Nordmannens superscoring får nettet til å koke

Norske Harald Frey har vært så god i den amerikanske collegeserien i basketball at han har fått sin egen emneknagg. Nå går også et klipp av da han avgjorde en kamp i helgen viralt.

DP_qTYKXMws

HAR MARKERT SEG: Harald Frey har spilt tre sesonger for Montana State University og er blant lagets beste poengplukkere.

Foto: Eli Lucero / Eli Lucero

– Jeg tror de fleste var i sjokk. Det er ikke noe du ser på en basketbane så veldig ofte.

Harald Frey humrer godt når han forteller om hvordan han avgjorde helgas oppgjør i den amerikanske college-serien i basket - en liga som er kjent for å holde svært høyt nivå.

Det norske Frey gjorde da, har nemlig gått sin seiersgang på sosiale medier i dagene etterpå.

For tidlig ute med seiersdansen

Det skjedde slik:

Spillerne på motstanderlaget University of North Carolina Greensboro hadde allerede begynt seiersdansen foran over 2000 hjemmefans. Det var bare noen små sekunder igjen av kampen mot Montana State, og de hadde akkurat tatt ledelsen 66-64.

Så fikk Harald Frey ballen for motstander Montana State University, helt nede ved egen kurv. Han stusset ballen noen få meter før han fyrte løs fra egen banehalvdel.

Laster Twitter-innhold

– Det var likt med 10 sekunder igjen. Så scoret de med 3,5 sekund igjen. Jeg visste vi ikke hadde flere timeouter igjen, så jeg måtte få ballen inn raskt for å fyre av så nære som mulig. Og med litt flaks funket det jo.

22-åringen fra Oslo ler godt når han forteller om scoringa som har gått verden rundt på sosiale medier de siste dagene.

Mens sluttsignalet gikk, seilte ballen gjennom lufta – og rett i kurven. En fantastisk trepoenger som snudde poengtavla til 66-67 og ga ville jubelscener hos Montana-spillerne.

– Det var ganske surrealistisk. Det er ganske mye adrenalin på en gang. De var på hjemmebane og fansen var høylytte og heiet på laget sitt. Når vi klarer å stjele kampen på den måten helt på slutten, da er det mye glede.

Kan åpne dører

Videoen fra kampen har gått viralt i basketgale USA og også nådd resten av verden. Blant de som har delt videoen er SportsCenter med 36 millioner følgere.

– Jeg har ikke fulgt så nøye med, men jeg har sett at den har kommet seg helt til Norge i alle fall. Det er jo kult.

College-idrett er stort i USA og nordmannen er en av Montana State sine beste poengplukkere. Han er på tredjeplass gjennom tidene på laget statistikker for trepoengsscoringer. Drømmen er NBA. Kanskje kan scoringer som denne vekke interesse.

I helgen spredte emneknaggen #NorwegianCurry seg på Twitter som følge av superskuddet. Emneknaggen spiller på at Frey er som en slags norsk Stephen Curry, som er en av NBAs største stjerner.

Harald Frey beskriver scoringen.

– Jeg vet ikke om skuddet i seg selv betyr noe, men kanskje folk følger med litt ekstra neste kamp vi spiller. Når du putter det i den konteksten der, så vil det kanskje åpne noen dører som ikke var åpne før.

Neste kamp for Montana State og Harald Frey er mot Grand Canyon.

– Jeg håper vi kan vinne den litt før, at det ikke trengs et midtbaneskudd fra 20 meter for å vinne.

Siste nytt

 • Slalåm-starten utsatt

  Det er tøffe værforhold i Val-d'Isère, og derfor har dagens verdenscuprenn i slalåm blitt utsatt. Det skulle egentlig starte klokken 09, men nå er starten flyttet til klokken 11. Henrik Kristoffersen er et av de norske håpene i dette rennet.

  -sbdvlJO6d0
  Foto: TOM PENNINGTON / AFP
 • Trippel OL-vinnar i friidrett død

  Den triple OL-vinnaren Peter Snell frå New Zealand er død, 80 år gammal.

  Snell er ein av New Zealands største idrettsheltar, med OL-gull på 800 m i 1960 og på 800 og 1500 m i 1964. Han heldt også verdsrekorden på 800 meter og ei engelsk mil.

  Peter Snell
  Foto: AP
 • OL-surfing på Tahiti

  OL-arrangørane i Frankrike valde torsdag å legge surefekonkurransane i OL i 2024 til stillehavsøya Tahiti. Det er 15.700 km og 20 flytimar unna Paris, som er vertsby for sommarleikane.

  Ifølgje arrangørane vil dette ikkje ha betydning for kostnadene, eller skape ekstra problem for klima og miljø.

  Valet er gjort fordi det er nesten garantert ideelle bølgjer for surfing.

  Men det er også kontroversielt, fordi bølgjene er rekna som farlege for kvinnene. derfor står ikkje Tahiti på kvinnenes verdscupliste.

  – Vi set opp kvinnenes konkurransar på den tida på dagen når bølgjene er minst, seier Lionel Teihotu i Tahitis surfeforbund.

  Tahiti er ein del av øygruppa Fransk Polynesia, som er rekna som ein del av Frankrike, men med indre sjølvstyre.

  Den amerikanske surferen Benji Brand ved Teahupoʻo på Tahit
  Foto: BRIAN BIELMANN / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal