Hopp til innhold

Her går vinneren av nyttårshopprennet på trynet

Marius Lindvik begynte ikke med skihopping før han var 12 år. Ni år senere er han vinner av nyttårshopprennet. Men – det har kostet noen fall.

– Jeg husker det der. Da hadde jeg ikke drevet med skihopping så lenge, kanskje tre måneder.

Marius Lindvik ser et videoklipp av seg selv fra 2011. Det er ikke like stilfullt og langt som da han tok sin første verdenscupseier og gikk til topps i nyttårshopperennet. «Svevet» er fra K20-bakken i Brattåsen ved Arendal.

– Vi dro på ferie til Arendal med storfamilien, så dreiv vi å hoppa litt imellom der. Tror jeg fikk noen skrubbsår, men det gikk greit.

Hoppuka, Verdenscup hopp

STARTET SENT: Startet som 12-åring, senere enn de fleste.

Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

Har brukt ni år på å bli best

Om det gikk på snørra sommeren for ni år siden, viser det uansett at det går an å starte som 12-åring med blanke ark og bli blant verdens beste.

– Det står jo på resultatlista det.

Marius Lindvik smiler litt når han blir kalt «verdens beste», men må innrømme at i Garmisch-Partenkirchen var han nettopp det. Bedre enn alle andre. Tangering av bakkerekord i første omgang og et prakthopp også med alt presset på seg i finaleomgangen.

– Jeg har ikke ord. Hvis jeg fortsetter den gode hoppinga, kan 2020 bli et bra år for min del.

Startet senere enn de fleste

– Jeg hadde ganske stor progresjon til å begynne med. Jeg var en del eldre enn de fleste da jeg begynte. Det er litt kult å se tilbake på det her nå.

Også trener Alexander Stöckl ler godt når han får se bildene av kråkehoppet.

– Det er helt vilt. Det er egentlig ganske sent å starte som 12-åring. Han er litt for aggressiv, men viser at han er ganske uredd.

Og det er ikke den eneste kvaliteten han har som skihopper.

– Han er en ganske rolig type, har bra selvinnsikt og er en veldig engasjert utøver. Han er veldig på når han er på – og når han er av, så er han skikkelig av, sier Stöckl.

Hoppuka, Verdenscup hopp

DEMPER FORVENTNINGENE: Landslagstrener Alexander Stöckl vil ikke legge ekstra press på Lindvik før det tredje rennet i årets hoppuke.

Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

Kan ennå ta hoppuka

Halvveis i hoppuka ligger han på en fjerdeplass totalt, 18,9 poeng bak Ryoyu Kobayashi fra Japan. Spørsmålet er om han kan ta igjen det forspranget i Innsbruck og Bischofshofen.

– Det er fortsatt mulig, men ikke veldig sannsynlig. Jeg demper forventningene bevisst, sier Alexander Stöckl, men trekker fram enda en egenskap som kanskje blir enda viktigere for hoppukedebutanten nå.

– Det beste er om han ikke tenker på noe annet enn å mestre bakken, og det har han vært god til. Det er ikke så mange som er såpass «på» at de klarer å stenge ut alt det andre. Det er den viktigste evnen han har.

Hoppuka, Verdenscup hopp
Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

Siste nytt

  • Tobias Foss på Ineos-laget i Giro d'Italia

    Tobias Foss (26) er blant åtte Ineos-ryttere som skal delta i årets Giro d'Italia.

    Det var ventet at Vingrom-mannen kom til å få plass på laget. Nylig viste han form i Tour de Alps, hvor han vant den første etappen.

    – Det hadde nok gått uansett, men denne seieren er nok spikeren i kista. Laget er riktignok ikke tatt ut ennå, sa Foss til NTB nylig etter triumfen på åpningsetappen i Nord-Italia.

    Giroen varer fra 4. til 26. mai. For tre år siden ble Foss nummer ni sammenlagt i Grand Tour-rittet.

    Hele laget til Ineos i Giro d'Italia: Thymen Arensman, Geraint Thomas, Filippo Ganna, Jhonatan Narváez, Magnus Sheffield, Ben Swift, Connor Swift og Foss. (NTB/NRK)

    Tobias Foss
    Foto: AFP
  • Landslagsspiller klar for finsk ishockey: – Enkelt valg

    Den norske landslagsspilleren Christian Kåsastul har skrevet under en kontrakt med den finske ishockeyklubben KooKoo.

    27-åringen bekrefter overgangen til TV 2.

    – Det var et enkelt valg. Jeg ville tilbake til Finland. Det er en topp liga i Europa. Det er fokus på struktur og det defensive spillet, og det passer meg godt, sier Christian Kåsastul til TV 2.

    FID276OpxVg
    Foto: NTB
  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne på Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal