BBC-ekspert til NRK: – Han legger hodet på hoggestabben

LONDON/OSLO (NRK): Det er 50 år siden England sist vant et mesterskap. Presset på EMs yngste tropp er voldsomt.

SOCCER-FRIENDLY-ENG-PRT/

MYE PÅ SPILL: England-manager Roy Hodgson har tatt ut en rekordung tropp til EM, med blant annet Tottenham-duoen Eric Dier (22) og Dele Alli (20). Her under privatkampen mot Portugal denne uken.

Foto: Tony O'Brien / Reuters

Robbie Fowler

TROR PÅ ENGLAND: Tidligere England-spiss Robbie Fowler er blant de som har store forhåpninger til England i EM.

Foto: NRK

– Hver gang England spiller, forventer alle at de skal gjøre det bra og vinne mesterskap. Sånn har det vært i mange år. Men i år tror jeg faktisk de kan vinne det, sier tidligere storscorer Robbie Fowler til NRK.

England har ikke vunnet et EM eller VM siden de ble verdensmestre på hjemmebane i 1966. Engelskmennene selv beskriver det som «50 år med smerte».

Likevel snakkes det stadig om en tittel.

Men kan de egentlig vinne EM? NRK dro til London for å måle fotballtemperaturen en snau uke før mesterskapet sparkes i gang.

– Vi vet egentlig ikke hva vi kan forvente oss. England kan overraske, eller de kan mislyktes totalt, mener BBCs mangeårige fotballkorrespondent, John Murray.

Laster innhold, vennligst vent..

Ungt lag

Det største samtaletemaet om laget som skal ut i ilden, er manager Roy Hodgsons tropp. Nærmere bestemt unge tropp. Den yngste i EM, med en snittalder på 25,8 år. Og den yngste England har hatt siden 1958.

BBC-ekspert

EKSPERT: NRK tok med BBCs John Murray på en taxitur igjennom London for å snakke om England.

Foto: NRK

– At det er unge, spennende spillere, kan hjelpe dem. De har utvilsomt et lag som kan score mål, og slik ta dem en lang vei i et mesterskap, tror BBC-Murray.

– Jeg synes det er en god balanse, både i type spillere og alder. Vi har tenkt på det meste, og jeg er fornøyd med valget jeg har tatt, fastslår Hodgson selv.

Tidligere spiller John Barnes er bekymret for mangel på erfaring.

– De største profilene har pensjonert seg nå, men et så ungt lag frykter heller ingenting. Det er nok først når man blir eldre man virkelig føler presset, tror Barnes.

Mye på spill for Hodgson

Press er det uansett. Og aller mest på manageren.

– Hvis ikke England leverer, er Hodgson ferdig. Ved ta slike valg, har han lagt hodet på hoggestabben, påpeker Murray.

– Hva er godt nok?

– Hvis de når en kvartfinale ved å spille veldig bra, men er uheldige og taper den, kan Hodgson kanskje overleve. Spiller de dårlig og lite underholdende, er han ferdig.

Slik blir fotball-EM på NRK

Optimistisk

– Hvorfor er presset så stort når man ikke har vunnet på 50 år?

– Ha-ha, jeg vet sannelig ikke. Det er nok fordi det er England. Vi har en lang historie, og Premier League er stor og klubbene suksessfulle. Vi er blitt skuffet så mange ganger, og fotball er veldig viktig for oss engelskmenn, forklarer Murray.

En som i hvert fall er innstilt på få en slutt på «50 år med smerte», er kaptein og veteran Wayne Rooney (30).

– Jeg har spilt for England i 13 år, og helt ærlig tror jeg denne troppen har potensial til å bli det beste laget har vært på, sier han.

 • Bli med NRK til London i Sportsrevyen kl. 19.45 søndag.
FBL-EURO 2016-ENG-PRESSER

KAPTEIN OG SJEF: NRK var til stede på Englands pressekonferanse med Wayne Rooney og Roy Hodgson denne uken.

Foto: GLYN KIRK / Afp

Siste nytt

 • Vilde Nilsen testet positivt på korona

  Vilde Nilsen har reist hjem fra World Cup Para i Østersund etter å ha fått påvist korona.

  – Vilde har fått påvist korona, men føler seg i god form og er ved godt mot. Vi tror og håper hun snart er tilbake i trening og i god rute til å prestere godt i Paralympics. Det er en måneds tid igjen før avreise til Kina. Vilde har fortsatt god tid, sier Ulf Morten Aune, sportslig ansvarlig Langrennslandslaget para elite.

  Nilsen er nå på vei til Norge, der hun kjører egen bil fra Østersund. Indira Liseth og trener Magnus Evenby er nærkontakter, opplyser Norges Skiforbund.

  VM snøsport for parautøvere
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Mowinckel dropper OL-øvelse

  Alpinist Ragnhild Mowinckel (29) er klar for sitt tredje OL, men kjører ikke fire konkurranser som i Sotsji og Pyeongchang.

  Det opplyste Rival-kjøreren til NTB under et digitalt pressetreff torsdag.

  – Jeg har nok med disiplinene jeg har nå. Ut fra skadesituasjonen og det som har skjedd, har jeg ikke kapasitet lenger til å stille i det. Det blir forhåpentligvis tre disipliner for min del, sa hun.

  Det betyr at det blir utfor, super-G og storslalåm og ikke kombinasjonen på programmet for Mowinckel. Hun står med en 6.-plass og 4.-plass i OL-sammenheng i disiplinen hun må la vike i Beijing.

  – Det er en naturlig overgang. Man ser på dem som har vært gjennom det samme, at på et tidspunkt må noe ryke. Jeg lar heller det ryke enn at noe annet ryker. Jeg er litt for glad i de andre disiplinene som er igjen der. Selv om det har gått bra der før, føler jeg at det er andre faktorer som påvirker, forklarte hun.

  Alpinlanslaget holder pressetreff
  Foto: Javad Parsa / NTB
 • Hovland med i toppen i Dubai

  Viktor Hovland ligger foreløpig på delt 9.-plass etter å ha gått åpningsrunden av europatourturneringen Dubai Desert Classic på fire slag under par.

  Nordmannen var tre slag bak teten da han fullførte det 18. og siste hullet torsdag. Hovland er den nest høyest rankede spilleren (5) som er med i turneringen. Verdenstoer Collin Morikawa og 8.-rankede Rory McIlroy er blant de andre storspillerne i Dubai.

  Hovland startet runden på det jevne med fire strake hull på par. Så ble det en birdie på hull fem og en bogey på hull sju. Etter halvspilt runde lå han stadig på par for dagen.

  Så hentet 24-åringen fram sin beste golf og spilte en eagle på det 10. hullet. Dermed klatret han også betydelig oppover resultatlistene etter en middels dag før det.

  Abu Dhabi Golf Championship
  Foto: Kamran Jebreili / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal