Hopp til innhold

– Jeg finner nesten ikke ord for det Bardal har gjort

Anders Bardal akte ned unnarennet i glede etter han ryddet formalitetene til side og vant verdenscupen i hopp på søndag. Ingen nordmenn har greid bragden siden 1994.

Video Sklir ned til champagnedusj

Fantastiske scener fra Planica: Anders Bardal kaster seg utfor unnarennet i glede. På bunnen blir han dynket i champagne.

– For mange var det helt utenkelig før sesongen at det kunne bli Anders Bardal, og nå har han verdenscupkula. Jeg finner nesten ikke ord, sier NRKs mangeårige hoppkommentator Arne Scheie.

Før sesongen var Anders Bardal en helt gjennomsnittlig skihopper. Det hadde han vært gjennom ti lange år. På søndag fikk han beviset på at han er verdens beste.

– Det er nesten vanskelig å tro at dette har skjedd, sier landslagstrener Alexander Stöckl til NRK.

Fantastiske gledesscener

Jubelscenene sier det meste. En ekstatisk Bardal akte ned unnarennet i gigantbakken i Planica før han ble dynket i champagne av lagkameratene. Deretter fikk han verdenscupkula av selveste Bjørn Wirkola, før «Ja, vi elsker» runget over hoppanlegget.

– Nå er jeg veldig stolt. Jeg er glad, og lettet, og... nei... Det er ganske rart, sier en sjeleglad Anders Bardal til NRK i minuttene mellom rennet og premieutdelingen.

Lagkameratene tok helt av for hoppveteranen.

– Dette er helt sjukt, helt utrolig. Det er bare å ta av seg hatten, eller ta på seg verdens styggeste hatter, som vi har gjort, gliser Tom Hilde, for anledningen ikledd gullfarget hodepryd.

Video: Her får Bardal verdenscupkula (saken fortsetter)

Video Bardal får kula

Anders Bardal får verdenscuptroféet av selveste Bjørn Wirkola.

Takker treneren for suksessen

Anders Bardal

Anders Bardal med verdenscuptroféet han har drømt om siden han var liten gutt.

Foto: Anders Engeland / NRK

Før det siste rennet i verdenscupen var det fortsatt en bitteliten teoretisk mulighet for at trønderen skulle miste seieren på oppløpet. I praksis var det aldri noen tvil.

Nordmannen, som har vært fantastisk stabil denne sesongen, hoppet så godt han trengte med 177 meter i første omgang. Andre omgang ble avlyst, og dermed endte Bardal på 23.-plass.

29-åringen vant derfor verdenscupen med solide 58 poeng på Gregor Schlierenzauer. Andreas Kofler ble nummer tre.

– Jeg gir egentlig blanke i hoppet jeg gjorde i dag, sier Bardal.

– Ble du rørt?

– I hvertfall da jeg så reaksjonen til Alex (landslagstrener Stöckl, journ.anm), gliser Bardal.

Trønderen var i utgangspunktet skeptisk til å bytte trener før sesongen, men Stöckls lette tone og små tekniske justeringer har fått nordmannen til å slå ut i full blomst. Østerrikeren var blant de som jublet høyest etter rennet.

– Dette var helt perfekt. Nesten helt utrolig. Jeg er så glad, sier landslagstreneren.

Anders Bardal (29) er den eldste som har vunnet verdenscuptroféet i hopp.

Video: Scheie måtte gratulere Bardal (saken fortsetter)

Video Scheie måtte gratulere Bardal

- Dette er noe av det største jeg har opplevd, sier Arne Scheie.

Eksklusivt selskap

Hoppgutta

Hoppgutta jubler etter seieren.

Foto: Anders Engeland / NRK

Med seieren melder Bardal melder seg inn i et meget eksklusivt selskap: Av norske hoppere er det bare Espen Bredesen (1994) og Vegard Opaas (1987) som har vunnet sammenlagttittelen.

– I skihopping kan du være så heldig at du har de rette forholdene den ene dagen, men skal du vinne verdenscupen, må du være den beste. Da er du på toppen, sier Vegard Opaas til NRK.

Opaas fulgte Bardals fantastiske triumf på TV. Han tar av seg hatten for Bardal.

– Han har vært jevnheten selv, og har klart det kunstykket å være bedre enn de andre gjennom en hel sesong, sier Opaas.

– Det sier det meste om prestisjen i dette når du vet at Espen fortsatt har sin kule stående framme, istemmer Arne Scheie.

Koch vant

Martin Koch vant rennet foran Simon Ammann og Robert Kranjec. Gregor Schlierenzauer, Bardals største utfordrer i verdenscupen, ble nummer fire.

