NRK Meny
Normal

Beckenbauer bannlyst fra all fotball

Franz Beckenbauer må holde seg borte fra alle fotballrelaterte aktiviteter i 90 dager etter at han nektet å samarbeide i korrupsjonsetterforskningen.

Franz Beckenbauer
Foto: FRANK AUGSTEIN / AP

«Franz Beckenbauer har midlertidig blitt bannlyst fra å ta del i all fotballrelatert aktivitet på alle nivåer i 90 dager. Viseformannen i FIFAs etiske komités jury, Alan Sullivan, presenterte straffen på anmodning fra Michael J. Garcia. Straffen iverksettes umiddelbart.»

Dette offentliggjorde FIFA på sine hjemmesider fredag kveld.

Beckenbauer har brutt det etiske regelverket etter å ikke ha samarbeidet i en etterforskning etter at komiteen hadde bedt om assistanse.

Han hadde blitt bedt om å bidra skriftlig eller i et intervju med etterforskerne som undersøker korrupsjonsanklager i FIFA.

Franz Beckenbauer var medlem med stemmerett i FIFAs styre i 2010 da det ble bestemt at Russland og Qatar skulle få fotball-VM de neste gangene etter Brasil.

– Forstår ikke spørsmålene på engelsk

Grunnen til at Beckenbauer nå har fått straffen er at han ble bedt om å utrede sin rolle i avgjørelsen i beslutningen om å legge fotball-VM til Russland og Qatar i 2018 og 2022.

Han skal ikke ha forstått spørsmålene som ble tilsendt ham, men FIFAs komité sier i dag at de sendte alt på både tysk og engelsk.

Beckenbauer skal ha bedt om å få ha intervjuet på tysk, eller så ville han ikke forstå noen ting, skrev The Guardian for noe få dager siden.

Nå skriver FIFA i sin kunngjøring at de har sendt spørsmålene på både engelsk og tysk til den gamle tyske storspilleren som vant VM som spiller i 1974 og som trener i 1990.

Amerikansk aktor

– En amerikansk aktor bryr seg ikke om den tiltalte er et nasjonalikon i Tyskland, skal en kilde i FIFA ha sagt til The Guardian da det ble klart at Beckenbauer skulle få saken sin opp i den etiske komiteen.

Det er den amerikanske aktoren Michael J. Garcia som er leder i det undersøkende kammeret i FIFAs etiske komité.

Det har ført til at Beckenbauer nå må holde seg borte fra all fotballaktivitet i 90 dager.

NRK.no oppdaterer saken!

Siste nytt

 • Bolt skal trene med Dortmund

  Usain Bolt skal trene med Borussia Dortmund fredag. Det er hans utstyrsleverandør, som er den samme som Dortmund bruker, som står bak treningen. Treningen vil være åpen for publikum og vil ha stor mediedekning, melder NTB.

  Athletics - Men's 100m Victory Ceremony
  Foto: Leonhard Foeger / Reuters
 • Gjekstad blir ny Viperstrener

  Den tidligere Larvik-treneren Ole Gustav Gjekstad gjør trenercomeback i Vipers Kristiansand. Han tar over for Kenneth Gabrielsen, som gir seg etter sesongen, ett år før kontraktstiden går ut. Det skriver TV2.

  Ole Gustav Gjekstad
  Foto: Fredrik Laland Ekeli / NRK
 • Lagkamerat skadd i velt

  Edvald Boasson Hagens lagkamerat i Dimension Data, Scott Thwaites, pådro seg alvorlige ryggskader da han veltet på en treningstur nylig. Tilstanden skal være stabil. Det opplyser klubben i en pressemelding.

  Boasson Hagen
  Foto: CHRISTIAN HARTMANN / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NRK Sport Live
NRK Sport Live
OL-profiler: Tiril Eckhoff
V-cupfinale skiskyting: Sprint menn
V-cup skiskyting: Sprint menn
Sport i dag
Sport i dag
VM kunstløp: Friløp par
VM kunstløp: Friløp par