Hopp til innhold

Banket OL-medaljør i sitt første renn som skiskytter

Emil Nyeng byttet ut langrenn med skiskyting i vår. I helgen slo han til med seier på sprinten under sesongåpningen i Sverige.

Emil Nyeng

FULL KLAFF: Emil Nyeng gikk til topps på sprinten i svenske Idre i helgen. På fellesstarten ble han nummer 12.

Foto: Linda Nyeng

– Det har vært fryktelig mye å sette seg inn i. Jeg var jo helt blank på alt, og visste nesten ikke hvilken retning matta skulle ligge på standplass da jeg startet, forteller Emil Nyeng.

Emil Nyeng

BYTTA IDRETT: Helt til etter forrige sesong satset Emil Nyeng alt på langrenn, og gikk flere verdenscuprenn.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Men under et halvt år etter at han bestemte seg for å gå fra langrenn til skiskyting, viste 27-åringen at det kan ha vært et smart bytte. For da Nyeng debuterte i skiskyttersammenheng på snø i det svenske mesterskapet (SM) i Dalarna i helgen, gikk han helt til topps på søndagens sprint.

– Det var fryktelig artig. Jeg har jo bare fem–seks måneder med trening, men jeg føler jeg har tatt steg gjennom høsten. Jeg var fryktelig spent i helgen på hvordan jeg ville takle å gå med startnummer på brystet, sier Nyeng, som hadde en bom på stående.

Knuste sølvvinner fra OL

Han vant foran lagkamerat i Team Mesterbakeren Martin Femsteinevik. På tredjeplass fulgte sølvmedaljevinner på jaktstarten i OL i Pyeongchang, Sebastian Samuelsson – 27 sekunder bak.

– Jeg tror ikke han vet hvem jeg er, men jeg så han begynte å følge meg på Instagram i går, sier Nyeng og ler.

Samuelsson, som også tok gull på OL-stafetten, fikk absolutt med seg det norske stjerneskuddet.

– Jeg leste om hans skibytte i vår og er imponert over at han fikk til skytebiten såpass bra allerede nå. Det blir spennende å se hvordan han presterer resten av sesongen, sier svensken til NRK.

VINTER-OS 2018 SKIDSKYTTE

IMPONERT: Sølvmedaljevinner fra OL i Sør-Korea, Sebastian Samuelsson, ble nummer tre på sprinten i Dalarna. Sprinten inngikk ikke i SM.

Foto: Jonas Ekströmer/TT / NTB scanpix

Han er ikke den eneste det vanker lovord fra.

– Han har et helt klart skytetalent, og har tatt dette veldig kjapt. Det er ikke bare–bare å vise et såpass høyt nivå, mener NRK-ekspert Ola Lunde.

– Mye frustrasjon

Emil Nyeng

LEVERTE: Emil Nyeng må gå IBU-cup (nest høyeste konkurransenivå) før han kan være aktuell for verdenscupen i skiskyting.

Foto: Linda Nyeng

Neste konkurranse er på Sjusjøen om to uker. Der drømmer han om å hamle opp med norske landslagsstjerner.

– Det hadde vært et drømmescenario, men det kan jeg ikke akkurat forvente. Jeg må være litt ydmyk, så jeg kan ikke gå så høyt ut når det er første sesongen min, sier Nyeng.

– Vi vet han har kapasitet, så når han skyter bra blir det meget gode resultater. Vi gleder oss til å se ham på Sjusjøen, sier sportssjef Odd-Bjørn Hjelmeset.

Nyeng innrømmer at han må bli mer stabil på standplass.

– Jeg har vært veldig nysgjerrig og strukturert, men det har vært fryktelig mange timer på standplass med frustrasjon. Det har ikke vært lett. En ting er å lære seg skyting, men man må holde det fysiske ved like og ha overskudd. Det har vært vanskelig, men det virker som jeg har gjort en god jobb, forklarer han.

– IBU-cup er målet. Jeg orker ikke å holde på med toppidrett uten å ta store mål, men jeg har ikke turt å snakke høyt om det, legger han til.

Siste nytt

  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP
  • Kolstad tok første stikk i semifinalen mot Drammen

    Kolstad gikk hardt ut på vei mot 32-26-seier over Drammen i lagenes første semifinalekamp i håndballsluttspillet.

    Seriemesteren ledet med fem mål i egen hall før DHK noterte sitt første. Bortsett fra en kort periode tidlig i 2.-omgangen ble duellen aldri spennende og Kolstad vant med seks mål.

    Semifinalen spilles i best av tre oppgjør. Kolstad kan avgjøre serien med borteseier mandag.

    Den andre semifinalen er mellom Elverum og ØIF Arendal.

    Kolstad er regjerende sluttspillmester. Inntil fjorårets finaletap hadde Elverum vunnet turneringen ni ganger på rad. (NTB)

    REMA1000-ligaen: Kolstad-Elverum 29–28.
    Foto: Ole Martin Wold / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal