Bare to kan ta gull

Usain Bolt får det kanskje ikke så lett som ventet i VM, mener friidrettskommentator Lars Lystad.

Usain Bolt
Foto: JEWEL SAMAD / AFP

Lars Lystad kommenterer 225
Foto: NRK

I Eugene blåste det så kraftig medvind at knapt et eneste resultat kunne registreres som godkjent tid.

Grensen går som kjent ved 2 sekundmeter.

I Kingston på Jamaica var det motvind – opp mot to sekundmeter på det verste.

Bare to gullkandidater

Tross svært ulike vindforhold ved de nasjonale mesterskapene i USA og Jamaica – og en sammenlikning i stor grad basert på skjønn - så er bildet i øyeblikket ganske så opplagt:

Det finnes bare to opplagte mesterkandidater på 100 m og 200 m til sommerens VM i friidrett : Usain Bolt og Tyson Gay.

Den dobbelte olympiske mester Usain Bolt feide gjennom 100-meter’n i Kingston på 9,85 i svak motvind – og slo greitt en Asafa Powell i klar framgang. Men det er stykke fram til Bolts verdensrekord på 9,69.

I USA nøyde Tyson Gay seg med å løpe forsøksheatet. Som regjerende mester fra Osaka har han såkalt wild card til Berlin-VM. Med en medvind på 3,4 blåste han inn til 9,75, i et løp der han selv var svært misfornøyd med den tekniske gjennomføringen.

Skadeavbrekk

For nøyaktig ett år siden presterte Tyson Gay 9,68 i medvinden i Eugene, men skaden han den gang pådro seg noen dager seinere, ødela for et sprinttoppmøte mot rival Usain Bolt.

Etter bravadene og oppvisningen i de olympiske leker i Beijing, ville nok mange anse 22-årige Usain Bolt som uslålig i årets stevner og mesterskap.

Men Tyson Gays come-back i år etter fjorårets skadeproblemer skaper ny spenning og interesse på sprintdistansene. Kanskje er ikke bildet så krystallklart som mange trodde.

På 200 m nøyde en sliten Bolt seg med en rolig gjennomkjøring på 20,25 i Kingston, mens Gay stod over, og lot Shawn Crawford triumfere på 19,73 i den amerikanske medvinden i Eugene. Tittelforsvarer Gay har jo allerede markert seg med 19,58 i år.

Må vente på toppmøtet

Bak de to enerne er det i øyeblikket ganske så åpent. Michael Rodgers vant US-finalen, men vil være sjanseløs i en normal kamp om gull og sølv. Jeg ser vel egentlig bare en mulig utfordrer: Asafa Powell – uten mesterskapsnerver og med en skadefri og toppladet kropp. Men det er et stykke fram.

Det er mulig at vi må vente helt til VM før vi får se Usain Bolt og Tyson Gay i samme startfelt. Foreløpig heller fornuften i retning en lang atletisk 22-åring fra Jamaica!

Siste nytt

 • Festfotball uten Ødegaard

  Martin Ødegaard er fortsatt skadet og var ikke med da Arsenal valset over Slavia Praha på bortebane.

  Arsenal hadde et vanskelig utgangspunkt etter at de bare klarte 1–1 på hjemmebane forrige uke, men i Praha var det aldri tvil om hvilket lag som fortjente avansementet.

  Alexander Lacazette fortsatte storformen og scoret to mål, mens både Nicolas Pépé og Bukayo Saka noterte seg for hver sin scoring.

  Dermed er Arsenal videre til semifinalen i Europaligaen. Der venter gamletreneren Unai Emery og Villareal.

  Europa League - Quarter Final Second Leg - Slavia Prague v Arsenal
  Foto: David W Cerny / Reuters
 • Solskjær ett steg nærmere trofé

  Manchester United hadde få problemer med å ta seg videre fra kvartfinalen i Europaligaen. 2–0 på Old Trafford gjorde at United til slutt vant komfortable 4–0 sammenlagt.

  Med 2-0-seier i Spania for en uke siden, var avansementet aldri truet for Solskjærs menn. Og hvert fall ikke da Edinson Cavani sendte rødtrøyene i ledelsen allerede etter seks minutter.

  Med 3-0-ledelse sammenlagt, hadde Solskjær mulighet til å hvile flere av sine viktigste spillere underveis i kampen, og selv om det ikke det var noe fyrverkeri av en forestilling, var det en overbevisende forestilling av United.

  Et selvmål av Jesús Vallejo på overtid, gjorde at det endte 4–0 sammenlagt.

  I semifinalen blir Roma motstander. Det italienske hovedstadslaget gikk videre med 3–2 sammenlagt over Ajax.

 • Østigård matchvinner for Coventry

  Midtstopper Leo Skiri Østigård (21) scoret sitt andre mål i Coventry-trøya da klubben hans vant 1–0 mot Rotherham i et bunnoppgjør i mesterskapsserien torsdag.

  Etter 70 minutter fikk Østigård muligheten sin og headet inn kampens første scoring. Målet kommer kun ti dager etter at han også scoret for klubben.

  Med 1-0-seieren på nivå 2 i England er Coventry på 18.-plass, seks poeng over nedrykksstreken med fem kamper igjen. Rotherham blir værende på nedrykksplass med 39 poeng med to kamper mindre spilt. (NTB)

  Fotball, VM-kvalifisering: Trening med Norges herrelandslag . Leo Østigård
  Foto: Geir Olsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal