Hopp til innhold

Bare en nordmann igjen

Eiolf Eivindsen er den eneste av den norske trioen som fortsatt er igjen i Spartathlon. først av de norske, men Geir Frykholm

Spartathlon - Eiolf Eivindsen
Foto: Håvard Hagen / NRK

Geir Frykholm

Geir Frykholm må gi seg etter 178 kilometer

Foto: Håvard Hagen

Geir Frykholm klarte seg bra gjennom natten, men måtte gi seg etter 178 kilometer da han ikke klarte å ta til seg næring.

Se reportasje fra løpet på Sportsrevyen på søndag kl. 19.35

Bra gjennom natten

Begge de to gjenværende norske løperne har klart seg gjennom den greske natten og er fortsatt på vei mot Sparta.

I 6-tiden lørdag morgen norsk tid passerte de Nestanh og det 52. av 75 sjekkpunkter. Da har løperne løpt 172 av de 246 kilometerne.

Tar innpå

Fortsatt ligger Eiolf Eivindsen først av de norske, men Geir Frykholm har tatt innpå i løpet av natten og var nå bare 16 minutter bak. Nå venter 74 beinharde kilometere før målet er nådd.

Vinneren i mål

Vinneren av årets Spartathlon kom i mål i dag tidlig. Den 35 år gamle italieneren Ivan Cudin gjorde et strålende løp på 23 timer, tre minutter og seks sekunder og vant med nesten en halv time på nederlenderen Jan Robert Lantink (51 år).

Postive halvveis

Eiolf Eivindsen og Geir Frykholm har passert halvveis på årets Spartathlon. Begge var positive da de passerte sjekkpunktet på 124 kilometer.

Eivindsen gledet seg over at servicestasjonen hadde varmt vann slik at han kunne tilbrede seg en rask torskemiddag. Noe han hadde lengtet etter i fire mil. Han holder stø kurs mot å fullføre for åttende gang.

Frykholm sliter litt med vonde ben og måtte få massasje, men har fortsatt humøret i behold.

- Jeg er mer optimistisk med tanke på å fullføre nå enn jeg var før start, sier han under matpausen.

Frykholm har fått følge av en japaner uten hodelykt i mørket, og fryktet at det har gått litt fort. Han ligger foran sitt eget skjema halvveis.

To igjen

De to gjenværende nordmennene i Spartathlon er fortsatt i godt driv. Ved passering 112,9 kilometer er det fortsatt Eiolf Eivindsen som ligger først av de to i løypa.

Han passerte omtrent 35 min før Geir Frykholm. Begge var fortsatt i godt humør til tross for at de nettopp hadde forsert en hard stigning.

- Den bakken var tøff, meldte Frykholm ved passering.

Eivindsen har nå fått på seg hodelykt og er dermed klar for en lang gresk natt og flere tøffe stigninger.

Første nordmann ut

Frode Andersson har brutt Spartathlon. Debutanten ble observert på oppsamlingsbussen av NRK`s reporter og fikk aldri fullført drømmen om å komme løpende inn til Sparta.

Det endte i stedet med en lengre busstur. Det er uvisst om han har kommet for seint til et av sjekkpunktene og blitt tatt ut av løpet eller om han har fått andre problemer.

Først til Korinth

Eiolf Eivindsen ble første nordmann til sjekkpunktet ved Korinth. Det betyr at ultraveteranen har tilbakelagt 81 av 246 kilometer. Han var ved godt mot da han kom inn til en liten matpause.

- Dette var transportetappen. Det er nå dette løpet begynner. Nå blir det mye mer kupert. Samtidig venter mørket og fjellene, sier han til NRK`s reporter.

På servicestasjonen har ikke den greske arrangøren varmt vann tilgjengelig. Det betyr at Eiolfs varme måltid går fløyten, men han beholder fatningen. Han er vant til det meste etter å ha fullført sju ganger tidligere.

- Bena er sånn de burde være på dette tidspunktet. Det er litt kritisk for mange når vi kommer hit. Det er mange som gir seg her. Jeg er optimist og tror dette skal gå bra, sier Eivindsen.

Like bak

Geir Frykholm kom inn til sjekkpunktet i Korinth noen minutter etter Eiolf Eivindsen. Han var ved godt mot og i strålende humør etter sine første 81 kilometer.

- Dette var transportetappen. En veldig hard transportetappe.

Geir Frykholm

Geir Frykholm i Korinth

Foto: Håvard Hagen/NRK

Hvordan er bena?

