– Må hoppe 203 meter i snitt

HOLMENKOLLEN (NRK.no): Anders Bardal fulgte opp seieren i Granåsen med andreplass i Holmenkollen – og vet hva som må til i VM i skiflyging neste helg.

Anders Bardal

Anders Bardal er i vårform med tre pallplasser på rad i verdenscupen.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Bardal tok Norges eneste OL-medalje i hopp da han tok bronse i den lille bakken i Sotsji. I VM i skiflyging i Harrachov neste helg må han igjen bære hoppnasjonens ansvar på sine skuldrer.

Og det ser bra ut. For nå har 31-åringen fra Steinkjer vært på pallen i tre verdenscuprenn på rad.

Tredjeplass i Kuopio, ble altså til seier på hjemmebane i Granåsen fredag ettermiddag. Søndag ettermiddag ble det andreplass i Holmenkollen etter to gode hopp.

– Ikke perfekt, men bra. Hoppinga er på et høyt nivå. Da kan jeg tillate meg små fei, men da er også Severin Freund et par hakk sterkere enn meg, erkjenner Bardal.

– Viktigst å ha selvtillit

Norges eneste gullhåp hevder han selv ikke har tenkt så mye på VM i skiflyging ennå, i en sesong der OL i Sotsji var det store målet.

Men noen tanker har han om det som venter.

– Du er nødt til å levere fire gode skihopp, konstaterer han.

– Hva tenker du om bakken?

– Jeg har både gode og dårlige opplevelser i Harrachov. Jeg hoppet mitt første hopp over 200 meter, med 212,5 meter i 2002, og det var en kjempeopplevelse. Det viktigste er uansett å ha litt selvtillit når du skal hoppe i sånne monsterbakker, sier Bardal til NRK.no.

– Hvor langt må du hoppe i snitt for å bli verdensmester?

– 203 meter, gliser Bardal.

– Avgjørende å være tøff

Landslagstrener Alexander Stöckl legger ikke skjul på at vinden kan gi hopperne en ekstra utfordring i VM.

– Vanligvis er det ganske mye vind fra siden der. Spesielt i Harrachov er det derfor avgjørende å være tøff, sier Stöckl, som mener de norske hopperne viste at de håndterer det under søndagens renn i Holmenkollen.

Tom Hilde ble nummer 13, Andreas Stjernen 17 og Rune Velta 19. Disse er også klare for VM i skiflyging, bekrefter Stöckl overfor NRK.no.

Dit skal trolig også Anders Fannemel, men avgjørelsen tas først etter en test på Lillehammer mandag. Fannemel falt i Holmenkollen lørdag og deltok ikke i søndagens renn.

Bjørn Einar Romøren er tatt ut som sjettemann i troppen etter søndagens COC-seier i Zakopane.

Siste nytt

 • Berget scoret årets første

  Jo Inge Berget åpnet endelig scoringskontoen i Malmös 1-1-kamp borte mot AIK.

  Torsdagens toppkamp i svensk fotball mellom Malmö og AIK var 24 minutter gammel da Berget satte hodet på et presist slått frispark fra Anders Christiansen. Ballen gikk inn via bakerste stolpe.

  Scoringen var nordmannens første i den nye Allsvenskan-sesongen. I fjor stoppet han på seks seriemål for MFF.

  Fotball, svensk eliteserie.
  Foto: Andreas Hillergren / NTB
 • Rotet bort ny Europa-sjanse

  Everton kunne ha styrket egne sjanser til å spille i Europa neste sesong, men måtte nøye seg med 0–0 borte mot Aston Villa i Premier League torsdag.

  Dermed kan europacupspill glippe for Liverpool-klubben.

  Carlo Ancelottis menn imponerte ikke stort i borteoppgjøret mot Villa, og skapte få farligheter.

  Poengdelingen gjør at åttendeplasserte Everton er forbi Arsenal på tabellen, men de blåkledde er fortsatt utenfor europaplass.

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Carl Recine / AP
 • Foss med sterk Giro-dag

  15.-plassen til Tobias Foss ble lyspunktet for Jumbo-Visma-laget i Giro d'Italia torsdag. Etterpå fikk nordmannen rosende omtale av lagets sportsdirektør.

  Foss var i mål 40 sekunder bak den sveitsiske etappevinneren Gino Mäder, som holdt unna for forfølgerne og sikret karrierens største triumf etter en lang dag i brudd.

  Torsdagens etappe ble ikke slik Jumbo-Visma hadde håpet på. Sammenlagthåpet George Bennett sviktet og greide ikke å henge med hovedfeltet.

  – Det Tobias viste, var en god prestasjon. Han endte ikke altfor langt bak de beste klatrerne, sier sportsdirektør Addy Engels i en uttalelse.

  Italy Giro Cycling
  Foto: Fabio Ferrari / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal