikk med seg 73 landskamper for Norge.

Foto: Erlend Aas / NTB

Klaveness kommer fra Meland nord for Bergen og debuterte på øverste nivå i norsk fotball som 16-åring for Sandviken i 1997. Hun fikk med seg kamper i toppserien for fem ulike klubber.

Mellom 2002 og 2011 fikk hun med seg 73 landskamper for Norge. I tillegg spilte hun i 2006 og 2007 for svenske Umeå og ble seriemester begge årene.

Klaveness har tidligere vært tilknyttet NRK som fotballekspert.

Siste nytt

  • KFUM-tapte etter omdiskutert scoring

    Strømsgodset vant 3-1 borte mot KFUM Oslo i Eliteserien tirsdag kveld.

    I forkant av Herman Stengels 2-0-scoring mente KFUM at de burde fått frispark da Godsets Logi Tómasson hadde en «høy fot» i duellen med KFUM-stopper Momodou Lion Njie, som gikk inn i duellen med hodet.

    – Jeg tør ikke å gå inn ordentlig med hodet når foten hans er såpass høy, men det er tydeligvis lov, sa KFUMs Momodou Lion Njie til TV 2 i pausen.

    KFUM-trener Johannes Moesgaard var ikke like bestemt.

    – Ja, det er høyt spark. Men i pausen sa jeg at han må ofre tennene og ta den i ansiktet, for da blåser dommeren. Hvis ikke får vi ikke noe. Vi kan ikke trekke oss slik som det. Jeg trenger mer hjerte og sjel enn det, sa Moesgaard om situasjonen til TV 2 i pausen.

    Strømsgodset tok ledelsen allerede etter seks minutter. Eirik Ulland Andersen scoret etter et nydelig angrep.

    KFUM styrte det meste av spillet i førsteomgang, men uten å skape de største sjansene.

    I stedet var det Strømsgodset som var effektive. Da Herman Stengel scoret 2-0 målet like før pause.

    Etter pause fikk KFUM reduseringen. Midtbanespiller Simen Hestnes viste frem skuddfoten og klinket ballen i lengste hjørne fra 15-meter. Dermed stod det 2-1.

    Hjemmelaget fortsatte å presse på etter scoringer og skapte flere store muligheter, men nok en gang var det bortelaget som scoret mot spillets gang da Stengel fastslo resultatet til 3-1.

    KFUM
    Foto: NTB
  • Nadal gjorde kort prosess i etterlengtet comeback – feide Cobolli av grusen

    Rafael Nadal imponerte da han endelig var tilbake på tennisbanen igjen. 37-åringen feide Flavio Cobolli av grusen i Barcelona Open.

    Nadal vant 6-2, 6-3 over den 62.-rangerte italieneren. Dermed tok han seg videre til kamp mot Alex de Minaur i neste runde. Nadal har vunnet turneringen 12 ganger.

    Det var gruskongens første kamp på favorittunderlaget siden han slo Casper Ruud i finalen i Roland-Garros i juni 2022. Han har vært plaget av skader siden da, og hans forrige kamp var i januar.

    Under skadeoppholdet har Nadal falt til 644.-plass på ATP-rankingen. (NTB)

    Nadal
    Foto: NTB
  • Norges håndballmenn møter Danmark og Frankrike i OL-gruppespillet

    Norge kom i gruppe med blant andre Danmark og tittelforsvarer Frankrike da trekningen for OL-turneringen i håndball for menn ble foretatt i Paris.

    Tirsdagens trekning ble foretatt i forbindelse med styremøtet i Det internasjonale håndballforbundet (IHF) i OL-byen.

    Norge havnet i gruppe B med Danmark, Ungarn, Frankrike, Egypt og Argentina.

    De tolv OL-klare nasjonene ble fordelt i to grupper med seks lag i hver. De fire beste i hver gruppe tar seg til kvartfinalene.

    OL-turneringen i håndball spilles fra 27. juli til 11. august. Innledningskampene er lagt til Paris Expo Porte de Versailles, og finalerundene skal spilles i Stade Pierre-Mauroy i Lille.

    Frankrike er tittelforsvarer i OL både for kvinner og menn. (NTB)

    EHF 2024 Mens European Handball Championship Main Round Norway v Portugal
    Foto: CATHRIN MUELLER / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal