NRK Meny
Normal

BBC-ekspert til NRK: – Han legger hodet på hoggestabben

LONDON/OSLO (NRK): Det er 50 år siden England sist vant et mesterskap. Presset på EMs yngste tropp er voldsomt.

SOCCER-FRIENDLY-ENG-PRT/

MYE PÅ SPILL: England-manager Roy Hodgson har tatt ut en rekordung tropp til EM, med blant annet Tottenham-duoen Eric Dier (22) og Dele Alli (20). Her under privatkampen mot Portugal denne uken.

Foto: Tony O'Brien / Reuters

Robbie Fowler

TROR PÅ ENGLAND: Tidligere England-spiss Robbie Fowler er blant de som har store forhåpninger til England i EM.

Foto: NRK

– Hver gang England spiller, forventer alle at de skal gjøre det bra og vinne mesterskap. Sånn har det vært i mange år. Men i år tror jeg faktisk de kan vinne det, sier tidligere storscorer Robbie Fowler til NRK.

England har ikke vunnet et EM eller VM siden de ble verdensmestre på hjemmebane i 1966. Engelskmennene selv beskriver det som «50 år med smerte».

Likevel snakkes det stadig om en tittel.

Men kan de egentlig vinne EM? NRK dro til London for å måle fotballtemperaturen en snau uke før mesterskapet sparkes i gang.

– Vi vet egentlig ikke hva vi kan forvente oss. England kan overraske, eller de kan mislyktes totalt, mener BBCs mangeårige fotballkorrespondent, John Murray.

Laster innhold, vennligst vent..

Ungt lag

Det største samtaletemaet om laget som skal ut i ilden, er manager Roy Hodgsons tropp. Nærmere bestemt unge tropp. Den yngste i EM, med en snittalder på 25,8 år. Og den yngste England har hatt siden 1958.

BBC-ekspert

EKSPERT: NRK tok med BBCs John Murray på en taxitur igjennom London for å snakke om England.

Foto: NRK

– At det er unge, spennende spillere, kan hjelpe dem. De har utvilsomt et lag som kan score mål, og slik ta dem en lang vei i et mesterskap, tror BBC-Murray.

– Jeg synes det er en god balanse, både i type spillere og alder. Vi har tenkt på det meste, og jeg er fornøyd med valget jeg har tatt, fastslår Hodgson selv.

Tidligere spiller John Barnes er bekymret for mangel på erfaring.

– De største profilene har pensjonert seg nå, men et så ungt lag frykter heller ingenting. Det er nok først når man blir eldre man virkelig føler presset, tror Barnes.

Mye på spill for Hodgson

Press er det uansett. Og aller mest på manageren.

– Hvis ikke England leverer, er Hodgson ferdig. Ved ta slike valg, har han lagt hodet på hoggestabben, påpeker Murray.

– Hva er godt nok?

– Hvis de når en kvartfinale ved å spille veldig bra, men er uheldige og taper den, kan Hodgson kanskje overleve. Spiller de dårlig og lite underholdende, er han ferdig.

Slik blir fotball-EM på NRK

Optimistisk

– Hvorfor er presset så stort når man ikke har vunnet på 50 år?

– Ha-ha, jeg vet sannelig ikke. Det er nok fordi det er England. Vi har en lang historie, og Premier League er stor og klubbene suksessfulle. Vi er blitt skuffet så mange ganger, og fotball er veldig viktig for oss engelskmenn, forklarer Murray.

En som i hvert fall er innstilt på få en slutt på «50 år med smerte», er kaptein og veteran Wayne Rooney (30).

– Jeg har spilt for England i 13 år, og helt ærlig tror jeg denne troppen har potensial til å bli det beste laget har vært på, sier han.

 • Bli med NRK til London i Sportsrevyen kl. 19.45 søndag.
FBL-EURO 2016-ENG-PRESSER

KAPTEIN OG SJEF: NRK var til stede på Englands pressekonferanse med Wayne Rooney og Roy Hodgson denne uken.

Foto: GLYN KIRK / Afp

Siste nytt

 • Svendsen får gå mixed-stafett

  Laget som får gå mixed-stafetten i skiskyting ble klart søndag kveld norsk tid. Det er følger (i alfabetisk rekkefølge): Johannes Thingnes Bø, Tiril Kampenhaug Eckhoff, Marte Olsbu, Emil Hegle Svendsen.

  Morten og broren
  Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix
 • Ny seier for Team Ulsrud

  I natt slo de Danmark før Team Ulsrud i ettermiddag knuste USA i den niende omgangen, med 8-5. Den muligheten fikk de etter en amerikansk kjempeblemme i 5. omgang. Med tre seiere er nå Norge på en delt fjerdeplass. Det er de fire beste som når en semifinale.

  OLYMPICS-2018-CURL-M-RR-USA-NOR/
  Foto: CATHAL MCNAUGHTON / Reuters
 • Årets første seier for Kristoff

  Alexander Kristoff tok sin første etappeseier for sesongen da vant spurten på den siste etappen av rittet Tour of Oman for tredje gang på rad søndag.

  Kristoff
  Foto: GIUSEPPE CACACE / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
OL-magasin
Henrik Kristoffersen - fra Marikollen til Pyeongchang