NRK Meny
Normal

Beckenbauer bannlyst fra all fotball

Franz Beckenbauer må holde seg borte fra alle fotballrelaterte aktiviteter i 90 dager etter at han nektet å samarbeide i korrupsjonsetterforskningen.

Franz Beckenbauer
Foto: FRANK AUGSTEIN / AP

«Franz Beckenbauer har midlertidig blitt bannlyst fra å ta del i all fotballrelatert aktivitet på alle nivåer i 90 dager. Viseformannen i FIFAs etiske komités jury, Alan Sullivan, presenterte straffen på anmodning fra Michael J. Garcia. Straffen iverksettes umiddelbart.»

Dette offentliggjorde FIFA på sine hjemmesider fredag kveld.

Beckenbauer har brutt det etiske regelverket etter å ikke ha samarbeidet i en etterforskning etter at komiteen hadde bedt om assistanse.

Han hadde blitt bedt om å bidra skriftlig eller i et intervju med etterforskerne som undersøker korrupsjonsanklager i FIFA.

Franz Beckenbauer var medlem med stemmerett i FIFAs styre i 2010 da det ble bestemt at Russland og Qatar skulle få fotball-VM de neste gangene etter Brasil.

– Forstår ikke spørsmålene på engelsk

Grunnen til at Beckenbauer nå har fått straffen er at han ble bedt om å utrede sin rolle i avgjørelsen i beslutningen om å legge fotball-VM til Russland og Qatar i 2018 og 2022.

Han skal ikke ha forstått spørsmålene som ble tilsendt ham, men FIFAs komité sier i dag at de sendte alt på både tysk og engelsk.

Beckenbauer skal ha bedt om å få ha intervjuet på tysk, eller så ville han ikke forstå noen ting, skrev The Guardian for noe få dager siden.

Nå skriver FIFA i sin kunngjøring at de har sendt spørsmålene på både engelsk og tysk til den gamle tyske storspilleren som vant VM som spiller i 1974 og som trener i 1990.

Amerikansk aktor

– En amerikansk aktor bryr seg ikke om den tiltalte er et nasjonalikon i Tyskland, skal en kilde i FIFA ha sagt til The Guardian da det ble klart at Beckenbauer skulle få saken sin opp i den etiske komiteen.

Det er den amerikanske aktoren Michael J. Garcia som er leder i det undersøkende kammeret i FIFAs etiske komité.

Det har ført til at Beckenbauer nå må holde seg borte fra all fotballaktivitet i 90 dager.

NRK.no oppdaterer saken!

Siste nytt

 • Byåsen får hviterussisk motstand

  Byåsens håndballkvinner møter HC Gomel fra Hviterussland i tredje runde av EHF-cupen. Det ble klart i en trekning i Wien i Østerrike tirsdag.

  Byåsen tok seg sist helg videre med seier over rumenske Dunarea Braila.

  Byåsen - H. C. Dunarea Braila
  Foto: Bent Lindsetmo / NRK
 • Unsworth tar over i Everton

  Den mangeårige Everton-forsvareren David Unsworth tar over som manager i klubben på midlertidig basis. Det ble klart dagen etter at Liverpool-klubben sparket Ronald Koeman.

  Portsmouth's Unsworth celebrates scoring a penalty during their Premier League match against Manchester United at Fratton Park
  Foto: Kieran Doherty / Reuters
 • UEFA åpner sak mot Danmark

  Det europeiske fotballforbundet (UEFA) har formelt åpnet sak mot Danmark på grunn av den avlyste VM-kvalifiseringskampen mot Sverige sist uke. UEFA opplyser tirsdag at forbundet har åpnet sak mot Danmark, og at den skal behandles 16. november.

  Pernille Harder
  Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
VM-kvalifisering fotball, kvinner: Nederland - Norge
4-4-2 VM-kvalifisering fotball kvinner: Nederland - Norge
VM-kvalifisering fotball: Nederland - Norge