Basketlag trekker seg etter hijab-nekt

Qatars kvinnelag i basketball har trukket seg fra Asialekene etter at laget ble nektet å spille med hijab.

ASIAD-2014-BASKET

Qatars kvinnelag i basketball gikk av banen da de ble nektet å spille med hijab.

Foto: KARIM JAAFAR / Afp

Det var onsdag at Qatars kvinnelag i basketball ble nektet å spille med hijab mot Mongolia under turneringen i de pågående Asialekene i Sør-Korea.

Ifølge en talsperson for mesterskapet hadde spillerne blitt spurt om å ta av seg hodeplagget før sin første gruppespillkamp.

Det nektet kvinnene fra den muslimske staten, og de ble dermed tvunget til å trekke seg.

Ble ikke enige

I det internasjonale baskeforbundets regelbok heter det nemlig at hodeplagg, hårpynt og smykker er forbudt på banen.

Torsdag opplyser imidlertid en talsperson for Qatar-laget at de ikke har greid å bli enige med arrangøren. Dermed trekker de seg fra turneringen.

– Vi har besluttet å ikke være med i resten av basketurneringen i Asialekene, sier en representant for Qatars olympiske komité til nyhetsbyrået Reuters.

Et unntak

Basketball er et unntak når det gjelder bruk av hodeplagg.

Utøvere i andre idretter kan nemlig bruke hijab. Deltagere fra Iran har blant annet brukt hodeplagget i øvelser som badminton og roing under Asialekene.

Qatar hevdet onsdag at de hadde fått klarsignal til å bruke hijab i forkant av mesterskapet.

– Før mesterskapet ble vi fortalt at vi kunne spille kamper med hijab. Siden vi ikke bare kan ta den av da den er en del av vår religion, måtte vi trekke oss fra kampen. Vi kommer ikke til å spille noen kamper i dette mesterskapet dersom arrangørene ikke endrer avgjørelsen, sa en av spillerne.

ASIAD-2014-BASKET

Torsdag meddelte basketlaget at de har trukket seg fra turneringen.

Foto: KARIM JAAFAR / Afp

Siste nytt

 • Vil ta laggull

  Tyskland har tatt alle de syv siste gullmedaljene i mesterskap i kombinert. Det vil Jan Schmid gjøre noe med. – Hvis jeg får med meg en medalje skal jeg være fornøyd, og så synes jeg vi som lag skal ha et mål om å ta det laggullet, det begynner å bli litt for mange år siden, sier den norske veteranen.

  Jan Schmid og Jørgen Graabak
  Foto: Andrea Solero / AP
 • Stöckl: – Muligheter i alle øvelser

  Landslagstrener Alexander Stöckl er offensiv før VM i hopp. – Jeg tror det er realistisk at vi kjemper om medalje i hver øvelse. Vi har potensiale i laget, og jeg er sikker på at hvis alle får ut sitt beste så har vi absolutt mulighet til å kjempe om medaljer i hver eneste øvelse, sa Stöckl på en pressekonferanse i Seefeld tirsdag ettermiddag.

  Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018. Hopp menn.
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Indonesia vil ha OL i 2032

  Indonesia har levert en formell søknad om å få arrangere sommer-OL i 2032. I fjor var landet vertskap for Asialekene. India har også uttrykt interesse for lekene i 2032, mens Sør-Korea og Nord-Korea vurderer å søke sammen. Lekene tildeles i 2025.

  FILE PHOTO - General view of the opening ceremony of the 18th Asian Games at Gelora Bung Karno Main Stadium in Jakarta
  Foto: Beawiharta / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal