Hopp til innhold

Bare kvinnene blir bedt om å hoppe på seiersbildene: – Utrolig teit

ANTERSELVA (NRK): De norske skiskytterkvinnene skjønner lite av hvorfor de blir bedt om å hoppe på seiersbilder, mens herrene står stille.

Skiskytterkvinnene hoppar

SEIER: Da de norske skiskytterkvinnene vant VM-stafetten i Östersund i fjor, hoppet de av glede på fotografens oppfordring. – Bildene blir jo ikke spesielt bra, heller, påpeker Ingrid Tandrevold.

Du har kanskje lagt merke til det? De tre, eller fire kvinnene som bekler pallen i både skiskyting og langrenn hopper nesten bestandig på jubelbildene i målområdet.

– Jeg ser ikke poenget med å hoppe. De gjør det jo i langrenn også, så det er en greie, man hopper som en gjeng med kaniner. Jeg vet ikke hvorfor, sier Ingrid Landmark Tandrevold.

eDDQ1E39L_Y

1-2-3, HOPP! Dorothea Wierer med god spenst etter at hun vant jaktstarten i VM foran Denise Herrmann og Marte Olsbu Røiseland.

Foto: Matthias Schrader / AP

– Jeg aner ikke hvorfor. Det er utrolig teit. Vi driver ikke en hoppende idrett, vi er jo veldig planta nede på snøen, fastslår Tiril Eckhoff.

Det er fotografen i målområdet som sier «1-2-3, jump». Og de fleste adlyder.

– Det er litt rart. Jeg tenker bare at jeg er så sliten når jeg kommer i mål etter konkurranse, at jeg gjør bare det jeg får beskjed om, sier Marte Olsbu Røiseland, som mener grunnen må være at det skal være mer liv i bildene.

VM i skiskyting i Anterselva 2020

TOPP TRE: Glade, men ikke hoppende glade. Skiskytterherrene blir ikke bedt om å hoppe.

Foto: Berit Roald / Berit Roald

– Ikke feminint

Men de har lagt merke til at herrene aldri får samme beskjed.

– Det er litt spesielt. Jeg har litt følelsen av at fotografer og journalister er litt rutinemennesker, som liker å få de samme bilene som de har hatt, så kanskje gutta ikke nedverdiger seg til å hoppe i mål, sier Synnøve Solemdal.

IyfCwEtGDyg

HØYT: Også langrennskvinnene hopper ofte etter målgang.

Foto: Terje Pedersen

– Gutta er litt kjedeligere de vet du, fleiper Røiseland.

– Jeg er veldig glad den trenden ikke har nådd herrene. Vi har en hopper i vårt miljø, og det er Martin Fourcade. Jeg er overrasket over at kvinnene hopper så bra med de trøtte beina, jeg, sier Tarjei Bø.

5-NT_7QaraI

Martin Fourcade hopper ofte på pallen etter seire.

Foto: LEONHARD FOEGER

De tror riktig nok ikke at det handler om bevisst diskriminering.

– Kan noen svare meg på hvorfor? Jeg lurer faktisk veldig på dette. Det er jo ikke feminint heller, påpeker Eckhoff.

Ingen forklaring

Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) har egnetlig ikke noe godt svar på hvorfor det er blitt slik. Ei heller fotografen som pleier å ta bilder i skiskytingsirkuset. Det er bare en form for feiring, er forklaringen.

Og da de norske kvinnene gikk inn til gull på stafetten, uteble hoppet. Mens både Tyskland og Ukraina lettet, stod Norge med beina godt plantet i snøen.

peTSM_hCRjg

STOD STILLE: Norge lot seg ikke lokke til å hoppe etter at de tok gull foran Tyskland og Ukraina på stafetten.

Foto: Matthias Schrader / AP

– Vi holdt oss nede. De på siden forsøkte å få det til, men nei. Vi er «hard core», forteller Solemdal.

– Nå er jeg så sliten at jeg ikke orker å hoppe, det er så vidt jeg klarer å stå på beina, sier Røiseland, som har seks medaljer på seks øvelser i VM.

Siste nytt

 • Reuters: Russiske utøvere får delta i Paralympics i Paris etter at kongress sa nei til utelukkelse

  Russiske idrettsutøvere får delta i Paralympics i Paris neste år etter et vedtak på kongressen til Den internasjonale paralympiske komité fredag.

  Det er nyhbetsbyrået Reuters som melder om utfallet av avstemningen på kongressen i Bahrain.

  Medlemmene stemte rundt hvorvidt Russland skulle utelukkes fullstendig fra sommerlekene i Frankrike. Utfallet her ble at 74 stente mot, mens 65 stemte for utestengelse.

  13 avsto fra å avgi stemme.

 • Landslagssamlinger i ishockey reddet – spleiselag innbrakte millionbeløp

  Pengehjelp fra både sponsorer og Oilers-toppen Tore Christiansen bidrar til at deler av landslagsaktiviteten til Norges Ishockeyforbund fram til nyttår berges.

  Det opplyser hockeypresident Tage Pettersen til NTB. Tidligere i høst ble det kjent at forbundet måtte sette all landslagsaktivitet, med unntak av på U20-laget for menn, på pause ut året.

  Årsaken er store økonomiske vanskeligheter som følge av utfordringer med å innhente kommersielle midler. Nå ser plutselig situasjonen atskillig lysere ut.

  – Siden vi måtte gi den kjedelige beskjeden om at vi skulle pause alt, har vi hatt en ambisjon om å få med støttespillere for å kunne gjennomføre i hvert fall én samling for samtlige landslag i løpet av de internasjonale vinduene i november og desember, sier hockeypresident Tage Pettersen til NTB.

  Han bekrefter videre at en løsning for dette var klar torsdag. TV 2 har også omtalt saken.

  NBO presenterer sine nye, etiske retningslinjer
  Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
 • United-spiller Antony får trene og spille kamper igjen etter voldsanklager

  Manchester United har besluttet at brasilianeren Antony igjen er aktuell for å trene og spille kamper med klubben til tross for at han etterforskes for vold.

  Det opplyser Premier League-klubben på egne nettsider fredag.

  «Siden påstandene først ble fremsatt i juni, har Antony samarbeidet med politiet i både Brasil og Storbritannia, og han fortsetter å gjøre det», skriver United.

  «Som Antonys arbeidsgiver har Manchester United bestemt at han vil gjenoppta treningen på Carrington, og være tilgjengelig for å spille kamper, mens politiets undersøkelser fortsetter. Dette vil skje i påvente av videre utvikling i saken», skriver klubben videre.

  En tidligere kjæreste har anklaget Antony for vold.

  United-spilleren har vært i Brasil siden han møtte til landslagssamling i begynnelsen av måneden. Han ble sendt hjem fra den samlingen med beskjed om at han ikke får være del av landslaget mens etterforskningen pågår.

  Premier League - Manchester United v Nottingham Forest
  Foto: PHIL NOBLE / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Hovland med hole-in-one - bilder med tillatelse fra Viaplay 01:16
Neste