- For et dumt spørsmål. Jeg har løpt 81 kilometer og bena er selvfølgelig dritvonde, sier Frykholm med glimt i øye.

Han undet seg en kort matpause i Korinth. Maten var tung å få ned, men han presset i seg blant annet en porsjon pasta.

- Det blir på en måte bedre utover nå, fordi tidsfristene gir litt større anledning til å ta det med ro, forklarer Frykholm.

Han har kjent på varmen underveis så langt. Før start trodde han det skulle holde seg under 25 grader.

- Jeg bommet med 10 grader. På det varmeste har det vært oppe i 34 grader. Men jeg ligger på skjema, forteller Frykholm.

Frode Andersson har også passert servicestasjonen ved Korinth etter 81 kilometer. Andersson ankom 14 minutter etter Geir Frykholm, og ligger sist av nordmennene så langt. Fortsatt 165 kilometer igjen. Og mange kommer til å få det tungt utover kvelden og natta.

Drikker øl underveis

Problemet når man løper i 36 timer er at matlysten forsvinner. Da kan lettøl være løsningen.

- Hvis man ikke får i seg skikkelig med næring, så blir det helt umulig. Man mister matlysta, og må virkelig bestemme seg for å spise nok, forklarer Spartathlon-deltaker Geir Frykholm.

Han har løpt de 246 kilometerne før og vet hvordan kroppen reagerer. Etter hvert blir det kamp bare å klare å få ned noe næring.

Følg resultat-utviklingen

Se:

- Spis alt du klarer

- Det er veldig viktig å spise alt du klarer, uansett hva det er for noe. Det er ikke alltid en trenger å tenke så mye på hva som er riktig mat. Det er bare å få i seg noe man klarer å få ned, sier Frykholm.

Da gjelder det å ha tilgjengelig noe man virkelig har lyst på. Og det er der øl kommer inn i bilde. Riktignok er det lettøl det er snakk om, og det er nok bra. Ølen og alt annet løperne vil ha underveis må sendes ut i pakker til de 75 ulike sjekkpunktene underveis. Man velger selv hvor man skal få hva.

13 sjekkpunkter langs løypa

Nordmenn i Spartathlon

Eiolf Eivindsen, Frode Anderson og Geir Frykholm før start

Foto: Vibeke Undhjem / NRK

- Vi sender ut ting til 13 sjekkpunkter. Da sender vi ut drikke vi har spesielt lyst på. Lettøl for eksempel. Det renser opp i munnen. Og så sender jeg ut tunfisk i olivenolje, fordi vi trenger fett og proteiner. Og så har jeg blant annet makrell i tomat på tube, energidrikk som de gir pasienter på sykehus, og selvfølgelig energibarer og pulver, forteller Frykholm.

I tillegg stiller arrangøren med noe mat. Da Frykholm fullførte for to år siden, fikk han i seg to små måltider med pasta.

- Og så er det viktig med solkrem, skyter debutant Frode Andersson inn.

- Ikke bli solbrent

- Det er lite kult å bli alvorlig solbrent den første dagen og få feber på natta. Det er ikke akkurat det som er ønskedrømmen, istemmer Frykholm.

I tillegg sender de ut en del klær som de trenger når det blir kaldere om natta. Supertrøye, overtrekksjakke, lue og vanter blir plassert ut på sjekkpunktene rundt halvveis.

- Det kan bli ned mot 3-4 grader på det ene fjellet vi løper over på natta, forteller Frykholm.

Over fjellet er det bare en geitesti å løpe på. Det kan være greit når man er ute på en kort treningsrunde, men etter å ha løpt sammenhengende i 20 timer byr ulendt underlag på store utfordringer. Derfor har de med seg lette hodelykter som hjelper litt i mørket.

Kart over Spartathlon (faksimile fra hjemmesiden)

Kart over Spartathlon-løypa

- Dette var transportetappen. En veldig hard transportetappe, sa han.

Hvordan er bena?

- For et dumt spørsmål. Jeg har løpt 81 kilometer og bena er selvfølgelig dritvonde, sier Frykholm med glimt i øye.

Kort pause

Han undet seg en kort matpause i Korinth. Maten var tung å få ned, men han presset i seg blant annet en porsjon pasta.

- Det blir på en måte bedre utover nå, fordi tidsfristene gir litt større anledning til å ta det med ro, forklarer Frykholm.

Han har kjent på varmen underveis så langt. Før start trodde han det skulle holde seg under 25 grader.

- Jeg bommet med 10 grader. På det varmeste har det vært oppe i 34 grader. Men jeg ligger på skjema, forteller Frykholm.

Drikker øl underveis

Sportsnyheter

Premier League - Arsenal v Chelsea

Leken Ødegaard ydmyket Chelsea: – En magiker

Arsenal dundret inn både én, to, tre, fire og fem scoringer mot Chelsea. Etter to målgivende hagler det med komplimenter til Martin Ødegaard.

Siste nytt

  • Warholm-rival klar for Bislett-duell

    Norges hekkeløpsfenomen Karsten Warholm skal opp mot 2022-verdensmester Alison dos Santos under Bislett Games i Oslo 30. mai.

    Det bekrefter arrangøren i sine mediekanaler.

    Dos Santos ble verdensmester på 400 meter hekk i Eugene i 2022. I forkant av mesterskapet hadde Warholm trøblet med en skade, og nordmannen var dermed ikke i nærheten av å utfordre brasilianeren.

    I fjor slo Warholm tilbake med gull i Budapest. Da ble Dos Santos nummer fem. (NTB)

    Verdensmesterskapet i friidrett 2022
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  • Det østerrikske forbundet bekrefter: Går mot comeback for Hirscher - for Nederland

    Tirsdag kveld skrev flere sveitsiske medier at det går mot comeback for alpinlegenden Marcel Hirscher.

    Onsdag morgen bekrefter det østerrikske skiforbundet at de har vært i samtaler med Hirscher og at Hirscher der har bedt om å få kjøre for Nederland. Det ønsket har det østerrikske skiforbundet godkjent.

    Det sier generalsekretær Christian Scherer.

    Scherer forteller at det østerrikske forbundet forsøkte å overtale ham til å gjøre comeback for Østerrike, men nå blir det altså trolig Nederland.

    Hirscher har foreløpig ikke selv bekreftet et comeback. 35-åringen har en mor fra Nederland.

    Østerrikeren anses som en av tidenes beste alpinister og kan skilte med 67 verdenscupseiere. I tillegg vant han verdenscupen sammenlagt hele åtte år på rad, fra 2011/2012-sesongen til 2018/2019.

    – Oi, dette høres spennende ut. Hvis dette stemmer kan det bli et enormt sirkus å følge til vinteren, sier NRKs alpinekspert Nina Haver-Løseth.

    Hun er likevel usikker på om han blir like overlegen som han tidligere har vært.

    – Det kommer helt an på hvor mye han har vedlikeholdt og utviklet seg i tråd med idretten. Nivået har vært skyhøyt de siste sesongene, sier Haver-Løseth.

    Tidligere i vår ble det kjent at Lucas Braathen gjør et lignende comeback for Brasil, hvor Braathens mor er fra.

    Austrian Alpine Ski World Cup winner Marcel Hirscher attends a news conference in Vienna
    Foto: LEONHARD FOEGER / Reuters
  • Nervøs Alcaraz overrakte gjev pris til Bellingham

    Spanske Carlos Alcaraz innrømmer at han var full av nerver før han mandag skulle gi Jude Bellingham Laureus-prisen som årets mannlige gjennombrudd.

    Den unge tenniskometen bretter ut om følelsene han kjente på før han entret scenen i Madrid.

    – Helt ærlig så følte jeg meg ikke komfortabel i det hele tatt. Jeg var så nervøs, og beina mine skalv. Jeg øvde på talen 50 ganger for å forsikre meg om at alt ble perfekt. Jeg er ikke vant til å snakke foran så mange idrettslegender. Det var en flott opplevelse, fortalte Alcaraz på en pressekonferanse i forkant av Madrid Open.

    Den 20 år gamle verdenstreeren beskriver øyeblikket da han ga Bellingham prisen som «vakkert».

    – Jeg har så stor respekt for ham. Han er en fantastisk atlet, så jeg er glad for at jeg fikk oppleve dette.

    Alcaraz fikk selv prisen som årets gjennombrudd under fjorårets utdeling. 20-åringen har tatt den internasjonale tennisscenen med storm de siste årene, blant annet ved å vinne både US Open (2022) og Wimbledon (2023).

    Denne uken skal spanjolen forsøke å ta sin tredje strake tittel i Madrid Open. Alcaraz er andreseedet i turneringen.

    (NTB)

    Alcaraz
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal