NRK Meny
Normal

Bare to kan ta gull

Usain Bolt får det kanskje ikke så lett som ventet i VM, mener friidrettskommentator Lars Lystad.

Usain Bolt
Foto: JEWEL SAMAD / AFP

Lars Lystad kommenterer 225
Foto: NRK

I Eugene blåste det så kraftig medvind at knapt et eneste resultat kunne registreres som godkjent tid.

Grensen går som kjent ved 2 sekundmeter.

I Kingston på Jamaica var det motvind – opp mot to sekundmeter på det verste.

Bare to gullkandidater

Tross svært ulike vindforhold ved de nasjonale mesterskapene i USA og Jamaica – og en sammenlikning i stor grad basert på skjønn - så er bildet i øyeblikket ganske så opplagt:

Det finnes bare to opplagte mesterkandidater på 100 m og 200 m til sommerens VM i friidrett : Usain Bolt og Tyson Gay.

Den dobbelte olympiske mester Usain Bolt feide gjennom 100-meter’n i Kingston på 9,85 i svak motvind – og slo greitt en Asafa Powell i klar framgang. Men det er stykke fram til Bolts verdensrekord på 9,69.

I USA nøyde Tyson Gay seg med å løpe forsøksheatet. Som regjerende mester fra Osaka har han såkalt wild card til Berlin-VM. Med en medvind på 3,4 blåste han inn til 9,75, i et løp der han selv var svært misfornøyd med den tekniske gjennomføringen.

Skadeavbrekk

For nøyaktig ett år siden presterte Tyson Gay 9,68 i medvinden i Eugene, men skaden han den gang pådro seg noen dager seinere, ødela for et sprinttoppmøte mot rival Usain Bolt.

Etter bravadene og oppvisningen i de olympiske leker i Beijing, ville nok mange anse 22-årige Usain Bolt som uslålig i årets stevner og mesterskap.

Men Tyson Gays come-back i år etter fjorårets skadeproblemer skaper ny spenning og interesse på sprintdistansene. Kanskje er ikke bildet så krystallklart som mange trodde.

På 200 m nøyde en sliten Bolt seg med en rolig gjennomkjøring på 20,25 i Kingston, mens Gay stod over, og lot Shawn Crawford triumfere på 19,73 i den amerikanske medvinden i Eugene. Tittelforsvarer Gay har jo allerede markert seg med 19,58 i år.

Må vente på toppmøtet

Bak de to enerne er det i øyeblikket ganske så åpent. Michael Rodgers vant US-finalen, men vil være sjanseløs i en normal kamp om gull og sølv. Jeg ser vel egentlig bare en mulig utfordrer: Asafa Powell – uten mesterskapsnerver og med en skadefri og toppladet kropp. Men det er et stykke fram.

Det er mulig at vi må vente helt til VM før vi får se Usain Bolt og Tyson Gay i samme startfelt. Foreløpig heller fornuften i retning en lang atletisk 22-åring fra Jamaica!

Siste nytt

 • Griezman i Atletico til 2023

  Frankrikes stjernespiss Antoine Griezmann røpet sist torsdag at han har forlenget med Atletico Madrid. Mandag røper klubben at spissen forlenget til 2023.

  Barcelona sto klare til å betale utkjøpsklausulen på nærmere 950 mill kr, men Griezmann ville bli værende.

  Russia Soccer WCup France
  Foto: David Vincent / AP
 • VM-lag i flydrama

  Den ene flymotoren tok fyr da Saudi-Arabias VM-mannskap landet i Rostov. Det opplyser landets fotballfotbund på Twitter. Alle spillerne skal være i god behold, men det ble altså en høydramatisk ankomst for laget som skal møte Uruguay på onsdag.

  FBL-WC-2018-RUS-KSA
  Foto: PATRIK STOLLARZ / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
FIFA Fotball-VM 2018: Colombia - Japan
Sport i dag
FIFA Fotball-VM 2018: Polen - Senegal
FIFA Fotball-VM 2018: VM-studio
FIFA Fotball-VM 2018: Russland - Egypt
FIFA Fotball-VM 2018: Russland - Egypt
Best i verden: Heia Norge
Best i verden: Tidenes fotball-VM