– Jeg finner nesten ikke ord for det Bardal har gjort

Anders Bardal akte ned unnarennet i glede etter han ryddet formalitetene til side og vant verdenscupen i hopp på søndag. Ingen nordmenn har greid bragden siden 1994.

Video Sklir ned til champagnedusj

Fantastiske scener fra Planica: Anders Bardal kaster seg utfor unnarennet i glede. På bunnen blir han dynket i champagne.

– For mange var det helt utenkelig før sesongen at det kunne bli Anders Bardal, og nå har han verdenscupkula. Jeg finner nesten ikke ord, sier NRKs mangeårige hoppkommentator Arne Scheie.

Før sesongen var Anders Bardal en helt gjennomsnittlig skihopper. Det hadde han vært gjennom ti lange år. På søndag fikk han beviset på at han er verdens beste.

– Det er nesten vanskelig å tro at dette har skjedd, sier landslagstrener Alexander Stöckl til NRK.

Fantastiske gledesscener

Jubelscenene sier det meste. En ekstatisk Bardal akte ned unnarennet i gigantbakken i Planica før han ble dynket i champagne av lagkameratene. Deretter fikk han verdenscupkula av selveste Bjørn Wirkola, før «Ja, vi elsker» runget over hoppanlegget.

– Nå er jeg veldig stolt. Jeg er glad, og lettet, og... nei... Det er ganske rart, sier en sjeleglad Anders Bardal til NRK i minuttene mellom rennet og premieutdelingen.

Lagkameratene tok helt av for hoppveteranen.

– Dette er helt sjukt, helt utrolig. Det er bare å ta av seg hatten, eller ta på seg verdens styggeste hatter, som vi har gjort, gliser Tom Hilde, for anledningen ikledd gullfarget hodepryd.

Video: Her får Bardal verdenscupkula (saken fortsetter)

Video Bardal får kula

Anders Bardal får verdenscuptroféet av selveste Bjørn Wirkola.

Takker treneren for suksessen

Anders Bardal

Anders Bardal med verdenscuptroféet han har drømt om siden han var liten gutt.

Foto: Anders Engeland / NRK

Før det siste rennet i verdenscupen var det fortsatt en bitteliten teoretisk mulighet for at trønderen skulle miste seieren på oppløpet. I praksis var det aldri noen tvil.

Nordmannen, som har vært fantastisk stabil denne sesongen, hoppet så godt han trengte med 177 meter i første omgang. Andre omgang ble avlyst, og dermed endte Bardal på 23.-plass.

29-åringen vant derfor verdenscupen med solide 58 poeng på Gregor Schlierenzauer. Andreas Kofler ble nummer tre.

– Jeg gir egentlig blanke i hoppet jeg gjorde i dag, sier Bardal.

– Ble du rørt?

– I hvertfall da jeg så reaksjonen til Alex (landslagstrener Stöckl, journ.anm), gliser Bardal.

Trønderen var i utgangspunktet skeptisk til å bytte trener før sesongen, men Stöckls lette tone og små tekniske justeringer har fått nordmannen til å slå ut i full blomst. Østerrikeren var blant de som jublet høyest etter rennet.

– Dette var helt perfekt. Nesten helt utrolig. Jeg er så glad, sier landslagstreneren.

Anders Bardal (29) er den eldste som har vunnet verdenscuptroféet i hopp.

Video: Scheie måtte gratulere Bardal (saken fortsetter)

Video Scheie måtte gratulere Bardal

- Dette er noe av det største jeg har opplevd, sier Arne Scheie.

Eksklusivt selskap

Hoppgutta

Hoppgutta jubler etter seieren.

Foto: Anders Engeland / NRK

Med seieren melder Bardal melder seg inn i et meget eksklusivt selskap: Av norske hoppere er det bare Espen Bredesen (1994) og Vegard Opaas (1987) som har vunnet sammenlagttittelen.

– I skihopping kan du være så heldig at du har de rette forholdene den ene dagen, men skal du vinne verdenscupen, må du være den beste. Da er du på toppen, sier Vegard Opaas til NRK.

Opaas fulgte Bardals fantastiske triumf på TV. Han tar av seg hatten for Bardal.

– Han har vært jevnheten selv, og har klart det kunstykket å være bedre enn de andre gjennom en hel sesong, sier Opaas.

– Det sier det meste om prestisjen i dette når du vet at Espen fortsatt har sin kule stående framme, istemmer Arne Scheie.

Koch vant

Martin Koch vant rennet foran Simon Ammann og Robert Kranjec. Gregor Schlierenzauer, Bardals største utfordrer i verdenscupen, ble nummer fire.

Bjørn Einar Romøren ble beste nordmann med sin niendeplass. Anders Fannemel endte på plassen bak ham, mens Rune Velta ble nummer 30.

Video: Se hoppet som sikret tittelen

Video Bardal hoppet 177 meter i 1. omgang

Anders Bardal hopper 177 meter i Planica.

Siste nytt

 • Zucca er ett tap unna sesongslutt

  Mats Zuccarello og hans Minnesota Wild tapte 0-3 for Vancouver Canucks i NHL-sluttspillet etter svakt overtallsspill. Ett tap til, så er sesongen over.

  Wild vant den første kampen i førsterundeoppgjøret i best av fem, men har nå tapt de to siste. Torsdag scoret Brock Boeser Canucks' ledermål i overtallsspill i midtperioden. Antoine Roussel doblet ledelsen tidlig i 3. periode, mens Elias Pettersson satte punktum med et nytt overtallsmål i sluttminuttene.

  NHL: Western Conference Qualifications-Vancouver Canucks at Minnesota Wild
  Foto: Perry Nelson / Reuters
 • Wolves møter Sevilla i kvartfinalen

  Wolverhampton er klare for kvartfinale i europaligaen. Der møter de Sevilla, som vant sin kamp mot Roma tidligere torsdag kveld. Kvartfinalebilletten fikk de etter at de vant 2–1 sammenlagt over Omar Elabdellaouis Olympiakos.

  Laget scoret tidlig mot den greske seriemesteren og sto senere imot et til dels voldsomt press fra Elabdellaoui og hans lagkamerater. Laget fikk også hjelp fra VAR-dommerne da Olympiakos fikk ballen i mål.

  Åttedelsfinalen mellom Basel og Eintracht Frankfurt ble spilt samtidig, og den endte 4–0 sammenlagt. Dermed er Basel også videre. De møter Sjakhtar Donetsk i kvartfinalen.

  Britain Soccer Europa League
  Foto: Rui Vieira / AP
 • Søderlund ble tomålsscorer

  Alexander Søderlund ble tomålsscorer og matchvinner da Häcken vant 2-1 over Norrköping.

  Det første målet kom etter 16 minutter og det andre scoret han 63 minutter ut i kampen.

  Alexander Söderlund innehar 5. plass med 21. poeng etter 13. spilte kamper. Norrköping ligger på 2. plass med 25. poeng.

  C6is
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / Svein Ove Ekornesvåg

Sendeplan

Kl. Program Kanal