Holmenkollen har hatt status som nasjonalanlegg i over 100 år. Men nå kan det være slutt innenfor de nordiske grenene.
For onsdag kommer et forslag som skal sendes på høring, som blant annet inkluderer at Holmenkollen ikke lenger skal være nasjonalanlegg for nordiske grener.
Det bekrefter Kultur- og likestillingsdepartementet (KUD) til NRK.
– Dagens ordning for nasjonalanlegg er forbeholdt et fåtall idretter og anlegg. Vi må finne gode løsninger for å ivareta toppidretten for flere idretter i årene som kommer. Derfor foreslår vi nå justeringer i dagens nasjonalanleggsordning, i tillegg til en helt ny ordning med tilskudd til mesterskapsanlegg, sier Lubna Jaffery, kultur- og likestillingsminister, til NRK og fortsetter:
– Vi foreslår at Holmenkollen opprettholdes som nasjonalanlegg for skiskyting. Når det gjelder ski nordiske grener og alpint, er Norge i den heldige situasjonen at vi har flere anlegg som er egnet for internasjonale mesterskap, sier hun.
– For eksempel er neste vinter-VM på ski på Granåsen i Trondheim, ikke i Holmenkollen. Derfor foreslår vi å erstatte avtalene for ski nordiske grener og alpint med en ny ordning der vi investerer i de anleggene hvor det skal arrangeres store internasjonale mesterskap.
Status som nasjonalanlegg gir rett til å søke om tilskudd på inntil 50 prosent av godkjente kostnader ved utbygging, ombygging eller rehabilitering av anleggene.
– De aktuelle anleggene her, og som eventuelt kan søke på statlige midler, er Holmenkollen, Granåsen, Lillehammer (for nordiske grener) og Kvitfjell, Hafjell og Narvik (for alpint). Med disse justeringene ønsker vi å sikre likebehandling av mesterskapsanlegg for ski i Norge. Vi vil nå sende forslagene ut på høring, med tre måneders høringsfrist, og vi ser frem til å motta innspill, sier Jaffery.
– Sjokkert
NRK har vært i kontakt med byrådet for kultur og næring i Oslo kommune. De har fått informasjon om at forslaget skal på høring, men visste ikke alle detaljene rundt hva forslaget innebar.
– Det var et ønske om å ha færre nasjonalanlegg, slik jeg forstod det. Vi ble fort henvist til å se på høringen når den kom, sa Anita Leirvik North, byråd for kultur og næring (H), til NRK tidligere tirsdag.
Hun forklarte at byrådet i Oslo kommune har fått en beskjed fra KUD om at regjeringen ikke lenger vil gå inn for å opprettholde nasjonalanlegget for nordiske grener i Holmenkollen.
– Jeg er sjokkert over regjeringens undervurdering av Holmenkollens betydning og status for hele det norske folk. Jeg tror de aller fleste har et sterkt forhold til femmila og hopp i kollen. Jeg synes det er en veldig merkelig prioritering fra regjeringen sin side, sa North.
– Det er et helt unikt anlegg, men når regjeringen sier det ikke skal være nasjonalanlegg, så gir det signaler jeg tipper Det internasjonale Skiforbundet (FIS) og resten av idrettsverden får med seg.
– Jeg kan love at Oslo kommune kommer til å være veldig tydelig i sin tilbakemelding på dette her, og det tror jeg også idretten vil være.
NRKs kommentator: – Modig og riktig
NRKs kommentator, Jan Petter Saltvedt, forstår hvorfor det kan komme en endring.
– Det er modig og riktig av departementet å ville se på ordningen med friske øyne. Den er nemlig et produkt av en epoke i norsk idrett som er på vei til å komme til en slutt, sier han og fortsetter:
– Nye idretter for stadig mer oppmerksomhet og aktivitet. Og da vil det være merkelig om alle ressursene skal prioriteres til anlegg og sporter som i mange tilfeller hadde sin storhetstid i det forrige årtusen.
Han synes ikke det er overraskende at det er nettopp forslaget om å endre Holmenkollens status, som skaper de sterkeste reaksjonene.
– Det er heller ikke overraskende at de sterkeste reaksjonene kommer på forslaget om å endre Holmenkollens status. Dette er symbolet på storhet i norsk vinteridrett. Nå er det bare skiskytter-aktiviteten i anlegget som får den fulle anerkjennelse. Dette burde Oslo kommune ta til etterretning. Viljen til å tenke nytt rundt anlegget har vært lite fremtredende etter VM på ski i 2011, sier han og legger til:
– Det er ikke dermed sagt at det å frata Kollen-statusen er riktig. Men debatten departementet setter i gang gjennom dette, er uansett sunn, viktig og på tide, idet vi går inn i en vinter der Holmenkollen har hopprenn på torsdag og ikke arrangerer femmil.
Hopptopp reagerer
Erlend Munkeby, daglig leder i Kollen-hopp, stusser over regjeringens valg.
– Det virker ganske merkelig, spør du meg. Kollen er en unik arena, både internasjonalt og nasjonalt. Det er ikke så mange som vil forstå hvorfor man fjerne den som nasjonalanlegg, sier han.
Munkeby mener at et nasjonalanlegg har symbolverdi, og han frykter hva som skjer hvis Kollen fjernes fra listen over nasjonalanlegg for nordiske grener.
– FIS kaller jo Holmenkollen for hoppsportens mekka, og det er ikke sikkert de gjør det hvis nasjonalanleggsstatusen faller vekk. Det er en unik historie der oppe og. Så jeg synes det er rart. Men vi får sette oss ned og lese det forslaget og komme med noen uttalelser når vi har forslaget på bordet, sier Munkeby.