Bjørn Einar Romøren ble beste nordmann med sin niendeplass. Anders Fannemel endte på plassen bak ham, mens Rune Velta ble nummer 30.

Video: Se hoppet som sikret tittelen

Video Bardal hoppet 177 meter i 1. omgang

Anders Bardal hopper 177 meter i Planica.

Siste nytt

  • Norsk fotball sikret viktig rankingplass

    Hellas kan ikke lenger ta igjen Norge på Uefa-rankingen som fordeler europacupplasser for menn fra sesongen 2025/26.

    Dermed ender Norge på 14.-plass på Det europeiske fotballforbundets (Uefa) nasjonale klubbkoeffisienter. Det betyr at årets mester i Eliteserien vil gå rett inn i den siste kvalifiseringsrunden til mesterligaen neste år.

    Skulle det ikke gå veien der, er Norges beste lag uansett garantert gruppespill i europaligaen.

    Spenningen rundt 14.-plassen levde fram til torsdag ettersom Hellas hadde to lag i conferenceligaen; Olympiakos og PAOK. Sistnevnte røk ut klart for Brugge, mens førstnevnte ble holdt til straffesparkkonkurranse mot Fenerbahçe.

    Dermed ender Hellas bak Norge på den nevnte Uefa-rankingen.

    Fordelingen av europacupplasser blir slik for Norges del sesongen 2025/26:

    * To lag i kvalifiseringen til Mesterligaen (1.- og 2.-plass i ligaen)

    * Ett lag i kvalifiseringen til Europaligaen (cupvinner)

    * To lag i kvalifiseringen til Serieligaen (3.- og 4.-plass i ligaen)

    Otfs84t2WGM
    Foto: NTB
  • Utrolig rekord av Leverkusen - ubeseiret i 44 kamper

    Bayer Leverkusen gikk seirende ut av kvartfinalen mot West Ham i Europaligaen, og like før slutt i London torsdag kveld sørget Leverkusen for at de unngikk tap nok en gang.

    Kampen på London Stadium endte 1-1 etter at Jeremie Frimpong utlignet minuttet før slutt. Dermed ble det den 44. kampen på rad at Leverkusen unngikk tap.

    Det er rekord for lag fra topp fem-ligaene. Juventus hadde den gamle på 43 strake kamper uten tap mellom mai 2011 og mai 2012.

    Den elleville rekken til Leverkusen har sørget for at klubben har vunnet Bundesliga for første gang i historien, de er i den tyske cupfinalen og i semifinalen i Europaligaen.

    I kvartfinalen mot West Ham vant Leverkusen 2-0 hjemme. I bortemøte ble de liggende under etter Michail Antonios scoring etter et snaut kvarter.

    West Ham presset på for en scoring som ville gitt ekstraomganger, men i stedet sørget altså Frimpong for 1-1 i kampen og 3-1-seier sammenlagt for de tyske seriemesterne.

    I semifinalen møter de Roma for andre sesong på rad. Forrige sesong vant Roma 1-0 sammenlagt.

    Leverkusen-jubel mot West Ham
    Foto: BEN STANSALL / AFP
  • Mirakelet uteble for Liverpool – slått ut av Europa

    Liverpool trengte et mirakel, men det ble bare 1-0-seier borte mot Atalanta. Den italienske klubben er klare for semifinale, mens Jürgen Klopps europaeventyr med Liverpool endte i Europaligaens kvartfinale.

    Etter 0-3-tapet hjemme på Anfield forrige uke, var det et fryktelig utgangspunkt Liverpool reiste til Bergamo med.

    Der fikk de akkurat den starten de trengte, da Trent Alexander-Arnold skaffet straffe etter fem minutter. Mohamed Salah var sikker og scoret kveldens første.

    Liverpool hadde fortsatt godt over 80 minutter til på å hente opp ledelsen til Atalanta, men tiden gikk og de store sjansene uteble.

    Flere mål ble det ikke, og Atalanta vant dermed 3-1 sammenlagt.

    For Liverpool-manager Jürgen Klopp ble det dermed en tung avslutning i Europa.

    I januar fortalte Jürgen Klopp at han gir seg som Liverpool-manager etter sesongen, og finalen i Europaligaen i Dublin 22. mai kunne blitt et perfekt punktum for Klopps karriere i Merseyside-klubben.

    Slik gikk det ikke, og dermed er det de seks siste serierundene i Premier League-gulljakten som gjenstår av Klopps Liverpool-karriere.

    Salah

Sendeplan

Kl. Program Kanal